10. července 2017

Události, komentáře: Násilí v Hamburku

(ČT24) Dějiště schůzky zemí G20 - Hamburk - teď bilancuje nejhorší nepokoje ve svých poválečných dějinách. Během výtržností utrpělo zranění 480 policistů - zadrženo bylo skoro 200 lidí a podobný počet skončil ve vazbě. Na 40 podezřelých vydaly úřady zatykač. Střety pokračovaly až do neděle, i když ne tak bouřlivě jako v předchozích dnech. Kromě násilníků se proti politickým lídrům postavilo na padesát tisíc demonstrantů. Je tak velký počet lidí překvapením? A svědčí to o rostoucím odporu k liberálním hodnotám západní společnosti? O tématu diskutoval v Událostech, komentářích ČT24 člen ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny a místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

Celý rozhovor s Markem Bendou můžete zhlédnout na ČT24.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dějiště schůzky zemí G20 Hamburk teď bilancuje své nejhorší nepokoje ve svých poválečných dějinách. Během výtržností utrpělo zranění 480 policistů, zadrženo bylo skoro 200 lidí a podobný počet skončil ve vazbě. Na 40 podezřelých vydaly úřady zatykač. Střety pokračovaly až do neděle, i když ne tak bouřlivé jako v předchozích dnech.

Václav ČERNOHORSKÝ, redaktor:
Hamburk uklízí ulice, počítá škody a hledá viníky, nejen ty, kteří mají na svědomí výtržnosti, ale také ty, kteří mají nést politickou odpovědnost. Starosta Hamburku před summitem obyvatelům města a tedy svým voličům vzkázal, ať jsou bez obav, že bezpečnost může garantovat a dodal, že vše proběhne takovým způsobem, že se na akci najdou lidé, že se budou divit, že už je po všem. Nejen majitel tohoto auta mezi nimi rozhodně nebude. Starosta se za nesplněný slib omluvil. Hamburk jako místo konání summitu ale hájí a odmítá, že by situaci podcenil.

Olaf SCHOLZ, starosta Hamburku:
Zdůrazňuji, že jakoukoli kritiku na činnost policie a výkony policistek a policistů rozhodně odmítám. Ti udělali vše správně.

Václav ČERNOHORSKÝ, redaktor:
Policie tvrdí, že čekala útoky proti summitu jako takovému, nikoliv na majetek obyvatel města. Nově zveřejněné záběry z vrtulníku dokazují, že musela bránit i sama sebe proti zvlášť nebezpečným útokům extremistů ze střech.

Hartmut DUDDE, velitel zásahu na summitu G20:
Toto je ocelová kulka z praku. Vyndali jsme ji z vodního děla, které dorazilo na místo jako první. Prorazila brnění vozidla.

Václav ČERNOHORSKÝ, redaktor:
Ochrana mocných stála policisty tolik sil, že se bandy složené z radikálů, opilců a oportunistů dostaly během nejhorších nepokojů zcela mimo kontrolu. Zatímco policie pátrá po výtržnících, život v hanzovním městě se vrací do normálních kolejí a jeho obyvatelé se diví, ovšem ne tak, jak si starosta představoval. Z Hamburku Václav Černohorský, Česká televize.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Se mnou ve studiu už sedí mí další hosté, jsou to dva poslanci Marek Benda, poslanec ODS. Dobrý večer.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer vám i divákům.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Proti němu poslanec KSČM Pavel Kováčik. Dobrý večer i vám.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Dobrý večer všem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pánové, já začnu u vás, pane Bendo, ty protesty, které jsme viděli, ty násilné i ty nenásilné, vnímáte to jako nějaký protispolečenský apel?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Protispolečenský. Jako protesty. To, že je tam nějaké násilí, myslím, že je trochu přeceňováno. Prostě je to nějaká forma protestu. Zase si uvědomme, že Německo má cca 80 milionů obyvatel, Evropská unie cca 500 a sjede se tam 100 tisíc lidí, ukřičených radikálů se dokáže sjet všude možně. Zažili jsme to i my tady v Praze při protestech proti zasedání Mezinárodního měnového fondu v roce 2000, taky radikály z celé Evropy, hořící tady ve vašem okolí, si jistě pamatujete, no, to se prostě stává. Jsou lidé, kteří mají pocit, že je třeba se vykřičet na ulicích a zas bych to nepřeceňoval.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Velmi živě si to pamatuji. Nicméně, a teď já nechci mluvit o těch radikálech, o tom násilí, které tam proběhlo, ale o tom, že existuje vůle X desítek tisíc lidí vyjádřit nevůli s nějakým společenským zřízením, v tomto případě například s liberálním kapitalismem, jasně definovat, že tam není úplná spokojenost s tím, jakým způsobem třeba globalizace se vyvíjí, to tam necítíte?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si teda upřímně řečeno nejsem jist, jestli je to opravdu jakoby nějaký aspoň lehce jednotně směřující proud, nebo jestli je to jenom nějaké vykřičení frustrace všeobecné, která může být dokonce z obou pólů, napůl z toho jako nesouhlasíme s globálním kapitalismem, nesouhlasíme s kapitalismem jako takovým. Ale nebo naopak nesouhlasíme s jeho příliš liberálními prvky té demokracie, s tím, že nám tady rozbourávají starý řád, že nám tady zavádějí různé neomarxistické novoty jako svatby homosexuálů, tří osob, unisex záchody a takové nesmysly. Jestli to nejsou spojené frustrace, které jenom říkají: tenhle zglajchšajtovaný svět, který se tváří, že na všechny otázky existuje jednotná odpověď, se nám úplně nelíbí.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A není to totéž, potom zásadně není to zase odmítání toho, nechci říct zřízení, ale v zásadě toho, co reprezentuje tu globalizaci?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Možná je to trochu odmítání toho jako zákazu o některých věcech mluvit. Ten bych viděl, a tam si myslím, že by bylo dobré v tom jakoby reagovat a říkat: o všech tématech se smí mluvit, protože pokud se o nich nebude mluvit, tak se o nich bude křičet na těch ulicích.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vnímáte vy to jako snahu o společenskou změnu, kterou vy byste, předpokládám, vítali?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Především to vnímám jako projev práva na protest, práva na odpor. Je již řadu let patrné, že dosavadní model je vyčerpán, ostatně i pan Pithart to řekl v jednom z těch příspěvků, které jste ukázali, než jsme vstoupili do studia. A ti lidi, a je třeba odlišit ty, kteří přišli protestovat za lepší svět, za to, aby bohatí dále nebohatli na úkor té drtivé většiny těch chudých a teď nemyslím jenom jednotlivce, ale myslím třeba i sever, jih, státy, národy a podobně. Ta nespokojenost tady je, násobená ještě určitou globální politikou právě těch nejvyspělejších zemí projevujících se masovou migrací nebo jejíž důsledky jsou tedy vidět na té masové migraci, protestují i proti tomu, že hold cítíme třeba, že klimatická změna existuje, běžte se podívat na Břeclavsko, Znojemsko, Třebíčsko, kde je pořád čím dál tím více cítit opakovaně rok od roku horší katastrofální sucho, které je třeba řešit. Ale běžte se podívat třeba i na celé kontinenty, subsaharskou Afriku, kde je ta problematika ještě horší. A místo toho, aby se řešily ty otázky, tak se řeší bůhvíco podružného, vedlejšího, více demokracie, méně demokracie, obecně jen tak jakoby do vzduchu hozeno. Tyto lidi je třeba odlišit, kteří tam přijeli protestovat, řekněme, za ušlechtilou myšlenku lepšího budoucího světa od těch banditů, rowdies, fotbalových chuligánů.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To jsme udělali, ano.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Těch, kteří se tam přišli vyřádit, kteří tam přišli ničit anebo kteří tam schválně, aby to hnutí třeba i zdehonestovali, se chovali, jak se chovali.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ale, pane Kováčiku, není to v zásadě totéž, o čem tady hovořil pan Benda? Já se jenom zeptám pana Kováčika a hned vám dám prostor.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ne, já to nepovažuji za totéž. Pan Benda si nemyslí, že se liberální kapitalismus vyčerpal, zatímco já si to myslím.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Bendo.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já si to opravdu nemyslím. Já si nemyslím, že se vyčerpal liberální kapitalismus, nebo že se vyčerpal spíše svět svobodné soutěže, svět demokracie, svět lidských práv, a znovu slyším ve slovech pana Kováčika to budování nového lepšího světa, které už jsme jednou ze strany komunistických představitelů zažili v první polovině dvacátého století, my pak tady v druhé polovině dvacátého století.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale to přece o tom vůbec nebylo, pane kolego.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
A víme kam to...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Očekávání lidí, kteří přišli proti tomu dosavadnímu protestovat.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Tohle je strašidelná představa, protože si myslím, že je hluboce protikřesťanská. Tady nevybudujeme ideální svět na této zemi, nevybudujeme. A všichni ti, kteří nám přicházejí říkat: začněme budovat ideální svět, zlepšeme všechno, všichni se tady budeme mít strašně dobře, tak nakonec skončí v těch gulazích a v tom krveprolití. Byly to všechny totalitní režimy dvacátého století.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale to je naprosto mimoběžná komunikace tady. Nezlobte se, pane kolego, o tom moje řeč vůbec nebyla. Já jenom jsem se snažil pochopit motivy těch zhruba 100 tisíc lidí, kteří tam přišli protestovat za to, co se jim dosud nelíbí, sám jste hovořil o právu na protest. To máme ten názor naprosto stejný. A tady přece nikdo nesliboval, že budeme budovat lepší svět. Tady ale se lidem nelíbí, že bohatí dále bohatnou, chudí dále chudnou a chudnou až tak, že musejí opouštět svoji vlast, protože tam někdo přišel, zničil tam, co tam dosud bylo, ať už to byly Spojené státy nebo celé NATO nebo Francie, vždyť se podívejte Libye, podívejte se Sýrie, podívejte se Afghánistán, podívejte se Irák, a dal do pohybu masové hnutí migrace, které je zčásti ekonomické, zčásti ale také třeba ohrožující tu naši civilizaci vy říkáte západní křesťanskou, to prostě s tím já souhlasím, to ohrožuje. A ti lidé měli pocit, že se proti tomu málo dělá, místo toho se řeší scholastickou diskusí o ničem, kolik andělů se vejde na špičku jehly a ne, jak udržet vodu v krajině, jakým způsobem pomoci těm zemím, aby nemuseli jejich občané opouštět svoje rodiny, svoje domovy a tak podobně.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Kováčiku, já jenom, jestli chcete krátce zareagovat?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Kdyby tomu tak bylo, jak tvrdíte, tak sice, úplně nechápu, proč protestují ti představitelé nejbohatšího státu v Evropě, ti bohatí a ne ti chudí. A současně mi přijde, že zrušení kapitalistického, liberálního kapitalistického řádu přinesou jenom mnohem větší tragédie. Čili ano, máme se možná bavit o tom, kde ho vylepšit nebo něco podobného, ale tyhle úplné protesty - pojďme zrušit a pojďme nastolit něco nového, nějakou novou anarchii, nějaký nový komunismus, povedou jenom znovu k totalitním hnutím.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale ty otázky žádné G20, tedy G20 neodpovědělo. Naopak místo více demokracie nabízí méně demokracie, utáhnout šrouby, nedovolit protestovat, nedovolit vlastní myšlení.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
To je vaše interpretace, ke které tam nikdo nedospěl. Viděli jsme...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale ti lidé proti tomu také protestovali.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, ale já bych to možná tu debatu posunul o trochu dál, a to je na příkladu Spojených států. Donald Trump, často se říká, nebo aspoň analytici mluví o tom, že ta volba byla volbou části společnosti, která nebyla schopná jaksi naskočit na vlnu globalizace, která nebyla schopná pochopit a přizpůsobit se změnám, které jaksi západní civilizace přináší. Není tohle trend, který může postupovat celou tou západní společností, celou západní Evropou a euroatlantickým prostorem, protože tady prostě bude generace, která nebude schopná naskočit třeba na to globalizační vlnu, pane Bendo?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Já jenom kladu otázku, a tu jsem položil na začátku, jestli ten protest je proti globalizační vlně kapitalismu, nebo proti globalizační vlně neomarxismu, který rozbíjí dosavadní společnosti a v těch Spojených státech je to určitě výrazně zkombinované. Tam samozřejmě ano, část lidí, kteří volili Trumpa, ho volili proto, že měli pocit, že přišli o práci. Ale značná část lidí, kteří volili Trumpa, volili proto, že už nemohli ty demokraty poslouchat, už nemohli poslouchat to věčné řečnění o právech všech na všechno a o žádných povinnostech.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
/Nesrozumitelné/ část společnosti?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale tomu se musím trošku pousmát nad tím termínem neomarxismus, to přece s marxismem, ani neomarxismem nebo něčím nemá vůbec nic společného. Ti lidi jsou prostě nespokojeni s tím, že jim jejich reprezentace nedává ani naděje, odpovědi na jejich otázky a na jejich problémy. Prostě ten, kdo přijde a odpoví, u nás je to klasika teď v České republice, pan Andrej Babiš odpovídá jednoduše, možná trošku populisticky, ale jednoduše na problémy lidí, a proto má tak vysoké preference. Donald Trump dokázal ve Spojených státech odpovědět jednoduše. Jestli to myslel vážně, jestli ty věci plní, co nasliboval, je druhá věc. Ale v té kampaně právě tuto frustrovanou, znepokojenou, zneklidněnou skupinu, velkou skupinu lidí, občanů Spojených států, kteří měli pocit, že rozvoj jde mimo ně, nebo dokonce na jejich úkor, tak je získal na svoji stranu. A to je o tom, ten protest je o této nespokojenosti.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A když se vrátíme zpátky do České republiky, často se mluví o velkých společenských změnách, které má naše společnost pocítit, mluví se o průmyslu 4.0, o tom, že vlastně dojde k další průmyslové revoluci, není tohle věc, která může dospět do stejného bodu, to znamená, že prostě část společnosti na to nebude připravená a nebude schopná to zvládnout, pane Kováčiku?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Je to také o tom, jak se v uvozovkách, teď nechci být úplně lapán za slovo, k tomu problému postaví elity, jak dokážou tu čtvrtou průmyslovou revoluci uchopit ve prospěch občanů, ne ve prospěch úzké skupiny lidí, ale ve prospěch celé společnosti, protože přece to má sloužit člověku, nikoliv člověk sloužit té vědě nebo té revoluci, to přece se má dělat pro člověka, pro lidi, pro občany, kteří zde žijí a kteří nemají mít pocit, že najednou prostě přišli o všechno, přišli o práci, přišli o existenci, přišli o budoucnost, přišli o naději, přišli o všecko, co je tady drží tady na tom světě, a to přece nemůžeme takovýmto způsobem pojímat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vy to dokážete?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já si myslím, že je třeba, aby se takovýmto způsobem k tomu přistupovalo, prostě a jednoduše, aby se velká skupina lidí stala najednou vyloučenou skupinou, protože nedosahuje na to vznosné, vznešené obrovské hnutí, vědecké hnutí kupředu, které ale zapomíná na to, že tady jsou občané měst a vesnic, kteří mají svoje obyčejné životy, na které by mělo být myšleno, když už nezvládnu, já ve svém věku také těžko zvládám elektronizaci, pouhou elektronizaci základního života a když už to nezvládnu, tak, ať aspoň mám nějakou šanci v tomto světě obstávat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Bendo, není ta průmyslová revoluce, o které se mluví, aspekt, kterého bychom se měli z toho sociálního hlediska bát?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Naprosto si to nemyslím. Tady proběhla přece za posledních 20 let obrovská revoluce komunikační, před 20 lety neexistoval mobil, objevovaly se tady první, dneska je na něm úplně každý, všichni to používáme. A samozřejmě probíhají další kroky, ale nemyslím si vůbec, že budou tak radikální, jako byly doposavad. A otázka jenom zní, jaké jsou ty správné recepty. A já si myslím, že správným receptem je více svobody jednotlivců, že správným receptem je větší možnost, aby se do toho jednotlivci zapojili, a ne to globální řízení, které pak končí v těch globálních firmách a globálních bankách. Ale to je rozdíl mezi pravicí a levicí. Já si myslím, že šanci má mít, pokud možno, každý, kdežto pořád tihle ředitelé vesmíru mi přinášejí tyhle globální společnosti, které budou těm chudákům pomáhat. Já chci, aby každý chudák uměl vypěstovat kravičku, uměl zacházet s tím mobilem a uměl si pak i na té grafický tiskárně vytisknout ten 4D produkt.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Krátká reakce?

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Ale samozřejmě v tom nejsme v rozporu. Ale jenom taková drobnost, ta svoboda jednotlivce je omezena svobodou druhého jednotlivce, třetího jednotlivce, svobodou celé společnosti, celospolečenským zájmem, ta přece nemůže být bezbřehá. Zrovna tak jako je pouhou iluzí nějaká absolutně svobodná soutěž v ekonomice, ta je svázána mnoha různými opatřeními, mnoha různými zákony, mnoha různými smlouvami, dohodami a tak podobně. Čili tyto iluze je potřeba také vidět v tom, že ten člověk nemá tu šanci každý stejnou, jak o nich hovoří pan kolega. Když dostanu absolutní svobodu, co to je absolutní svoboda? Vy máte svoji absolutní svobodu také a někdy se ty naše dvě svobody musí střetnout a musíme mít vzájemný ohled na svoje vzájemné svobody.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Krátká reakce?

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
To souhlasím, ale nemusí být život být přeregulován a myslím si, že problém západního světa je dneska, že vlády a ty se snaží přeregulovat životy lidí a...

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Já si myslím, že nějaká regulace zapotřebí určitě je.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
A proti tomu lidé protestují.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A to je klasická ukázka toho, že pravice se neshodne s levicí. Pánové, já vám mnohokrát děkuji, že jste byli se mnou v Událostech, komentářích. Těšilo mě, mějte se hezky. Díky. Na shledanou.

Marek BENDA, místopředseda poslaneckého klubu /ODS/:
Divil bych se, kdybych se s panem Kováčikem shodl.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Chvíli to vypadalo, že tam máte styčné body, ale každopádně děkuji vám, mějte se hezky.

Pavel KOVÁČIK, předseda poslaneckého klubu /KSČM/:
Hezký večer všem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Na shledanou.

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR