18. května 2017

Interpelace na ministra zemědělství ve věci kauzy koně Jankov

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra zemědělství Mariana Jurečku ve věci kauzy koně Jankov.

 
Petr Bendl:
Ministr sem trvale nechodí, takže to já to stihnu, protože na téhle interpelaci mi speciálně záleží.
 
Jde o to, že v lednu letošního roku bylo po několika pokutováních jednomu vlastníkovi odebráno na základě rozhodnutí Státní veterinární správy zhruba 76 nebo 78 koní, kteří byli dáni do takzvané předběžné náhradní péče městu Votice. A ono to vypadá jako legrace, nicméně těch 78 koní potřebuje nějakou veterinární péči, potřebuje seno, slámu, pastviny atd. Náklady činí zhruba 350 tisíc korun měsíčně. Počínající veterinární péče, kterou musela obec zajistit, byla do konce dubna 500 tisíc, do konce června to bude dalších 500 tisíc korun. Já jsem před třemi lety interpeloval ministra Jurečku, dokonce jsem byl zemědělským výborem doporučen do ministerské komise, která měla na starosti koncepci rozvoje koní před těmi třemi lety. Komise skončila, nic se nestalo, Ministerstvo zemědělství podle mých informací v téhle věci příliš nekoná. Ale stalo se to, co jsem předvídal, že zkrátka přijde takováto situace, která může zcela ochromit malé město nebo malou obec v okamžiku, kdy je v zájmu zvířat takovéto opatření udělat.
 
Tak se chci zeptat ministra, kdy pomůže městu Votice s krytím těchto nákladů. Protože tam není žádné, jestli o tom ví nebo podobně, myslím si, že o tom musí vědět. Kdy pomůže, jak pomůže. Jestliže umíme dát desítky, možná stovky milionů korun na opravy kapliček, musíme být schopni pomoct městu řešit takovouto situaci. A to ad jedna.
 
Ad dva se ptám, jak je na tom koncepce chovu koní a speciálně jak je na tom záležitost týkající se nakládání s týraným dobytkem, případně s týranými koňmi. Jak se k tomu stát chce stavět, zdali má vytvořen za ty tři roky už nějakou koncepci, která by tomuhle chaosu, a řeknu, finanční nejistotě měst a obcí zabránila. Děkuji.
Petr Bendl

poslanec PČR