30. května 2017

Interview ČT24

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu ČT24 byl místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout na ČT24.


Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dnes naposledy si můžou kuřáci zapálit v hospodě. Od zítřka začne v restauracích i barech platit zákaz kouření. Jeho dodržování budou kontrolovat hlavně hygienici. Za porušení budou hrozit pokuty. ODS považuje protikuřácký zákon za omezování svobody a senátor Jaroslav Kubera si na něj spolu s dalšími zákonodárci stěžuje u Ústavního soudu. Co přesně senátorům vadí a pokusí se v případě neúspěchu u soudu ODS zákon zrušit po volbách? Zeptám se Jaroslava Kubery, který je hostem Interview ČT 24. Dobrý večer.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Dobrý večer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane senátore, vy jste mi v lednu tady ve studiu říkal, že do hospody chodíte jen o volebních kampaních, že nepijete alkohol. Ani ten dnešní den vás nezláká, abyste šel do hospody a rituálně tam vykouřil poslední cigaretu?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ne, vůbec ne. Já naopak právě proto, abych nemohl být obviňován ze střetu zájmů, a protože já svobodu opravdu považuji za něco nedotknutelného, nejvýznamnější hodnotu, kterou vůbec máme a vůbec si jí nevážíme, tak jsem se rozhodl, že přestanu kouřit. Ovšem narazil jsem, a to byste nevěřila kde, u lékařů. Když jsem se na to ptal, tak dokonce jsou ochotni mi vystavit potvrzení, že v případě, že mi někdo bude zakazovat kouřit, tak je to ohrožení mého života a to si nikdo nevezme na svědomí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A s tím potvrzením budete chodit do hospody, i když teda do ní obvykle nechodíte? Ale blíží se volby, to znamená, že vy v tom předvolebním období do hospody budete muset jít.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Kdyby do hospody, tak to by bylo výborné, ale ten zákon není o hospodě. Ten zákon je tak drakonický, že například v Senátu zakazuje elektronické cigarety i na dvoře, což je absolutní absurdita, které vypouštějí jenom vodní páru, nic jiného. Na tom zákoně, to není zákon, který by dělal nějaký dobrý společný jmenovatel mezi kuřáky a nekuřáky, není to ani zákon na ochranu nekuřáků, také už mu všichni říkají protikuřácký. To je koniášský zákon dobrotrusů, kteří si myslí, že byli nadáni kýmsi, nějakou zvláštní pravdou, která je jedinečná. A ti, kteří se radují dnes, se pozítří radovat nebudou. Pamlsková vyhláška byla jenom takovým malým připomenutím, co tento stát všechno na nás chystá. Takže tohle je jenom začátek. Začátek toho, že například absurdita, že v zoologických zahradách se může kouřit a v botanických ne, nebo že na letišti je buňka a na nádraží buňka není, a tak bych mohl pokračovat. Nevím vůbec nejmenší důvod, proč by na zahradě v nemocnici člověk, který má zlomenou ruku, nemohl kouřit. Tam žádný racionální důvod pro to není. Nebo v kuřárně, kde jsou jenom kuřáci, není tam ani obsluha, tak nenajdete žádný racionální důvod než právě to koniášství.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pojďme se vrátit k těm restauracím, protože to se asi dotkne největšího počtu lidí. Co myslíte, že se po dnešní půlnoci v hospodách stane?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ono se nestane nic, protože jak jsem si přečetl v dnešním tisku, tak to by musely mít ty orgány tolik lidí, že by nic jiného nedělaly. Strážníci městských policií a konfliktní týmy, jak už jsem slyšel, jak zase chlapci obklíčili, soudruzi z NDR sami sebe, Praha 1 už dělá antikonfliktní hochy, kteří budou chodit...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Co tomu říkáte, tomu antikonfliktnímu týmu?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Především jako z právního hlediska opravdu ten, kdo provozuje tu restauraci, nemá nejmenší odpovědnost za to, co se bude dít poté, co ty hosté opustí tu restauraci. Je absurdní představa, dokonce prý byly pokuty tomu provozovateli za to, že jeho hosté mluvili nahlas před restaurací. To už je popření jakéhokoli práva. Tam žádné právo nefunguje. Mimochodem to je těžiště té naší stížnosti, to je ten paragraf o tom, že když obsluhující personál někomu nalije a on poté nastoupí do auta či bude řezat cirkulárkou nebo dělat něco jiného, tak je za to odpovědný onen provozovatel. To je absurdita.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jak takové spory, jak takové spory budete řešit v Teplicích? Vy jste primátor Teplic. Co když tam se bude něco dít, lidé si budou stěžovat na to, že návštěvníci hospod kouří před hospodou, jsou hluční večer. Máte vy na to nějaký speciální recept, jak s tím naložit?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Kdybych ho měl, to bych byl šťastný člověk. A ten se vůbec netýká kouření, ten se týká hlasitě hrajícího rádia, rádií taxikářů, kteří přijedou k diskotéce ráno a mají všichni a každý jinou skladbu puštěnou. Samozřejmě tento problém je velmi těžko řešitelný. Ale pokud, že by nás napadlo dělat nějaké hlídky a podobné věci, to teda v žádném případě dělat nebudeme. Mimochodem u nás není jenom pro vaši informaci ani jediný radar ve městě, a přesto máme nejnižší nehodovost v Ústeckém kraji, což jednoznačně potvrdilo, že to vybírání pokut městskou policií je jenom byznys, že nemá nic společného s bezpečností, stejně tak jako ona padesátka, sedmdesátka ve vašem tunelu Blanka nebo na magistrále v Holešovičkách padesátka. Prostě to s bezpečností silničního provozu nemá nic společného, ale je to dobrý přínos finanční do pokladny. Dneska jsem se dočetl...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pojďme teď k tomu protikuřáckému zákonu. Vy jste sám mluvil o tom, že jste podali ústavní stížnost.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Čeho chcete dosáhnout? Chcete dosáhnout toho, aby ten zákon přestal platit jako celek, nebo jste vybrali jen některé paragrafy, které vám v něm vadí, a chcete, aby Ústavní soud zrušil ty konkrétní paragrafy?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano, velmi přesně. My prostě chceme, aby zbytečně nebyla společnost iritována tím, že postaví proti sobě kuřáky a nekuřáky. Jsou věci naprosto logické a vůbec nechápu, že o tom někdo mluví, že by se mělo uzákonit, že když pojedu v autě s vnučkou, tak tam nebudu kouřit. Na to opravdu Ludvíka IXX., ani Lenku Tesku nepotřebuji. A samozřejmě nekouřím, když vezu vnučku. Ani by mě to ve snu vůbec nenapadlo. Stejně tak jako na kolo má přilbu, aniž by na to potřebovala zákonodárce. My chceme jenom dostat ten zákon do normálu, do normální, tak aby... Nakonec ono trh si to vyřešil tak, že dnes zkuste na Malé Straně najít kuřáckou restauraci, aniž ten zákon platí, a budete ji hledat velmi obtížně. Ten trh si prostě najde... Účast v restauraci není povinná a každý si najde... Teď mi říkal jeden, a bylo to velmi zlomyslné, já jsem s tím nesouhlasil, že až teď na terasu přijde maminka s kočárkem, tak si dá do úst ještě jednu cigaretu a bude jí to hulit do toho kočárku. A když se bude proti tomu bránit, tak jí řekne: „Vy si, paní, běžte dovnitř. Tam je zákaz.“ To si myslím, že je přesně to, co nechceme. My nechceme ty lidi... Jako nekuřáci mají stejné právo jako kuřáci. To, že bude stát dirigovat lidi až do toho, co budeme, až zvítězí vegetariáni, tak já se hrozím toho, až budeme povinně jíst pouze nemasitou stravu, protože ten kysličník uhličitý, jak známo, produkují zvířata a zabíjet ta kuřátka a ty kačenky, to je něco tak nehumánního, takže se budeme blížit tomu, že nám stát nařídí i, co máme jíst. On už se tomu blíží. Až bude dotažen ten velký bratr, že budou vidět nejenom, kde si nakupujete, v kterém butiku jste koupila tyto šaty, ale jaké šaty to byly. A protože už jste je koupila potřetí, jak vím, tento měsíc, tak vám jenom přijde doporučení, abyste to nedělala. V mém případě přijde: Už jste koupil tři kartony, pane senátore, tento měsíc, my vám zvyšujeme zdravotní pojištění o 2 %.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Máte nějaký plán pro případ, že u soudu neuspějete?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Samozřejmě máme plán, který jsme modifikovali. Těch plánů bylo mnoho. To první byly kluby, které už začaly fungovat. To bylo zatím jenom takové prvotní. Pak jsme to vylepšili o to, že založíme náboženskou společnost. A protože v Evropě menšiny jsou chráněny, tak náš bůh bude nikotin a tělo Páně bude ovar a krev Páně bude pivo. Ale to byly spíš legrácky. Ale to nejvážnější, na co jsme teď přišli, u nás byla schválena smlouva o podpoře kulturních rozmanitostí. A česká národní hospoda, to je něco, co by mělo být zapsáno v dědictví UNESCO a výrazně podporováno Evropskou unií. Představte si takovou tu pravou hospodu, kde visí císař pán...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Myslíte tu zakouřenou?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Tu zakouřenou, a to je vlastně skanzen. A tam bychom možná při troše šikovnosti dosáhli i na nějaké evropské dotace.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy říkáte, že zákaz kouření je omezením svobody, ale to je přece jen věčný problém, že ta svoboda končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného. Kde vám v těch argumentech figuruje ta svoboda nekuřáka, který se chce najíst a napít v restauraci a nechce u toho dýchat ten cigaretový kouř? Já vím, že mi řeknete, že má na výběr. Ale co třeba někde v malé vesnici, kde je pouze jenom jedna hospoda a ti lidé nemají na výběr a prostě nejdou se do té hospody najíst, protože jim vadí to, že je zakouřená.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Víte, v malé vesnici je to vůbec, není ten problém, který pořád Ludvík IXX. nám předkládá. V malé vesnici se ti lidé dohodnou. V létě proto oni udělali samozřejmě ten termín teď, teď se vlastně nic nestane, zítra, je teplo, takže všichni budou venku.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
No ono je to proto, že je Světový den proti tabáku zítra.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To by bylo jenom účelové. Ale kdyby to udělali například před volbami v říjnu, v listopadu nebo v lednu, tak by ty protesty byly mnohem větší, protože nevím, jak chráníme zdraví. Přece v zimě vidíte v Praze, jak před každým úřadem stojí lidé v košilích, v sakách, protože se jim nevyplatí vyběhnout a brát si kabát. Takže oni z 30 stupňů vyběhnou do -10, dokonce i v lázních to tak funguje, aby druhý den už do práce nepřišli, protože dostali chřipku.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, ale podle těch průzkumů veřejného mínění většina lidí podporuje to, aby se přestalo kouřit v restauracích.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Budete se divit, to je velmi zajímavý jev. Jak média otočila velmi silně, ale hlavně otočili nekuřáci. Kdysi ještě před rokem, když bych spočítal ze 100 mailů, které dostávám v průměru denně, tak bylo zhruba 90 mailů od naštvaných nekuřáků a 10 % od podporovatelů. Teď je situace zcela obrácená. Můžu vám přečíst některé dnešní maily: toto už je za hranou, tohle už se nám nelíbí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře a nekuřáci někoho omezují tím, že nekouří? Proč by stát neměl bránit ty lidi, kteří jsou možná víc ohroženi než kuřáci? Protože přece kuřáci mají na výběr. Ti si můžou sednout do hospody a jít si zakouřit ven. Kdežto ten člověk si to jídlo asi ven nevynese, když tam není zahrádka.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To je sice pravda, ale pořád nemluvíme o tom, že existují podniky takové i makové. Kdyby to bylo tak, to, co jste říkala u vesnický hospody, která je jediná ve vesnici, to může být problém. Ale v Teplicích nebo v Praze, kde jsou majitelé dvou cukráren, z nichž jedna je kuřácká a jedna nekuřácká, tak na to žádný...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře a kolik takových malých vesnic je v Česku? Hodně.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Právě proto tam bychom chtěli, aby to nechal stát na nich a nemontoval se jim do života. Oni si tam poradí. Oni nepotřebujou zákonodárce ani stát. To je omyl. Ti lidé si poradí sami. Mimochodem na Klárově, když budete stát na ostrůvku, tak než přijede 19 nebo co tam jezdí, tak vykouříte zhruba 2 kartony. Znamená to, že zakážeme osobní automobily? Možná že ano. Mimochodem daleko větší problém je přece alkohol. Už jste viděla kuřáka, který přijde domů a zbije ženu a děti? A víte, kolik alkoholiků to dělá každý den? Ale protože většina tohohle národa ráda pije, tak se Ludvík IXX., ani Lenka Teska neodvážili, tam všechno vyškrtali. Ty přísné věci, které tam byly o alkoholu, postupně všecky zmizely, protože se báli. Ale u kuřáků vědí, že samozřejmě ta nekuřácká skupina bude na jejich straně, i když to není úplně... My prostě neříkáme, že se nemají chránit, ale my říkáme asi v nemocnici na JIP, kde je 5 pacientů na kapačkách, tam nikdo kouřit nebude. Ale proč by nemohl na zahradě kouřit pacient se zlomenou nohou, to mi nevysvětlíte.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vás hodně rozčililo, když ministr zdravotnictví prohlásil, že normální je nekouřit.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To mě velmi rozčililo.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Co vám na tom tak vadí?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Na tom mi vadí, že to, co je normální, o tom opravdu nerozhoduje Ludvík IXX.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře a vadí vám z principu to jeho prohlášení, nebo si myslíte, že normální je kouřit?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ale to vůbec není o tom, co je normální nebo nenormální. Přece normální je 8 hodin denně spát a kdo spí. Normální je milostný styk pouze za účelem výroby dětí a nejen tak pro zábavu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A víte, že odborníci, kteří pomáhají lidem, kteří chtějí přestat kouřit, tak v souvislosti s těmi kuřáky mluví o závislosti na tabáku, o tom, že to je seriózní regulérní nemoc? Je normální být závislý?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano, to je správná připomínka, ale potom jestli je pravda to, co říká paní doktorka Králíková a další, tak přece stát se musí zachovat správně a postavit cigaretu na úroveň heroinu. Za jednu cigaretu pokuta, za krabičku podmíněný trest, za karton nepodmíněný trest. Prostě jestli je to takové nebezpečí, že tomu uvěříme, no tak pak stát musí oželet těch 80 miliard, co z toho kasíruje, a zakázat to. Ale to on nikdy neudělá.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Závislostí na tabáku v Česku podle zdravotnických statistik trpí přes 2 miliony lidí a ročně kvůli nim zemře 16 tisíc lidí, další 3 tisíce kvůli pasivnímu kouření. Přímou souvislost závažných nemocí s kouřením uvádí Státní zdravotní ústav, abyste věděl, odkud ta čísla mám, a šetření Mezinárodní zdravotní agentury Světové zdravotnické organizace. Nestojí ten zákon za to, aby třeba zachránil jednoho člověka, který je nekuřák a díky tomu zákonu prostě nebude čichat a dýchat ty zplodiny?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Teď jste to řekla čichat. To je ten problém.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A dýchat?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ne, z dýchání, jako to... To jsou přehnané. Nikdy se to neprokázalo...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale vždyť to jsou údaje, které jsou srovnatelné i v mezinárodním měřítku. To je Světová zdravotnická organizace. Vy zpochybňujete údaje Světové zdravotnické organizace?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
