20. září 2017

Předvolební debata ČT: Ve volbách jde o zachování demokracie, kterou jsme 25 let budovali

(ČT 24) Kvalitní vzdělání či zdravotnictví, pocit bezpečí, sociální jistoty, právní stát, čisté životní prostředí – vesměs tato témata zmiňovali účastníci středeční předvolební debaty České televize, když odpovídali, co je důležité pro kvalitu života v Česku. Došlo ale i na prozápadní směřování a na nutnost potvrdit demokratický systém, který se tu budoval v posledních 25 letech.

 
Právě to zdůraznila poslankyně ODS Miroslava Němcová, která kandiduje na Vysočině. Poslankyně se na počátku debaty vymezila proti prezidentovi Miloši Zemanovi i hnutí ANO. „Jde o zachování demokratického parlamentního systému, co jsme budovali od roku 1989,“ uvedla s tím, že má na mysli excesy prezidenta ohledně odvolávání vlády (po demisi Nečasovy vlády byla Němcová kandidátkou na premiérku, Zeman ale jmenoval Jiřího Rusnoka).

„Nyní ANO téměř znemožňuje volnou soutěž stran,“ dodala Němcová s tím, že základní prioritou je prozápadní směřování. „Jakékoli jiné směřování nám neposkytuje šanci, abychom se rozvíjeli v demokratických mantinelech, které se potvrdily v poslední 25 letech,“ varovala.
Miroslava Němcová

poslankyně PČR
předsedkyně mandátového a imunitního výboru PS PČR