7. září 2017

Události, komentáře: Kdo dostane přidáno?

(ČT 24) Vyjednávání o platech a rozpočtu v koalici vrcholí a odbory stupňují tlak – stávkovou pohotovost vyhlásili učitelé, úředníci, hasiči, zdravotníci a další. Chtějí 15 % navrch pro učitele a desetinu pro ostatní. Takové navýšení podpořil i premiér Sobotka, dohoda ale zatím není a ministr financí Pilný odráží nároky s tím, že rozpočet není nafukovací. Definitivně by se měla koalice dohodnout příští pondělí. Už dnes ale Sobotka s Pilným ujišťovali, že rozpočet bude hotový včas a vláda ho schválí do konce září. Kolik a komu by vláda měla přidat a jak zajistit, aby to státní rozpočet unesl i v hubenějších letech? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro místopředsedu ODS Martina Kupku.


Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Kde vzít peníze na růst platů statisíců státních zaměstnanců? Odbory i sociální demokracie dnes zopakovaly své požadavky. Od listopadu přidat všem deset procent a učitelům patnáct. Koalice to projedná v pondělí. Ministr financí ale dosud prostředky na takové zvýšení nenašel.
A o tématu teď důkladně s hosty, kteří už se mnou sedí ve studiu, vy vidíte Josefa Středulu, předsedu odborové centrály, dobrý večer.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Proti němu sedí Jaroslav Klaška, místopředseda rozpočtového výboru, dobrý večer.

