27. dubna 2017

Interpelace na ministra dopravy ve věci regulace billboardů

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra dopravy Dana Ťoka ve věci regulace billboardů.

 
Petr Bendl:
Ještě se krátce vrátím k tomu, co tady bylo před chvílí. Nestavíte, pane ministře, máte 125 miliard alokovaných pro Českou republiku na období 2014 až 2020 a jsme v polovině finančního období a proinvestovali jste jednu miliardu. Jednu miliardu, mám to černé na bílém od vašeho šéfa z Ministerstva financí, z evropských peněz. A nešlo mi o klasické stavby, šlo mi o vodorovné dopravní značení, které je možné dělat prostě v jinou dobu než v dopravní špičku. To mě nepřesvědčíte, že to tak není. Ale moje otázka týkající se billboardů zní: Protože jste včera nebyl na projednávání zákona o provozu na pozemních komunikacích a neměl jste možnost reagovat na můj pozměňovací návrh a mám obavu, jestli budete na jednání Sněmovny zítra, tak se vás chci zeptat dneska. Proč nechcete umožnit obcím větší vliv na instalaci reklamního zařízení? Znám spoustu obcí, které odmítají ty reklamy, a právě nejsou schopny ovlivnit to, aby tam ty reklamy nebyly, protože je vaše dopravní úřady schvalují, a to jak pracují, to jsem tady doložil na tom dopravním vodorovném značení. Proč chcete fixovat stávající stav a v případě, že s ním nejste spokojen, proč jste neudělali nic pro jeho změnu? Nepodali jste žádný návrh, který by tu situaci změnil, přičemž sami přiznáváte, a to mohu doložit materiály, písemnostmi z Ministerstva dopravy za dobu vašeho působení, že ta stávající situace je právně složitá, legislativně nejasná, že není úplně evidentní, co je a není zastavěné území, a že ti, kteří žádají o povolení v té dané situaci, toho mohou, pokud to nemyslí s tím zákonem velmi dobře, tak toho mohou zneužívat a využívat, což se také děje, a ta situace, co se billboardů týká, tak to tak v České republice vypadá.
 
Ministr dopravy ČR Dan Ťok:
Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já se přiznám, že té otázce úplně nerozumím, protože já v této věci nevykonávám žádnou dodatečnou záležitost než to, co bylo už dávno schváleno, a to, co má jenom přijít právně vlastně do efektivního využití. To znamená, že za prvé, že jsem tady včera nebyl, to není návrh zákona z dílny Ministerstva dopravy, a vyjadřovat se k pozměňovacímu návrhu jsem se ani moc nechtěl, protože já ten pozměňovací návrh nijak v zásadě nespojuji s billboardy. Ten pozměňovací návrh mění definici zastavěného území, který je jenom od cedule k ceduli, nebo obci, která vymezuje působnost obce, a která svým způsobem přináší větší nejistotu než stávající vymezení obce. Souhlasím s tím, že by si vymezení obce, které je dneska v zákoně, zasloužilo zpřesnění, ale není to nic dramatického, tak jak to tady bylo popisováno. Ze svého pohledu prostě respektuji, že každý poslanec má možnost dát svůj pozměňovací návrh. Jenom říkám, že tento pozměňovací návrh přinese větší chaos než ta stávající úprava, umožní v podstatě obci posunutím cedule si zvýšit působnost zastupitelstva i nad území, které by asi správně jí nespadalo, ale to je možná na odbornou debatu, jakým způsobem k tomu přikročit.
 
Já se ještě vrátím k té první poznámce. Pokud budete používat analýzu, která je ze stávajícího monitorovacího systému a která není aktuální, tak ano, můžete operovat s čísly, kterými jste operoval. Já bych chtěl říct, že my jsme dneska vyčerpali fakticky a proplatili dodavatelům prostředky téměř jedné čtvrtiny alokovaných prostředků na OPD2, takže bylo by možná fajn, kdyby se používaly relevantní argumenty. Děkuji.
 
Petr Bendl:
Já jsem v šoku, pane ministře, protože mediálně se k tomu vyjadřujete a říkáte, jak je to strašné. Tady říkáte, k tomu pozměňovacímu návrhu, že vlastně by mohlo dojít k posunutí cedule. To jako si myslíte, že obec, starosta nebo starostka, že by řekli: Prosím vás, my bychom potřebovali ještě ten billboard o deset metrů dál. Tak to posune? Jestli tady někdo hraje s 50kilometrovou rychlostí v rámci obce? To by porušoval zákon úplně natvrdo, to jsem v životě neslyšel. To není argument.
Petr Bendl

poslanec PČR

Štítky:
interpelace