O tom nepochybujte, ta má střet zájmů jako hrom.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A Státního zdravotního ústavu?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Samozřejmě. To jsou lobbisti.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale to byste mohl zpochybnit takhle úplně všechno. To přece nemůžeme si říct, že nikomu nebudeme věřit.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já mám jednoduchou otázku. A potom mi vysvětlete, proč v zemích, jako je Japonsko, Jižní Korea, kde lidi kouří mnohem víc než u nás, je těch civilizačních chorob daleko méně? Ty choroby nejsou z kouření, ty choroby jsou ze stresu, protože žijeme dennodenně ve stresu, ale...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A v Japonsku nemají stres?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ne. V Japonsku jedí zaprvé zdravěji, protože jedí rybí výrobky, ale ne proto, že to mají nařízený, ale protože to mají rádi. Ale to přehánění o tom, jak pasivní kuřáci... Tak ať udělá, tyto organizace úžasné ať udělají výzkum několika organizací za posledních 10 let, jak marodili kuřáci a nekuřáci. Oni sice mohou říct, že ty nekuřáci marodili, protože tam někde dýchali kouř.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já jsem ty statistiky viděla a jsou podložené opravdu informacemi, které jsou od doktorů.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Kdybychom měli čas, tak já bych vám přečetl tady jiné statistiky.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale přece dlouhodobý trend v Evropě je jasný. Vám už přece nebude divné, že nekouříme v letadle, že nekouříme ve vlaku, že nekouříme v obchodním centru. To jsou přece věci, na které si lidi zvykli, tak si možná zvyknou i na to...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
I na smrt.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
...že se nekouří v restauracích.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Určitě. Zvyknou si na úplně všechno. Zvyknou si, že nebudou hotové peníze, přečtěte si článek prezidenta Klause na to téma, to velké nadšení...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tady vidíme mapu, kde je jakési omezení kouření, kde je omezeno kouření úplně v restauracích, kde jsou částečně. Tak ten trend v Evropě je jasný, protože výdaje státu na léčbu nemocných jsou vysoké.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano. Ale asi tak třetinové proti výnosům, že?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pokud by ODS po volbách se dostala do vlády, zrušíte protikuřácký zákon?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ne, nezrušíme. Nezrušíme. Nám by úplně ke spokojenosti stačilo, kdyby zůstal v platnosti ten zákon, který teď platí, ten je nejmodernější v Evropě, nikoho nerozděluje, nikoho neomezuje, takže my chceme jenom modifikaci. My se nebráníme tomu ochraňovat nekuřáky, ale musí to mít nějaké ratio. A tady to v tom žádné ratio není. Opakuji znova, stát nemůže vychovávat dospělé tím, že jim tu činnost zakáže. Může chránit nekuřáky, ale řekněte mi, když budete mít kuřárnu, mimochodem podnikatelé investovali stamiliony do různých klimatizací a odvětrávání a nemají žádnou právní jistotu, jak se ukázalo, tento zákon zahodil všechny tyto investice. Já doufám, že se pochlapí a budou stát žalovat, aby jim tyto investice zaplatil.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře a co další předpisy, které ODS teď momentálně kritizuje, jako je EET, kontrolní hlášení? To jsou všechno věci, které, pokud byste se dostali do vlády, vy zachováte?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Nezachováme. Ale já to řeknu, abychom... Tady bych samozřejmě mohl číst z programu...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
No ne, ale to je přece stejný princip. Protože tady podnikatelé zase investovali do toho, aby mohlo fungovat EET. Měli by pak žalovat stát, když vy to zrušíte, že oni investovali do něčeho, co vy pak zrušíte? Neměli by ti lidé mít aspoň chvíli nějakou jistotu něčeho, že co jedna vláda schválí, druhá hned nezruší?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To teda by měli, ale samozřejmě tu nikdy nemají, protože každá vláda se chce zapsat do dějin nějakou věcí. Ale my to bereme obecně. Já tomu říkám dva zákony. Zákon o regulaci regulací. Všimněte si, kam až došly pokuty, pokutománie. A pak si přečtete, že soudy nejsou schopny vybrat ani soudní poplatky a najímají si celníky na to, aby je vybrali. Prostě to právo tím, že nastavíte pokutu 50 milionů, tak je to podobné, jako když někdo, normální rodina dluží 10 milionů a teď musí vymýšlet ministr spravedlnosti, jak ty lidi oddlužit, protože není šance, aby to... My nechceme všechno zase proměnit, ale chceme regulaci regulací a zákaz zákazů. To, co lze dosáhnout cíle bez zákazu, dosáhněme cíle bez zákazů. Pokud, já to řeknu...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, ale to je přece stejný princip. Když vy tady říkáte, že lidé, kteří investovali do těch protikuřáckých opatření v restauracích, by měli žalovat stát, tak v tom případě to samé platí i pro to, když vy zrušíte EET, protože do toho se taky nainvestovala spousta peněz.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To je pravda, ale to by museli žalovat tenhle stát. To je takový složitý. Oni proč by měli žalovat ten druhý? Všimněte si, my tady máme teď zákon, končí ochrana kormoránů, protože státu se nechce vyplácet... Mimochodem za úžasnou ptačí chřipku si mi stěžují všichni, kteří přišli o množství slepic, kachen a nevím čeho, tak jim stát ještě nevyplatil ani jednu jedinou korunu. A protože ty kormoráni stát zatěžují, tak řekli, že už nebude hradit ty náklady. Akorát že ty kormoráni jsou ptáci. Oni létají. Takže ono se nestane, že se budou moci střílet jako kanci. Můžete je střílet, jak chcete a kanci se rodí a rodí a rodí. Ale já to řeknu na příkladu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pojďme se teď vrátit k ODS a k tomu, co plánujete po volbách.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano, já to řeknu na jednoduchém příkladu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Protože vy jste včera představili další fázi volební kampaně, my se můžeme podívat na to, jak ta volební kampaň bude vypadat. Měly by tam být billboardy, kde píšete, co chcete udělat. Tak: „Chaos, cirkus, ostuda, silný program, poctivá politika a stabilní země.“ A to nahoře jsou předvolební plakáty ve Spojeném království ve Velkém Británii. To spodní je ODS. Najděte mi dva rozdíly.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ale proč bychom je hledali? Já nevím, proč bychom nemohli použít...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Okopírovali jste to?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To já nevím, já jsem to nedělal, ale jako mně je to velmi sympatické. Theresa Mayová mi je sympatická a konzervativci taky, takže na tom nic...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A vy nechcete být originální?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ale tak já bych třeba chtěl, ale proč, když někdo...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Nevadí vám to?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
No to mi nevadí. Tak když někdo dělá něco dobře, co se osvědčilo, tak proč si z toho nevzít příklad? To jako tak Filip Renč teď natočil zrovna o skautech krásný film a před tím natáčel pro ODS a zítra třeba bude natáčet pro sociální demokraty a všechny ty klipy byly výborné, protože on je dobrý.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy na těch billboardech kritizujete chaos, cirkus, ostudu, slibujete silný program, poctivou politiku, stabilní zemi. Myslíte si, že ODS někdo uvěří poctivou politiku a stabilní zemi? Vždyť ODS byla ta, která kvůli skandálu na úřadu vlády přivedla tuto zemi k předčasným volbám. Byl to skandál, kdy šéfka premiérova kabinetu zřejmě řídila celý úřad vlády. Myslíte si, že tahle hesla vám někdo uvěří? Zrovna vám? Silný program, poctivá politika a stabilní země?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Samozřejmě že ne. A víte proč? Protože zrovna vy, nemyslím vy osobně, ale média před volbami opět uslyšíme poosmnácté o Alexandru Novákovi, který bude shodou okolností vydán z Německa týden před volbami tak úplně náhodou, náhodou se...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A je to špatně, že média, že média upozorňují na to, co má ta která strana za sebou? To nebude přeci jenom o ODS, to jsou...