26. června 2017

Prázdniny, léto a nový ministr školství

(Novinky.cz) Vyšlo slunce, přišlo vedro, celá práce je mi jedno. Prázdniny zas přišly k nám, školy, té se moc rád vzdám. Tuhle hezkou básničku napsala na internetu jedna mladá studentka (slečna Kašparová) a s dovolením jsem ji použil, neboť tyhle pondělní komentáře si trochu zakládají na vysoké čtenosti, a proto nemohu věnovat komentář panu Štěchovi, novému ministrovi školství. Na Nově ve 20:00 taky nedávají půlhodinovou reportáž o šachovém turnaji seniorů. Nikoho by to nezajímalo.

Změny na ministerstvu jinak výborně vystihl jeden pan učitel z Moravy, který po 41 letech na jedné škole odchází do penze a konstatoval: „Zažil jsem 3 školníky, 6 ředitelů a 25 ministrů školství.“

Ministři se skutečně střídají jak na orloji. Teď přece jen - novinka. Být ministrem školství víceméně jen na prázdniny – to už je fakt unikum a docela slušný job. Asi jako byste měli lukrativní plat a od listopadu do února správcovali venkovní koupaliště.

Ty desítky našich ministrů se ale především dělí na ministry „s politickou podporou“ a ministry „odborné“. Odborní ministři jsou buď skuteční odborníci a vzdělaní lidé (u nás v historii třeba Petr Piťha, Petr Vopěnka) nebo různé parodie na „odbornost“ a osobní úroveň (nebudu jmenovat).

Buď jak buď – je to úplně jedno. Odborní ministři nedoručí veřejnosti nic. Neprosadí se ani proti samotnému úřadu, ani vůči krajům, lobbistickým skupinám, organizacím, zbytku vlády. Neudělají nic. Mohou se tak maximálně 1. září vyfotit s roztomilou holčičkou a kytkou do novin, pak jet zadarmo na olympiádu a pak pomalu končí. Protože potřebují jeho místo pro někoho jiného nebo se znelíbil odborům či sdružení rektorů a podobně.

Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství