2. srpna 2017

Události, komentáře: Peníze na životní prostředí

(ČT 24) Ministerstvo financí tlačí ostatní k ústupkům, aby se dodržel plánovaný schodek rozpočtu: 50 miliard. Ministr životního prostředí Richard Brabec chce 210 milionů hlavně na péči o krajinu. O co se bude pečovat? Co krajina potřebuje? Podpoří se významně projekty na zadržování vody v Česku? A komu patří voda, kterou má leckdo ve studni na zahradě? O tématu v Událostech, komentářích diskutoval poslanec a expert ODS pro životní prostředí Jan Zahradník.

Celý rozhovor s Janem Zahradníkem můžete zhlédnout na ČT24.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ministerstvo zdravotnictví chce pro příští rok dvě miliardy navíc, ministerstvo životního prostředí necelých 300 milionů. Miloslav Ludvík zatím dojednáno nemá, rozhodne vláda. Richard Brabec dostal peníze už dnes. Z jednání u ministra financí si odnáší 200 milionů. Ministerstvo financí tlačí ostatní k ústupkům, aby se dodržel plánovaný schodek rozpočtu, tedy 50 miliard.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:
Interna pražské Thomayerovy nemocnice svítí novotou. Okna a fasády stály 23 milionů. Modernizace rehabilitačního oddělení dokonce skoro 40. Jenže rekonstrukce by potřeboval celý 90 let starý, navíc památkově chráněný, areál. Chybí mu i centrální urgentní příjem.

Zdeněk BENEŠ, ředitel, Thomayerova nemocnice:
Naše nemocnice má spádovou oblast 350 tisíc obyvatel. Ta spádová oblast je obrovská. Ten centrální příjem je pro nás velice důležitý.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:
Právě na investice do oprav má jít 10 miliard. Resort chce ale peníze taky do dotačních programů, aby nalákal mladé lékaře nebo na provoz svých víc než sedmi desítek institucí. Při příchodu na resort financí chtěl ministr téměř čtyři miliardy. Po hodinovém jednání byl výsledek nižší.

Miloslav LUDVÍK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
My se pohybujeme někde kolem dvou miliard. Myslím, že se blížíme k nějakému rozumnému kompromisu. Já i pan ministr Pilný jsme velmi racionální lidé a nechceme stavět nějaké vzdušné zámky.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Jednání bylo velmi vstřícné a ty dvě miliardy v tomto okamžiku nemám, ale budeme je samozřejmě hledat.

Leoš HEGER, místopředseda strany a bývalý ministr zdravotnictví /TOP 09/:
To, co navrhuje ministr Ludvík, aby to šlo do rezidenčních míst, aby to šlo na některé krizové záležitosti, to racionální určitě je.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:
Pro dalších 280 milionů korun si přišel ministr životního prostředí Richard Brabec. Většina peněz má jít na program Péče o krajinu, tedy sekání luk, výsadbu nových stromů, anebo alejí. Po hodinové diskusi se stranickým kolegou ministr oznámil, že peníze jeho resort dostane. I když o 70 milionů méně, než požadoval.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Národní parky, klimatologický ústav a další, takže tam bychom určitě odebírali ty peníze případně z nějakých investičních akcí.

Ivan PILNÝ, ministr financí /ANO/:
Ty požadavky jsou relativně rozumné. O dalších budeme diskutovat.

Štěpánka MARTANOVÁ, redaktorka:
Vyjednávání o miliardách se teď na několik dní přerušuje. V debatách bude ministr financí Ivan Pilný pokračovat od 21. srpna. Milan Brunclík a Štěpánka Martanová, Česká televize.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A v Událostech, komentářích zůstanu u životního prostředí a tudíž i u ministra životního prostředí Richarda Brabce. Dobrý večer.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Krásný letní večer vám i divákům.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A zdravím také poslance výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny Jana Zahradníka. Dobrý večer.

