6. listopadu 2016

Otázky Václava Moravce: Zátěž malých podnikatelů je zbytečná a extrémní

(ČT 24) Expert ODS pro průmysl a obchod Martin Kuba v Otázkách Václava řekl: „Zátěž malých podnikatelů je zbytečná a extrémní. Daně neutíkají u těchto skupin. Proto říkám, že EET je jako jít s velkým kanónem na komára. Na vsích nejsou lidé, kteří mají drahá auta a domy. Ti jsou jinde.“ 

„S údivem poslouchám, jak sdělujete živnostníkům, kteří fungují v regionech, že oni jsou ti, kteří tady kradou,“ oponoval ministrovi průmyslu Janu Mládkovi v Otázkách Václava Moravce bývalý šéf resortu průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Chápe, že se někteří podnikatelé uměle udržují pod milionovým ročním příjmem, aby nemuseli platit DPH. „EET tomu může pomoct, ale zasahuje řadu naprosto malých a drobných podnikatelů,“ uvedl Kuba s tím, že ti by z evidence měli být vyjmuti. „Jsou to třeba praktičtí lékaři. Dostávají většinu peněz na účet z pojišťoven, a protože vybírají platby za vyšetření, tak vy je budete nutit mít elektronickou evidenci tržeb,“ vyčetl Mládkovi Kuba. Nesouhlasí ani s odhady ministerstva financí, že díky EET se na daních vybere o 18 a půl miliardy korun více. Domnívá se totiž, že daňové úniky obvykle nečiní malí živnostníci.

Celý rozhovor s Martinem Kubou můžete zhlédnout na ČT24.

 

Přepis rozhovoru:

Václav MORAVEC, moderátor:
Vláda podpoří rozvoj malého a středního podnikání. Vláda podnikne kroky k maximálnímu snižování administrativní zátěže pro podnikatele. Tak to stojí v tomto dokumentu tedy v programovém prohlášení Sobotkova kabinetu z roku 2014. Jak s tím jde dohromady kontrolní hlášení, elektronická evidence tržeb a další nové povinnosti. Otázka pro daňového poradce a zároveň hoteliéra Jana Rambouka.

Jan RAMBOUSEK, daňový poradce a hoteliér:
Plno těch malých podnikatelů je pod takovou administrativní zátěží, že dneska zvažuje, jestli budou dál podnikat nebo nebudou dál podnikat. Už v letošním roce ty podnikatelé jsou unaveni a jsou zničeni s tím kontrolním hlášením. Tady není problém v tom kontrolním hlášení jako v takovém nějak, tak dobře tak se něco vyplní, někam pošle. Ale většina těch drobných podnikatelů, když byli plátci, tak byli čtvrtletní plátci. Ale kontrolní hlášení musíte odevzdávat každý měsíc. Najednou to musíte dělat 3x častěji, a to je všechno čas. A najednou prostě zjišťujete, že toho času, kdy můžete podnikat, vám ubývá a místo toho nahrazuje práci státního úředníka, který si ulehčuje tímhle práci místo toho, aby šel a zkontroloval ty, který má zkontrolovat a svoji práci dělal tak jak má dělat.

osoba:
Kolegové a kolegyně, nezapomeňte, že od 1. prosince už pro nás bude evidence tržeb povinná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Máme několik málo dnů do spuštění elektronické evidence tržeb. S jakými pocity očekáváte spuštění tohoto systému?

Jan RAMBOUSEK, daňový poradce a hoteliér:
Není to východisko. Z mého úhlu pohledu je totiž úplně to EET zbytečné. Jestliže by mě poslal někdo na kontrolu do hotelu, tak já během dvou hodin jsem schopný zjistit, jestli ten hotel krátí tržby nebo nekrátí tržby. Co já vím, provozovatelé těch malinkých ubytovacích zařízení přestanou podnikat v oblasti ubytování a převedou to do paragrafu 9 podnikání a budou provozovat pronájem nemovitosti a s EET tím pádem utečou úplně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy dá se ten systém obejít?

Jan RAMBOUSEK, daňový poradce a hoteliér:
Ten systém určitě, ale celý ten systém, kterým jsem procházel je velice nepřehledný, je velice matoucí a co mi teda sdělovali ti pracovníci z té softwarové firmy, tak jako říkali, že v podstatě se nesetkali s člověkem, který by tušil, že když obdržel autorizační údaje, že to není ten certifikát, který si následně musí vygenerovat.

osoba:
Kolegové a kolegyně, nezapomeňte, že k evidenci tržeb budeme potřebovat pokladnu, smartphone či tablet a k tomu tiskárnu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co nejvíc otravuje drobného českého podnikatele, jako jste vy.

Jan RAMBOUSEK, daňový poradce a hoteliér:
Všechny ty potvrzení a tak dále. Když to vezmeme, třeba pojďme se bavit vůbec o existenci živnostenského úřadu. Dojdu na finanční úřad, zaregistruju se na finančním úřadě jako plátce a proč mám chodit na živnostenský úřad? Já si třeba nedokážu představit, kdybych neměl vyštudovaná práva, tak jak bych se vůbec dokázal jako prostý podnikatel orientovat v té nepřehledné změti předpisů, která je každý den chrlena z parlamentu s povinnostmi, které každý den mám plnit. To že ta opatření likvidují ty nejmenší podnikatele, tak to je fakt a tu analogii s tím rokem 1948 bych tady asi viděl. Já když jsem v roce ještě za totality četl indexovou literaturu pana Orwela v roce 1984, tak jsem si říkal, co všechno nedokázal vymyslet a já dneska musím zkonstatovat, že pan Orwel byl žabař proti současné politické vládě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká v rozhovoru pro Otázky hoteliér, daňový poradce Jan Rambousek. Pozvání k diskuzi přijali ministr průmyslu a obchodu České republiky z ČSSD Han Mládek, vítejte po čase v Otázkách, hezký dobrý den.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vítám jednoho z jejich předchůdců, Martina Kubu, který je odborníkem na průmysl a obchod občanských demokratů a exministr. Vítejte, hezký dobrý den.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Hezký dobrý den, vám i divákům.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste se pane ministře tady hodně ošíval, když jste poslouchal slova Jana Rambouska, který mluvil o tom, že rozhodně malé nepodporujete a že mu to přijde jak Orbelův 1984.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
No pokud by to byl čertík, tak by to byl skoro i nevhodný, nevhodný žertík. Protože podívejte, to jestli se podnikání daří, můžete změřit zhruba tak třemi ukazateli, který každý měří něco jiného. Jednak zjistíte, jestli ekonomika roste. A to roste, roste hrubý domácí produkt, roste průmyslová výroba, roste v zásadě všechny ukazatele s výjimkou snad veřejných staveb, což je specifický problém. Pak máte druhou možnost podíváte se, jestli stoupá počet firem v nejrůznějších kategoriích, to je opět číslo, které roste. No a třetí, protože abychom nebyli odkázáni jenom na náš domácí rybník, tak se podíváte, podíváte na doing business, prostě nějaké ohodnocení podnikatelského prostředí, které dělají renomované světové instituce, například Světová banka nebo ekonomické fórum Davos, který....