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Hezký dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vedle něj Martin Kupka, místopředseda ODS. Dobrý večer i vám.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Středulo, 44 dní do voleb, to je poměrně ideální čas na vyjednávání o platech. Nebo se mýlím?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Z toho pohledu, kdybychom teď začali, tak to zcela stoprocentně. Ale my jsme nezačali 44 dnů před volbami. My jsme začali 26. dubna letošního roku s cílem dohodnout se v létě. A vůbec jsme se nechtěli dostat do této situace, v jaké jsme dnes. To znamená do té ostré volební kampaně. A mysleli jsme si, že to půjde, protože ta jednání byla tři. Poslední bylo 21. 8., kdy ještě kampaně nebyly spuštěny. A najednou došlo k záseku, o kterém si myslíme, že byl neodůvodněn. A to zaseklo se ministerstvo financí, přesněji řečeno zejména hnutí ANO. Částečně KDU-ČSL. Bylo svoláno jednání s tím, že další bude 4. září, že budeme informováni. Říkali jsme: dobře, 4. září to ještě je prostor poměrně značný. Jenomže 4. září k žádné dohodě nedošlo opětovně. Takže naše reakce byla zcela logická. V této chvíli, kdy už jsme dávno chtěli mít dohodnuto, no, a to bylo vyhlášení stávkové pohotovosti, protože z našeho pohledu to považujeme za porušení sociálního smíru.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře. Ale v pondělí se bude jednat ve vládě v trojkoalici, jasně to deklaroval premiér, a i přesto vyhlašujete stávkovou pohotovost. Není to ten moment, o kterém hovořil ministr financí, že to je to ukazování svalů a militantní akce, když ho budu citovat?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Kdybychom věděli, jak dopadne to jednání v pondělí, tak byste měl možná pravdu, ale my nevíme, jak dopadne to jednání v pondělí. Ty hranice mezi všema třemi stranami koalice jsou tak vyhraněné a tak vzdálené zatím, že to na dohodu nevypadá. Takže z naší strany militantní akce, víte, ono možná kdo by chtěl poznat, jak vypadá militantní akce odborů, tak bych doporučoval aspoň krátkou návštěvu Francie, možná že by potom o militantnosti měl trošku rozdílný názor. My využíváme zatím signální akci, to je vyhlášení stávkové pohotovosti. Můžu říct, že je to od ministerstva zemědělství po ministerstvo spravedlnosti, ministerstva pro místní rozvoj, hasičů, policistů, opravdu celá škála rozpočtové sféry a je to více než 600 tisíc zaměstnanců a z tohoto pohledu si myslím, že by bylo moc dobře, ten signál je jasný, že my se chceme dohodnout a považujeme...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím tomu.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Jedenáctého je opravdu jako hraniční datum.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jak to dopadne tedy v pondělí?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Jak to dopadne v pondělí, upřímně řečeno nevím. Ale pro nás je prioritou zvýšení platů ve školách, tedy učitelům, o těch 15 procent a kéž by je skutečně viděli na svých výplatních páskách, aby se něco třeba nezatoulalo po cestě. A ve zbytku státní správy, tak to, co rozpočet dovolí a o tom tedy bude to pondělní jednání koaliční rady a následně i vlády.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
O tom se ještě tady budeme bavit. Dám prostor i vám. Vlastně zopakuju tu otázku, 44 dnů do voleb. Jak to vnímáte vy?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Samozřejmě, že to je období, kterého se snaží odbory využít. Já tvrdím, že roste-li ekonomika, tak to lidé mají poznat ve svých peněženkách. To je úplně jasné. To, že se z toho stává politikum, není překvapení. Koneckonců když se podíváme na předvolební období předchozí, tak tam také odbory sehrály roli silné volební kampaně sociálních demokratů, tak asi ani letos to nebude významná výjimka. Ale co je potřeba k tomu doplnit zároveň, že by to bývalo mohlo být lepší, kdyby současná česká vláda nepřidávala tolik povinností, tolik starostí podnikatelské sféře, která především primárně vytváří hodnoty, které se následně rozdělují, a z nich je možné samozřejmě potom zvyšovat platy i pro tu sféru státní. Tak tohle je přece potřeba také zdůraznit. A tady se stalo bohužel to, že platy ve státní sféře paradoxně táhnou platy v té podnikatelské nebo zaměstnavatelské sféře. Tak to není úplně přirozené. Já bych volal po tom, aby se ty váhy znovu vyvážily, jak se sluší a patří na správnou ekonomiku. A aby především vláda byla schopná šetřit na počty státních zaměstnanců, aby potom opravdu mohlo jít víc peněz těm, kteří si to nejvíce zaslouží. A tady se naprosto shodujeme v tom, že v případě například učitelů, zdravotníků je navýšení nezbytně přijmout.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A tam já se odrazím a zeptám se vás. Z té skupiny, vy jste řekl, že to je přes 600 tisíc, to jste opakoval během dne, že je ten počet lidí v té stávkové pohotovosti.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ano.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Mě by zajímalo, jestli je podle vás nějaká skupina, jedna skupina řekněme, lidí, kteří si to zaslouží nejvíc.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Pokud bych jmenoval jednu skupinu nejvíc, tak já neřeknu, která si to zaslouží, já si opravdu myslím, že si to zaslouží všichni, že...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře. Tak která by měla dostat přidáno na prvním místě.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ale kde je to úplně nejhorší, je možná lepší charakteristika, úplně nejhorší je to v oblasti sociálních služeb, v oblasti živé a neživé kultury, u nepedagogických zaměstnanců ve školství, to jsou opravdu žalostné příjmy. Ti lidé mají kolem 14-15 tisíc. Musím poopravit jednu informaci, která zazněla, a to bylo, že 1. 7. dostalo navýšeno. Ne, nikoliv. To bylo to, co si pan místopředseda bude pamatovat. V roce 2009 a 10 došlo ke snížení, o 10 až 15 procent bylo ubráno policistům, státním zaměstnancům, a to došlo k nápravě právě toho 1. 7. letošního roku. Takže to nebylo přidání z tohoto pohledu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, ale ve výsledku tam byla částka plus. Ale to...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ne, ne, právě že ještě ne, ještě ne.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ale my už to nerozporujeme. Říkáme ano, toto byl správný krok.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Odpověď na moji otázku, která byla, to znamená, že vy jste vyjmenoval tyto skupiny. A já se zeptám, protože ta věta nebo ta skupina tady zazněla, učitelé. Nemají být učitelé...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ne, to jsem neřekl.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Právě jste ji neřekl a já se na ni ptám. Mají to být ti, kteří mají dostat přidáno, řekněme, přednostně?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