Jan ZAHRADNÍK, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro oblast životního prostředí /ODS/:
Dobrý večer. Zdravím z Vysočiny.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane ministře, 210 milionů, to je to číslo, které jste si dojednal. Kam s nimi a proč právě tam?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Protože my jsme ještě o víc přišli oproti loňskému roku nebo letošnímu roku, oproti tedy plánu letošního roku. My jsme nechtěli v žádném případě víc peněz v plánu na ten příští rok. Jsme skromní, umíme si dost pomoct sami. A těch 200 milionů z těch, řekněme, 280, které nám tam scházely po zvážení všech okolností, to jsou peníze, které nejsme schopni třeba získat z Operačního programu Životní prostředí, z evropských peněz. A ty peníze půjdou především do dvou položek. Jedna položka, a promiňte mi, to slovo je v zásadě průtočná. To je prostě částka, kterou vezmeme a zase ji dáme především Lesům České republiky, tedy státnímu podniku, za takzvané újmy na hospodaření v lesích, kdy Lesy České republiky hospodaří v řadě případů v chráněných územích, třeba v národních parcích nebo v chráněných krajinných územích, a my vlastně za to, že tam nemohou hospodařit zcela podle svého, tak jim to kompenzujeme. Takže my tu částku dostaneme ze státního rozpočtu a zase ji předáme dalším subjektům, především Lesům České republiky nebo Vojenským lesům. Takže z toho nám nezbyde nic. Ta druhá částka ta je významnější, to je těch druhých sto milionů a ty půjdou do takzvaného programu péče o krajinu. To je takový program, ze kterého financujeme tisíce drobných akcí, řekněme, každá ta akce je do sto tisíc korun. A jsou to takové opravdu menší akce po celé republice typu kosení vzácných luk nebo nějaká drobnější adaptační opatření v krajině, třeba remízky, zakládání nějakých mokřadů, ale menších spíš nebo tůní, prostě menší akce, které třeba dělají drobní zemědělci a jsou jich opravdu tisíce. Tam by nám ta částka velmi scházela a tam se to právě seškrtalo.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vy jste to na začátku řekl velmi hezky: my jsme skromní, my si dokážeme poradit. Já tu skromnost kvantifikuju. Ta skromnost zní skoro čtyři miliardy korun oproti letošnímu rozpočtu. Tady se ale nabízí otázka, proč jste měli zbytečně čtyři miliardy navíc? Utráceli jste je za nesmysly nebo budete utrácet ještě v letošním roce, když je příští rok nepotřebujete a klidně se vzdáte čtyřech miliard korun?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Já si myslím, že už ta vaše otázka v sobě samozřejmě obsahuje jistou dávku absurdity, protože samozřejmě za nesmysly bychom je nikdy neutráceli. Já jsem přišel do politiky ze zcela reálného světa, kam kde každá koruna měla nějakou reálnou hodnotu a kde jsme to nebrali jako potištěné papírky nebo něco virtuálního. Víte, ten hlavní rozdíl ty čtyři miliardy letošního roku oproti příštímu plánu je především ve dvou položkách. Jsou to vlastně evropské fondy, respektive kofinancování evropských fondů a takzvané finanční mechanismy. To všechno souvisí s evropskými fondy. A potom položka, která se jmenuje emisní povolenky, kdy my určitou částku plánujeme jako příjem z emisních povolenek a pak ji také vydáváme na program Nová zelená úsporám. Obě tyto položky dohromady dělají ten rozdíl čtyři miliardy. A znamená to, že letos je plánováno o něco nižší čerpání, zase vyšší bude příští rok. To znamená, že tahle částka ve chvíli, kdy bychom ten příští rok lépe ještě nebo ještě více čerpali evropské fondy, než předpokládáme, tak samozřejmě ta částka se během roku dá zarovnat. Takže opravdu ten rozdíl těch čtyř miliard zase je víceméně položka, která se vůbec netýká provozních nákladů, protože provozní náklady tam se snažíme maximálně šetřit.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Zahradníku, jednak 210 milionů navíc vyjednaných dnes a cílení těch peněz, tak jak je pan ministr popsal. Váš komentář prosím.

Jan ZAHRADNÍK, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro oblast životního prostředí /ODS/:
Zaprvé musím říci, že to je takový folklor okurkové sezony tyhle boje, do kterých vyrážejí ministři k ministru financí. Oni s ním bojují. Tu o dvě miliardy, jiný zase o 300 milionů. Dokonce mezi sebou ty boje svádějí ministři ze stejného hnutí, jako je tomu v případě pana ministra Brabce a pana ministra Pilného. Je to taková prázdninová show pro diváky. Nyní tedy k tomu konkrétně. Tak zaprvé ty peníze, o kterých...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano, ministři ve vládní ODS také chodili bojovat k ministru ať už přímo z ODS, nebo z jiných koaličních stran. Takže nic nového. Prosím věcně teď.

Jan ZAHRADNÍK, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro oblast životního prostředí /ODS/:
Věcně řeknu tolik, že ty peníze, které pan ministr Brabec slibuje na ty odškodnění Lesů České republiky, to jsou peníze, které on má mít v rozpočtu každý rok, ty tam mají mít svoje pevné místo, protože ten zákon, podle kterého se ty peníze na odškodnění musí dávat, ten zrušen nebyl, i když se o to pan ministr usilovně snažil. Čili to není žádné novum. Zadruhé, péče o krajinu. Já jsem každý rok to, teď co jsem ve sněmovně, navrhoval, aby se program péče o krajinu posílil maximálně, co to jde. Navrhoval jsem, aby se vzaly peníze tu třeba z dotací nevládním neziskovým organizacím, které jsou podle mě přefinancované, a daly se na tyto programy tu z jiných programů. Nikdy stávající koalice ty moje návrhy neschválila. A pak tam byl ještě jeden, zmiňoval pan ministr, to jste zmiňoval těch minus čtyři miliardy. To je přece hrozné. My přece jsme už za polovinou programového období a Česká republika čerpá z fondů EU naprosto hanebným způsobem. Loni měl resort pana ministra Brabce čerpáno, propláceno 1,8 procenta, letos v červnu dala paní ministryně zprávu, že Česká republika má proplaceno deset procent, deset procent peněz, které má čerpat. Takže jestli pan ministr rezignuje na čerpání a myslí si, že to všechno stihne v nějakém tom posledním roce, no, tak to je na omylu. Ty peníze by nakonec klidně mohly v Evropské unii v Bruselu zůstat a my bychom si z nich nemohli vzít nic.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane ministře, pan Zahradník říkal, že na péči o krajinu už několikrát navrhoval daleko více peněz, posílení toho rozpočtu. Vy jste zmiňoval mokřady a podobná opatření v krajině. Vzhledem k suchu, které panuje nejenom tento rok, není namístě těch peněz tam mít víc a těchto opatření v krajině dělat daleko více?

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Samozřejmě. To máte naprostou pravdu. A dovolte mi jenom úplně během deseti, patnácti vteřin zareagovat ještě na pana kolegu Zahradníka, kterého srdečně zdravím tímto. Samozřejmě to čerpání o to vůbec není potřeba mít strach, protože my už dneska plníme podmínky z hlediska takzvané podmínky N+3, z hlediska čerpání evropských peněz, které bychom měli plnit až na konci příštího roku. Takže my budeme mít právě opačný problém, tedy že budeme mít málo peněz na dobré projekty. A bohužel jsme hlavně museli dohánět to, co nám nechala bývalá vláda ODS a TOP 09 na ministerstvu, kdy jsme horko těžko zachraňovali osmnáct miliard čerpání, ale zachránili. Takže to bude opravdu pro mého nástupce pozice, kdy se nebude vůbec muset obávat. Tak omlouvám se, bylo to trochu delší. A teď k vaší otázce.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano, tím jste mi, tím jste mi odpověděl na tu druhou otázku, ale aby vám ty peníze nezbyly na konci tohoto rozpočtového období, protože zatím se čerpá málo. Vy dokážete garantovat, že do konce rozpočtového období, i když je otázka, kdo na tom ministerstvu bude sedět potom, vyčerpáte to, co se vyčerpat má a nebude se to, lidově řečeno, převalovat do dalšího rozpočtového období.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Ano, ano. Jednoznačně ano. Prostě tohleo jsou věci, které skutečně plánujeme doslova po dnech, protože máme ten finanční plán, který si děláme společně se Státním fondem životního prostředí, opravdu velmi podrobný, velmi se nám to vyplatilo v tom minulém období, kdy jsme opravdu v krizovém režimu doháněli a dohonili jsme tu obrovskou ztrátu, která nám hrozila. Byli jsme nejohroženější operační program a zvládli jsme to. Nepochybně to zvládneme i teď, protože bohužel máme výrazně méně peněz právě díky tomu, že se tak špatně čerpalo v tom období 2007 - 2013, než jsme přišli.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobře. To budeme hodnotit na konci tohoto rozpočtového období.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Ještě ale k té vaší první otázce.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A k té se chci právě teď dostat. Více peněz na úpravy v krajině typu mokřady a další opatření.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Ano, ano. Jednoznačně samozřejmě to by žádný Program péče o krajinu takzvaně nevytrhl. Ten je opravdu pro ty menší akce, jak jsem říkal, drobnější, do těch sto tisíc korun. Ty základní akce z hlediska boje se suchem, který už jsme opravdu rozjeli intenzivně před dvěma, třemi lety, v zásadě hned po našem nástupu, tak ty financujeme z Operačního programu Životní prostředí. Máme tam na to zhruba 13 miliard korun a z těch 13 miliard korun, které máme na stovky nebo dokonce tisíce konkrétních opatření v krajině, tak tam už jsme vypsali výzvy zhruba za 9 miliard korun a během příštích měsíců vypíšeme zbývající čtyři miliardy. Takže my do konce tohoto roku, řekněme, do prvního kvartálu maximálně příštího roku budeme mít vypsány výzvy za 13 miliard korun a spousta těch peněz už bude i vyčerpána na konkrétní projekty. A já vám řeknu konkrétní případy. Jsou to od revitalizací vodních toků přes zakládání stovek rybníků nebo obnovu rybníků, obnovu mokřadů, tůní, využívání, lepší využívání dešťové vody, zadržení vody v krajině, protože Česká republika má největší problém, že musí zadržet vodu v krajině. To, co bohužel v těch uplynulých sto letech se chovala právě opačně, snažili jsme se tu vodu z krajiny doslova vytlačit prostě ven, aby tady neškodila, a Česká republika dramaticky vysychá. My dneska nejenom že plánujeme, ale už jsme zrealizovali a další stovky věcí, další stovky projektů vlastně už máme teď momentálně zazávazkováno. Dělají se výběrová řízení. Takže naštěstí máme na to zatím evropské fondy a čerpáme je na toto velmi úspěšně.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Zahradníku, 13 miliard korun na to opatření, která jste zmínil, to je hodně peněz. A mají být rozděleny minimálně tedy v projektech do začátku příštího roku.

Jan ZAHRADNÍK, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro oblast životního prostředí /ODS/:
Pan ministr Brabec před volbami slíbí cokoliv. Je už ministrem čtvrtý rok a pořád se ještě odkazuje na to, že mu tady něco způsobila minulá koalice. Spíš by se měl dívat sám na sebe a na jeho lidi, co dělají. Jsem zvědavý, jak to v tom Státním fondu životního prostředí proběhne. 13 miliard jsou obrovské peníze. Jsem zvědavý, zdali ty projekty budou zrealizovány, zdali v realizaci nebudou bránit nějaké jiné zákony, které vládní koalice schválila, třeba zákon o posuzování vlivu na životní prostředí, který musí každý projekt velký v řádu stovek desítek milionů korun projít. A tady víme, že ekologičtí aktivisté mají obrovskou moc a mohou zabránit, dá se říct, kterémukoliv projektu, který si zamanou. Takže jsem zvědavý. Uvidíme, jak se to panu ministrovi bude dařit.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pánové, ta klima dohoda, kterou jsem divákům na začátku Událostí, komentářů taky zmínil. Má cenu se vlastně o něco snažit, když základní dokument, pro některé základní dokument o ochraně klimatu Pařížská dohoda, nejvýznamnější znečišťoval ovzduší v podstatě shodí ze stolu, i když Trumpova nejasná slova z Paříže naznačují cokoliv, ale zatím tedy platí to, že tuto smlouvu shodil. Má cenu se o něco snažit za takové situace, pane Zahradníku?

