11. července 2017

Dvacet minut Radiožurnálu: Klimatická dohoda je sci-fi, hledět na 100 let dopředu není praktické

(Radiožurnál) Před rokem a půl se Česká republika zavázala plnit pařížskou klimatickou dohodu, nutná je ale ratifikace v obou komorách parlamentu. Senát dohodu schválil, nyní je na řadě Poslanecká sněmovna. Tam je ale dohoda zatím v prvním čtení, připomíná ve Dvaceti minutách Radiožurnálu poslanec za ODS Jan Zahradník. Ten patří k odpůrcům dohody.

 
 
Klimatická teorie o tom, že globální oteplení a změnu klimaty způsobili lidé, má podle něj dva nové aspekty. „Ve Spojených státech se ukázalo, že nezanedbatelné množství lidí s teorií nesouhlasí, a ti dostali legitimitu v amerických prezidentských volbách,“ vyzdvihuje s tím, že další novou věcí je víkendové zasedání G20, kde byly v závěrečném komuniké zmíněny rozpory.
 
Na klimatické dohodě Janu Zahradníkovi vadí například to, že se uzavírá na 100 let – hledět na takovou dobu dopředu je ale podle jeho slov hezké možná v science fiction, není to ale správné v pragmatických věcech, které ovlivňují každodenní život lidí.
 
Pařížská klimatická dohoda stanovuje cíle ke snižování produkce skleníkových plynů. Dohoda, kterou do této chvíle ratifikovalo 153 zemí, dostala trhlinu, když americký prezident Donald Trump oznámil, že jeho země od ní odstoupí.
 
Dohoda bude mít podle něj dopady i na českou energetiku a ekonomiku – má-li se udržení nárůstu teploty pod dvěma stupni Celsia naplnit, tak by bylo potřeba s ukončením spalování fosilních paliv začít už za 20 let. K tomu by ale bylo potřeba nalézt náhradu.
 
„Když se ustupuje od fosilní energetiky, tak se musí hledat náhradní zdroje,“ namítá s tím, že solární ani větrná energetika potřebné zdroje nenahradí.
 
Místo globálních spasitelských plánů by tak podle něho bylo lepší zabývat se vlastními problémy, jako je například problém energetiky, prosazení alternativního zdroje k tepelným elektrárnám, hospodaření s vodou, projekty na zadržení vody v krajině, v nádržích nebo na šetření s vodou.
 
 
Přepis rozhovoru:
 

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Vláda se pokouší ještě před vypršením svého funkčního období protlačit Poslaneckou sněmovnou Pařížskou dohodu. Smlouvu 197 zemí podepsala Česká republika už před více než rokem. Nutná je ale ratifikace v obou komorách parlamentu. Senát už smlouvu schválil, sněmovna zatím ne. Odmítavě se k ní staví zákonodárci za ODS a KSČM. Pařížská dohoda stanovuje cíle ke snižování produkce skleníkových plynů. Dostala trhlinu, když americký prezident Donald Trump oznámil, že jeho země od ní odstoupí. Ostatní klíčoví signatáři ale potvrdili, že na jejich závazcích to nic měnit nebude. V parlamentním studiu Českého rozhlasu sedím s poslancem za ODS Janem Zahradníkem. Dobré odpoledne.

