30. ledna 2017

Události, komentáře: Nižší doplatky na léky

(ČT 24) Doplatky na léky pro děti a důchodce se sníží. Novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění schválila vláda. Pokud vejde v platnost, roční limit pro děti do 18 let a seniory od 65 let se sníží z 2500 na 1000 korun, u důchodců od 70 let dokonce na 500 korun. Cokoli navíc zaplatí zdravotní pojišťovny – přijde je to na zhruba půl miliardy korun ročně. Jaká jsou pro a proti tohoto vládního návrhu? V závěrečném politickém duelu Událostí, komentářů ČT se střetl místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda s předsedou téhož výboru Rostislavem Vyzulou z hnutí ANO.

 

Celý rozhovor s Bohuslavem Svobodou můžete zhlédnout v archivu ČT24.


Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Čeští senioři by měli od příštího roku ušetřit na výdajích za léky. Vláda souhlasila se zvýšením limitů, po jejichž překročení se budou peníze lidem vracet. Opatření se má týkat také dětí. Kabinet zároveň podpořil zvýšení plateb za státní pojištěnce.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka:
Každý pátý český důchodce žije na hranici chudoby. Výdaje za léky si proto často rozmýšlí a podle ministra zdravotnictví pak zanedbává léčbu. I proto se mají snížit ochranné limity. Po jejich překročení pojišťovny peníze lidem vrátí.

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/:
Pokud jde o ten dopad snížení doplatku pro děti a seniory za léky, tak v bilanci všech zdravotních pojišťoven by to podle odhadu ministerstva zdravotnictví mohlo být zhruba 440 milionů ročně.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka:
S největším dopadem, zhruba 295 milionů, počítá Všeobecná zdravotní pojišťovna. Má totiž víc starších, a proto i nemocných pacientů. Výpadek pojišťovnám pomůže pokrýt stát. Počítá s tím připravovaná úhradová vyhláška na příští rok. 3,5 miliardy ročně další tři roky přiteče do nemocnic i díky valorizaci plateb za státní pojištěnce. I s tou dnes kabinet souhlasil. Příští rok ještě skrze nařízení vlády, pak na základě zákona.

Miloslav LUDVÍK, ministr zdravotnictví /ČSSD/:
V podstatě to dovolí za prvé jaksi udržet to zvyšování platů, které v tom zdravotnictví je, ale za druhé, a to je podle mě klíčové, koncentrovat se na tu drahou medicínu, protože nám dramaticky rostou náklady na nové velmi účinné léky, například pro onkologicky nemocné pacienty, pro roztroušenou sklerózu a pro tato závažné onemocnění.

Leoš HEGER, poslanec /TOP 09/; bývalý ministr zdravotnictví:
To každoroční doslova handrkování o to, jestli se do zdravotnictví přidá, nebo ne, je trapné, stále nám klesá podíl z HDP, který jde do zdravotnictví.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka:
Koalice se naopak neshodla na zavedení dlouhodobého ošetřovného. Lidem, kteří se starají o své nemocné a stárnoucí příbuzné, by stát podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí vyplácel novou dávku. Volno by si mohli vzít až na 90 dní a z nemocenského pojištění dostávat 60 procent základu svého příjmu. Zaměstnavatel by jim navíc musel držet místo.

Marian JUREČKA, ministr zemědělství a předseda strany /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že to je krok naprosto správným směrem, navíc je tam i nejenom ten sociální, ale řekněme humánní aspekt toho, že o toho člověka pečuje někdo blízký, někdo, kdo je mu známý z rodiny.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka:
Problém s novou dávkou má ale hnutí ANO. Ministerstvu financí navíc vadí zásah do státního rozpočtu.

Karla ŠLECHTOVÁ, ministryně pro místní rozvoj /nestr. za ANO/:
V podstatě finančně vychází zhruba na 1,8 miliard korun, což samozřejmě jsou peníze, což zaplatí daňoví poplatníci a tady já se osobně domnívám, že to není úplně tak dobře připravené.

Zuzana ČERNÁ, redaktorka:
ČSSD a KDU-ČSL tvrdí, že když se budou o nemocné starat rodiny doma, stát ušetří. V léčebnách totiž vyjde péče o pacienty dráž. Ministryně Marksová čeká konkrétní připomínky od hnutí ANO do pátku. Rozhodnout chce vláda příští středu. Zuzana Černá, Česká televize.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
No a na konkrétní připomínky se teď zeptám poslance hnutí ANO Rostislava Vyzuly, předsedy zdravotnického výboru. Dobrý večer.

Rostislav VYZULA, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane poslanče, pane předsedo, ty roční limity, děti do 18 let, senioři z 2,5 tisíce na tisíc korun, u důchodců od 70 let dokonce 500 korun ročně, souhlasíte s tím návrhem?

