22. března 2017

Události, komentáře: Útok v Londýně rok po Bruselu

(ČT 24) Centrum Londýna zažilo vražedný útok. Muž nejdřív najel autem do lidí na Westminsterském mostě, celkem tam zabil tři lidi. Pak ubodal policistu, který střežil vstup do parlamentu. Ostraha ho postřelila. Poslancům, ani premiérce Mayové, kteří byli v té době uvnitř, se nic nestalo. Policie incident vyšetřuje jako teroristický útok. Zatím není jasné, jestli útočník jednal sám. Oblast zůstává uzavřená, vláda svolává mimořádné zasedání bezpečnostního výboru. Útok v Londýně přišel přesně po roce od terorismu v Bruselu. Incident ukázal, jak je Evropa stále zranitelná. Dokáže být bezpečná? A existují jednoduchá řešení? Téma Událostí, komentářů pro členku výborů pro obranu a bezpečnost a 1. místopředsedkyni poslaneckého klubu ODS Janou Černochovou.

 

Rozhovor s Janou Černochovou můžete zhlédnout na ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Centrum Londýna zažilo dnes odpoledne další teroristický útok. Muž najel autem do lidí na Westminsterském mostě, pak vystoupil a ubodal policistu, který střežil vstup do parlamentu. Ostraha potom útočníka postřelila. Podle posledních zpráv po jeho řádění zůstali tři mrtví a na dvacet zraněných.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
U tématu ale zůstaneme, a to nejenom u tématu tohoto konkrétního, ale podíváme se vlastně i do souvislostí a to s hosty, kteří už se mnou sedí ve studiu. Jsou jimi Jana Černochová, poslankyně, dobrý večer.

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Proti ní sedí Bohuslav Chalupa, také poslanec, dobrý večer.

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A ve spojení jsme s dvěma dalšími hosty, Kateřinou Konečnou, dobrý večer i vám ... europoslankyní.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A s místopředsedou Poslanecké sněmovny Janem Bartoškem. Dobrý večer i vám.

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jano Černochová, začnu u vás a ta otázka v zásadě na vás na všechny stejná. Je to tragédie, na tom se asi všichni shodneme, ale moje otázka zní, dá se tomu vlastně vůbec zabránit? Můžeme tomu zabránit?

