4. ledna 2017

Interview ČT24: Až skončí boj s kuřáky, najdeme si jiného nepřítele

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu ČT24 byl místopředseda Senátu PČR Jaroslav Kubera.

Celý rozhovor s Jaroslavem Kuberou můžete zhlédnout v archivu ČT24.

 

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Senátní výbor pro veřejnou správu doporučil Senátu schválit protikuřácký zákon beze změn. Horní komora parlamentu bude o úplném zákazu kouření v restauracích hlasovat na schůzi za dva týdny. Mezi senátory má tenhle zákon ale i spoustu odpůrců. Patří mezi ně i místopředseda Senátu Jaroslav Kubera, který je hostem Interview ČT24. Dobrý podvečer.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Dobrý podvečer.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pane senátor, co vám připadá jako nejhorší omezení svobody, zákaz kouření v hospodách, omezení prodeje ve velkých obchodních centrech o svátcích, zákaz prodeje nezdravých potravin ve školách nebo opatření proti daňovým únikům, jako je EET a kontrolní hlášení?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ty jsou všechny na stejné úrovni, to jsou všechno výtvory lidí, kteří nabyli dojmu, že oni, ještě jste zapomněla na agresivní vegany, kteří nám za chvíli zakážou jíst maso, protože oni si myslí, že nejlepší je jíst jenom rostlinnou stravu.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Ale žádný takový návrh neexistuje zatím.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Zatím. Ale ty školy, to už je začátek.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Všechny tyhle zákazy vám připadají na stejné úrovni jako omezování svobody?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Přesně tak.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A co je špatného na tom, když stát chce bránit lidi před škodlivými účinky kouření, před těmi účinky, kterými se oni sami nemůžou bránit, sami nejsou kuřáci, ale musejí snášet ten dým a to, že to nevoní?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ten smrad, který kupodivu není předmětem a ten je vlastně příčinou těch sporů? Ale pak je přece jednoduché, všichni tady mluví o rozdělené společnosti, pan prezident ji rozděluje svými výroky. A proč tedy nejít cestou smíru? Proč nejít cestou navzájem si nevadit? Jako co vadí tomu, když je jedna restaurace kuřácká a jiná nekuřácká, pokud se dozvídáme, že maminky nemohou jít s dítětem do baru, no, to nevím, co by v baru, v baru dělaly. Návštěva restaurace není povinná. Něco jiného je JIP v nemocnici nebo takováto zařízení, kde si ten nekuřák nemůže vybrat. On tam prostě je. Ale vysvětlete mi vy, tam je například ustanovení, že v celém areálu nemocnice se nesmí kouřit, jenom na psychiatrickém oddělení. To znamená, že protože lékaři kupodivu kouří více, než si myslíte, tak takový primář, který skončí čtyřhodinovou operaci, velmi úspěšnou, má z toho radost, jde si zakouřit, tak bude běžet kilometr a půl za hranice té nemocnice, vyběhne na hlavní ulici, tam si zapálí a okolo jdoucí strážník mu dá 5 tisíc pokutu, protože si nevšiml, že stojí na stanici veřejné hromadné dopravy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, a když se vrátíme k těm restauracím, co obsluha v hospodách, která si nemůže vybrat? Prostě pracuje a nemůže si vybrat, jestli bude pracovat v kuřácké nebo nekuřácké restauraci, protože třeba v tom místě, kde pracuje, žádná nekuřácká restaurace není?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Není, ano. To je velmi přesně podobný příklad, kdy se ten zákaz prodeje zdůvodňuje hlavně tím, že ty pokladní mají malé platy a musí o sobotách a nedělích chodit do práce. Takových povolání včetně vašeho, proč se vysílá každý rok Mrazík a proč vy nemáte volno a nejste s rodinou, musíte tady být, vysílat zprávy, proč, když by mohli být lidi s rodinami a televize by nemusela o svátky vysílat, stejně jako obchody jsou zavřené? Nikoho to taková, takový nesmysl nenapadne. Je spousta zaměstnání. A samozřejmě pokud chceme až tak chránit obsluhu, je to možné, pak ovšem mi řekněte jediný argument proti Bendovu návrhu, aby byly uzavřené kuřárny, kde nekuřáci ani obsluha nemá přístup? Jaký je jediný argument proti těmto kuřákům? Žádný.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
