14. března 2017

Pražská malá carevna dává na frak rozvoji metropole

(iDNES.cz) Náměstkyně pražské primátorky Petra Kolínská dostala od magistrátní vládní koalice na hraní rozvoj města. A hned mu začala dávat co proto.

Když byl Petr Veliký malým chlapcem, rád si hrál na vojáky. Švadleny mu ušily parádní kozáckou uniformu, kováři vyrobily šavličku, aby mu to ještě více slušelo a cítil se důležitě. A tatínek mu dal na hraní ne cínové, ale skutečné vojáky.

A tak na nádvoří nastoupila carská garda a malý carevič v nové uniformě jim z balkónu velel. Vpravo v bok, pochodem vchod, čelem vzad. Jenže byl ještě malý kluk, navíc stát čelem k velené jednotce, to se pak plete levá a pravá strana, takže občas do sebe vrazily dvě řady vojáků, občas napochodovali vojáci do zdi a tak. Tatínek nedal k synkovi někoho zkušenějšího, kdo by eliminoval zjevné chyby a dětské rozmary, vždyť si přece malý carevič hraje.

Přenesme se však ze sedmnáctého století z carského Ruska do žhavé současnosti naší Prahy. Při pohledu na to, jak řeší pražský magistrát rekonstrukce komunikací, se paralelám s carským dvorem z doby před více než třemi sty lety nemůžeme nevšimnout.

Místo malého careviče zde máme malou carevnu – náměstkyni primátorky Petru Kolínskou. A místo gardového pluku dostala od magistrátní vládní koalice na hraní rozvoj města s poslušnou jednotkou Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. A začala si hrát s rekonstrukcemi komunikací.

Že zmizelo parkoviště pro auta rezidentů a místo toho je zde nově ocelovými kůly ohrazený betonový plácek na komunitní pouštění balónků? No a co, malá carevna si hraje!

Že jen tak z rozmaru tvůrkyně zmizel na silnici odbočovací pruh a vytvořily se tak nové fronty brzdících a rozjíždějících se aut, které zde dosud nebyly? No a co, malá carevna si hraje!

Že v prudkém kopci v centru města byla svedena veškerá doprava na tramvajový pás, aby se tak automobily a MHD navzájem brzdily? A že na ušetřeném místě byla postavena zbytečná cyklostezka. Do prudkého kopce se nikomu nechce a od října do března už tam nepotkáte ani elektrokolo. No a co, malá carevna si hraje!

Jeden rozdíl oproti Rusku sedmnáctého století zde však je. U nás jsou volby a ten „nezodpovědný carský dvůr“, který dal rozmazlené carevničce na hraní územní rozvoj, můžeme vyměnit. Nemusíme si nechat všechno líbit, jako ti vojáci, co pod velením malého careviče pochodovali do zdi.

Zdroj:http://mith.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=592477

Jaroslav Míth

člen oblastní rady ODS Praha 4
předseda místního sdružení Podolí - Braník
člen rady MČ Praha 4 pro oblast školství

Štítky:
komentář