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Těžko, ale obávám se, že Spojené království Velké Británie a Severního Irska právě díky té své politice, mírové politice, tak jak o ní hovořil pan zpravodaj Kytka, tak dala prostor pro to, aby policisté neměli zbraně, bohužel dala prostor pro to, když se teď a hlasovalo v Evropském parlamentu o té odzbrojovací směrnici, tak aby se Evropané odzbrojovali. V Británii, když si chcete uspořádat garden party a potřebujete plastikové příbory, tak si je chodíte kupovat do supermarketů na identifikační kartu. Tak tohle všechno jsou věci, které v té společnosti bohužel jsou. Není to jenom Británie, je to i Německo, je to i Francie a opravdu policie ani armáda nemůže být všude, nemůže být všudypřítomná. A pokud bychom připomněli zemi, kde to funguje a kde byla zachráněna celá řada životů právě ze strany civilistů, tak je to Izrael, kde právě je možné mít zbraň u sebe a v případě potřeby tu zbraň použít. A tady skutečně ta Evropa zcela dobrovolně a pro mě nepochopitelně se vzdává této možnosti, přitom těch trestných činů spáchaných s legálně drženou zbraní je minimum.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
K tomu tématu se dostaneme. Bohuslav Chalupa, souhlasíte s tím, že, když tak mě opravte, pokud tady zaznělo, že více zbraní by znamenalo více bezpečnosti, s tím souhlasíte?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Já v tomto ohledu tady s paní kolegyní vlastně nemáme žádný problém. Já jsem na stejné vlně. Já se domnívám, že Evropská unie opět učinila krok k tomu, abychom se stali více ohrozitelní a více bezbranní...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pardon, tady ale zaznělo, že kdyby Britové byli více ozbrojeni, pokud vás překládám správně, tak by byli bezpečnější a něco podobného by se nestalo. S tím souhlasíte?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Podívejte se, Británie má jiné tradice. Já úplně nechci, nechci hodnotit, jestli Britové to dělají dobře, nebo špatně. Je to jejich problém, je to problém jejich zákonodárství, jejich přístupu k této věci. My jsme čeští poslanci a my jako čeští poslanci nesouhlasíme s tou evropskou směrnicí. A já osobně, a myslím si, že to je většina Parlamentu České republiky, si myslí, že ta směrnice je skutečně něčím špatným a já bohužel dneska jsem zaznamenal i prohlášení pana eurokomisaře, a to s tím souvisí, který opět nám jistým způsobem mezi řádky vyhrožuje, že pokud nebudeme ochotni jít na ty kvóty a podobné věci, takže uplatní svoji moc a možnosti, které mají. Já čekám na to, kdy Evropská komise, já mám bohužel pocit, že v Evropském parlamentu, ani v Evropské komisi nejsou bezpečnostní odborníci, kteří mají politickou moc, a proto to tak vypadá, jak to vypadá.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře. Pojďme za Kateřinou Konečnou, protože ta otázka koneckonců míří i na vás. Je ten argument více zbraní, větší bezpečnost něco, co rezonuje i u vás?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Já musím především říct, že bezpečnostní opatření jsou sice důležitá, ale nelze je zpřísňovat donekonečna. To si asi uvědomujeme všichni. My jsme samozřejmě také nesouhlasili s tou směrnicí o zbraních a já jsem byla ta, která proti ní hlasovala. Probíhaly ty jednání poměrně dlouho. Já jsem dneska, když jsem viděla ten útok autem, možná bychom se měli ptát, jestli chceme příště zakázat auta, když jsme zakázali zbraně, ale to by bylo velmi jednoduché zjednodušování a já si také myslím, že to, co udělali kolegové přede mnou, je zjednodušování, protože ono to není pouze o směrnici o zbraních. To je jedna z částí, my jsme ji nevybojovali jako Česká republika, otázka je, kdo tak úplně za to může. To si asi musí klást spíše čeští poslanci než mi evropští, protože v tomhle máme svědomí čisté, troufnu si říct za celou jednadvacítku evropských poslanců, ale z druhé strany to přece není jenom o zbraních, to je o výměně informací, to je o daleko razantnějším postupu vůči lidem, kteří víme, že hlásají hodnoty, které jsou neslučitelné s hodnotami evropskými. My se s tím dneska neumíme poprat. To je o tom, aby ty bezpečnostní složky spolupracovaly, abychom uměli co nejvíc ochránit evropské občany, nejenom tím, že budou moct, nebo nebudou moct mít zbraně, ale tím, že budou mít jistotu, že je tady někdo, kdo nad jejich bezpečností dohlíží a to si myslím, že je celá řada témat, které by teď možná velmi populisticky a populárně neměly být spojovány jenom se směrnicí o zbraních, kterou jsme prostě prohráli a budeme se s tím muset poprat. Já si myslím, že česká legislativa v tomto byla nastavena správně, ale bohužel jsme členy Evropské unie a máme to takto nastaveno, ale, prosím, nebavme se pouze o tom, jestli je to o držení či nedržení zbraní.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jan Bartošek a nechám prostor i pro vás. Rovnice - více zbraní, více bezpečnosti, jak tomu rozumíte vy?

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Nejprve dovolte, abych vyjádřil hlubokou lítost nad ztrátami lidských životů a také upřímnou soustrast tě, kteří jsou rodinnými příslušníky těchto nevinných obětí. Když se budeme bavit o teroristických činech, tak je potřeba vědět, že nebudeme mít nikdy plně v moci všem těmto skutkům zabránit. Zcela zásadní roli pro bezpečnost mají informace, jejich kvalita, včasné zachycení hrozeb a případné odvrácení na samém začátku. V případě, že dojde k teroristickému činu, tak jako dnes v Londýně, tak je třeba si uvědomit, že musí dojít co nejprve, co nejdříve k zneškodnění toho, kdo teroristický čin páchá. Já si nejsem plně jist, jestli přítomnost, nebo větší přítomnost zbraní ve společnosti nám jednoznačně zajistí větší bezpečnost na ulicích.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím vašemu argumentu, ano. Jana Černochová. Zazněla tady slova o tom, že to je zjednodušení, o tom, že pokud bychom, měli brát tu premisu, tak bychom měli zakazovat auta. To podle vás není argument?