On se ten argument kuřáren objevil znovu dnes na výboru. Přišel s ním nezařazený senátor Ivo Valenta, který znovu vrátil do hry kuřárny. Podpoříte jeho návrh, když se o něm bude hlasovat v Senátu?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
My podpoříme samozřejmě všecky rozumné pozměňovací návrhy, zejména ten, který odkládá účinnost toho zákona, protože on je napsán špatně. Ta jedna věc je věcnost toho, o čem to je a ta druhá věc, jak je to napsáno. To je napsáno právně tak špatně. Řeknu zase příklad. V zoologických zahradách budou kuřácké koutky a v botanických zahradách ne? Máte nějakou pro to logické vysvětlení? Žádné není. To jsou jenom Koniáši, kteří jsou za hranu. To není žádná ochrana nekuřáků. To je boj na život a na smrt s kuřáky. Ale je naprosto zbytečný. Ten zákon, který teď máme, je dokonalý, jsou tu tisíce nekuřáckých kaváren, cukráren, dokonce v jednom domě bývají kuřácká restaurace, nekuřácká. Komu to vadí? Účast není povinná. To je stejné jako do nevěstince, nemusíte taky chodit povinně a nikoho nenapadne, aby je zakazoval.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Když ten zákon začne platit, zapálíte si v hospodě, nebo ne?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Víte, já trošku z toho nemám žádný problém, protože já hospody navštěvuju výhradně o volebních kampaních. Já nepiju pivo, respektive piju asi tak jednu plechovku za týden, takže já hospody nenavštěvuju, takže mě to zase tolik nezdrtí.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A co se stane, když někdo si v té hospodě zapálí i přesto, že bude platit zákaz kouření? Jak to bude pak v praxi vypadat?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
V praxi to bude vypadat tak, že vyděsí toho pingla, protože v tom zákoně je, že když ten pingl ho okamžitě neupozorní a nevykáže, tak bude platit horentní pokutu on. Stejně tak jako když ten vrchní nerozezná, že onen člověk, který přišel, až odejde, tak nasedne do auta, které má za rohem a klíčky má v kapse a pojede. A když se to zjistí, tak bude vinen onen hostinský nebo ten z toho personálu, kdo ho neupozornil.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Podle průzkumu z roku 2015 je ale většina lidí pro zákaz kouření v restauracích. Pro vás není taková ta věta „hlas lidu, hlas boží“, to pro vás neplatí?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Jak říkal Churchill: Každou statistiku, kterou si nezfalšuji sám, tak jí nevěřím. Ty průzkumy, ty můžete, stačí položit otázku správně, vzpomeňte na předvolební průzkumy, stačí vhodně položit otázku a vyhrajete. Ale já bych chtěl upozornit ty zavilé nekuřáky, že na ně dojde. Jako na ně evidentně dojde. Prostě dneska jsou to kuřáci, zítra si najdeme, až tohoto nepřítele zlikvidujeme, najdeme si jiného, třeba nezdravé stravování. My už se blížíme kvůli evidencím tomu a banky mají velký zájem na tom, aby zmizely hotové peníze a jediný důvod, to není proto, aby lidé to měli jednodušší, to je proto, abychom přes ně měli totální kontrolu, protože poté, až bude na vašem bankovním účtu, ne že jste si někde koupila ten, tyto krásné šaty, ale kde jste si je koupila, jaká je to značka. A když si koupíte třikrát za měsíc tlačenku, tak přijde komisař a řekne: Milá paní, vy nejíte zdravě, my vám zdražujeme zdravotní pojištění, protože vy se nechováte jak náš stát milovaný, který si myslí, že je tady proto, aby nás všechny zachraňoval a teď chce po nás, abychom se ozbrojili, protože to jaksi nestíhá, kdo to bude kontrolovat, kdo to bude stíhat. Samozřejmě je to nesmysl. Co budou dělat strážníci dřív, dávat botičky, měřit rychlosti nebo honit opilce a vozit je do záchytek 100 kilometrů nebo honit každého kuřáka? Kdo zaplatí tu pokutu? Umíte si představit, když takový bezdomovec bude kouřit tam, kde nemá a přijde na něj ten strážník, on se mu jednak vysměje, on žádné peníze nemá, on ale musí sepsat, pošle ho na správní řízení a tam se budou takhle ty přestupky hromadit. Jen tak mimochodem pro vaši informaci...