3. února 2017

Předvolební doplatková sleva

(Lidové noviny) Kvůli ČSSD zaplatíme více, než ušetříme. A zdravotnictví přijde o další půlmiliardu korun

 
Zpráva z tisku. Vláda v pondělí na návrh ministra zdravotnictví rozhodla snížit doplatky na léky u mladších 18 let a u seniorů 65–70letých z 2500 Kč na 1000 Kč za rok, u starších 70 let pak rovnou na 500. Na první pohled bohulibý čin, volby jsou na podzim, do té doby to socdem voliči jistě ocení.
Zdravotnictví, resp. pojišťovny ale přijdou o další půlmiliardu korun, které by mohly použít přímo na léčení lidí a nepřímo na platy lékařů a sester. Jako by nestačilo, že zrušením poplatků přišlo zdravotnictví o více než pět miliard, které stále chybí. Přitom ani doplatky na léky, ani poplatky nikoho do bídy neuvrhly. Vše funguje dobře, vím to z vlastní rodiny. Mému otci, který byl starý a těžce nemocný, vracela pojišťovna peníze za doplatky na léky nad 2500 Kč automaticky a pravidelně. On přitom ve stejné době utratil více za cigarety a alkohol. Není žádný důvod doplatky měnit, kromě jediného. A tím jsou blížící se volby.
 
Nic není zadarmo
 
Nejde však „jen o to“, že zdravotnictví přijde o dalších půl miliardy. Snížení doplatků způsobí, že lidé ani lékaři nebudou motivováni s léky zacházet šetrně. Farmaceutické firmy nebudou tlačeny ke snižování cen léků na úroveň úhrad od zdravotních pojišťoven. Všichni zaplatíme nakonec více, než ušetříme.
 
Komu by neudělalo radost dostat před volbami něco zadarmo nebo skoro zadarmo, že? Co přijde z vlády příští pondělí? Doprava zdarma? Elektřina, pitná voda a rohlíky pro seniory a děti za polovic? Vždyť jaký je v tom rozdíl? Nakonec to ale někdo bude muset zaplatit. My všichni.
 
Jsou ještě další důvody, proč tenhle rádoby líbivý krok fakt není zapotřebí a plošně už vůbec ne. Cožpak jsou všichni starší lidé dnes, 27 let od revoluce, chudí? Cožpak jsou dnes všichni mladí lidé a děti dětmi chudých rodičů? Neměla by být sociální pomoc adresná? Není snad v každé lékové skupině i lék bez doplatku? Ale komu by neudělalo radost dostat před volbami něco zadarmo nebo skoro zadarmo, že. Co přijde z vlády příští pondělí? Doprava zdarma? Elektřina, pitná voda a rohlíky pro seniory a děti za polovic? Vždyť jaký je v tom rozdíl. Nakonec to ale někdo bude muset zaplatit. Zaplatí to lidé, my všichni. Soudní lidé vědí, že ve skutečnosti není v životě zadarmo nic. Vědí, že toho, co je tzv. zadarmo, si lidé příliš neváží a zpravidla s tím také nešetrně zacházejí. V tomto případě se zdravím.
 
Jen někteří sociální demokraté to pořád nevědí. Netuší, že bohatství lidí i společnosti nevzniká z rozhodnutí vlády, ale z lidské práce a schopnosti výsledky své práce prodat v konkurenčním prostředí. Nevědí, že vláda má jen ty peníze, které sebere občanům z jejich kapes.
 
Občas přemýšlím, jak je to možné, že věci vidíme tak odlišně. Možná je to tím, že řada vlivných sociálních demokratů do práce nikdy nechodila nebo už dlouho nechodí. Přemýšlel jsem, zda znám sociálního demokrata, který by vlastnil a vedl alespoň středně velkou firmu a věděl z vlastní zkušenosti, jak zodpovědný úkol to je a co obnáší. Vzpomněl jsem si jen na jednoho. Zato těch prvních znám více než dost.
Petr Zimmermann

expert pro zdravotnictví