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Není to argument a my jsme se vlastně k té otázce v rámci toho, co zaznělo i v té reportáži pana redaktora Kytky, dostali tak, že samozřejmě to je první věc, která mě napadla, když hovořil o tom, že příslušníci britské policie nemají zbraně. Mně to normální nepřipadá. A nevidím v tom žádné zjednodušování. Myslím si, že pokud někdo je součástí nějakého represivního sboru, tak by měl mít plné vybavení a tohle je můj sen, můj cíl i v České republice, kde bohužel se...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, ale taková tradice v Británii je, je to tradice, která je mnoholetá, mnoho desetiletí prostě takto to funguje a tak to je. Tady zazněly argumenty, že se to zjednodušuje na to, a to byly argumenty proti tomu vašemu argumentu. Například to s tím autem, dobře, tak příště budou ty teroristické útoky páchány například jenom auty. Je to argument pro to zakázat auta?

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
To by se spíš měla paní Konečná ptát svých kolegů, europoslanců, kteří pro to hlasovali. Já toto podobenství také sdílím, protože pokud se Česká republika dostala do situace, kdy s 0,06 % trestních činů s legálně drženými zbraněmi tyto slušné zákonadbalé občany evropští poslanci odzbrojí, tak pak samozřejmě to podobenství s tím, co se stane příště, co nám budou zakazovat příště? Co máme jíst, co máme pít, v čem máme jezdit, tak platí. Ale na druhou stranu, není to pouze tato záležitost, která samozřejmě je na bedrech Evropské unie. Víte, ona celkově ta politika Evropské unie, která bohužel se zejména levicovými vládami posunula pouze k těm lidských právům, ale ne k žádným povinnostem, tak posunula i to vnímání té bezpečnosti. Pokud jsme schopni našeho jediného spojence v Middle Eastu sankcionovat za to, že prodává někde nějaké zboží, nebo pokud Evropská unie vyndá hnutí Hamas z indexu teroristických organizací, tak mně nepřijde, že ta celková politika Evropské unie je správná. Ano, souhlasím s kolegyní Konečnou, že to není jenom o zbraních, že je to o celkové politice a je to o politicích Evropské komise a tady bych se chtěla zastat těch příslušníků bezpečnostních ozbrojených sborů, protože ti pouze plní to, co jim naordinují politici.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano. Pane Chalupo, otázka, která na to navazuje, proč tedy my jsme jediní, a proč tedy nikdo nemá, když zůstanu u té směrnice, s tím problém, kromě nás?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Já si nejsem jistý, jestli s tím nemá nikdo problém kromě nás. Jako jedna věc je hlasování a jedna věc jsou názory, které se potom říkají v zákulisích a v kuloárech. Že tady je jakýsi tlak ze strany těch, řekněme, vůdčích politických elit v uvozovkách Evropské unie a Evropské komise, je evidentní a naše legislativa, co se týká zbraní a paní europoslankyně tady použila celkem nefér jaksi útok na to, že to zjednodušujeme, vaše otázka zněla jasně, na určitou část té věci, takže na tu jsme odpovídali. A samozřejmě ani paní kolegyně, ani já nejsme tak jako jednodušší, abychom si neuvědomili, že ten problém je mnohem komplexnější a naše legislativa je tak kvalitní a nerozumím tomu, proč Evropská komise nebo Evropský parlament tuto legislativu neposoudil a naopak ji nezavedl jako normu v celé Evropské unii. Ale to jsou věci, které už nevyřešíme, to proběhlo. A jenom na to, že to zjednodušujeme, nezjednodušujeme. Chceme zavést, nebo já osobně už několik let v podstatě hovořím v parlamentu o tom, že je potřeba zavést brannou výchovu do škol, neboli přípravu obyvatel na krizové situace, jako povinný předmět, že je potřeba vybudovat integrované výcvikové centrum ve Vyškově, že je potřeba obnovit Svaz brannosti, tak jak ho pan prezident Beneš zavedl v roce 47 a další a další opatření.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, myslím, že diváci Událostí, komentářů měli možnost tyto vaše názory už slyšet.