To není přednostně, že mají dostat více, protože opravdu čeští učitelé jsou ve srovnání se zeměmi OECD úplně nejhorší v poměru k průměrnému výdělku, v oblasti jejich ohodnocení jako vysokoškolsky vzdělaných lidí, k populaci, která je všeobecná. Opravdu to je žalostné. Navíc Česká republika by chtěla aspirovat na zemi s vysokou přidanou hodnotou a ta lze realizovat v případě, když máte vzdělanou populaci napříč. Na to potřebujete kvalitní učitele, kvalitní vysoké školy, výbornou přípravu. A tu musíte zabezpečit pouze tím, že budete mít taky motivaci pro ty, aby do té sféry šli. Dneska bohužel je motivace negativní, kdo absolvuje pedagogické školy, potom zjistí, jak to je s příjmem, a mnohdy odejde do úplně jiné sféry, a to své akademické, vysokoškolské výborné vzdělání potom opustí a jde jinde, protože se neuživí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já se vrátím ke své otázka. Ta otázka zní, když na vás navážu. Tak dnes plat nastupujícího učitele je někde na úrovni pokladní v supermarketu.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ano.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Není tohle to ten moment říci, nebudeme přidávat 600 tisícům lidem nebo nechceme přidat 600 tisícům lidem, ale přidejme těm skupinám, které jste vyjmenoval, a učitelům?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Vidíte, já jsem si myslel právě, že přesně tak, že tímto směrem směrujete. Proto jsem řekl, nejsou nejhorší. Proto jsem neodpovídal na otázku, jak je to s tou kvazi zásluhovostí, protože to potom vypadá, že vlastně někdo by měl dostat méně, někdo více, ale tak to není. My už dnes, když máte lidi zařazené v jednotlivých kategoriích, tak jako tady u vás v České televizi, tak někdo je na takové a jiné pracovní pozici a tam už je napsáno a ohodnoceno jeho výše mzdy. Takže už je rozdíl mezi těmi jednotlivými profesemi, znalostmi a dovednostmi, to už je rozděleno. Teď jde o to, protože ekonomika opravdu je v nesmírně dobré kondici, 4,7 procenta překvapilo opravdu všechny, to je bez jakýchkoliv diskusí, a z tohoto pohledu my ani nevyčerpáváme kompletně ten objem. A navíc ještě státní rozpočet skončí na konci roku pravděpodobně buď nulou, anebo plusovým výsledkem. Podle našeho soudu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Takže všem. Dobře. Ta odpověď je tedy všem, nevyčlenit nikoho a všem, rozumím.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Všem deset patnáct procent.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Děkuji za odpověď. Mají se vyčlenit učitelé na prvním místě?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Pro nás jsou prioritou učitelé nebo školství jako takové. Souhlasil bych s tím, že sociální služby a pracovníci v kultuře jsou taky, jak bych řekl, zřetele hodní, ale otázkou je, co skutečně tedy dovolí státní rozpočet.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Premiér se dnes, nechci říct dohodl, ale oznámil s ministrem vnitra, že příslušníci ozbrojených složek a například i hasiči dostanou deset procent navíc. Je to podle vás dobrý vstup do toho jednání, když vy říkáte, že na prvním místě by měli být učitelé?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Každý půjde do toho jednání s nějakými prioritami a s nějakými představami. Já reaguju na to, a to je prostě pravda, že pro nás jsou prioritou v tomto okamžiku učitelé a samozřejmě ti pracovníci v sociálních službách a v kultuře. Tam je známo, že ty platy jsou obecně nejnižší, takže tam je na to asi potřeba se také podívat. A uvidíme, co teda dovolí státní rozpočet, protože ty odhady jsou různé a odhady jsou nějaké a skutečnost potom může být jiná. Takže toto je potřeba ještě trochu vybalancovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
ODS, já jsem se koukal i na váš volební nebo předvolební program, vy tam máte 30 procent průměrné mzdy, vy tam máte 35 tisíc korun minimálně. Stejná otázka v zásadě na vás. Mají se vyčlenit tedy učitelé v této vlně a říct, když jsou tam nějaké peníze, pojďme přidat pouze učitelům?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Já jsem přesvědčený o tom, že se máme zaměřit na školství, a hned řeknu také proč. Hovoříme-li o tom, že má Česká republika vytvářet více té přidané hodnoty a tím se přibližovat západním státům, tak zásadním klíčem k tomu je přeci vzdělaná společnost, která bude schopná tu přidanou hodnotu vytvářet lépe. A my tady pozorujeme, že se bohužel realizují a spotřebovávají peníze na neověřené ideologické experimenty, jako je povinná inkluze. Ta mimochodem v příštím roce má přijít na čtyři miliardy korun. Kdyby se ty finanční prostředky využily na zvýšení platů učitelů, tak jenom to by znamenalo téměř čtyři tisíce měsíčně opravdu na jednoho učitele. A v ten okamžik samozřejmě je možné opravdu uvažovat o tom, že změnou těch výdajů je opravdu možné posílit právě platy učitelů. A my říkáme zároveň nejenom tarifně, ale zaměřit se na to posílit opory těch týmů, motivovat, tak jako ve všech normálních oblastech ty, kteří představují nejvýznamnější kvalitu pro celý ten segment učitelů a školství, vzdělanosti.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Co pro vás jako představitele těch 600 tisíc lidí by znamenalo, pokud by se tady vládní koalice v pondělí dohodla, že opravdu přidá pouze někomu selektivně?