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To už je asi s každou pokutou, kterou bezdomovec dostane. Ale co tvrzení odborníků, že ročně zemře předčasně až 3 tisíce nekuřáků jenom proto, že dýchali zplodiny z tabáku? To taky pro vás není argument?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Tomu nevěřím. To jsou podobné výplody jako výplody klimakteriků o globálním oteplování. Největší podvod tisíciletí, který baští celá planeta. Celá planeta se nechala od těchto magorů, algorů magorů zblbnout a dělá opatření. Mě napadlo o Vánocích, co kdyby náhodou bylo globální ochlazování, co by tito lidé dělali, k čemu by nás nutili? Že máme víc topit nebo co máme dělat? My jsme se prostě dostali do nějaké fáze tato planeta, že se člověk chová k planetě jako prase, o tom žádná, to je pravda, ale jako že by byl tak mocný, aby ovlivňoval, to je směšné. A je to všechno jenom proto, že počítáme dějiny na roky, na náš život, na naši generaci, ale nechceme si stále uvědomit, že ona se počítá na miliardy let. A my se tady měříme 350 let nějakou teplotou a meleme tady cosi o tání ledovců. Přece to je evidentní nesmysl. A vidíte, je to hoax, bude ten úřad, který jsme teď zřídili na ministerstvu vnitra, tento hoax vyvracet? To je evidentní hoax.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
K tomu se určitě...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Jak to bude ten Romancov zdůvodňovat, to teda bude velmi zajímavé.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
K tomuhle úřadu se ještě dostaneme. Mě zajímá, jestli už máte napsaný ten váš návrh na úplný zákaz cigaret?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano, je tady, vůbec není jednoduchý, vidíte, kolik má stránek. A jeho závěrem, jednoduše řečeno, je, že od 1. 1. 2025 bude Česká republika na vrcholu onoho zdravotního řetězce, bude tady absolutní zákaz distribuce, výroby a požívání a kouření jakýchkoliv tabákových výrobků. Je pravda, že v té době už bude povolená marjánka, to je pro kuřiče marjánky potěšitelné, protože stále více jednotlivých států ve Spojených státech povoluje kouření marjánky. Nechci zdržovat příhodou bývalého senátora Šnebergera v Kalifornii, když šel na rockový koncert a všichni tam kouřili marjánku, tak si zapálil cigaretu a přišel, přišel pořadatel a říkal: Tady nemůžete kouřit, pane. A on říkal: Tady všichni kouří. No, ty kouří marjánku, ale ne cigarety. Takový bude výsledek tohoto úžasného snažení, protože marjánka voní, že.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A ten váš návrh, to je legrace nebo sarkasmus nebo proč to děláte? Co tím sledujete?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Sleduju tím to, abych dokázal, jací jsou to pokrytci, že to vůbec není o kouření, že to je o lidské svobodě. A jestli nejsou pokrytci, tak přece všichni senátoři, kteří budou hlasovat pro ten zákon, musí tento pozměňovací návrh podpořit.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A máte pro něj už nějakou podporu, sháníte podporu?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já jsem ještě, teď je čas, my to máme až osmnáctého.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A budete shánět podporu?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
No, určitě.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Asociace restaurací a hotelů Senát vyzvala k tomu, aby zákon vrátil do sněmovny, a to mimo jiné kvůli ustanovení, podle kterého může hospodský nalít jen tomu, kdo nemůže způsobit škodu nebo úraz. Vyhovíte hospodským a zkusíte vrátit ten zákon sněmovně, nebo tohle ustanovení zrušíte?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Teď jste právě narazila na jeden úžasný hoax, který všechna média, všechny servery opakují včetně vás.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže to tam není?