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Ano.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já dám prostor ještě Kateřině Konečné, protože koneckonců oba poslanci zde vás nepřímo oslovovali. Takže vám dám prostor, jestli na to chcete reagovat.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Já na to nemám jak reagovat, protože, jak jsem řekla, my máme svědomí v Evropském parlamentu za Českou republiku čisté. Ta směrnice se samozřejmě nezačala vyjednávat v Evropském parlamentu. S tou přišla komise a tam měla být, Česká republika, česká vláda, které je pan kolega Chalupa členem, respektive vládní strany je členem, měla být daleko aktivnější. Jak je možné, že si Finové uměli vyjednat výjimku a my jsme to neuměli? To znamená, my už jsme potom spíš hasili obrovský průšvih, který tam prostě vznikl. Ano, zůstali jsme v tom osamoceni z různých důvodů i velmi emočních, protože například některé země, ze kterých ty zbraně použité ve Francii, protože celá ta směrnice vznikla po útoku v Nice, byly, tak vlastně se neuměly přihlásit k tomu, že by řekly komisi, že takto to nechtějí, ale to, o čem já bych se ráda bavila. Myslím si, že tam opravdu můžeme hledat to, jak předejít případným například dalším útokům, je daleko větší spolupráce zpravodajských služeb, daleko větší záchyt těch lidí na hranicích...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobrá, já vám skočím do řeči a omlouvám se za to, protože pojďme možná tu debatu posunout dál a navážu na to, co vy říkáte. To není první útok, který jsme bohužel měli možnost sledovat. A moje otázka zní, co udělali politici a co jste koneckonců udělali vy, politici pro to, aby se podobné útoky, řekněme, aby jich bylo co nejmíň, aby se eliminovaly, pokud se nedají úplně zastavit. A začnu ještě u vás, paní europoslankyně Konečná.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
My jsme během toho roku v Evropském parlamentu, kromě té směrnice o zbraních, přijali řadu opatření a řadu doporučení členským státům, protože v řadě věcí je to opravdu na členských státech. Například teď naposled to byla věc týkající se zprávy o terorismu, kde jsme jasně řekli, že se musí daleko více hlídat lidé, kteří přicházejí ze zemí, kde evidentně byli vycvičeni k útokům, že k nim musíme mít zcela jasné stanovisko, že je nesmíme tolerovat v naší společnosti a řada dalších těchto opatření, například pomoc obětem těch teroristických útoků a tak dále a tak dále. Stejně tak, jako jsme se Xkrát bavili a jaksi jsme psali zprávy a hlasovali jsme o zprávách, které doporučovaly bezpečnostním složkám daleko větší a lepší spolupráci, ale samozřejmě toto je především v rukou národních států. My jako KSČM jsme odjakživa říkali, že bezpečnost občanů naší země je pro nás prioritní a snažili jsme se i v českém parlamentu dělat vše pro to, aby to tak také zůstalo.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane místopředsedo Bartošku, je to přesně tok od toho atentátu v Bruselu. To je poměrně dlouhá doba. Z vašeho pohledu, udělalo se dost pro to a udělali politici, udělali jste vy jako politici dost pro to, aby podobných útoků bylo co nejméně?