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Dobrý den.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Pane poslanče, vy jste avizoval, že máte do té parlamentní rozpravy připravený proslov na několik desítek minut. Naproti tomu předseda vaší strany Petr Fiala prohlásil, že ODS nebude obstrukcemi schválení Pařížské dohody bránit. Jak to tedy je? Budete to jednání nějak uměle natahovat nebo ne?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Zaprvé já musím zásadně odmítnout to, že se při projednávání Pařížské dohody a při vystupování poslanců za ODS jedná o nějakou obstrukci. Kdybyste se podívali do záznamu o vystupování poslanců, tak vidíte, že zhruba vystupování těch odpůrců řekněme Pařížské dohody, těch, kteří ji nějak kritizují a těch, kteří ji podporují je zhruba 1:1. Takže žádná převaha těch oponentních hlasů, to zaprvé. A zadruhé, veškerá vystoupení poslanců za ODS jsou přísně věcná, směřují k samotnému tvaru Pařížské dohody, k jejím dopadům na naše hospodářství, energetiku i na ústavní pořádek. Takže žádné obstrukce a jestli chcete vědět, co jsou obstrukce, tak to tady vidíme teď v přímém přenosu k té kanadské dohodě, kde teď kolega Luzar mluví už podle mě víc než hodinu. A zřejmě se asi ještě nechystá skončit. Takže těch mých několik desítek minut to není nic, takže...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To může být také hodina, několik desítek minut.

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Jistě, to máte pravdu, ale...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ale samozřejmě...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ale takhle, já musím, pane redaktore, říct jednu věc. Já jsem už k tomu vystupoval několikrát, už se to projednává asi popáté, nikdy nebyla vládní koalice schopná, byť má majoritní většinu hlasů dovést do k nějakému hlasování. Stále jsme v prvním čtení, to znamená, že dneska se žádné definitivní hlasování konat nebude. Mluvil jsem o věcech, které tu dohodu charakterizují, její dopady a tak dále. Dneska jsou tady dva nové aspekty, které vy jste vlastně zmiňoval. Je tady postoj Spojených států, tedy vyjádření pana prezidenta Trumpa, já ho považuju za velmi odvážné a velmi správné. A ukazuje se, že jakkoliv to na první pohled vypadalo tak, že ta klimatická teorie o tom, že globální oteplení, změnu klimatu způsobili lidé, že má tahle dohoda obrovskou podporu, že na její straně stojí přece média, skoro všechna, na její straně stojí dokonce i školní osnovy, žádná jiná teorie se vlastně ve školách neučí, tak přesto ve Spojených státech se ukázalo, že je nezanedbatelné množství lidí, které s tou teorií nesouhlasí. Tak či onak. A ty získali legitimitu v prezidentských volbách amerických. Čili to je první nová věc. A ta druhá, kterou také bych dneska chtěl zmiňovat, je to, že se tím zabývalo i to víkendové sezení G20 a tam vlastně poprvé, dá se říct, v tom závěrečném komuniké, to nebývalo zvykem, byly zmíněny rozpory, vždycky G20 jedná souhlasně a ta nějaká jejich odlišná stanoviska, pokud tam nedochází k nějakému souladu, jsou z komuniké vyškrnuta. Tady se uvedlo, že Spojené státy chtějí spolupracovat na ekologickém využívání fosilních zdrojů. Takže to jsou dva nové momenty, které chci zmínit. Jestli mi to bude trvat 20 minut, nebo 30, nebo hodinu, to uvidíme až při tom samotném, teď jestli ještě dneska večer, projednávání.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Vy se označujete za odpůrce dohody z Paříže. Vadí vám některé její parametry konkrétní, anebo odmítáte boj proti klimatickým změnám jako takový?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já musím říci, že mi na ní vadí zhruba tři takové základní věci. Jednak teda je to dohoda, která se uzavírá na 100 let. To je asi něco podobného, jako kdyby si naši předkové někdy v roce řekněme 2010, ať stojíme před tou světovou válkou, řekli: ten svět je krásný, tady se nám daří, když se podíváte na naše města, budovy, soudy, dneska fungující školy, byly postaveny na přelomu století, o našich městech, tady je krásná prosperita, co máme teď za starosti, volební právo, nějaké sociální vyrovnání, máme rovnost lidí, tak to budeme prosazovat, to si na 100 let slíbíme, že budeme dělat...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To znamená, promiňte, že vás přerušuju...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
A teď si vemte, co v tom 20. století...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Očekáváte, že dojde...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Se stalo?

