1. srpna 2017

Běžte radši točit, pane ministře

(Neviditelný pes) Oslavování pěti miliard navíc pro armádu není úspěch, ale pokrytectví

 
Jako každým rokem, tak i letos ohlašoval ministr obrany Martin Stropnický velký úspěch. Údajně se mu podařilo získat 5,4 miliard pro armádu navíc do rozpočtu příštího roku. Ponechme stranou skutečnost, že o těchto penězích bude po podzimních volbách hlasovat s největší pravděpodobností jiný ministr obrany, ale zcela jistě jiný ministr financí a zcela jistě jiná Poslanecká sněmovna. Jak to nakonec s těmito financemi tedy dopadne, je ve hvězdách. Obdobnými čísly se chlubil i v předchozích letech, aby na konci roku přiznal, že je nebyl schopen využít.
 
Snahou toto navýšení prodat jako velký úspěch zakrývá Martin Stropnický skutečnost, že po téměř čtyřech letech ve funkci naprosto neplní nejen finanční závazky vyplývající z našeho členství NATO, ale ani ty finanční závazky, které si dala současná koalice.
 
V Bezpečnostní strategii České republiky schválené touto vládou a tímto ministrem v roce 2015 se vláda zavázala zvyšovat rozpočet na obranu do roku 2020 na 1,4 % HDP se závazkem přiblížit se 2 % HDP. Tato doporučená výše výdajů na obranu byla nejen odsouhlasena všemi státy NATO, ale podepsána prezidentem Zemanem i premiérem Sobotkou.
 
A jaká je situace českých výdajů na obranu? V roce 2016 jsme se kvůli nevyčerpání armádního rozpočtu pohybovali pod jedním procentem, letos to bude cca 1,08 %. Ale co víc, NATO požaduje, aby členské státy dávaly cca 20 % armádního rozpočtu do svého vybavení, v loňském roce šlo v české armádě na vybavení pouze 6,7 %.
 
Vztah ministra obrany a jeho šéfa k armádě a našim závazkům ilustruje rozpočtový výhled na roky 2019 a 2020, který Andrej Babiš jako ministr financí poslal v květnu letošního roku k připomínkovému řízení. Z tohoto materiálu vyplývá, že v roce 2020 předpokládalo ministerstvo financí vydat na obranu 1,16 %HDP! To bylo natolik skandální a v rozporu s vlastními závazky této vlády, že se proti materiálu ministra financí vymezil i premiér Sobotka.
 
Každoroční handrkování ministra obrany o peníze je pro armádu nejen nedůstojné, ale oslavování „dodatečně vybojovaných“ prostředků je doslova pokrytecké, protože zakrývá skutečný stav našich závazků k NATO. Ještě větším problémem je však skutečnost, že v této atmosféře není armáda schopna dlouhodobě plánovat, protože neví, kdy bude mít kolik peněz. A pak dochází k tomu, že se peníze nevyčerpají. Argument, že se nevracejí do státního rozpočtu, ale zůstávají na účtu ministra obrany, naše vojáky ani vedení NATO neuspokojí.
 
Bohužel, ministr Stropnický i celá tato koalice opakovaně odmítá návrhy opozice na zakotvení růstu armádního rozpočtu do zákona. Výsledkem čtyřleté práce ministra Stropnického je tak přesunutí vlastního závazku dosáhnout 1,4 % HDP do roku 2020 na příští vládu. Ta však na dosažení tohoto cíle nebude mít šest, ale pouze dva roky. Roli inspektora v Kriminálce Anděl tak ministr Stropnický zvládá mnohonásobně lépe než roli ministra obrany. Doufejme, že po podzimních volbách bude mít na natáčení více času.