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Že jsme byli vyzváni, abychom vrátili sněmovně tento zákon k přepracování. To je takový právní nesmysl, který vůbec neexistuje. Já se nedivím těm, kteří dali tu výzvu, ti to nemusí vědět, ale ti, kteří o tom píšou, by si to aspoň měli zjistit. My nemůžeme nic vrátit k přepracování. Jsou v zásadě tři možnosti, buď zákon schválíme ve znění...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Takže ho neschválíte a vrátí se do sněmovny.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Nebo zamítneme a pak ho musí sněmovna přehlasovat 101 hlasy.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tak to jsem myslela.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Anebo ho vrátíme s pozměňovacími návrhy, kde třeba napíšeme, že tohle má vypadnout.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A vrátíte ho s pozměňovacím návrhem, kde napíšete, že tohle má vypadnout?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To záleží na tom, jak bude úspěšná moje milovaná Lenka Teska Arnoštová a její ministr při lobbování v Senátu a hlavně pan premiér, který bude ležet na plicích všem senátorům ČSSD a dalších, kteří jsou ve vládní koalici, aby ten zákon podpořili. Pokud oni budou svéprávní a já věřím, že senátoři jsou svéprávní, to není Poslanecká sněmovna, to je horní komora, zdůrazňuji, tam jsou jiní lidé, trošku starší, rozvážnější, mnozí z nich kouří, ale ti jsou samozřejmí, ale pak jsou tam nekuřáci, kteří to nepodpoří. A ti jsou nejcennější. Mimochodem já už jsem dostal tisíce mailů za tu dobu, co se mluví o kouření, a ty maily kdysi bývaly velmi negativní, velmi negativní, od nekuřáků až sprosté. A teď dostávám zajímavé maily od nekuřáků, kteří vůbec nechápou, proč by si hospodský nemohl rozhodnout, jestli jeho hospoda bude kuřácká, nebo nekuřácká, když mu stát na ni nic nedal, když on notabene podle stávajícího zákona investoval stovky tisíc, někde milionů do toho, aby to bylo odvětrané, aby tam bylo všechno, jak má být. A tento stát po takovéto chvilce, co platí ten stávající zákon, mu řekne: Ne, všechno je špatně, můžete tu investici zahodit. Proto chceme odklad účinnosti o rok, aby oni aspoň částečně mohli odepsat ty investice, které do toho dali.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Když se vám ty plány nepodaří a zákon začne platit v květnu letošního roku, budete se obracet na Ústavní soud? Máte v plánu nějaký další postup, jak zabránit tomu, aby ten zákon začal platit a fungovat?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
On nebude fungovat samozřejmě, protože fungovat může zákon, kdy stát má dostatek sil na to, aby mohl vymáhat jeho plnění. A v tomto případě je nás milion 300 tisíc, nás kuřáků. Takže to, náš plán je zcela jiný. Já už tady mám návrh toho, jak založit náboženskou společnost. Není to vůbec složité, stačí si k tomu stáhnout z internetu potřebné doklady, založíte náboženskou společnost, obrátíte se na soud pro lidská práva, stanete se menšinou a Evropská unie, která je samozřejmě známá tím, že chrání menšiny až za hrob, tak nás bude muset chránit a nařídit, aby byli povinné kuřárny ve všech závodech, ve všech institucích, které budou vevnitř, nikoli venku. Víte, kolik lidí v České televizi onemocní, protože je ženete do toho atria, kde je zima? Oni tam jsou v košilích. Ta děvčata jsou tam takhle oblečená jako a kouří tam. To se vám zdá, že to je péče o zdraví? To přece, na tom, to je přece nenormální. Já jsem byl nedávno na plese na Žofíně, ještě to je slyšet na hlase, tam není už ani kuřárna, kdysi tam byla, kouří se venku. Představte si, když jste rozpařená po divokém rock´n´rollu a rozpařená vyjdete ven. Samozřejmě vy můžete říct...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Není to volba těch kuřáků, že si potřebují zapálit, tak musejí tam...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano, vy samozřejmě můžete říct: Vždyť tam nemusíte chodit ani na ten ples. My jsme také přijali vyhlášku o silvestra o tom, že v Teplicích budou plesy nekuřácké, nepijácké a bez hudby, protože my nechodíme přece na ples, abychom se opili a rozbíjeli židle a hudba většinou překračuje hlukové limity. Takže to budou takové hezké sešlosti, kde se lidé setkají, popovídají si, dají si, no, neříkám coca-colu, to možná povolíme, to se skřípějícími zuby, protože je to samozřejmě nejlepší nápoj na světě, který mě zachránil od operace vředu, takže coca-cola to je fenomén, to je něco naprosto úžasného, a proto ji taky zakázali ve školách prodávat, že.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pojďme teď k tomu Ústavního soudu, protože vy jste se na Ústavní soud obrátil s dalšími senátory kvůli zákonu, který zakázal prodej v obchodech nad 200 metrů čtverečních o sedmi svátečních dnech. Proč vám ten zákon vadí?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
