22. dubna 2017

Vystoupení na Programové konferenci

(www.ods.cz) Projev lídra ODS do sněmovních voleb v Ústeckém kraji Karla Krejzy na Programové konferenci "Silný program pro silné Česko".

Jsem vaším lídrem v Ústeckém kraji. Je to kraj, který se těžko zbavuje stigmat způsobených ekologickými zátěžemi, což roky negativně ovlivňuje například oblast cestovního ruchu. Několikaletým systematickým úsilím se daří tento handicap postupně smazávat. Povzbuzující je počet turistů nocujících v mém kraji za loňský rok. Přibývá jich. A to je signál, že jdeme správným směrem.

Naopak dlouhodobě se nedaří řešit nízkou míru vzdělanosti, ale také specifické problémy s nepřizpůsobivými občany, obchodem s chudobou, kriminalitu a do budoucna i možné vyšší ohrožení ilegální migrací kvůli sousedství s Německem. Recept na řešení těchto problémů není jednoduchý, ale musí se ubírat dvěma směry: úpravou zákonů týkajících se sociální oblasti a zvýšení míry odpovědnosti lidí vůči vlastnímu životu.

Začnu sociální oblastí. Již od loňských krajských voleb ústecká ODS říká, že je třeba upravit zákony. Hlavně zvýšit adresnost vyplácení všech sociálních dávek. A zároveň provádět důslednou kontrolu. Paradoxně je to totiž jediná oblast veřejného života, kde je kontroly nedostatek.

Výplata sociálních dávek pak úzce souvisí s již zmíněnou odpovědností lidí vůči vlastnímu životu. Dlaň směrem ke státu totiž nevztahují jen skutečně potřební – tedy například handicapovaní, senioři nebo skutečné matky samoživitelky. Ti si naši podporu zaslouží. Nataženou ruku však vztahují nemakačenkové a různí chytráci. Ti si myslí, že právě stát je zodpovědný za kvalitu jejich života. Nikoliv oni sami.

Naopak živnostníci, kteří se nebojí vzít odpovědnost do vlastních rukou, jsou označováni za zloděje. Heslo „Všici kradnú“ již, bohužel, zlidovělo. Tvořivost a aktivita, která je motorem pro inovace, růst produktivity, vznik kvalitního umění a tedy růst životní úrovně, je potlačována. Na slušné stát bere čím dál delší bič, ale lemply nechává v klidu. Vyhlášek, nařízení, zákonů, směrnic, řádů je tolik, že se v nich nikdo nevyzná. Stále častěji vnímáme alibismus politiků, soudců i státních zástupců. Každý by měl nést následky za své činy v případě, že skutečně pochybil. Což by mělo platit i pro soudce a zejména státní zástupce. Každý musí být odvolatelný v případě, že skutečně pochybil.

Nelíbí se mi, jak je dnes nastaven systém vymáhání práva a vnímání spravedlnosti. Vraťme odpovědným lidem odvahu přijímat odvážná rozhodnutí. Bez odvážných lidí a odvážných rozhodnutí cesta vpřed nevede. 

 

Karel Krejza

lídr kandidátky ODS v Ústeckém kraji
místostarosta
předseda regionálního sdružení
místopředseda oblastního sdružení