Jan MOLÁČEK, moderátor:
K nějaké změně zásadní?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já říkám, že hledět na 100 let dopředu je sice hezké sci-fi, ale v takovýchto pragmatických věcech, které ovlivňují každodenní život lidí, to není podle mě správné. Čili co bude za 100 let my nevíme, a přitom ta dohoda se odkazuje k polovině století. Tedy k té druhé, kdy se má něco stát. Zadruhé, vadí mi, že ta dohoda bude mít určitě dopady na naši energetiku a naši ekonomiku. Má-li se ta dohoda... To udržení nárůstu teploty pod 2 stupni Celsia z 66% pravděpodobností naplnit, tak by to chtělo s tím ukončením spalování fosilních paliv začít už za 20 let...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To znamená, vám dohoda připadá málo ambiciózní, ty cíle, vy byste hlasoval pro ještě...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já jsem to...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Tvrdší opatření?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já jsem to asi možná špatně vyjádřil. Prostě my bychom vlastně měli do 20 let skončit se spalováním fosilních paliv. Co to znamená? Tak rozdělat si ohníček, když je vám zima, to myslím si, že by nikdo vás snad neudal. Ale celá řada našich měst je bytostně závislá, že jejich sídliště jsou vytápěna z tepláren, z centrálních zdrojů tepla, kde se spaluje hnědé uhlí. To je třeba toto říct občanům, že na toto se musí připravit. Ta doba je tady, budou za 3 měsíce, nebo já nevím za 3 měsíce budou volby, tak by měli ty lidé, co hlasují pro tu dohodu říct, ano, my jsme pro to, tu odpovědnost za celý svět na sebe převzít, je to hezké, ale zároveň se připravte na to, že se nějak výrazně změní váš způsob života. Budete muset daleko více třeba v zimě, když nesvítí sluníčko, jako třeba...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Na druhou stranu...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Se stalo letos na začátku roku při mrazech, tak ty solární elektrárny najednou nefungovaly v Německu a běžely naplno všechny náhradní zdroje, v Německu teda na norský plyno...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Na druhou stranu vláda...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
A pak je ještě jedna, ještě je třetí věc, ale tak vy jste tady asi, abyste se ptal.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Já bych možná položil doplňující otázku...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Tak.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Protože vláda tvrdí, že s naplňování dohody nebude mít Česká republika problém, protože tak jako tak jsou ty cíle v souladu s omezováním fosilních paliv, které by u nás probíhalo vlastně i bez ní. A to se týká minimálně období do roku 2030 podle ministerstva životního prostředí. Vy s tím...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ano, to vždycky pan ministr Brabec...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Nesouhlasíte?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
…říká, když chce jakoby uklidnit veřejnost. Tak vždycky říká třeba v zákonu o obalech, například nebo i v tomto případě: to my už dávno naplňujeme, proto ta přísná kritéria, ty přísné limity jsou vlastně naplněné, můžeme je klidně přijmout, i když jsou přísnější než od nás samotná unie třeba, třeba vyžaduje. Takže tohle e samozřejmě bych byl jaksi docela na pozoru a tyhle věci bych se snažil nějak si...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Čili vy s tím nesouhlasíte, vy si myslíte, že ta Pařížská dohoda nás omezí víc než jsou ty schválené postupy omezování skleníkových plyn, které, se kterým počítá Česká republika tak jako tak?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Česká republika počítá s omezením skleníkových plynů. Myslím, že se nám to daří. Daří se to za poměrně vysokou cenu, protože když si vezmeme, že celá ta solární energetika, ty obnovitelné zdroje energie, stojí, myslím, 45 miliard každý rok na dotacích. To je vysoká cena, kterou neplatí žádný stát z nějaké svojí tajné kasy, ale občané ze svých daní. Čili i tohle to je potřeba vzít v úvahu. Jak teda ty zdroje chceme nahradit? Na to bychom měli začít pracovat už teď. Solární energetika a ani větrná, myslím u nás, nenahradí ty potřebné zdroje. Musíme se obracet k jádru, dneska se tedy mluví o dostavbě nebo obnově Dukovan, dostavba Temelína byla nějak prostě vyškrtnuta, zrušen tendr. Představa, že v dnešním zákonu o posouzení vlivu na životní prostředí EIA prosadíte rychle stavbu jaderné elektrárny, je z říše pohádek, ekologičtí aktivisté mají tak obrovskou moc cokoliv zablokovat v tom zákoně EIA, že ta jaderná energetika je u nás velmi ohrožená podle mého názoru, tak kde budeme teda chtít čerpat energii? To bychom měli velmi rychle rozbíhat alternativní programy a já si myslím, že ten program solární a větrný, to není to pravé.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Posloucháte Dvacítku Radiožurnálu. Mým hostem je Jan Zahradník, poslanec za Občanskou demokratickou stranu. Pan poslanče, já jestli tomu správně rozumím, tak vy pořád míříte do nějakých ambicióznějších cílů, říkáte nahradit rychleji, vymyslet programy dříve. Jak se to srovnává s vaším skeptickým postojem k té klimatické změně jako takové? Nebo k faktu, že za ni může člověk, že za ni může lidstvo?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já to přece říkám vždycky jako takovým podmiňovacím způsobem, když chtějí ti příznivci tu dohodu schválit, tak to musí říci občanům. Když chtějí ustoupit od fosilní energetiky, tak musí začít hledat náhradní zdroje. Vždycky je tady když - pak. Ta implikace je tady jako jasná. Takže já jsem skeptický k té teorii o klimatické změněně, neříkám, že tady nejsme nějaké klimatické změny svědky, ale ty změny tady byly v historii vždycky, vzpomeňme si na to teplé období ve středověku například, vzpomeňme si na to také, že ta teorie, která říká, že za všechno můžou ty suché skleníkové plyny, není úplně správná, je celá řada teorií, která ji zpochybňuje, která říká, že je zde také vodní pára, jako skleníkový plyn, ve srovnání s CO2 má koncentraci o řád anebo o řád a půl větší, co se týká metanu, tak je to o několik řádů větší koncentrace ta vodní pára. Ale hospodařením s vodou se nikdo nezabývá. Jistě pan Brabec plánuje nějaké ty dešťovky a nádrže na zahradách pro zachycování dešťové vody, ale to je asi tak všecko.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
A myslíte si tedy, že těch 153 zemí, které do této chvíle...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Už asi 190, ne?

