1. května 2017

Box, hokej a noviny

(Novinky.cz) Strávil jsem uplynulých 14 dní ve Španělsku coby klimatický uprchlík. Nebyl jsem sám. Oteplování klimatu je taková katastrofa, že statisíce Němců, Norů, Švédů a Angličanů odlétá na zimu (a jarní zimu) daleko na jih. Co kdyby se jim teplota doma ve Stockholmu oteplila o 0,2 stupně? Za 50 let? To by byla hrůza. Tak si ji radši zdvihnou o 20 stupňů naráz. No nic. A krom ježdění na kole a dovolenkování s rodinou mě zaujaly následující věci.

 
Nuda českých novin v letadle. Nic proti redaktorům, může za to hlavně internet. Dřív po čtrnácti dnech v cizině člověk skočil při nástupu do českého letadla po novinách úplně fanaticky. Svět doma se za dva týdny změnil.
 
Ty jo, ligu už vede Slávie, představ si. Co to, všude sněží koncem dubna? Hele kousek od nás na Bulovce hořelo … Všechno vás hrozně zajímalo.
Teď všechno dávno víte ze svého telefonu a Novinek.cz. Nuda.
 
Vysvětlí něco Babiš Sobotkovi a co na to Bělobrádek … to číst nebudu.
 
Přes všechnu korektnost, potlačování normálního života a aseptického světa („Vládnou nám noví a mrzutí páni. Lidi bez hněvu a cti, kteří by se neodvážili tasit kord. Bojují šuměním lejster a mají vodnaté, mrtvé, cizí oči. Dívají se na naše úsilí, práci a veselí, jako by smrtelně unavený člověk pozoroval mouchy.“ GK Chesterton) se přirozené lidské instinkty nedají vůbec potlačit.
 
Dva siláci si jdou dát pořádně přes hubu. Celosvětová událost. Zajímá to masy. Španěly, Němce, Švédy i Čechy. Přitom jeden je černošský polokriminálník (dvakrát se dostal před soud) z Británie a druhý Ukrajinec, syn vyššího důstojníka Rudé armády. Jdu se dívat i já.
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro oblast školství