18. dubna 2017

Slova ředitele NPŠ jsou pokrytecká

(Právo) V článku, který Právo zveřejnilo 10. dubna, doufá ředitel Národního parku Šumava (NPŠ) Pavel Hubený, že přijetím nového zákona o NPŠ skončí rozmíšky, a mimo jiné říká: jisté je jedno, oběma stranám jde o zachování úžasné šumavské přírody, rozvoj šetrné turistiky a rozvoj regionu i spokojený život obyvatel, a opět chce dělat "pomyslnou tlustou čáru za minulostí".

 
S plnou odpovědností musím konstatovat, že je od pana ředitele velmi pokrytecké tuto větu vyslovit necelý týden po schválení novely zákona o NPŠ. Po celou dobu projednávání zákona byli starostové, senátoři a poslanci, kteří měli na novelu jiný názor, osočováni z mnoha nekalých úmyslů se šumavskou přírodou a nikdy ze strany ministra, ředitele parku, Hnutí Duha či aktivistických vědců, nepadla věta o tom, že nám jde o ochranu přírody. Naopak, v živé paměti máme výroky těchto lidí, že senátoři a politici chtějí zničit přírodu, vybetonovat Šumavu, stavět developerské projekty, vodní nádrže, lunaparky a kšeftovat s pozemky.
 
Celou novelu zákona o Šumavě protlačil ministr Brabec (ANO) s podporou vládní koalice a TOP 09 pomocí neustálého opakování těchto lživých argumentů. Připomeňme, že v průběhu projednávání zákona uplatnil Plzeňský kraj cca 40 připomínek, z nichž nebyla do zákona vtělena ani jedna. Změny, které navrhl Senát spolu se šumavskými obcemi, Plzeňským a Jihočeským krajem, byly veřejně zostouzeny a senátoři, kteří pro tyto změny hlasovali, byli mediálně pranýřováni jako ničitelé šumavské přírody. A po tomto masakru přichází ředitel Hubený a říká: Pojďme společně chránit přírodu.
 
Rozumím tomu, že ředitel Hubený potřebuje od šumavských starostů a jihočeských a plzeňských politiků klid na práci, protože se brzy ocitne pod obrovským tlakem ekologických aktivistů, kteří ho budou nutit k tomu, aby co nejrychleji převedl nadpoloviční část Šumavy do bezzásahovosti, jak říká preambule zákona. A i když je ředitel Hubený velmi zelený, i jemu musí být jasné, že by šlo o katastrofu. Šumavské obce připravují ústavní žalobu a skupina senátorů novelu zákona, kterou se chystá předložit okamžitě po parlamentních volbách.
Tomáš Jirsa

senátor PČR