21. listopadu 2016

Mile mě překvapila jednání nad programovým prohlášením. Podařilo se nám v něm uplatnit téměř celý program ODS

(Aktuálně.cz) Mezi ODS a hnutím ANO existují dlouhodobě napjaté vztahy, v rámci kterých se obě strany často „ostřelují“. Ve Středočeském kraji ale nastala od pátku paradoxní situace, kdy se hejtmankou stala místopředsedkyně ANO Jaroslava Jermanová a jedním z jejích náměstků je místopředseda ODS Martin Kupka. „Dosavadní jednání mě mile překvapila,“ říká Kupka v rozhovoru pro Aktuálně.cz, ve kterém mluví také o možné či nemožné spolupráci s ANO nebo pravicovými stranami po parlamentních volbách v roce 2017.

 

Proč jste se rozhodli jít do koalice s hnutím ANO? Přece jen na celostátní úrovni patříte k největším nepřátelům...

My jsme původně takovou koalici nechtěli. Nemine den, aby šéf ANO Andrej Babiš nezaútočil na nás, občanské demokraty. A to způsobem, který je nepodložený. S takovým partnerem se vyjednává hůř.

A s kým jste chtěli ve středních Čechách vládnout?

Hned po volbách nám dala TOP 09 slib na to, že se pokusíme najít jinou formu koalice než s hnutím ANO.

A jak slib dopadl?

TOP 09 změnila názor a druhý den vstoupila do jednání s ANO. Obrat její zástupci vysvětlili tím, že jejich názor se rychle vyvinul, a my jsme se dívali, jak vzniká koalice, která přinese hnutí ANO nadpoloviční většinu hlasů v radě kraje.

V takovém případě byste skončili v opozici. Od čehož vás ale svým způsobem „uchránila“ Jaroslava Jermanová, které se nelíbilo, že předseda Babiš nabídl post hejtmana Vítu Rakušanovi ze Starostů a nezávislých. V té chvíli se obrátila na ODS s tím, že ji podpoří na místo hejtmanky a ODS bude sedět ve vedení.

Přišla nabídka hnutí ANO, zda se na této koalici se Starosty a nezávislými a TOP 09 nechceme podílet. A když nabídla složení rady 4 křesla ANO, 4 STAN, 2 ODS a 1 TOP 09, tak to byl přece model, který má oporu ve výsledku voleb.

A jaké to je tedy s ANO v krajské vládní spolupráci? Jste sice na začátku, ale už máte za sebou několik jednání, včetně domluvy na obsazení kraje a programu...

Mile mě překvapila jednání, která probíhala nad programovým prohlášením. Podařilo se nám v něm uplatnit téměř bez výjimky celý program ODS. Když se podíváte na náš předvolební program a programové prohlášení nové krajské koalice, včetně rozdělení rolí, tak je tam téměř úplná shoda.

Neuvažovali jste o opozici? Proč jste šli do vládnutí s „nenáviděným“ ANO?

Považovali jsme za důležité, že díky tomuto složení nevznikne v kraji hegemon, protože v původní koalici by ANO v kraji dominovalo. Navíc jsme přijetím nabídky mohli napomoci tomu, že vznikla koalice bez komunistů a koalice, která má téměř absolutní průnik programů. Podařilo se také prosadit klíčové věci, které jsme vytýkali minulému vedení ČSSD a KSČM.

Což bylo co?

Nelíbilo se nám celkové zadlužení kraje, takže jsme se domluvili, že se toto zadlužení bude snižovat a budeme schvalovat výhradně vyrovnané nebo přebytkové rozpočty. Stejně tak chceme snižovat byrokracii. Narostlo tady neuvěřitelné množství povinností, zejména pro ředitele příspěvkových organizací, kteří nemají skoro čas reálně pracovat. Nejlepší příspěvek k transparentnosti je omezení byrokracie.

Mimochodem, co dalšího považujete za klíčové problémy kraje?

Z nemocnic odchází lékaři a sestry. Toto musíme změnit. Musíme vytvořit pro ně motivační prostředí.

Vy jste původně nechtěli koalici s ANO, ale s ČSSD, která tady vládla několik let – včetně éry nechvalně proslulého hejtmana Davida Ratha. Proč jste chtěli jít do koalice s takovou stranou, které navíc voliči v krajských volbách ukázali, že se jim vládnutí ČSSD moc nelíbilo?

Vysvětlení je jednoduché. Od klasické politické strany můžete očekávat větší předvídatelnost.

Takže jste chtěli být raději v krajské vládě s klasickou politickou stranou, tedy s ČSSD, přestože její vládnutí v kraji přinejmenším vzbuzuje řadu otazníků a podezření, mimo jiné z korupce?

Ale u ČSSD jsme hodně rozlišovali, kdo konkrétně ji zastupuje. Pro nás i pro Starosty a nezávislé byla účast některých politiků ČSSD obtížně zkousnutelná. Jeden den jsme jednali s končícím hejtmanem Milošem Peterou a předsedou sněmovny Janem Hamáčkem a druhý den ČSSD svůj tým obměnila. To pro nás bylo nesrozumitelné a byl to jeden z důvodů, proč jednání s ČSSD skončila.

Takže zkoušíte první dny vládnutí s hnutím Andreje Babiše...

Je třeba říci, že tady ve středních Čechách Andrej Babiš nebude. Což hrálo v našem finálním rozhodnutí roli.

Nemůže se stát, že tato krajská spolupráce bude určitou zkouškou možného celostátního vládnutí či spolupráce mezi ANO a ODS?

Myslím, že toto nemusí platit. Oddělme rovinu krajské a celostátní spolupráce. Na krajské úrovni se snažíme v několika krajích o možnost prosazování pravicového programu, a zároveň tak bráníme vstupu komunistů, což by kraje i republiku spíš brzdilo než rozvíjelo.

Takže po parlamentních volbách bude ODS spíš upřednostňovat klasické politické strany, třeba ČSSD než hnutí ANO. Je to tak? Samozřejmě s tím, že mnohé napoví až výsledky voleb?

Předseda ANO Andrej Babiš rozehrává nepochybně z marketingových důvodů a kvůli získávání voličů neustálé útoky proti klasickým politickým stranám. Stranická politika ale přece není nic špatného a my jako ODS pracujeme na tom, abychom se postupně zvedali a ukazovali, že můžeme této zemi přinášet mnoho dobrého.

Kromě upřednostňování klasických stran slyším z ODS také volání po tom, aby se dal dohromady určitý pravicový blok. Jste toho příznivcem?

V tuto chvíli probíhají zatím neformální jednání. Uvidíme, jak se bude vyvíjet situace před volbami. Nemá cenu zbytečně předbíhat. ODS je standardní pravicová strana, může jít v klidu do voleb sama, přičemž si dovedu představit i variantu, že nabídne na kandidátce některá místa lidem z jiných subjektů. Uvidíme, situace se vyjasní během zimy.

S kým vším? Například se Starosty a nezávislými? Oni o spolupráci s vámi dosti vážně uvažují... S KDU-ČSL? Se Stranou soukromníků?

Určitě tito všichni a další připadají v úvahu. Přidal bych ještě například Svobodné a některé další.

A co TOP 09 Miroslava Kalouska?

V mnoha směrech programově souzníme, v některých naprosto ne.

Například?

Jsme mnohem kritičtější k Evropské unii.

Až to někdy vypadá, že nemálo členů ODS by z ní nejraději vystoupilo. Být to na Václavu Klausovi mladším, který je mezi lidmi stále populárnější, tak by ODS měla už v programu odchod z EU...

My jen jednoznačně říkáme, že je třeba EU měnit a omezovat byrokracii. Jsem přesvědčený, že pro Českou republiku je mnohem výhodnější, aby se podílela razantně na změnách, které musí nastat v EU.

Změny určitě potřebné jsou, aby ale nakonec EU nezkrachovala a nepřineslo to Evropě mnohem více závažných problémů, než jaké jsou dnes...

Změny jsou ale nezbytné. Jsem přesvědčený, že pokud nenastanou, tak EU může zničit sama sebe. A velmi pravděpodobně se to stane. V tom směru vnímám jako velkou výzvu, aby ODS pomohla opravdové proměně Evropské unie. Současné vedení EU a Evropské komise neukázalo lepší směřování.

Pojďme ještě „domů“. Jak vidíte předvolební spolupráci ODS a TOP 09?

Zatím takové spolupráci nic nenasvědčuje.

A co povolební spolupráce s hnutím ANO?

Nedovedu si to představit. Pokud to výsledky voleb umožní, měla by se Česká republika rozvíjet pravicovým způsobem.

Zatím to ale vypadá, že výrazně volby vyhraje ANO. To je podle vás pravicový, nebo jaký jiný subjekt?

Kvůli vládní politice, tedy i kvůli hnutí ANO, čelí lidé vážným hrozbám, kdy tento stát stále více a více lidi kontroluje, místo aby jim důvěřoval.

A pokud jde o „pravicovost“ ANO?

Možná v dílčích bodech dělá ANO pravicovou politiku, ale vcelku pozorujeme hnutí ANO jako hrozbu. Je to klasické populistické hnutí, které skáče odleva doprava a mění názory podle výsledků marketingových průzkumů. Je tady jasný problém střetu zájmů v rozsahu, který Česká republika nepamatuje.

(Autor: Radek Bartoníček)

 

 

Martin Kupka

lídr středočeské kandidátky ODS, místopředseda strany