25. srpna 2017

Vstupovali jsme do jiné eurozóny, dnes je mnohem nebezpečnější

(ČRo Plus) Vláda chce požádat, aby se český ministr financí mohl účastnit jednání svých kolegů z eurozóny. Premiér Bohuslav Sobotka následně potvrdil, že pozorovatelská role Česka při jednáních eurozóny je dobrý nápad, který bychom měli v zájmu svého přiblížení jádru Unie dále rozvíjet. Měla by se Česká republika připoutat k eurozóně? „Eurozóna nebyla postavena na dobrých základech. Byla utvořena z odlišných ekonomik, takže k tomuto projektu bychom se přibližovat neměli,“ uvedl v pořadu Pro a proti poslanec za ODS Jan Skopeček.

Skopeček se obává, že vládní plán je „začátkem nějaké salámové metody, jak se dostat do eurozóny.“ Pokud Bohuslav Sobotka a ČSSD euro přijmout chtějí, pak to prý mají říci nahlas. „A jít s tím jako s tématem do voleb a říct si o podporu voličů.“

„Evropskou unii tíží řada problémů a my bychom měli debatovat, jakým způsobem tuto instituci reformovat, aby život ní byl smysluplnější a měla budoucnost, kterou, pokud půjde stejným tempem, bude ztrácet.“ Jan Skopeček

„Mám obavu, že se premiér chce na jedné straně zavděčit Evropské unii a evropský elitám, na straně druhé vím, že čeští voliči této variantě nejsou nakloněni, proto doma tak silný není. Je to něco mezi: zalíbit se Bruselu a nenaštvat voliče.“

Poslanec se obává, že vstup do eurozóny znamená potenciálně i to, že Česká republika bude platit dluhy za Řecko a za jižní křídlo eurozóny. „Kdysi jsme se zavázali vstoupit do úplně jiné eurozóny, než jaká funguje dnes. Ta je pro nás dnes mnohem nebezpečnější, než byla v době, kdy se o přístupu do Evropské unie hlasovalo v referendu,“ tvrdí Skopeček.
Jan Skopeček

poslanec PČR