6. března 2017

Je suis…Marine Le Pen

(Novinky.cz) Rovnou řeknu, že mi část politického programu Le Penové není blízká. Ale tady nejde jen o princip „Nesouhlasím s tím, co říkáte, ale budu vždy hájit vaše právo to říkat“. Tady jde o víc.

 
 
Známý francouzský redaktor (máme podobných týpků v ČR taky dost) Jean-Jacques Bourdin přirovnal v roce 2015 stranu Le Penové (Národní frontu) k Islámskému státu. Rozzuřená politička reagovala zveřejněním videí (známe všichni z internetu) brutálního vraždění IS a napsala: „Tohle je Islámský stát“. Dosud nic převratného. Levičáčtí novináři se občas rozjedou. Nicméně francouzská justice začala stíhat Le Penovou „za zveřejnění krutostí“ a Evropský parlament ji minulý týden vydal ke stíhání. Hrozí jí, dle agentury Reuters, až tři roky vězení.
 
Nevěnuji tento článek ztrátě sebezáchovy Evropy. Že to je stejné, jako by chtěla anglická justice v roce 1938 stíhat Winstona Churchilla třeba za zveřejnění brutálních záběrů z Křišťálové noci nebo z koncentračních táborů. Věnuji článek principu zastupitelské demokracie. Někomu zakazovat kandidovat je základní znak diktatury. Když je zakázána Agrární strana a další pravicové strany (po válce) – přichází diktatura za ani ne tři roky. Tady jsme blízko. A na takovéto zákazy my si tady usilovně připravujeme mentalitu davů. Protože zcela běžně v médiích, ve veřejném prostoru zaplňuje 90 % prostoru a energie, že tenhle by kandidovat neměl, že je špatný. Nikoli, že tento je skvělý kandidát a my ho podporujeme.
 
Ne?
 
Václav Klaus ml.

expert ODS pro školství

Štítky:
komentář