18. července 2017

Bude nás stát i svobodně zabíjet?

(www.reflex.cz) Do našeho soukromí se společně s technologickými společnostmi stále více prolamuje i stát. Někdy k tomu uvádí pochopitelné bezpečnostní důvody, ale jiné zásahy jsou zcela neodůvodněné a absurdní. A teď nám přibudou další.

 
Novela zákona o České obchodní inspekci č. 64/1986 Sb., a o ochraně spotřebitele č. 364/1992 Sb., prošla hladce většinou 79 ze 113 přítomných Poslaneckou sněmovnou. Co všechno se tím České obchodní inspekci umožňuje? Je toho skutečně dost.
 
Například:
 
  • možnost změny identity a použití krycích prostředků pro inspektory ČOI
     
  • oprávnění inspektora sjednat přístup do prostorů podnikatele (stavby, dopravní prostředky, pozemky, atd.), včetně otevření uzavřených prostor
 
A mnoho dalšího...
 
Pravda, pro přístup do prostorů podnikatele bude Česká obchodní inspekce povinna „zajistit přítomnost nezúčastněné osoby“. Ale i tato podmínka neplatí, bude-li hrozit „nebezpečí z prodlení“.
Náš stát se tak za mlčícího souhlasu jehňátek stále více stává státem kontrol, registrů, registrů kontrol a kontrol registrů. Státem hlášení o těchto kontrolách a registrech. To jsou pro něj opravdu lidé snažící se uživit sami a případně i jiné osoby zaměstnat, nebezpeční jako padouši z románů Iana Fleminga?
 
Nebo snad inspektoři skutečně touží po pravomocích, kterými disponují agenti tajných služeb, jako jsou americká FBI, izraelský Mossad, ruská KGB a další subjekty, přičemž o těch nejlepších ani nevíme, že existují?
 
Zásadní otázka také zní: A kdo bude kontrolovat tyto kontrolory?
 
Zákon má nabýt účinnosti 1. listopadu 2017. Bude-li stát postupovat ve vztahu ke svým občanům (zejména těm samostatnějším) nadále tímto způsobem, můžeme se v budoucnu dočkat i dalších podobných zákonných novel. Dostanou jednou inspektoři ČOI i povolení zabíjet? Jistě, ale jen za podmínky „zajištění přítomnosti nezúčastněné osoby“?
 
Lumír Aschenbrenner

senátor za ODS za obvod Plzeň-město
starost městské části Plzeň-Slovany