9. ledna 2017

Přebytkový rozpočet a komu za něj vděčíme

(Novinky.cz) Letos uplyne 20 let od chvíle, kdy vláda Václava Klause v této republice skončila. Tak to skýtá dobrou příležitost říci pár slov. 20 let je dost dlouhá doba. Zhruba čtvrtina lidí v republice (např. tři z mých čtyř dětí) vůbec nebyla na světě, další čtvrtina (např. nejstarší syn či druhá manželka) byli kojenci, puberťáci či středoškolští studenti. Skoro polovina českých občanů zná vládu Václava Klause jen z doslechu či následných interpretací. 20 let je také dost dlouhá doba na to případně napravit to, co se údajně nepovedlo. Abych vyšel vstříc i těm nejradikálnějším kritikům, uvedu příklad, že se Adolf Hitler zastřelil 30. dubna 1945, ale už koncem padesátých let zažívalo Německo hospodářský zázrak Konrada Adenauera a Ludwiga Erharda a těšilo se poměrně širokým občanským svobodám a kvalitě života (určitě vyšší než dnes, kdy musí chodit na vánoční trhy policisté s automatickými zbraněmi). Za patnáct let.

 
Abych dokončil myšlenku, skoro dvacet let už vládne v České republice někdo jiný, neboť na rozdíl třeba od USA žijeme v parlamentní demokracii, kde výkonnou mocí je vláda.
 
Impulsem k napsání zrovna tohoto komentáře mi byl jásot státních a „stranických“ médií nad výsledky rozpočtu roku 2016. Zdá se mi sice, že oficiální výsledky rozpočtu bývaly vždy až tak po čtvrt roce a nikoli na Tři krále, což mi trochu smrdí „píárkem“, ale budiž. Je silná konjuktura, kdy jindy by měl být státní rozpočet přebytkový?
 
Václav Klaus ml.

expert pro školství