No, přesně pořád jako ty všechny regulace, které jste vyjmenovala, protože je naprosto nesmyslný. Není o ničem, ještě k tomu je zcela zvláštní, to bude jeden z těch důvodů, pro které se domnívám, že ten Ústavní soud rozhodne v náš prospěch, že řekne, že buď budou zavřeny všechny obchody, ale nebude tam 200 metrů, protože 200 metrů je evidentně diskriminační. Vaše reportáž z Lipna, krásná o Vánoce, jediná samoobsluha, tisíce turistů, kteří bydlí v penzionech, potřebují si koupit rohlíky, jídlo a samozřejmě zavřeno. Komu to vadilo? No, ono to nevadilo ani těm prodejcům, protože oni by měli obchod. Mimochodem v těch velkých marketech, kde jsou ty butiky, víte, jaké jsou ztráty těch lidí, co tam mají ty malé krámky, kteří platí za celý měsíc nájemné a nemalé nájemné a oni nemají tržby, když je zavřený ten velký market, protože jak známo potraviny jsou, to je největší hit a přitom si koupíte šatičky nebo botičky, že, taky určitě nemáte doma jedny boty a jednu kabelku, přestože by vám to mohlo stačit. Takže jste ta konzumentka, která, to vám taky zakážeme, jako na co máte mít tolik kabelek?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, a ti, kteří tam pracují a nemají jinou možnost než tam pracovat a zároveň by chtěli být o svátcích doma a nemůžou, protože jim třeba vedoucí řekne: Když nebudeš pracovat o svátku, tak už nechoď příště?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ale vedoucí jim to neřekne. Všechny tyto obchody sháněly před Vánoci brigádníky a platily 150 korun na hodinu. To jako tak není. Já komunikuju, já jsem komunikativní člověk, takže samozřejmě jsem si také dělal výzkum jako pan senátor Bublan, který je autorem toho nesmyslu, který tvrdil, jak oni neradi chodí do té práce, oni samozřejmě zvláště o sobotách a nedělích chodí rádi, protože mají příplatek. Samozřejmě oni nemají službu každou sobotu a každou neděli, to přece tak není. Ten směnný provoz na vás vyjde, na vás taky nevyjde služba každý víkend, máte třeba třetí nebo, ale u vás je to stejné, proč tady pracujete o víkendu a o svátcích?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Mě to baví.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Aha.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Celou dobu tady mluvíme o omezování svobody. Je pro vás omezením svobody i Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám, které začalo fungovat teď v lednu a které chce reagovat na dezinformace ve veřejném prostoru? Je to při ministerstvu vnitra.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Samozřejmě možná že pro mladší ročníky to není až tak dramatické, ale pro nás přeci jenom už trošku starší, my už jsme toho hodně zažili a nám to evokuje jiné časy. A je to samozřejmě zneužitelné a hlavně to k ničemu není. Jak bude toto centrum s dvaceti lidmi k něčemu, co bude dělat, jak to bude dělat? Vždyť je to nesmysl. Kdo bude ten pravdomluvec, který ví, co je hoax a co není hoax, kde je ta pravá propaganda, kde je ta levá propaganda? Kdo to je ten, to je zase ten génius jako tyto ty, ty dobrodruzi, co, co nás pořád učí, jak máme žít. On nám to bude vysvětlovat, my jsme úplný pitomci, abychom si to přeložili správně.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Podle předsedy poslaneckého klubu ODS by se to centrum mohlo stát jedním z bodů schůze sněmovny nebo třeba předmětem interpelací. Co bude chtít ODS slyšet od ministerstva vnitra?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ona bude chtít slyšet to, že to centrum bude zrušeno, protože samozřejmě dnes má to ministerstvo sociální demokracie a po dalších volbách, ani ne těchto, co přijdou, ale třeba po těch dalších, to může to centrum získat nějaká extremistická strana, která ho evidentně může zneužívat. Oni tam nejsou na věčnost, jako jak dopadnou tyto volby, k tomuto jsme se ještě nedostali, ale to může být velmi zajímavé. Takže to, že má teď sociální demokracie ministerstvo vnitra, to zítra nemusí být pravda.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pojďme si teď poslechnout prezidenta Miloše Zemana, který v souvislosti s tímhle centrem, vlastně mluvil o cenzuře ve svém vánočním poselství.

Miloš ZEMAN, prezident /26. 12. 2016/:
Vím, že v souvislosti s mezinárodním napětím se občas objevují pokusy cenzurovat internet. Jsem zásadně proti cenzuře, s výjimkou pornografie, a zejména dětské pornografie. Ale jinak ten, kdo zabraňuje druhým, aby vyslovovali svoje argumenty, jenom dokazuje, že sám dostatek argumentů nemá. A proto bych si nepřál, aby naše ministerstvo vnitra bylo jakýmsi novodobým Koniášem. Nepotřebujeme cenzuru, nepotřebujeme ideovou policii, nepotřebujeme nový úřad pro tisk a informace, pokud máme i nadále žít ve svobodné a demokratické společnosti.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Myslíte, že to bude skutečně cenzura? Protože koordinátorka toho centra říká, že to centrum...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Myslíte paní Romancevovou?

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Že to centrum nebude žádné informace mazat, že je chce uvádět jen na pravou míru, že chce vlastně poskytovat dostupné informace. Je to z vašeho pohledu cenzura, nebo ne?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Samozřejmě že ano. Jako nikdo takový není, to je pan Romancev nebo paní Romancevová. Už to spojení rodinné je velmi zvláštní, že jedna rodina je tam hlavním aktérem a druhým je jistý Jakub Janda. Tak to už samo o sobě ztrácí zcela důvěryhodnost. Ale ono už to šlo dál, ministerstvo se ohradilo, ona to asi nebude typická cenzura, ale někdy je cenzura i to, že tu informaci neřeknete vůbec. To je taky cenzura.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, ale na druhou stranu je internet plný informací, které nejsou pravdivé, které jsou zavádějící, účelové. Můžou to být i dezinformace, protože všichni říkají, že žijeme v době dezinformační války. Co s tím, je to tak, že to prostě necháme být a necháme to jen tak a necháme, aby si všichni lidi přečetli cokoliv, aby sdíleli i nepravdy? Protože se třeba stalo v roce 2015, že nějaká paní sdílela na Facebooku zprávu, že na Dačicku uprchlíci zabíjejí, vraždí zvířata. Šířilo se to jako lavina, vznikla z toho obrovská panika. S tím prostě nebudeme nic dělat, necháme to takhle být?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já bych o tom mohl vyprávět. Kdybyste viděla, co se objevuje na internetu v souvislosti s arabskými hosty v teplických lázních, kteří si někteří pletou s uprchlíky a podle toho píšou, no, tak to bych se z toho...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A co s tím?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
To bych se z toho zbláznil. No, nic s tím prostě neuděláme. Nebýt na Facebooku, já tam nejsem a nijak mi to neschází, že tam nejsem, mně stačí to, co čtu pod články na internetu, kde ono se zas tolik neděje. Ono to funguje tak, že napíšete nějaký článek a první reakce je na ten článek. Ta druhá už reaguje na ty lidi, co na to reagují a ta třetí je úplně o něčem jiném, než bylo to v tom článku.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A jak vy si...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Proti tomu obrana není.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A jak vy si ověříte to, když vám přijde do mailu třeba nějaká informace, jestli je pravdivá, nebo ne? Kde všude sháníte informace, jak mají lidé se v té přehršli těch informací, těch polopravd, nepravd a jedna strana říká, že to je dezinformace, druhá strana říká, že to je dezinformace zase z druhé strany, jak se v tom...