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Budou mít docela veselý předvolební čas.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Zkuste mi popsat veselý předvolební čas z vašeho pohledu.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Já myslím, že s tou nadsázkou, jak jsem to teď řekl, je to možná lepší. A tím zároveň motivuju, aby došlo k té dohodě, protože já si myslím, že to teď opravdu je o tom, jak si vážíme těch lidí. Vždyť pan ministr Herman, s kterým jsem osobně mluvil, tak ten opravdu je nespokojen s výší svých příjmů. Ale teď si představte, pane poslanče, že to je tak, že on musí, on má dokonce takové zaměstnance, kterým doplácí do minimální mzdy, státní zaměstnance a když požadoval po ministerstvu financí, aby mu dali část těch peněz, které jim doplácí, tak mu řekli, že ne, takže to musí brát jiným zaměstnancům z jejich osobních hodnocení. To je reálný stav současnosti. Když tady pan místopředseda říkal o tom, jak si to představuje Občanská demokratická strana, tak bych doporučoval, abyste si svůj volební program vyčíslili, protože vy děláte do státního rozpočtu, protože ty vaše návrhy, kdybyste bezezbytku realizovali, minus 230 miliard korun. Takže vy nebudete mít na školství, na zdravotnictví, na penze, to je velký problém, protože musíte mít ten rozpočet...

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Neříkáte popravdě jako.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
...vyvážen, zcela pravdivě.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já vás nechám velmi stručně reagovat, ale jenom stručně, nechci zabíhat tady do předvolebních programů, jestli chcete.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
To, co připravujeme pro Českou republiku a co by mimochodem znamenalo, a to je důležité, snížením daní zvýšit reálný plat lidí o sedm procent, a to jak ve státní sféře...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Tam to budu považovat za tečku.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Tak co je důležité, také v podnikatelské sféře.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Tak, a tam to necháme, nebudeme zabíhat, jak jsem říkal, do detailů předvolebních programů. Ale vrátil bych se k těm slovům, které tady zazněly. Pamatuju si to správně, velmi veselý předvolební...

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Předvolební čas.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Velmi veselý předvolební čas. S tím počítáte, těšíte se na to jednání s tou vidinou toho veselého předvolebního času?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Já budu na koaliční radě v pondělí. Budeme hledat určitě shodu. A já souhlasím s tím nebo KDU-ČSL byla vždycky pro zvyšování platů. A i koneckonců pro přibližování se k okolním vyspělejším zemím na západ od nás. To ano. Ale taky jsme vždycky zdůrazňovali, že určitá zodpovědnost tam v tom musí být, protože máme nějaký hospodářský růst a také musíme někdy skutečně snížit a vyrovnat rozpočet. Snížit deficit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jsou tam ty peníze?

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Uvidíme. Pan ministr to navýšil teď o 10,2 miliardy. Vyčlenil z toho rozpočtu 12 miliard. Říkal: to je prostě na ty platy. Víc tam není. Uvidíme. Já jsem podklady k té koaliční radě dostal dnes odpoledne. Musím si je pořádně prostudovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vy tam vidíte reálně nějaké peníze, které se dají utratit za ty platy?

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Bude je muset vláda hledat, protože ta Pandořina skříňka je vlastně už otevřená. Otevřeli ji vládní ministři. Koneckonců příklad zdravotnictví, kde se rozhodl pan ministr zdravotnictví přidat jedné skupině, zdravotním sestrám u lůžek v nepřetržitém provozu, vyvolalo poměrně velké napětí u ošetřovatelů, u sanitářů, kteří slouží stejné služby, slouží po boku zdravotních sester, ale přidáno dva tisíce ke svému platu od 1. července nedostali. V okamžiku, kdy to navyšování proběhne nějakým podobně nevyváženým, předvolebně nevyváženým způsobem, tak to skutečně může přinést víc škody než užitku, a to nechce nepochybně nikdo. Tady bude na vládě, aby hledala způsob, jak v případě učitelů najít příslušnou odměnu a jak to samozřejmě řešit i v jiných případech.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Stručná reakce.

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Já jenom chci potvrdit, že zdravotnictví je další na řadě, další priorita ke stabilizaci.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, ano. Já vím, že vy jste našli, teď mě neberte za slovo, „sto miliard“, že jste o tom mluvili s ministrem financí.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Sto miliard, to by bylo pěkné, to už bychom přidávali daleko více, pane redaktore, deset miliard.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Deset miliard, pardon.

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
10,2.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
10,2 miliard, ano, omlouvám se. Nicméně, a teď mě, prosím, opravte ještě jednou, to jsou peníze, které jsou vázané a musí o nich přece rozhodnout rozpočtový výbor. To není tak, že je může použít ministr financí.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ano, máte pravdu. Proto říká ministr financí to, že on prostředky nemá. V tomto je to tvrzení pravdivé. Ale tak jako i v minulosti se odehrálo to, že vláda finanční prostředky jsou k dispozici, ale to je přímo v kompetenci na základě souhlasu vlády samozřejmě, rozpočtového výboru a ten takové rozpočtové opatření může přijmout.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Takže ve výsledku to nebude na vládě, ale nakonec to bude na poslancích, kteří budou o tom rozhodovat.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Ne, vláda musí dát souhlas. To nelze udělat tak, že si rozpočtový výbor rozhodne bez souhlasu vlády. Ale, ale jde to, od 1. 11. 10 procent a 15 procent a není v tom žádný problém a ekonomice to neublíží. Naopak pomůže.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já jako poslední slovo řeknu, že jsme samozřejmě zvali i zástupce ANO a zvali jsme i zástupce ministerstva financí. Nikdo z nich neměl čas. Pánové, já vám mnohokrát děkuju za tuto debatu. Díky, že jste byli se mnou v Událostech, komentářích. Děkuju, na shledanou.

Jaroslav KLAŠKA, místopředseda poslaneckého klubu strany /KDU-ČSL/:
Na shledanou, pěkný večer.

Martin KUPKA, místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání.

Josef STŘEDULA, předseda ČMKOS:
Dík za pozvání.

Martin Kupka

místopředseda strany
expert pro veřejnou správu