3. dubna 2017

Kdo je zlý a kdo je hodný?

(Novinky.cz) Ve školách se má hlavně učit. Školy jsou o vzdělávání. Vychovávat se tam dá taky, nikoli tedy pomocí předmětů a kampaní. Ale hustit do dětí něco, v čem polovina národa nesouhlasí s druhou polovinou – tj. ideologicky vychovávat – to fakt prosím NE.

Ono je normální, že lidé mají různé názory na stát a veřejné věci. Už Platón a Aristoteles viděli společnost jinak. Ale školy mají vzdělávat. Mají případně učit, co psal Platón či co psal Aristoteles. Aby si to nějací premianti přečetli v originále v řečtině, to bych chtěl asi moc (i když před 130 lety by to gymnazisté zvládali), ale nemůže se učit, že Aristoteles byl kretén, který nechápal zájmy celku, kdežto Platón byl pokrokový.

Za mého mládí ideologie ve školách byla, pravda dosti už vyčpělá a převařená (konec osmdesátých let), pak byl chvíli klid a nyní to máme ve školách zase. Ne? Bohužel ano. Má to i správnou bolševickou zkratku – GRT. Globálně rozvojová témata: Multikulturní výchova, Udržitelný rozvoj a environmentálně-ekologické cosi a Výchova k myšlení v evropských a globálních souvislostech.

Školy dle pokynů vytvářejí pozice koordinátorů. Koordinátorů pro evropské a globální myšlení a tak, kteří budou dohlížet, zda jsou tato témata začleněna do výuky v různých předmětech a správně uvědoměle a energicky vyučována. Co nezvládnou málo zanícení pedagogové doplňují aktivní neziskovky.

Celý komentář Václava Klause ml. čtěte na serveru Novinky.cz.

 

Václav Klaus ml.

expert ODS pro oblast školství