Jan ZAHRADNÍK, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro oblast životního prostředí /ODS/:
Já jsem vystupoval dlouhodobě proti ratifikaci Pařížské dohody, vystupuji nadále. Je vidět, že vládní koalice je připravená ji v září na schůzi sněmovny ratifikovat. Ale zároveň by měla říct lidem, občanům, co jim to přinese, když rezignujeme na spalování fosilních paliv do dvaceti let. Budeme se muset obejít bez uhelných elektráren, bez uhelných tepláren, které v naší republice vytápí celou řadu našich měst. Pokud ji chtějí její příznivci schválit, tak taky zároveň musejí teď před volbami pokud možno občanům České republiky srozumitelně sdělit.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane ministře.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Tahle poloha ODS a pana kolegy Zahradníka samozřejmě není nová. To je pokračování svaté války proti myšlence globálního oteplování nebo vůbec klimatické změny. Já si myslím, že to, co tady pozorujeme i v České republice v těch posledních dnech, tak jenom jasně potvrzuje, že ta klimatická změna probíhá, protože jeden den jsou doslova, jeden den jsou někde záplavy a druhý den je 39 stupňů a vedra. To počasí opravdu šílí. Každý rok překonává rekord roku předešlého, teplotní rekord. Takže já si myslím, že o tom asi nemusíme příliš diskutovat. Já už jsem stokrát, a rád to řeknu po sto první, říkal, že my jsme poslední země v Evropské unii, která tu Pařížskou dohodu neratifikovala. Ratifikovalo ji třeba Polsko. Polsko je daleko více založené na spalování uhlí než my. Obvykle Poláci jsou velkým oponentem Evropské unie. S ratifikací Pařížské dohody nemají žádný problém a logicky, protože Česká republika je především vázána našimi závazky vůči Evropské unii. Ty nás zavazují k nějakým konkrétním krokům, k nějakým konkrétním číslům, konkrétním procentům snížení CO2. My to plníme. Pařížská dohoda je opravdu jakýsi globální výraz solidarity, kdy svět poprvé historicky ve větším počtu těch hlavních emitentů prostě se spojil a řekl, že se už musí něco stát, protože pokud budeme dál pět, sedm let dalších váhat, tak už to definitivně lidstvo ztratí z ruky. Já nejsem žádný klimatický alarmista. A upřímně řečeno, samozřejmě ten Trumpův krok je rána pro Pařížskou dohodu, ale není to rána smrtelná, protože upřímně řečeno, velmi pravděpodobně Spojené státy bez ohledu na rozhodnutí pana prezidenta Trumpa budou tu svoji roli plnit. Jsou tam státy, jsou tam města, stovky měst, které budou snižovat emise CO2. Já bych se o to nebál. A má to smysl. A pokud se k tomu nepřipojíme, je to výraz určitého sobectví. A opravdu občany to nijak neovlivní a můžu garantovat, že to rozhodně neznamená, že kvůli klimatické dohodě budeme za rok muset přestat spalovat uhlí nebo fosilní paliva. To je opravdu nesmysl. Možná k tomu dojde za dvacet, třicet let.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Jedna krátká věta pana Zahradníka.

Jan ZAHRADNÍK, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro oblast životního prostředí /ODS/:
Bude to, je to solidarita, která bude stát vyspělé země ročně sto miliard dolarů. A správně říká pan ministr Brabec, že může k tomu dojít k tomu omezení fosilních paliv za dvacet let. To je doba, která je na dohled. To my ještě zažijeme tu dobu, takže tady bych chtěl upozornit na to, že skutečně to není žádná legrace.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ano, to je argument, který jste říkal.

Richard BRABEC, ministr životního prostředí a vicepremiér /ANO/:
Ono k nim ale stejně dojde. Ano, ono s ním stejně dojde a myslím, že i bez, bez Pařížské dohody.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ministr životního prostředí, poslanec výboru pro životního prostředí...

Jan ZAHRADNÍK, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro oblast životního prostředí /ODS/:
Ale dobře, ale předně se musíme starat sami o sebe.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Oba dva na jiném místě České republiky, oba dva v přírodě. Já vám děkuju za rozhovor pro Události, komentáře. Na shledanou.

Jan ZAHRADNÍK, místopředseda poslaneckého klubu a expert strany pro oblast životního prostředí /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
expert pro životní prostředí
lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji