15. června 2017

Pařížská dohoda: víra místo argumentů

(ECHO24.cz) V Paříži byla sepsána dohoda, která na 100 let dopředu určuje, že je třeba udržet nárůst globální teploty Země výrazně pod 2 stupni Celsia v porovnání s dobou před průmyslovou revolucí. Proč zrovna o 2 stupně a proč před průmyslovou revolucí? Proč na 100 let? Na tyto otázky nikdo nezná odpověď. Podobně, jako se před staletími strašili hříšnici mapou pekla od Sandra Botticeliho, straší se dnes nevěřící Tomášové grafy z „vědeckých“ zdrojů. Konec světa prý nastane už zítra. Nenastane.

 
Před 100 lety končila 1. světová válka a k moci se dral Lenin. O Hitlerovi ještě nebylo slyšet, to až později. Že lidé poletí na Měsíc, bylo sci-fi. A tady někdo na 100 let určuje, jak se máte chovat, aby něco nastalo, aniž by věděl, jestli to je vůbec reálné. Jsem matematik, to je exaktní věda. Jsem Jihočech a ke krajině mám blízko. Vím, jak se dá manipulovat s grafy, jak jen vhodnou úpravou zobrazení dosáhnete vizuálně působivého výsledku. A to nemluvím o manipulaci s daty, či nezáměrnými chybami. Nepíši o tom, že lidé, včetně vědců, mají tendence se přidávat k většinovému názoru, protože je to výhodné, aniž to nutně znamená, že správné. Protože být vědcem v opozici je těžké, třeba jen při získávání grantů, ze kterých vědci často žijí.
 
Klima se mění. Platí to už zhruba 5 miliard let. Dosud ale nikdo přesvědčivě neprokázal, jakou roli v těchto změnách klimatu hraje člověk. Proto považuji za chybu přijímat Pařížskou dohodu, která počítá s velmi tvrdými opatřeními. Tato opatření se ale zakládají nikoliv na ověřených hypotézách, ale pouhé víře. Největší znečišťovatelé jsou USA, Čína, Indie, do popředí se dere Malajsie. EU zamořuje planetu zhruba z 10 %. I kdybychom nyní naráz všichni umřeli, sníží se emise o 10%, protože i při dýchání zamořujeme planetu CO2.
 
O víc zkrátka ne. Častým argumentem je, že dohodu podepsalo již 196 států. Ano, ovšem bez jakýchkoliv sankcí. Takové dohody se podepisují snadno. Má ovšem smysl dohoda, která není vymahatelná? Není to náhodou jen cár papíru a skvělý výlet do Paříže pro desítky tisíc lidí z celého světa? Opravdu si někdo myslí, že například Čína, která si s ekologií zatím hlavu moc neláme, bude dodržovat nevymahatelnou dohodu s platností na 100 let? Opravdu můžeme věřit Rusku, že bude 100 let dodržovat takovou smlouvu, když protiprávně anektovalo Krym? Dohoda však postrádá smysl už nyní, když ji USA hodlají vypovědět.
 
Samozřejmě musíme myslet na budoucnost a zachovat planetu pro další generace. Přeji si, aby stát nechal lidem co nejvíce jejich peněz. Jedině tehdy si koupí modernější a méně škodlivé technologie, ať už jde o auto nebo kotel. Cestou k ekologicky odpovědnějšímu jednání a skutečně zeleným technologiím ale nejsou smlouvy na 100 let dopředu a dotace pro vyvolené.
 
Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
expert pro životní prostředí
lídr kandidátky ODS v Jihočeském kraji