Jan MOLÁČEK, moderátor:
197 je signatářů, 153 zemí tu dohodu do této chvíle ratifikovalo. Česká republika mezi těmi, které ji ratifikovaly, zatím není. To znamená, myslíte si, že těch 153 zemí, v nichž tedy ta ratifikace proběhla, se nechaly opít nějakou ideologií, podlehly nějaké zelené ideologii? To je přece těžko představitelná, nebo ano?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
To já si myslím, že v té Paříži tomu tak bylo, že v té Paříži ta atmosféra byla určitě velmi zelená. To je mi jasné. Když jsem viděl ty politiky s těma zvednutýma rukama, jak se tam radují, když to někdy nad ránem, tam nějak ještě ten den po, když to mělo být už skončeno, den potom to schválili. Nakonec ono se daleko víc čekalo od té dohody, pane redaktore. Ona měla být závazná, ona měla být vymahatelná. To dneska nikdo neříká. Pan ministr Brabec někdy dokonce omylem použije termín „Pařížská deklarace“. Včera v televizi nebo dneska ráno hovořil expert, vědec z Ústavu pro klimatickou změnu, z Brna. Ten dokonce říkal: „Je to taková platforma, kde si budeme vyměňovat stanoviska.“ Tak to přece není!

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Zase jako, kdybych s vaší strany slyšel: „Pojďme dál, uzavřeme něco ambicioznějšího."

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ne, tak já to teda řeknu, když pořád mě k tomuto tlačíte, já samozřejmě to dobře vím co, co, jaký je můj názor. Já myslím, že...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Co byst tedy navrhoval vy v souvislosti se změnou klimatu? Nedělat nic, nebo ..., ne?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Že bychom se, než nějakými globálními spasitelnými teoriemi a plány na 100 let a na celý svět, tak bychom se měli zabývat svými problémy, u nás třeba problémem energetiky, prosazením alternativního zdroje k tepelným elektrárnám, tedy jaderným zdrojům, hospodaření s vodou. U nás, do Čech neteče voda žádná. Verš z Karla Havlíčka Borovského: „Nechlubte se, vlastenci, není to věc řádná, že neteče odnikud do Čech voda žádná.“ Neteče. Co k nám naprší, to tady máme. Čili projekty na zadržení vody v krajině, projekty na zadržení vody v nádržích, projekt na šetření vodou třeba. A tomu si myslím, že tomu bychom se měli věnovat.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ale jak to souvisí s omezováním skleníkových plynů?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Vždyť jsem to řekl. Přece máme-li hledat, mluvil jsem o vodě jako o významném skleníkovém plynu, čili to vodní hospodářství v přírodě je strašně důležité, mluvil jsem o alternativních zdrojích. Říkal jsem, energetika versus fosilní zdroje. Přece, kde jinde náhradu než...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ano, ale jestliže jste pro tato opatření, tak proč je neprovádět v rámci Pařížské dohody? Není to jedno nakonec?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ale ono to, tak tohle to mě rozčiluje, co říkáte, velmi silně. Ono to nakonec takhle dopadne, že si tihle ti lidé, co sedí v té sněmovně nad námi, tak řeknou: „Vždyť ono je to vlastně jedno. My ji stejně plníme, tak proč to neodhlasovat." Dobře, tak si to teda někdy v září, dřív to nebude, nakonec odhlasují. Bude to jejich odpovědnost, já myslím, že to ten svět nespasí, že svět spasí to, s čím přichází Amerika. Prezident Trump stahuje podpis, říká: „Na co se podílet na záchraně celého světa, když musíme začít u sebe.“ V Americe se znovu začíná vracet duch svobody, a to je největší rozvoje, ať už v ekonomice jako takové, tak i v tomhle tom oboru. To znamená, každý, ať si dělá solární elektrárnu za své peníze a svoji odpovědnost, nebudeme jim v tom bránit. Každý, ať si koupí za své peníze elektrický auto, nebude to dotovat, to je správná cesta. Tu bychom měli možná u nás také zkoušet zvolit.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To znamená, když jste pro jadernou energetiku, tak také bez dotací? Rozumím tomu správně, bez státních záruk, ať si každý postaví ČEZ nebo kdokoli jiný jadernou elektrárnu za svoje? Je to tak?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
To jste mě teď teda překvapil tímhle názorem. To já jsem si...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To je dotaz, to není názor. Promiňte...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já myslel, že to je názor...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ne, to je dotaz na vás, protože vy tady odmítáte dotace na některé typy energií.

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Dobře, protože já si, já si myslím, že jaderná energetika je natolik významná věc, že skutečně by měla být za státní peníze jaderná elektrárna postavená.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Čili jadernou elektrárnu dotovat, sluneční ne?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Sluneční, ale soukromým provozovatelům dotovat ne.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Říká Jan Zahradník, poslanec za Občanskou demokratickou stranu a host dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane poslanče, v čem se obáváte nákladů negativních důsledků pro ekonomiku? Například v Americe, poté co prezident Trump oznámil odstoupení od té Pařížské dohody, což už jsme tu dnes několikrát zmínili, ozvala se řada amerických států a měst s tím, že ji dál budou chtít, že se jí dál budou cítit vázány, a že přechod na nové zdroje energie a další věci s tím související naopak pokládají za příležitost pro ekonomiku a příležitost pro další ekonomický rozvoj. Vy si to nemyslíte?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
To je zase to, v čem si zřejmě asi neporozumíme, pane redaktore. Já si říkám, ano, tak ať si třeba město Písek, chytré město, smart City, svoje projekty podporuje a prosazuje. Samozřejmě, ať si města, obce dělají svoje projekty, ať si lidé mohou stavět za minimálních administrativních, byrokratických problémů na svých střechách solární elektrárny. Ale oni musí také vědět, že samozřejmě když sluníčko nesvítí, tak solární elektrárna neprodukuje energii, a pak je třeba mít v zásuvce 220 z nějakého centrálního zdroje. To si já myslím. A na tu ekonomiku, Spojené státy produkují zhruba 18 %, Čína, ke které se obrací teď všichni najednou, jakoby z čistého nebe, s důvěrou, všichni ti aktivisté, všichni ti levicové intelektuálové, pro které je Čína jako horší než sám ďábel, tak, tak ti najednou říkají: Čína, to je naděje, je náš garant. Čína přece nebude dodržovat nic, když se jí to nebude hodit do krámu. Čína teď momentálně sklízí to, co Amerika jaksi iniciovala, že se, že se státním garantem té klimatické dohody, ale to bude dotud, pokud si jí to bude hodit do krámu. V momentě, když se přestane se jim to hodit, tak s tím skončí. Nakonec Čína přece, dobře víme, že nerespektuje žádná autorská práva, vyprodukuje...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Ale jaké by byly tedy, abych se vrátil k tomu tématu, dopady negativní na ekonomiku, pokud bychom...

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
My zůstaneme, Evropská unie, se svými asi 14 % emisí tím významným, dá se říct, jediným garantem, protože my jsme se zavázali v té dohodě, že dáme dohromady 100 miliard dolarů každý rok, a to budeme poskytovat na podporu těch projektů v těch rozvojových zemích. Čili bude to ležet na Evropské unii. Ta se tím pádem bude stávat méně a méně konkurenceschopnou ve světové ekonomice, a to bude znamenat významné hospodářské ztráty.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To znamená, obáváte se důsledku toho, že bychom přispívali do toho fondu? Toto je ten hlavní...?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ne, my do toho fondu asi nebudeme tolik, kolik přispívat. Tam měly hlavně přispívat Spojené státy jednou třetinou. To teda padá zřejmě, protože ...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
A v čem je tedy ten hlavní, negativní důsledek pro českou ekonomiku, pokud bychom tedy ratifikovali Pařížskou dohodu?

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ne, vždyť to už dneska vidíme. V postupné ztrátě konkurenceschopnosti, budeme-li na sebe jako vždycky přísnější, než je potřeba, tak budeme ztrácet, jak celá Evropská unie, tak samozřejmě také i Česká republika jako její člen, budeme ztrácet konkurenceschopnost. A země, které budou těmi příjemce těch dotací, a které budou jaksi plnit své závazky, nevím, do jaké míry přísně, když ta vymahatelnost tady najednou se vytratila, tak prostě budou nám úspěšně konkurovat, když nebudou ty své závazky tak důsledně a tak striktně samy na sebe plnit. Takže tady vidím významný ekonomický. A ještě pak jsem chtěl říct jednu věc, a to je dopad na ústavní pořádek, ale to už jsem v tom předchozím výčtu neřekl...

Jan MOLÁČEK, moderátor:
Možná jestli bleskově, abychom to neopomněli, 30 vteřin.

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Zavazujeme další generace politiků plněním v důsledku z té Pařížské dohody vyplývajícím, protože ona bude dopadat na čerpání peněz, bude muset vydávat významné prostředky, budeme muset měnit i zákony, a k tomu zavazujeme ratifikací té dohody budoucí generace politiků vzešlé z budoucích voleb v průběhu vlastně celého století.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
To byla poslední odpověď Jana Zahradníka, poslance za ODS, který přijal pozvání k rozhovoru. Díky za vaše odpovědi.

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Děkuju a na shledanou.

Jan MOLÁČEK, moderátor:
A všem, kdo rozhovor poslouchali, děkuje za zájem a pozornost Jan Moláček.

Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
expert pro životní prostředí
lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji