5. prosince 2016

Oheň je dobrý sluha, ale zlý pán

(www.novinky.cz) Nevím, jestli se to v prvouce pořád učí. Asi jo. Oheň, milé děti, krásně v kamnech hřeje. Máme díky tomu na chalupě teplo. Ale pozor, když chytne střecha a začne hořet – tak to je hrozné. Chalupa nám shoří. No, ale to přijedou hasiči, paní učitelko. Správně, Honzíku, ale to již je něco jiného a hlásíme se, nezapomeň. Do pracovního listu napíšeme – dobrý sluha... zlý pán...Taky stát je dobrý sluha, ale zlý pán. Taky elektronika.

Když jsem byl mladý ředitel, nebyly kraje. Na obvodním školském úřadě, který byl pár kilometrů od školy, pracovalo asi pět ženskejch. Jednou za měsíc se tam vezl papír „Gymnázium to a to; počet žáků k 1. dni v měsíci 300; datum, razítko, podpis ředitele“. Podle počtu žáků (logické) byly školy placeny. Jednou za rok nějaký delší dotazník – kolik dětí propadlo a tak. Zaprvé to byly ještě normální časy, kdy svobodný občan/firma/škola – měli svá práva a úředník měl jen přiměřeně úzký koridor, co vše může kontrolovat a vyžadovat.

Václav Klaus ml.

expert pro školství