Rostislav VYZULA, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Podívejte. Já si myslím, že je to krok správným směrem. Je pochopitelně dobře, že se konečně tato vláda stará o seniory a také o děti, protože právě to je taková určitá kompenzace za to, co provedly ty dřívější vlády, Nečasova a Topolánkova vláda, které zmrazily důchody, zmrazily valorizace. A důchodci to nemají, někteří teda zvlášť, to nemají vůbec jednoduché a zdravotnictví je čím dál tím dražší. Taky je pochopitelně čím dál tím lepší díky nebývalým investicím do výzkumu na celém světě, a je to dobře. Nám se zároveň také zvyšuje střední délka života, ale bohužel zatím se nám nesnižuje nebo nezkracuje to období, kdy prožijeme ve stáří s určitou nemocí. Takže v podstatě senioři jsou výjimečně ti, kteří by nepotřebovali nějaké léky a ty léky jsou čím dál tím dražší. Takže...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Vy jste řekl, že...

Rostislav VYZULA, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
...myslím si, že to je dobrým směrem.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, děkuju. Vy jste řekl, že za to mohou bývalé vlády, které zmrazily ty valorizace. Pojďme se zeptat člena takové vády nebo strany, která reprezentovala takovou vládu. Bohuslav Svoboda, místopředseda výboru pro zdravotnictví. Dobrý večer.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Hezký dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Jaká je vaše reakce na to?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Já mohu souhlasit s panem profesorem s jedinou věcí. Je to věc, která je jistě pro důchodce i pro rodiče malých dětí velmi příjemná a dobrá. Na druhou stranu je to krok, který v sobě obsahuje riziko toho, že jednou nebudeme mít peníze na léky pro lidi opravdu těžce nemocné. Není možné prostě na jednu stranu rozdávat a na druhou stranu nepřidat. Když dneska říkáme, že to znamená zhruba půl miliardy, ona to nebude pravda, protože těch léků se tím pádem spotřebuje daleko víc a bude to dvojnásobek, možná víc než dvojnásobek, tak to vždycky je. A já bych byl velmi rád, kdyby se takovéto kroky, které jsou jistě dobré, ale na druhou stranu před volbami velmi populistické, kdyby se takovéto kroky dělaly s tím, že zároveň vím, jaký to bude mít dopad, kdo to zaplatí. A když to zaplatí zdravotní pojišťovny, jaký dopad to bude mít na platby zdravotní péče, speciálně právě na tu péči, o které hovořil pan profesor, na tu péči a léčbu velmi drahou, velmi náročnou.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Vyzulo, tento argument, že peníze, které takto po tisícikorunách se budou ubírat lidem, tak nakonec budou chybět na tu zásadní, na tu opravdu jaksi velkou péči, to není argument, který byste uznával?

Rostislav VYZULA, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Podívejte, já samozřejmě chápu i tady tuto věc a tady s panem docentem Svobodou souhlasím. Na jedné straně je to záležitost opravdu jak pomoci lidem, kteří tu pomoc potřebují, to jsou ti senioři a to jsou i náklady pro děti. To je jedna věc. Na druhé straně plně souhlasím s tím a jsem pro to, abychom hledali rezervy. A ty rezervy tady jsou ve veřejných penězích pro zdravotnictví. Víme velice dobře, jak bychom se s tím mohli eventuálně vyrovnat. Mně například trápí to, proč je v jedné lékárně doplatek na léky, když už jsme u těch léků, nula korun a na stejný lék v jiné lékárně je doplatek jeden tisíc korun. Toto není zcela normální. A chceme to řešit a zkoušíme to. A není to úplně jednoduchá záležitost, protože pochopitelně je potřeba diskutovat s lékárníky, diskutovat i s možnostmi státu a to řešení nějaké snad se vbrzku najde, ale chce to určitý čas. Tady já vytýkám těm minulým režimům to, že v podstatě ony se zdravotnictví vyloženě nevěnovaly, víceméně zneužívaly zdravotnictví jenom pro určité své volební nebo politické priority a tím pádem nedokázaly pomoci tam, kde bylo nutno. Ale my chceme na jedné straně pomoci a na druhé straně musíme najít finanční prostředky pro to, abychom tuto tzv. ztrátu, která není třeba velká, v tomto případě půl miliardy, abychom ji kompenzovali a jsou ty možnosti i jinak. Chtěli jsme a dlouho jsme tlačili na ministerstvo zdravotnictví v tomto období na to, aby se vyřešila záležitost zdravotnických prostředků, kde v podstatě máme takový v současné době určitý chaos ve financování. Ten zákon byl slíbený už v roce 2014, potom 2015 a dodneška ho nemáme a mohli bychom na tom ušetřit pět, sedm miliard.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Já dám prostor panu Svobodovi. Jsou tady ty peníze, o kterých hovoří pan Vyzula? Je to odpověď na tu vaši otázku?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Ne, určitě ne. Já se, bohužel, obávám, že pan profesor mluví o něčem jiném. Já hovořím o tom, že zdravotnictví není možné platit jenom z prostředků, které jsou vypláceny státem za pojištěnce a platbou pojištění, které děláme my všichni v rámci sociálního pojištění. Zdravotnictví musí mít více zdrojů financování tak, jako to je na celém světě. A ta naše tolik kritizovaná vláda se o to pokusila. Pokusila se zavést regulační poplatky, pokusila se otevřít prostor pro připojištění, pro jiné formy pojištění, pro komerční pojištění, prostě pro to, aby se do toho zdravotnictví dostalo víc peněz, aby ti, kteří na to mají, tam dávali víc. Já si nemohu pomoct. Já jako člověk, na kterého se vztahuje připravovaný zákon o tom, že mně proplatí léky, a že zaplatím jenom pár korun, prostě s tím nemohu souhlasit. A celá řada lidí v mém věku je tak pracovně aktivní, že na to vlastně by mít nárok neměli. To je prostě chyba. A pokud se nepokusíme změnit všechno to, že ten zdroj financování bude rozdílný, že já si mohu zaplatit čočku tak kvalitní, že nebudu muset nosit brýle a ne jako to je dneska, že v okamžiku, kdy si chci zaplatit něco sám, tak celá ta část, kterou by platila pojišťovna, propadne. To jsou prostě tak hrubé chyby, které ty vlády, co po nás přišly, okamžitě udělaly a odstranily všechny ty kroky a cesty, které zdravotnictví nejenom přiváděly peníze, ale do určité míry ten výdej těch peněz regulovaly, vytvářely tam něco jako tržní prostředí, které tam patří, a to tržní prostředí samo se regulovalo. Tato cesta, kdy stále přidáváme ze státních peněz, je prostě cesta do pekel, protože to zdravotnictví bude potřebovat stále více a více peněz, bude čím dál tím lepší a tím pádem čím dál tím dražší.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Vyzulo, chtěl bych vaši odpověď...