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ne, to je v pořádku, ale jako vinit Petra Fialu z těchto věcí je velmi neseriózní. On prostě...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale nikdo neviní Petra Fialu. Já se vás ptám, jestli vy si myslíte, že tohle vám lidé uvěří. Poctivou politiku a stabilní zemi.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já si myslím, že ano. Naším cílem není zasahovat... Ten náš základní princip je žít a nechat žít.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A myslíte si, že jste se očistili dostatečně od toho skandálu, který tu položil vládu?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Jsem o tom přesvědčen. Jsem o tom přesvědčen, a to notabene ještě není všem dnům konec. Ono ještě možná se dozvíme věci o tom, jak to celé bylo. To teď nedokážu předjímat. Ale co mě mrzí, a to bude horší, že tohle to je všechno zlomek těch kauz, které přijdou před volbami. A ty se nebudou týkat jenom ODS, ty budou všeobecné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A s kým je ODS připravena po volbách jít do případné koalice?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Budete-li se mě ptát na názor, tak...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ptám se vás na názor.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ale já nejsem ani v grémiu, takže já nejsem ten činitel, který to bude rozhodovat. Ale podle mého názoru, a dokonce i podle usnesení regionálního sdružení v Ústí nad Labem my si nepřejeme koalici s ANO. Ale to není z nenávisti k panu Babišovi nebo k hnutí ANO. My si jenom myslíme, že zastupitelská demokracie je něco jiného, že nejde stát řídit jako firmu, o tom jsme přesvědčeni.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale v krajích s ANO někde vládnete. Tak jaký je v tom rozdíl, když vládnete na úrovni kraje a když vládnete na úrovni celostátní? To je zásadní rozdíl?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já nesouhlasím... No je samozřejmě. Tak pozor, já vůbec nesouhlasím s tím, že jsme vůbec dopustili pod falešnou záminkou, abychom zabránili vládě ANO s komunisty, což se možná bude opakovat. Protože ony ty volby nic nevyřeší, ony budou v podstatě podobné jako ty minulé.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A myslíte si, že to můžete vyloučit, že po volbách se ODS domluví s hnutím ANO právě proto třeba, abyste vyloučili jakousi vládu s komunisty?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já mohu vyloučit akorát to, že s tím budu souhlasit. Ale to je tak všechno, co s tím mohu udělat. Já nemám zase takový vliv, abych to rozhodoval. Ale zase na druhou stranu chápu, a chápu to z mého domovského města, že některým nabídkám se opravdu těžko odolává. Řeknu vám to na příkladu. Když máte rodinný domek v hodnotě 3 miliony a přijde pacient z Kuvajtu a nabídne vám 15, tak musíte být hodně silná, abyste to odmítla. Když budete v politické straně, které někdo nabídne vicepremiéra, tak musíte být hodně silná, abyste to odmítla.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A vy nejste dost silní na to, abyste odmítli nabídky, které vám osobně se nelíbí?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já doufám, že jo, protože riziko rozkladu podle mého názoru, kdyby se to stalo, tak to je konec ODS, konec. To proti tomu tyhle kauzičky, to není podstatné. Já si myslím, že to je ... Ale to není opět, já opakuji, to není jako tvrdý boj proti hnutí ANO. Možná že ANO se přetransformuje v normální politickou stranu, to není vyloučené.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale oni nechtějí být normální politickou stranou.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Takových už bylo, ale třeba jim nic jiného nezbyde, protože to přestane fungovat v tom provedení. A už teď se...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Zatím to tak úplně nevypadá. Pojďme...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