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybych vám ale řekl, že, že čísla ve vztahu k malým a středním podnikatelům zdá, to prostředí se zlepšuje nebo nezlepšuje, budeme moci hodnotit za rok, za rok a půl, protože budeme vidět, co se, co elektronická evidence tržeb udělá s tím malým a středním podnikáním. Tudíž, že může mít jeden z hoteliérů a daňových poradců tento kritický názor, že zatěžujete ty malé a nejdete po velkých.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Především teda platí, platí jedna věc. Je samozřejmě povinností ministra financí se zabývat nejenom malými a středními podniky ale všemi podniky. Řešit taky transfer, transfer zisku velkých, velkých společností a je to třeba dělat na evropské úrovni, protože to nemůže dělat osamoceně země jako je Česká, Česká republika. A ty ambice jsou pokračovat ve všech směrech a není to tak, že by se vybírala jenom nějaká skupina specielně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Martine Kubo, vy když se podíváte na politiku občanských demokratů, protože svolali jste společně s TOP 09 mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Uskuteční se příští týden právě k elektronické evidenci tržeb. Není to jen řekněme rétorika jak to vládě znepříjemnit, protože je jasné, že nedojde k odložení elektronické evidence tržeb.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
My dlouhodobě tvrdíme, že elektronická evidence tržeb vůbec nic neřeší. Já když jsem tady poslouchal pana ministra Mládka. Ekonomika roste, akorát na tom česká vláda nemá vůbec žádný podíl, protože ona roste všude kolem nás. A až bude klesat všude kolem nás, bude klesat i v České republice. Stoupá počet firem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale rosteme více, než rostou některé země v okolí nás.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
To je jasné, ale když se podíváte, jak je naše ekonomika orientovaná, že je velmi proexportní a je ta vazba na vývoz z Evropské unie a pan ministr Mládek o tom mluvil minulý týden.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Ale vy jste pane ministře předvedli, že za vaši vlády bylo možné klesat v České republice a růst všude jinde.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Nechte mě to doříct.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Nechám vás to doříct.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já vás taky potom nechám povídat. A pak se samozřejmě odvoláte na některé průzkumy a výsledky doing business. Ale já musím říct, že ty pocity těch obyčejných živnostníků, kteří a malých firem, kteří jsou dnes neustále zatěžováni kontrolními hlášeními, dalšími systémy a teď na ně ještě přijde EET, tak ty pocity jsou jiné, než když si v Praze v kravatě, kde všechno funguje, čtete doing business a máte pocit, že je to prima. Tak ti lidé v těch krajích, kteří mají malé cukrárny nebo mají, já nevím, květinářství nebo mají malou restauraci nebo mají malý penzion, tak z toho mají úplně jiné pocity, a to EET na ně dopadá a dopadá na ně naprosto nesmyslně. A mě fascinuje ta vaše řekněme zahleděnost nebo zahleděnost pana ministra financí do Chorvatska, protože každý, kdo v Chorvatsku byl, přeci musí připustit, že to srovnání naprosto pokulhává. Kdo byl někdy v Chorvatsku tak ví, že ten maloobchod tam probíhá úplně jinak než u nás. Je tam 4,5 milionu lidí a miliony a miliony turistů, kteří nakupují převážně v malých cukrárnách, kavárnách, v malých stáncích. Česká republika.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale Chorvatsku to výrazně zvýšilo příjem do státního rozpočtu, zavedení elektronické evidence tržeb.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já vám také říkám, že proto, že to je úplně jiná ekonomika než u nás. U nás většina lidí nakupuje ve standardních maloobchodních řetězcích, které už dneska ty tržby mají evidované a není tady takový podíl šedé ekonomiky. Šedá ekonomika v Chorvatsku je pomalu ke 30 % někde kolem Rumunska a Bulharska. Šedá ekonomika v České republice je skoro půlka někde na 15 %, čili ta fascinace Chorvatskem je pro mě naprosto nepochopitelná a ty výsledky také u nás nemohou dopadnout takhle.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přepněte si na zpravodajskou čtyřiadvacítku, kde záhy pokračujeme v diskuzi Jana Mládka a Martina Kuby, řeč bude nejen o elektronické evidenci tržeb, respektive o podmínkách pro malé podnikání ve vztahu i k tomu velkému a také o zavřených obchodech o svátcích. Na ČT24 pokračujeme v diskuzi i toto téma bude.