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Ale...

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, já se omlouvám. Pane Vyzulo, chtěl bych vaši odpověď na otázku ...

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Já rozumím.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
...jestli ta forma regulace není věc, která je potřebná. A potom se dostaneme k tomu, co říkal i pan Svoboda, k těm řekněme regulačním poplatkům a připojištění. Nejdřív na tu regulaci.

Rostislav VYZULA, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Podívejte se, ano, pokud se týká samotné regulace. Já chápu, že něco takového je určitě potřeba v té první fázi. My se musíme na ten proces financování a na to, co bylo zanedbáváno zde po 25 let, tak my se na to musíme teď dívat prostě strukturovaně. Napřed se pokusme udělat určité regulace, které by zachránily aspoň v tom nejhorším tu situaci, aspoň pro ty nejnutnější případy, a potom se dívejme třeba na tu spoluúčast. Ale pokud se týká dobrovolné spoluúčasti, tak to nebyla současná opozice, která se o to zajímala. To jsme byli my, kteří jsme chtěli tuto záležitost řešit už před dvěma a půl lety.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Tak mně tedy řekněte, proč do dneška není určitá forma, a to je o čem hovořil pan docent Svoboda, proč do dneška si lidé nemohou legálně, pokud na to mají, nějakým způsobem kofinancovat svoje vlastní zdraví, pokud prostě ty peníze mají? Proč tohle není umožněno, pane Vyzulo?

Rostislav VYZULA, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Ale vždyť já jsem plně pro. Já jsem byl jeden z těch, kteří jsme to obhajovali, tady tohleto. Snažili jsme se vyjednávat, ale pochopitelně je to záležitost koalice. Snažili jsme se vyjednávat se sociální demokracií, která pro to zásadně nebyla. Tak jsou určitá pravidla, která musíme respektovat i na té politické úrovni v tom, že určitá koalice existuje. Ale určitě jsme pro to, aby něco takového existovalo, protože je to další zdroj, je to jedna z možností, jeden ze zdrojů financování zdravotnictví, které bude dražší, které už teď je drahé, ale bude i dražší.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Svobodo, ta otázka, pokud to mohu já říct, pokud se mýlím, tak mě, prosím, opravte, není plně řekněme technokratická, ale je systémová, je to společenská věc. Je česká společnost připravena na to, aby někdo měl na to nebo aby někdo měl lepší zdravotní péči, kterou si prostě sám zaplatí?

