22. července 2017

Boj o Hrad? Chci vyprovokovat další

(Lidové noviny) Zda budu kandidovat, sdělím až po volbách do Poslanecké sněmovny, říká senátor Jaroslav Kubera. S trochou nadsázky lze říct, že v případě vítězství senátora Jaroslava Kubery v prezidentských volbách by Pražský hrad obýval vášnivější kuřák než stávající hlava státu Miloš Zeman. Místopředseda horní komory Parlamentu a primátor Teplic je zatím poslední kandidát, jehož jméno oficiálně padlo. Tento týden shromáždil potřebný počet podpisů senátorů, aby mohl do klání o Hrad jít. Sympatie ostatních senátorů Kubera (ODS) kvituje, ale do boje se zatím nehrne. Prý nechce přepálit start případné kampaně.


Pochopil jsem správně, že ještě nejste rozhodnutý, zda budete kandidovat?

Do vyhlášení výsledků voleb do Poslanecké sněmovny je čas, není kam spěchat. Dokonce ani nebyly vyhlášeny volby na prezidenta České republiky. Do poslaneckých voleb se odehraje ještě spousta zajímavých věcí. Za druhé se po nich objeví spousta dalších kandidátů, kteří pokud se nedostanou do Poslanecké sněmovny, se třeba rozhodnou, že by mohli být prezidentem.

Takže jasno o své kandidatuře si uděláte na základě toho, kdo další půjde do prezidentských voleb?

Ten seznam uchazečů není zdaleka konečný. Je to vidět na tom, jak skoro každý týden máme jednoho nového potenciálního kandidáta. Jedním z cílů mé současné aktivity je průzkum bojem. Druhá věc je vyprovokování k tomu, aby se objevil kandidát, který mně umožní jednoduše říct: ano, to je on, tomu dám hlas.

Listina se sběrem podpisů senátorů na podporu vaší případné kandidatury se objevila poměrně překvapivě. Inicioval jste sběr podpisů?

Ne, inicioval to náš klub. Já jsem nejprve získal podpisy klubu, které by mi v podstatě stačily. Ale pak se ozvali i někteří další senátoři. Ale zdůrazňuji, že se nejedná o podporu politických stran. Někteří sociální demokraté z vyšších sfér byli trošku znepokojeni, že mi to podepsali senátoři z jejich strany, ale oni mi to podepsali za sebe. To není žádná podpora ČSSD nebo jakékoliv jiné strany. To jsou osobní podpisy lidí, kteří mě znají. To říkám jen na jejich ochranu, aby je nikdo nepopotahoval.

Do jaké míry své kroky v souvislosti s prezidentskou kandidaturou ladíte s ODS? Ze zdrženlivé reakce mluvčí strany na vaši listinu rozhodně nelze soudit, že jste jasným kandidátem ODS na prezidenta.

Nebudu za žádných okolností na starý kolena pozastavovat členství nebo podobné taškařice. Voliči by to stejně neocenili, protože mě dlouhodobě znají. Vědí, že je to nesmysl. Samozřejmě s vedením ODS, zejména s panem předsedou, vše koordinuji a nedělám žádné kroky, které by byly v nesouladu. A pokud by se našel nějaký kandidát, o kterém jsem mluvil, kterého by mohla ODS podpořit, tak s tím nemám žádný problém.

Zeptám se vás natvrdo. Chcete být prezidentem této země?

To je právě otázka, na kterou nechci odpovídat. Když se mě zeptáte na můj volební program, tak teď by ho prozradil jen blázen. Proč bych to dělal? To jsou takové ty prezidentské otázky, jestli bych jmenoval vládu s KSČM nebo kam bych jel na první návštěvu. No já bych jel první do Teplic, to je jasné. Ale tam bych nemusel ani jet, protože tam bydlím. To jsou sice takové tradiční otázky, ale ono se může stát, že v době prezidentské volby už nebude co jmenovat, protože tady bude válka například. Těch věcí, které se ještě odehrají, může být tolik, že se tomu budeme divit. Stačí, aby Italové vydali víza uprchlíkům, a budou se řešit úplně jiné problémy, než jsou prezidentské volby nebo volby do Poslanecké sněmovny.

Chápu. Jaké kvality by měl mít kandidát, kterému byste „přepustil své místo“ a podpořil ho?

To není otázka úplně racionální úvahy, ale směsi racionální úvahy, emocí, nálady, tak jako je to u voličů. To se nedá matematicky vypočítat. Kdyby se to dalo, tak je to jednoduché. Hodíme kandidáty do počítače a máme prezidenta, nemusely by být volby. Ale takhle jednoduché to není. Kdybych to řekl s nadsázkou, tak by to měla být kombinace Havla, Klause a Zemana, což je strašně těžké. Ale hlavně žádný takový neexistuje. Kdyby takový existoval, tak dostane 90 procent hlasů. Ale to by musela být společnost homogenní, a ona z mnoha důvodů není.

(Autor: Jan Horák)

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor