6. prosince 2016

Sestřelte Junckerse!

(ECHO24.cz)

Ano, sestřelte jej! Nemyslím tím samozřejmě pana (skoro se mi chce napsat soudruha) Jean-Claude Junckera, šéfa Evropské komise. Toho J. C. Junckera, 

který pronesl, že: „Pokud bude referendum říkat Ano, povíme ‚pojďme‘. A pokud to bude Ne, řekneme ‚pokračujeme‘.“ (rok 2005, o referendu ve Francii, které odmítlo „euroústavu“)

který pronesl, že: „Když jde do tuhého, musíte lhát.” (o ekonomické krizi Řecka v roce 2011 v rozhovoru pro německý týdeník Der Spiegel)

který pronesl, že: „Evropa v minulosti udělala chybu, že rozlišovala mezi Židy, křesťany, muslimy.“ (září 2015, zpráva o stavu EU, Štrasburk)

který oslovil maďarského premiéra Viktora Orbána: „Zdravím, diktátore!“ (v květnu 2015 v Rize na summitu Východního partnerství)

který soudí, že demokraticky zvolený prezident USA Donald Trump: „… potřebuje lekci“ (listopad 2016)

který o smrti diktátora řekne, že: „Se smrtí Fidela Castra svět ztratil člověka, jenž byl pro mnohé hrdinou.“ (tweet 26. listopadu 2016)

Tak tohoto J. C. Junckera samozřejmě nemyslím. Na mysli jsem měl střemhlavý bombardovací letoun nacistické Luftwafe – model Junckers Ju 87 B-1, zvaný Štuka. Tento bombardér se vznášel nad válečnou Evropou do roku 1945.

Ale i J. C. Juncker brázdí nebe Evropské unie na můj vkus příliš dlouho. A bomby, které shazuje, i když pouze slovní, mohou časem také vybuchnout!

Komentář vyšel na serveru Echo24.cz.