28. listopadu 2016

Elity vs. normální lidi

(Novinky.cz) V rámci mladické revolty jsem v roce 1988 nešel dle rodinných tradic a přání na VŠE, ale na učitele matematiky na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. Svého rozhodnutí jsem nikdy nelitoval. Ale zase díky tomu tady nikdy moc nepíšu o ekonomických věcech. Vláda nedávno schválila investiční pobídku firmě Bosch ve výši skoro půl miliardy korun. Tedy české zdravotní sestřičky a paní učitelky zaplatí daně a nemalou část z nich dostane obrovská německá (celosvětová) soukromá firma s obratem přes 70 miliard eur a k tomu přiměřenými zisky.

 
Na Budějovicku mají továrnu a postaví tam ještě něco nového, kde se zaměstná dalších 500 lidí, zejména v dělnických profesích. A to právě jde vláda podpořit.
 
Nejprve disclaimer: Mám rád jižní Čechy, trávil jsem tam jako dítě každé prázdniny. Naše rodina odsud částečně pochází. V Praze jsme bydleli na sídlišti, kde byl jeden panelák jako druhej. Takže spíš silnější pocit domova jsem míval, když jsem vyšel od vlaku ze Sudoměřic na kopec a přede mnou se rozprostřel krásný kraj rybníků, polí a lesů směrem k Mladé Vožici. (Teď je kopec bohužel rozpůlenej dálnicí – no nic.)
 
Nemám taky naprosto nic proti firmě Bosch, je to bezesporu úspěšná a inovativní společnost. V mojí škodovce určitě fungují jejich komponenty. A výborně. Obecně upřímně obdivuji německou techniku.
 
No a teď pár otázek.
 
Václav Klaus ml.

expert pro školství