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já bych začal situací v České republice. Česká republika byla nedávno vyhodnocena jako šestá nejbezpečnější země na světě. Myslím, že zhruba toto pořadí jsme dostali a za sebe mohu konstatovat, že situace v České republice je opakovaně monitorovaná, kontrolovaná, je zde činnost tajných služeb a v tomto ohledu si myslím, že Česká republika a česká vláda pracuje dobře. Ale my se nebavíme pouze o situaci v České republice. My se bavíme o celém evropském prostoru. A tady vidím určitý nedostatek v tom, že stále nedošlo k tomu, že členské státy vnímají celý prostor Evropské unie jako jeden prostor. Stále se to řeší víc na úrovni jednotlivých členských států a zde vidím jako velké pole působnosti například ve vzájemném sdílení dat, ve společné ochraně tohoto prostoru. To si myslím, že je záležitost pro celou Evropskou unii a také je potřeba si uvědomit, že některé státy jsou ohledně bezpečnosti na tom jinak a to sou ty státy, které se podílí na mezinárodních vojenských akcích proti Islámskému státu. Británie mezi ně určitě patřila. To znamená, jsou i státy, které jsou teroristy víc vyhledávány kvůli tomu, jak se chovají v zahraniční politice. Ale současně říkám, to není možné nechat rezignovat, není možné nechat Islámský stát, aby si dělal, co chce a chce to aktivní odpověď i vojenskou. Tyto teroristické útoky, kterých jsme svědkem, to není tak, jak to bývalo dřív, kdy například frakce Rudé armády prováděla teroristické útoky, aby byl osvobozen některý z jejich soudruhů. Toto jsou teroristické útoky, které jdou na samou podstatu naší kultury, křesťansko-židovských hodnot, svobody, demokracie. To znamená, zde je potřeba, aby se Evropa semkla a jasně řekla, že tyto hodnoty prostě bude chránit, protože to jsou hodnoty, na kterých stojí Evropa.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, paní poslankyně Černochová, tady zaznělo, že vláda pracuje dobře a to je moje otázka, pracuje vláda dobře? A druhá otázka, která z toho vyplývá, která tam zazněla, dá se vůbec tahle ta věc nebo tahle ta situace řešit v tom celoevropském prostoru, nebo to je prostě moment, který si budou muset tu bezpečnost a obranu zabezpečit jednotlivé státy samy?

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Začnu tou otázkou, jestli pracuje vláda dobře, jestli dovolíte. Víte, já shodou okolností dneska jsem v České televizi komentovala to, že vláda České republiky nepřijala žádné stanovisko k mému návrhu zákona 222 o vlastně navýšení výdajů do rozpočtu, do resortu obrany, kde přesně i v souvislosti s tím, co tady zaznívalo v jiných diskusních pořadech po nástupu Donalda Trumpa americkým prezidentem, víme, jaký závazek vůči Severoatlantické alianci máme, víme, že neplníme 2 % HDP a ten můj návrh zákona byl přesně tím zákonem, který by směřoval k tomu, že kolem roku 2025 k těma 2 % dojdeme. Bohužel vláda k tomu...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, mám z toho pochopit, že nepracuje dobře ta vláda?

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Ano, vláda k tomu nepřijala žádné stanovisko. Dokonce ministr obrany, v jehož zájmu by mělo být, aby obrana získala více finančních prostředků, aby mohla býti lépe vybavená Armáda České republiky, samozřejmě včetně aktivních záloh, aby ta bezpečnostní situace i z hlediska té vnitřní i vnější bezpečnosti byla posílena, tak odmítne tuto věc, tak já skutečně nemohu říkat, že vláda pracuje dobře, abych nekritizovala pouze pana ministra Stropnického.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, to jste dnes už udělala.

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Víte, pan ministra vnitra Chovanec po tom útoku toho střílejícího šílence v Uherském Brodě, tak několikrát deklaroval, jak vybaví Policii České republiky balistickou ochranou, koupí jim dlouhé zbraně, bude větší nábor, budou mít výcvik, budou mít vybavení. Zkuste se těch policistů zeptat, co dnes mají. Nemají nic, nemají ani základní balistickou ochranu.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, já vás tady přeruším. Rozumím, rozumím. Já vás tady přeruším, s tou druhou otázkou se ještě dostaneme. Dám vám prostor na reakci. To, že vláda ne, nepracuje, tak jak km tady zaznělo, tak na to reagujete jak?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Vláda pracuje, já budu mluvit za sebe, nesedím ve vládě, sedím v Poslanecké sněmovně a sedím ve výborech...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jste součást vládní koalice nebo necítíte se být součástí vládní koalice? Tak za ní můžete mluvit, jestli chcete...

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Cítím se být součástí vládní koalice a tím se být součástí vládní lavice ve fyzice a svoji práci vykonávám v orgánech sněmovny, které se zabývají obrannou bezpečností.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Když máte hodnotit svoji vládní koalici, tak funguje, nebo nefunguje tak jak říkala paní poslankyně?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Mohla by fungovat lépe, ale nefunguje špatně a těch rezerv tam je samozřejmě hodně, ovšem nevím a je naivní předpokládat, že věci, které se tady 25 let nějakým způsobem odehrávaly, se změní za tři a půl roku. To by bylo naivní.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře.

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Já k této věci chci přispět jednak další prací v těch bodech a jednak jsem připravil něco, co se jmenuje roadshow "My a naše bezpečnost", takže chci objet 14 krajů hejtmanství, chci mít kontaktní kampaň s občany a zjistit, jak to občané vnímají.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A to pomůže bezpečnosti České republiky?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
To pomůže v tom, že zjistíme zpětnou vazbu jak od odborné veřejnosti, tak od občanů, abychom byli schopni lépe posoudit to, jak to vlastně veřejnost vnímá, protože my jsme tady pro občany, ne pro, pro nějaký HDP nebo něco takového.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
HDP je taky důležitá věc.

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
HDP, my se na tom dlouhodobě neshodneme, jako jenom HDP, 2 % HDP jako mantra je špatně.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, pojďme posunout tu debatu dál. Jan Bartošek to, že vláda nefunguje dobře, respektive nedělá to, co by dělat měla, že by mohla dělat víc. Vaše reakce?

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Víte, rozumím argumentu paní poslankyně Černochové ohledně dlouhých zbraní a balistiky a podobně, ale bezpečnost se odehrává z mého pohledu na jiném poli, nejenom na tomto, a to mnohem zásadnější. Radikalizace probíhá mnohdy doma u počítačů, radikalizace lidí směrem k terorismu. Jedná se o to, že to, co je zcela zásadní, je otázka posílení kyberbezpečnosti, sběr, monitoring dat a jejich vyhodnocování. To je to, co potřebujeme. Potřebujeme vědět, kdo cíleně vyhledává některá témata. Potřebujeme tyto lidi monitorovat a zachytávat je při samém zrodu jejich radikalizace. Potřebujeme posílení tajných služeb tak, aby měly dostatek kvalitních informací a včas, jak zaznělo v předchozí reportáži, že je možné, že tajná služba Velké Británie neměla dostatek peněz. To jsou ty úkoly, které před sebou máme. Zcela zásadní je, abychom dokázali tyto aktivity monitorovat právě na sítích, na internetu, na sociálních sítích a odhalovat příčiny terorismu již tam. Jestliže budeme chytat teroristy až na ulici při tom, když páchají teroristické činy, to se obávám, že je pozdě. Ta hlavní aktivita státu musí ležet v oblasti tajných služeb a sbírání informací.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano s tím souvisí ta otázka, která tady zazněla anebo ta odpověď byla nevyřčená. A já začnu u paní europoslankyně. Dá se vlastně tahle ta bezpečnost, a to o čem koneckonců mluvil i pan místopředseda, to znamená radikalizace, to znamená kyberbezpečnost a ostatní věci, dá se tohle to řešit v globálu v Evropě, nebo je tohle to moment, který si musí zabezpečit každá země sama?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
My, jestliže uznáváme schengenský prostor, a předpokládám, že všichni mí spoluřečníci ho uznávají, tak si musíme říct, že se to musí dát řešit v globálu v Evropě. To, co Evropská komise a Evropská unie do této chvíle nezvládá, je ochrana své vnější hranice. Dál k nám prostě tečou proudy lidí, o kterých vůbec nic nevíme v tuhle chvíli přes italskou hranici, protože v Libyi se nemáme ani s kým bavit, protože jsme ji zvládli rozbít tak dokonale, že tam vlastně dneska neexistuje vláda, se kterou bychom mohli vést nějaký dialog. Takže to je jedna z těch cest, samozřejmě ochránit si vnější hranici. Další cesta je podle mého názoru být daleko radikálnější v tom, jak se chováme k lidem, kteří víme, že evidentně se nechtějí přizpůsobit evropským hodnotám a chtějí tady páchat, ať už teroristické či jiné činy. Prostě, jestliže víme, že nám tady působí imáni, kteří hlásají nenávist, hlásají to, aby jejich členové nějakým způsobem dělali teroristické útoky nebo útočili na Evropany, tak to jsou lidé, kteří přece v Evropě nemají co dělat. Oni tady prostě nesmí zůstat. A o tom všem ty zpravodajské služby dávno dopředu vědí a věděli. Koneckonců se to dneska potvrzuje, když se bavíte, bavíte s německými, nebo se díváte na německé zprávy a na rozhovory s jejich policejními složkami, které říkají prostě: "My víme, že jsou, ale my nevíme, jak proti tomu zasáhnout." Tohle není odpověď! My si jako Evropa musíme jasně říct, že ano, ne, ne, netvařme se, že nechceme pomáhat, ale pomáhejme v místech konfliktu a s lidmi, kteří se neslučujou s evropskými hodnotami, jak se vypořádají velmi rázně. To musí být ta cesta.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Rozumím, ano. Dá se tohle to dělat na té národní bázi?

