8. prosince 2016

Interpelace na ministra zdravotnictví ve věci letecké záchranné služby

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Radima Holečka na ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka ve věci letecké záchranné služby.

 
Radim Holeček:
Vážený pane ministře, Ministerstvo zdravotnictví zrušilo rozhodnutí o vítězi tendru na provoz stanoviště letecké záchranné služby v Ústí nad Labem. To měla podle dřívějšího rozhodnutí obsluhovat slovenská firma Air - Transport Europe. Konkurenční DSA ale zakázku napadla u antimonopolního úřadu kvůli údajně nízké ceně. Nabídky posoudí nová komise, jejíž složení v pondělí odsouhlasila vláda.
 
Jak chcete tuto nemilou situaci řešit? O tomto problému se mluví již dlouho, takže jste určitě musel mít při přebírání Ministerstva zdravotnictví nějakou vizi. Já se ptám jakou. Leteckou záchranku bude na území Ústeckého kraje od ledna zajišťovat Policie České republiky svým vrtulníkem z Prahy, případně zaskočí vrtulníky z Plzně nebo z Liberce. Policejní vrtulník může přistávat na heliportu na objektu ústecké Masarykovy nemocnice. Promiňte, ale ve mně tyto záskoky moc jistoty pro občany Ústeckého kraje nepřinášejí. Můžete mé obavy nějak rozehnat?
 
 
Ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík:
Dobrý den, pane kolego. Já vám zkusím odpovědět nejdřív ze své byť skromné pilotní praxe, kterou mám. Já si naopak myslím, že policejní vrtulník má tu výhodu, že on létá ve dvou pilotech. To znamená, že stejně v podstatě od doby západu slunce, nebo od občanského soumraku po dobu východu slunce, čili v době občanského svítání létá v podstatě celou republiku jenom armáda nebo policie. Je to vlastně i výhoda, protože dvoupilotní stroje mají daleko lepší navigaci a můžou lépe i v noci přistávat na heliportu. Koneckonců mám s tím zkušenosti z Motola, kde máme, omlouvám se, jsme měli střešní heliport zaveden.
 
Dnešní situace vypadá tak, že každý dispečink má před sebou všechny vrtulníky v republice. Oni je vidí na monitoru, oni vědí, kde jsou ty vrtulníky, takže v případě, kdy bude normálně probíhat situace v Ústeckém kraji, tak může opravdu nastat situace, že vrtulník z Ústí zasahuje třeba někde u Teplic nebo možná ještě u Sokolova a na druhou stranu se stane průšvih v Děčíně. Tam okamžitě startuje nejbližší volný vrtulník, což je v tomhle případě Liberec. Takže ta zaměnitelnost v rámci republiky, a pan generál Malenický na to má krásné kružnice, které se vzájemně protínají, tak ta je zajištěna.
 
Nicméně abych se ještě vrátil k vaší otázce, tak skutečně v této chvíli je prioritou vyřešit ten tendr v Ústí, to bez debaty. To znamená, že Ministerstvo zdravotnictví velmi operativně, to byl první den, kdy jsem byl ve funkci, se pokusilo najít řešení v tom, že v rámci probíhající soutěže se vrátíme jakoby o krok zpátky, posoudí se znovu nabídky včetně možnosti té řekněme neadekvátní nebo možná podivně nízké ceny a nějakým způsobem se k tomu ta komise vyjádří. Pokud by lhůty fungovaly tak, jak by fungovat měly, myslím si, že situace by mohla být v průběhu měsíce ledna vyřešena. A to je zrovna doba, kdy máte nejkratší den a nejdelší noc, takže v podstatě větší část dne to stejně zajišťují vrtulníky policie a Armády České republiky. Děkuji.
 
Radim Holeček:
Děkuji za slovo a děkuji panu ministrovi, že zůstal. Chtěl bych se zeptat na jeho názor a postoj k zákonu o vzdělávání lékařů a zdravotních sester, protože ten bude projednáván v Senátu a zřejmě se nám buď vrátí, nebo nevím, jaký bude další jeho osud. Ale chtěl bych znát jeho postoj k tomu, že by měla být více posílena role IPVZ v procesu vzdělávání, protože IPVZ, institut, má zkušenosti od roku 1953 a měl by mít minimálně kompetence k začleňování lékařů do oboru a potom ke zkoušení.
 
A ta druhá věc, chtěl bych se zeptat, jaký je jeho postoj k tomu, že ten zákon vlastně ruší jeden jediný obor, protože ty ostatní jsou převáděny do nějakých specializačních oborů vzdělávání. Ruší vzdělávací obor praktický lékař pro děti a dorost. Chtěl bych se zeptat, jaký je jeho názor na to.
 
A potom, často se diskutuje o tom, že je potřeba zvýšit počet českých studentů na lékařských fakultách, a k tomu jsou nejrůznější námitky. Rektoři říkají, že nemají kapacity, stejně děkanové fakult, že je potřeba navýšit kapacity, potom že nemají prostředky, proto přijímají především zahraniční studenty, aby měli více peněz. Potom někdo říká, že není dostatek učitelů, tedy těch vysokoškolských pedagogů, profesorů, docentů. Někdo zase říká, že nejsou habilitováni mladí, tím pádem není dostatečný počet těch vyučujících. Ten problém se neustále pohybuje mezi Ministerstvem financí, Ministerstvem zdravotnictví, Ministerstvem školství a lékařskými fakultami. A já bych se chtěl zeptat, co je dříve, jestli slepice, nebo vejce. Kde se tedy začne a co pan ministr chce pro ten nejpalčivější problém českého zdravotnictví udělat. Děkuji.
 
Ministr zdravotnictví ČR Miloslav Ludvík:
Zkusím se velmi rychle vyjádřit. Já vím, že v této chvíli je zákon v Senátu. Bohužel ústavněprávní výbor Senátu ho odmítl, takže nejbližší projednávání bude v úterý 13. na zdravotním výboru Senátu, 14. to bude mít Senát v plénu. Zatím nevím, jaké bude rozhodnutí, čili já nechci toto předjímat.
 
Možná bych se vrátil k jedné věci. Vy jste říkal, že se ruší specializační obor praktický lékař pro děti a dorost. On se neruší, on se slučuje s pediatry. Já vím, že je to složitá problematika. Svého času se to rozdělilo, protože se předpokládalo, že evropský vývoj půjde tímto směrem, ale nakonec jsme zůstali jediní. Takže my se tak trochu vracíme k tomu, co v Evropě zůstalo, kdy praktický lékař pro děti a dorost a pediatrie se stávají zase jedním oborem, přičemž když jsem toto konzultoval, a věřte, že v Motole je pediatrů nadbytek, takže když jsem s nimi o tom hovořil, tak ten základní a největší rozdíl byl v používání očkovacího kalendáře. Samozřejmě úplně něco jiného je obor praktický lékař pro dospělé a interna. To je něco odlišného. Ale nicméně tento obor je stejný, takže my se tak trochu vracíme k úpravě, která tady dlouhá léta byla, a nevypadá to, že by byla velmi problematická, i když chápu, že jsou na to různé názory.
 
Pak tam byl dotaz, a teď jsem se v tom trošičku ztratil, ale... Ano, vy se ptáte na počet studentů na lékařských fakultách. Myslím si, že jedním z řešení, a neříkám že úplně detailním, ale možným jedním z řešení by právě byl návrh zákona o neziskových nemocnicích, který by vtáhl většími možnostmi fakulty do rozhodovacích procesů v nemocnici a vlastně také k rozhodování o použití nákladů. Protože podle toho, co vím, dneska se hlásí na lékařské fakulty poměrně vysoké množství lidí, kteří uspějí, ale prostě díky tomu, že se dostanou pod čáru, tak jakoby... To je materiál nebo potenciál, který je škoda nevyužít.