No víte, proč to tak nevypadá? Protože vy chcete všechno strašně rychle. Vy měříte všechno 4 roky, 8 roky, ale dějiny se počítají na miliardy let.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Centrum pro výzkum veřejného mínění dnes zveřejnil aktuální průzkum důvěry politiků. Výrazně klesla důvěra v prezidenta, vládu, ale i ve Sněmovnu a v Senát. Vy jste místopředseda Senátu, co s tím chcete udělat? Protože evidentně lidi vás hodili do jednoho pytle s prezidentem a vládou a tu vládní krizi připsali i vám.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
S tím nic neuděláte. Ta hlavní množina jsou politici. To je lovná zvěř jako taková. Takže ti lidé jsou ochotni zevšeobecňovat všude, kde to jde. Je to samozřejmě špatně, ale velmi těžko se tomu dá bránit. Já vždycky se bráním tomu, ale... Senát schválil, Senát chce podat žalobu na prezidenta. Ne Senát, 27 senátorů. Ne Senát. Ale bohužel Senát jako instituce, vedeme o tom pořád spory, ale pravda je, že když Senát schválí... Včera zastupitelstvo, jehož jsem členem, schválilo vznik vlastního dopravního podniku. Já s tím nesouhlasím, že nevím, co bych za to dal, aby to nebylo, ale při počtu hlasů, který tam máme, jsme neměli šanci se proti tomu bránit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře a pokud jde o prezidenta, už má ODS jasno v tom, jestli v té druhé přímé volbě bude mít svého kandidáta, nebo jestli někoho podpoří?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já myslím, že ODS se chová velmi racionálně, protože nejhorší, a řeknu zkušenost z atletiky nebo cyklistiky, nejhorší je vystartovat příliš brzy. Už se to stalo v té minulé prezidentské volbě. A pak celý peloton vás předběhne. To, kdy začít...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A teď mi to tedy přeložte do normální řeči, kdy začne ODS nebo kdy bude mít jasno v tom, jak se vypořádá...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já to přeložím. Je to staré české přísloví: dočkej času jako husa klasu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A nebudete tím kandidátem na prezidenta vy? Protože vaše jméno se v souvislosti s přímou volbou prezidenta už objevilo. Vy sám jste to nevylučoval. Tak je možné, že budete kandidátem ODS na hlavu státu vy?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Všechno je možné i nemožné. Možné, jak říkal Bohumil Hrabal. Je to velmi jednoduché. Já v tuto chvíli disponuji více než 10 podpisy senátorů, takže splňuji podmínky pro registraci. Ale byl bych blázen, kdybych to teď udělal. Já to teď neudělám. To je jenom pojistka, protože jestli bude pokračovat výstřely od pasu pana premiéra a nejprve Štěch: pane Štěchu, no já nic, já nechci být prezident, já jsem předseda Senátu. Pane Zaorálku, co vy? No já taky ne. Tak vystřelí Středulu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A vy byste chtěl být prezidentem?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Až se rozhodnu, tak bych chtěl být prezidentem, ale já bych chtěl být prezidentem ne proti Zemanovi, to je přesně to špatně. Ti dva kandidáti, které nebudu jmenovat, říkali: „My se nebudeme vymezovat proti Zemanovi.“ A vydrželi to 14 dní. Mě Zeman, teď to myslím obrazně, jako kandidát nezajímá. Já když do toho půjdu, tak chci vyhrát, ale ne bojovat proti někomu. Já bojuju pro to, aby tahle země měla prezidenta, za kterého se nebude muset stydět. To je všechno.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A kdy budete mít jasno?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Určitě až po volbách do Poslanecké sněmovny, protože tam bude ještě velmi veselo.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Říká Jaroslav Kubera. Děkuji za to, že jste přišel do Interview ČT 24.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Děkuju za pozvání a přeju všem krásné léto.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vám, vážení diváci, děkujeme za pozornost. Za chvíli začínají Události, podívejte se na ně, hezký večer.

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
primátor