13. března 2017

Düsseldorf nemá nic společného s terorismem

(www.novinky.cz) Ministerstvo Pravdy se děsivě lišilo od všech ostatních objektů v dohledu. Byla to obrovská stavba tvaru pyramidy ze zářivě bílého betonu, která se terasovitě vypínala do výšky 300 metrů…Možná jste poznali úryvek ze světového bestselleru George Orwella – 1984. Některé knihy vás ovlivní navždy. Já jsem tuhle četl stylově v roce 1984, když mi bylo patnáct, v jakémsi samizdatovém překladu. Zdálo se mi tehdy, že kniha je o komunismu okolo, ale dneska se mi bohužel zdá, že Orwell viděl dál. Informace (a propaganda) se šíří tisíckrát rychleji a také daleko účinněji než v roce 1984.

 
V Německu útočil ve čtvrtek na nádraží kosovský Albánec, imigrant a muslim. Tvrdí to některé „nedůvěryhodné“ portály. Na internetu vidíte strašné fotografie v krvi sedící blonďaté ženy a jakéhosi vousatého muže se sekyrou.
 
Všechna hlavní česká média však přebírají a šíří oficiální německou zprávu, že se nejednalo o teroristický útok, ale útočník „z bývalé Jugoslávie“ měl psychické problémy. Když se snažíte pozabíjet ženy a děti (jedné z obětí je údajně třináct) – tak se dá vždy říci, že nejste normální. Případ a jeho mediální vyznění se tímto uzavírá.

O pár hodin později přizabil další útočník před düsseldorfským gymnáziem nějakého staršího pána pro změnu mačetou. Tady už se informuje radši jen ve stylu „oběť byla chválabohu jen jedna, takže…“ – a to tak nějak stačí.

Dnes takto vznikají jakási tvrzení s vyšší „objektivní“ hodnotou. Přičemž tato hodnota je automaticky generována systémovým sdílením velkých portálů a informačních center. Sdílením v řádu minut. Zároveň o pravdivostní hodnotu vůbec nejde. 

 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro oblast školství

Štítky:
komentář