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Určitě dá, ale já bych možná ještě doplnila to, co říkala kolegyně Konečná. Naši sousedé, evropští politici nám nesmějí lhát. Když si vzpomenete na výroky paní Merkel, kdy vlastně část těch migrantů, kteří v té době ani nebyli možná rozhodnutí jít do Německa, jít do střední Evropy, tak ona je de facto pozvala a řekla, že ano, že včetně jejich rodin. Takže to jsou samozřejmě...a zároveň ubezpečovala, že všichni budou procházet důkladnými prověrkami, že všechno bude v databázích tak, aby ty informace bylo možné sdílet mezi jednotlivými státy. To se neděje.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A v čem vám konkrétně tedy lhala, tedy lhala?

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Lhala v tom, že není dneska možné, a nevím, to procento se liší, jsou to tisíce lidí, kteří se dnes právě touto vlnou, která přišla do Německa, pohybuje po celém evropském schengenském prostoru a my o nich nic nevíme. Nevíme o nich nic v České republice, v Polsku, v Německu, ve Francii. Samozřejmě může ukázat i ten dnešní útok v Londýně na to, že to ani nemusel být občan Velké Británie, mohl být někdo...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ale také to mohl být občan Velké Británie, protože dávat rovnítko mezi migrační vlnu a terorismus, to naprosté rovnítko není fér, protože v minulosti velká řada těch teroristických útoků byla způsobena, nebo ji udělali lidé, kteří byli narozeni v té zemi. Proto...

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Ale pokud Německo, které se nevypořádalo s tou vlnou, kterou už tam mají, myslím zejména turecké přistěhovalce, kteří tam žijí, plus ty další, tak nezvládli ty první vlny a už se cítí na to pozvat další k sobě do země? A ještě vlastně ve chvíli, kdy to nezvládají oni, tak požadují po ostatních zemích, aby participovaly na tom, že oni je sem pozvali? Tohle všechno se přeci dělo před rokem. Na to nesmíme zapomínat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, dám prostor panu Chalupovi, já dám prostor panu Chalupovi.

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Otázka, já si myslím, že to bude velký problém, aby se ty evropské země mezi sebou dohodly na společné politice a vzkaz pro evropské poslance, ať jsou z KSČ nebo z ANO nebo z kdekoliv, evropský, český poslanci, ať udělají maximum pro to, ať se Evropská unie změní, ať je jiné obsazení Evropské komise, ať skončí pánové, jako je pan Juncker a paní Mogherini a podobně, protože s těmi lidmi, který dneska jsou v pozicích mocenských v Evropské komisi, tak k žádný změně nedojde. Tím jsem si definitivně jistý.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
A není to také úkol, není to také úkol mimo jiné pro národní vlády, to znamená pro stranu, jíž reprezentujete?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Určitě, já pana premiéra se teď budu ptát, když teda tady v tuzemském prostředí má jako velmi silné výrazy k tomu, tak budu rád, já jsem to dneska napsal i někam, ať tam vstane v Evropském parlamentu... při setkání premiérů a řekne, že odsud potud.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Dobře, dám prostor Kateřině Konečné, která chce reagovat.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Já musím zareagovat. Pane kolego Chalupo, víte, ve které jste straně?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Vím.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Vy jste ve straně, která je součástí frakcí ALDE, která podpořila současnou Evropskou komisi s šéfem komise Junckerem a máte tam pět svých zástupců jako ALDE, komisařů, máte tam svoji paní Jourovou. Co vy tady po nás chcete? Vy jste měli možnost tuto komisi nepodpořit od začátku, anebo případně jí vyslovit nedůvěru v rámci toho, jak to Evropský parlament může udělat a vy mi dneska tady budete říkat, že s tím nesouhlasíte a má to za vás dělat někdo jiný?

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Já jsem řekl vy i ostatní poslanci. Já jsem nemluvil jenom k vám.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Ale to přece je o tom, že vy jste si nominovali vaší komisařku. Já se ptám, co tam tedy vaše komisařka za ANO dělá v Evropské komisi, když jste tak strašně nespokojení s prací Evropské komise? To si můžu dovolit já...

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
A vy jste spokojená?

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
To si můžu dovolit já ji kritizovat, ale já to poctivě dělám od začátku, protože já jsem pro ni nehlasovala před třemi lety. Vaši poslanci za hnutí ANO pro ni hlasovali, vaši poslanci za hnutí ANO hlasovali pro současné vedení, pravicové vedení Evropského parlamentu, takže na mě tady nesvalujte vinu za to, kdo dneska sedí na Schumannovi v Evropské komisi. Já za to fakt zodpovědná nejsem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já dám prostor panu Chalupovi na reakci.

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Já jsem nemluvil o žádné vině, já jsem řekl, že se konečně musí něco začít dít i v tom Evropském parlamentu a v té Evropské komisi, jinak se nikam ta Evropská unie nepohne. A je to vaše záležitost, vy jste česká europoslankyně, stejně jako ostatní čeští europoslanci a já samozřejmě mluvím i s našima a že bych je jako v tomto směru šetřil, nešetřím.

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Jestli dovolíte...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já dám prostor ještě tady paní poslankyni, která chce reagovat.

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Jestli dovolíte, já si nemyslím, že to není jenom o tom současném personálním obsazení, které, souhlasím, je špatné, ale je to obecně o těch politikách, kterých si vzala Evropská unie možná víc, než kolik unese. Konkrétně Lisabonskou smlouvou získala právě to oprávnění nejinkriminovanější zasahovat do věcí, které se týkají bezpečnosti a obrany. Zmiňoval kolega paní Mogherini a prostě tady je evidentní, že to nezvládá.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ještě prostor pro Jana Bartoška, který také chce reagovat.

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Já bych byl rád, abysme si uvědomili, že jestli máme v tomto globalizovaném světě obstát, tak obstojíme pouze jako členský stát silné Evropské unie. Ano, ten projekt netrvá dlouho, na druhou stranu se zlepšuje. Je potřeba si uvědomit, že spolupráce na úrovni tajných služeb, výměny informací, ochraně vnějších hranic a všechno ostatní, pojďme vyměnit to, že kritizujeme za to, že budeme podporovat a měnit. Já jsem přesvědčen o tom, že jsme pevnou součástí západní civilizace, že patříme na západ a ne na východ. A to znamená, že Evropa má potenciál, dokáže ho využít a úkolem politiků je, kromě toho dokázat kritizovat, také dávat naději. A já jsem pevně přesvědčen o tom, že tuto situaci Evropa dokáže zvládnout, já jsem pevně přesvědčen o tom, že nepodlehneme strachu. To je to poselství, který je potřeba lidem dávat. To, že umíme spolupracovat, že se to naučíme.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já musím říct, že Jan Bartošek vyhrál dnes poslední slovo, i když pan Chalupa i paní poslankyně Černochová tady zásadně nesouhlasila během toho, co jste říkal. To jen takový vzkaz pro vás, pane Bartoško. Každopádně děkuju vám oběma a děkuju i našim, naší europoslankyni, panu místopředsedovi Poslanecké sněmovny za to, že byli s námi. Mějte se hezky. Děkuju, na shledanou.

Jana ČERNOCHOVÁ, členka výboru pro obranu PS PČR a 1. místopředsedkyně poslaneckého klubu /ODS/:
Děkuji za pozvání, dobrou noc.

Bohuslav CHALUPA, místopředseda výboru pro obranu PS /ANO/:
Na shledanou.

Kateřina KONEČNÁ, europoslankyně /KSČM/:
Děkuji za pozvání, hezký večer.

Jan BARTOŠEK, místopředseda Poslanecké sněmovny /KDU-ČSL/:
Na shledanou.

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
expert pro obranu