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Neříkejme lepší, říkejme, že prostě všem poskytujeme péči na současné úrovni vědy, a že pokud někdo bude chtít vyskočit z této úrovně, z tohoto levelu, tak bude mít možnost si to připlatit. To není o tom, jestli by ti, kteří si nepřiplácí, neměli dobrou péči. Oni samozřejmě mohou mít čočku, která funguje, ale budou muset nosit brýle, což někomu nevyhovuje. Budou mít kyčel, se kterou budou dobře chodit, dobře spát nebude je to bolet, ale nebudou moct hrát fotbal nebo lyžovat. Prostě proto, že takovéto věci jsou daleko za tím standardem, který ta léčebná péče má mít, to znamená toho člověka uzdravit. Toto jsou věci, které jsou navíc.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Svobodo, já zopakuju svoji otázku.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
A měli by ti bohatí vlastně na to připlatit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano, ale ta moje otázka zněla, jestli je na to ta společnost připravena? Protože když se podíváte na volební výsledky, tak strana, která reprezentuje opačný názor, než vy teď říkáte, má poměrně silnou podporu nebo ji aspoň měla v minulých volbách.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Měla. Byla to oranžová tsunami. Za 30 korun jsme prostě změnili celý systém. A dneska všichni víme, že to byla chyba. A dneska bych řekl, že už se ten názor našich občanů mění, protože vidí, že i pro ně to je problém, protože dneska když máme relativně stabilní situaci ekonomickou, když ti občané, jejich platy, jejich příjmy rostou, tak samozřejmě mají zájem na tom, aby ten růst těch platů mohli uplatnit v tom, že budou schopni tu práci dělat dál a jsou ochotni si na to připlatit. Myslím si, že to zázemí pro tyto názory se mění nebo dokonce už změnilo, proto ty hlasy jsou stále silnější. Já chci, abych mohl se pojistit, abych se mohl o to zdravotnictví starat. To se velmi změnilo. Lidé proti těm lidem před 20 lety už mají zájem o své zdraví, už se zajímají o to, sledujou to na všech možných internetových materiálech a vědí, co je dobré, co je špatné, co je střední, co je lepší a pochopitelně, pokud na to mají, tak to chtějí. A když tam budou investovat, znamená to, že to zdravotnictví, ty nemocnice, ty praxe budou mít větší příjmy a budou moci tu péči, i pro ty, kteří si neplatí, prostě udržet. Když to nebude, tak to nebudeme schopni udržet a budeme muset slevovat z kvality té péče, protože provoz nedokážeme zajistit. A to skutečně je podle mého názoru cesta tam, kam bychom jít neměli. Je to cesta do pekel.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Pane Vyzulo, nemáte strach z toho, že ten standard po zavedení, to, o čem se tady bavíme, už prostě nebude standardem a jaksi ta kvalita toho standardu pro ty, kteří si to nemohou zaplatit, se prostě sníží?

Rostislav VYZULA, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Ne. Tady jako je důležité si uvědomit jednu věc. My v současné době, každý občan České republiky má z ústavy právo na to, aby jeho péče, zdravotní péče byla bezplatná. Samozřejmě platíme si a tak dále nebo za nás platí stát. A za druhé, ze zákona nám zaručuje zákon to, že tato péče by měla být lege artis. Teď hodně se mluvilo o standardu a nadstandardu a jakým způsobem vlastně bychom odlišili. My si musíme uvědomit, že u nás máme výkony hrazené, a to většinu teda díky tomu, co jsem řekl o těch zákonech a jenom malá část je jich nehrazená. A tady je teď a to je teď ta otázka, zda ty hrazené budeme nějakým způsobem kultivovat, nebo je necháme tak, jak jsou. Ano, máte pravdu, pokud bychom je nechali tak, jak jsou, tak časem už tyto výkony nebudou standardem, ale budou hluboce pod standardem, ale v zahraničí se to dělá tak, že prostě existuje určitá skupina lidí, která je při ministerstvu zdravotnictví, která prostě každým rokem hodnotí ten jednotný koš hrazených výkonů a zároveň hodnotí i koš nehrazených výkonů, kterých bude zřejmě přibývat, protože věda neustále běží dopředu a prostě ty možnosti tady budou. Na tom je potřeba trvale pracovat. Každým rokem určit toto máme hrazené a toto máme nehrazené, abychom zachovali tu základní myšlenku našeho zdravotnictví a ta je, že chceme solidární a chceme ale zároveň moderní zdravotnictví tak, jak ho máme dnes.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
Ano. Pánové, já vám mnohokráte děkuju, že jste byli se mnou dnes v Událostech, komentářích. Díky za vaše odpovědi. Děkuju. Na shledanou.

Rostislav VYZULA, předseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ANO/:
Rádo se stalo. Na shledanou.

Bohuslav SVOBODA, místopředseda výboru pro zdravotnictví PS PČR /ODS/:
Hezký dobrý večer.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor:
No a děkuji také vám, divákům České televize. Díky, že jste byli s námi. Buďte i zítra. Dobrou noc.

Bohuslav Svoboda

poslanec PČR
místopředseda zdravotního výboru PS PČR
zastupitel