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Vy vážně věříte tomu, že...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Já se ptám na to, jak vy si tu informaci ověříte?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Proti tomu není prostě obrana. Jako tady nikdo nechce připustit, že existují, to vědí jenom matematici, že existují rovnice, které nemají řešení. Jedna z těch rovnic je uprchlická krize, ona žádné racionální řešení nemá, protože Evropa není schopná dramatického řešení. Já už jsem to vysvětloval, jak jsou takové ty radikální, že pošleme na hranice ozbrojence a oni zabrání uprchlíkům. Umíte si představit, kdo dá příkaz k palbě, když proti vám půjde 10 ženských s malými dětmi? Přece to je nesmysl.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Dobře, a co třeba ruská propaganda, o které se hodně mluví, která tady podle některých informací funguje, dokonce na to upozorňuje i Bezpečnostní informační služba? To není věc, které by se měl stát bránit nějakým způsobem?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ale ona to samozřejmě není jenom ruská propaganda. Já jsem kdysi četl knihu, jmenovala se...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Tak jakákoliv propaganda.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Souboj v éteru za druhé světové války, tam byl vlastně začátek této hybridní války, jenže byl primitivní, byly akorát rozhlasové stanice BBC, Londýn. My jsme zažili druhou propagandu, když jsme poslouchali všichni Svobodnou Evropu a Hlas Ameriky v době, kdy tady, a my jsme si to prostě uměli přebrat. My odchovaní totáčem si umíme číst mezi řádky. Možná někteří mladí to...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
A co ti, kteří nejsou odchovaní totáčem?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano, ty mají velký problém. Oni o tom nic nevědí. Já jsem teď mluvil s naším milovaným Dominikem Feri, který jezdí po školách a říká, že mladí lidé netuší ne to, co bylo někdy za druhé světové války.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
To je zastupitel v Teplicích, abychom diváky, kteří nevědí.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ale ani to, co bylo před 10 lety, prostě nevědí, protože oni jsou stále na Facebooku, ten Facebook jim zabírá strašně moc času, ale proti tomu žádná obrana není než to, že je to přestane bavit. Všimněte si, jak různé sporty, jsou v různých dobách na různé úrovni. Objeví se nový sport a všichni začnou dělat, jednou z Ameriky přijde běhání, pak zjistí, že na ty klouby to není zdravé, tak přijde zase jóga nebo něco jiného a takhle ten Facebook sám o sobě, až už, vy nejste totiž schopna, těch hoaxů je tolik, že to by ten, kolik bude mít ten útvar lidí, bude mít 2 tisíce lidí, analytiků, kteří...

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Asi 20.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
20, tak to je legrace. To je skoro jak ten jiný úřad, co bude teď kontrolovat ty politické strany. Volby, ani se k nim nemusíme dostat, protože volby nebudou, protože volební strany místo voleb budou vyplňovat dotazníky pro tento úžasný úřad, na kterého pořád se nám zatím nedaří zvolit ty další. On už měl pracovat a nepracuje, že, hledá baráček.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Pojďme se ještě dostat k jedné věci. A to je návrh ministra vnitra, který chce, aby ústava zaručovala člověku, který má legálně drženou zbraň, tu zbraň použít v případě, kdy bude vidět nějaké ohrožení, kdy bude mít pocit, že je třeba svědkem nějakého teroristického útoku. Co si o tom myslíte?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Já bych každému doporučoval, aby si pustil včerejší vystoupení pana docenta Kysely, které bylo naprosto vypovídající, správné.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Myslíte v Událostech, komentářích.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ano. Anebo ať si pustí tu reportáž vaši, tuším vaši, z Vánoc, kdy ten policista dostal tu pistoli a hned si prostřelil bok za účasti pěti lidí v místnosti, že. Takže já bych příliš nadšený tím nebyl. Lidé jsou vystresovaní, agresivní a představte si, ten člověk má pas, všechno to je dobré, akorát přijde domů a manželka v posteli s milencem. To je hodně těžká situace a ne každý ji psychicky zvládne.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Vy máte zbraň?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Ne, co já bych s ní dělal. Já mám tady zbraň, tady je.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Poslankyně ODS paní Černochová ten návrh přivítala. Takže u vás ve straně není úplně jednotný názor na tuhle věc?

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
V naší straně skoro jednotný názor nenajdete.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Jde mi o to, jestli kdyby se hlasovalo o tom návrhu, jestli byste našli nějakou společnou řeč nebo jestli byste se i ve straně museli dohadovat, protože to je věc, na kterou jsou opravdu dva úplně odlišné názory. Myslíte si, že člověk, který má zbraň, by měl se v případě, že bude svědkem nějakého teroristického činu nebo nějakého ohrožení, do toho aktivně zapojit? Protože policisté radí utíkat, schovat se, a když tyhle dvě věci nejdou, tak potom teprve použít zbraň, pokud ji mám u sebe.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Pokud by za sebou měl něco, školení odpovídající základní vojenské službě, tak samozřejmě pak by to bylo o něco jednodušší, ale žádné řešení to není. Tam já si myslím, že pravda je jinde. Ten návrh, protože to má být ústavní zákon, ten je motivován tím, abychom se ubránili obrácenému tlaku Evropské unie, která chce všechny ozbrojit v naivním domnění, že odzbrojením omezíme terorismus. To je samozřejmě nesmysl a ti lidé, kteří páchají ty činy, určitě si tu zbraň opatří, ať uděláme jakákoliv opatření, viz to, co se děje. Takže já opravdu odkazuji na to, abychom nebláznili. To jsou vždycky takové, něco se někde stane a okamžitě se najde poslanec, který navrhne nějaký zákon. Je to ústavní zákon, ten do voleb určitě neprojde, může být předmětem debat pro média zajímavý, bude se k tomu každý vyjadřovat. Ministerstvo obrany už se nechalo slyšet, že je to nesmysl, protože to nebyl nápad pana ministra Stropnického, tak je to vždycky. Teď se to bude stupňovat, před volbami se těchto věcí a návrhů dožijeme nekonečného množství, viz, jak dnes pan ministr říkal, kterého budete mít tady za chvíli, říkal, že on vůbec nevěděl o tom, že mají nějaký udavačský web, na který se posílají udání na ty. No, to je opravdu, ale musím říct, že to dělá dobře, já si ho proto velmi vážím, jak je chytrý a šikovný a všichni mu to baští. Jenom pro jeho informaci, když tady bude za chvíli, náš výsledek hospodaření v našem městě je 1 miliarda 15 milionů korun, to je výsledek našeho účtu, nemáme žádné dluhy. A 350 milionů jsme dali do České národní banky, protože se bojíme bankovní krize, která po záporných úrocích nepochybně přijde.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Říká Jaroslav Kubera. Děkuju za to, že jste přišel do Interview ČT24.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Mějte se moc hezky a všechno krásné vám i divákům v novém roce.

Světlana WITOWSKÁ, moderátorka:
Hezký večer, na shledanou.

Jaroslav KUBERA, místopředseda Senátu /ODS/:
Na shledanou.

Jaroslav Kubera

místopředseda Senátu PČR
krajský zastupitel
primátor