Václav MORAVEC, moderátor:
Ještě jednou vítejte a hezké nedělní odpoledne na zpravodajské ČT24 z observatoře Žižkovské vysílací věže. Připomínám, že hlavními hosty Otázek zůstávají dva muži. Jeden, který řídil průmysl a obchod a druhý, který ho řídí teď. Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu, ještě jednou hezké odpoledne, pane ministře, vítejte.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Pěkné odpoledne.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vítám jeho předchůdce ve funkci Martina Kubu z Občanské demokratické strany. Ještě jednou vítejte na ČT24.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Pěkné odpoledne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když je tady tedy řeč o té mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny k elektronické evidenci tržeb, nepředpokládáte, že byste jí odkládali, když za necelý měsíc bude spuštěna v té první fázi, pane ministře?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Nepředpokládám, nemám o tom žádných zpráv. Ale asi mi dovolte reagovat na pana mého předchůdce, předpředchůdce. On mluvil o třech věcech, že když HDP roste, tak to roste všude, že doing business je nedůležitý a jak už chodí v byznysu EET. Tak především HDP. Právě vláda, ve které pan Kuba seděl, prokázala, je možné dosáhnout toho, že celá Evropa po krizi roste, akorát česká ekonomika klesala a to bylo udělaný domácími chybami, takže to není automatické, vláda to může zkazit natolik, že v okolí se koná růst a u nás se nekoná. Je to empiricky prokázané. Doing Business je důležitá věc, byť to nemusí nutně znamenat, že pro každou firmu to znamená perfektní prostředí. Ale jenom bych si dovolil sdělit pár čísel, kam jsme se dopracovali. V roce 2013, když pan Kuba seděl a ministerstvu a byla tady vláda pana Nečase, tak jsme byli 65. v tom žebříčku, teď jsme se posunuli na 27. místo. To je celkově. Pak ještě ministerstvo průmyslu a obchodu má na starosti dvě kategorie. Jedno je zahraniční obchod, druhé je zavádění elektřiny. Zavádění elektřiny za pana Kuby jsme byli na 143. místě, teď jsme na místě třináctém. Co se týče lehkosti zahraničního obchodu, za pana Kuby 68. místo, jsme na místě prvním. My jsme na tom pracovali. Odpracovali jsme to, posunuli jsme to, a chceme se posunout i dál, čímž vůbec netvrdím, že to může nutně znamenat, že ty podmínky pro podnikání jsou v té každé cukrárně, v malém provozu jednoduché.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže připouštíte, že jste mohli zvýšit administrativní zátěž zvláště pro ty malé.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Nechte mě to, prosím dodat, jako to dokončit. To, co mi vadí na vystoupení pana Kuby, že tam se vůbec neobjevuje férovost podnikání. Já například na rozdíl od pana ministra Babiše si nemyslím, že hlavním cílem EET je to, aby se vybralo více daní. Bude samozřejmě příjemné, když se nějaké vícedaně vyberou, asi se i vyberou.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy věříte odhadu těch 18 miliard?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Možná to bude o něco víc, ale pro mě to není důležité. Pro mě je důležitá jiná věc. Férovost podnikání. Aby ti, co platí daně, co to dělají poctivě, nebyli za hlupáky a nebyli v nerovné soutěži s těmi, co podvádějí. A to já si myslím, že férový byznys a dokonce i pro pravicovou stranu by měl být cíl, že ne ti, kteří jsou otrlí, takže na tom vydělávají více, než ti, co dodržují pravidla.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy myslíte, že dříve, jenomže ať se dostane ke slovu také Martin Kuba, že za nich ti, kteří byli otrlí.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Na tom byli dobře. Přece tenhle ten systém je jejich práce, jejich dílo.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Pane ministře, s údivem poslouchám, jak tady sdělujete všem těm živnostníkům, kteří tady fungují ve všech těch menších obcích a nejsou zrovna v Praze, v těch regionech, že vlastně oni jsou ti, kteří tady kradou. Kouká to na nás z reklamy, kterou platí stát. Já nevím, kdo ji platí, jestli generální ředitelství nebo finanční ředitelství a sděluje, že 18 miliard korun. Já vůbec nevím, kdo na to přišel, je to politický nápad Andreje Babiše a vás, tak ho říkejte na vašich stranických fórech, říkejte ho vy tady, ale nevyberte tady od občanů daně a nevysílejte jim v televizi, že se tady ztrácí 18 miliard korun, prostě proto, že on ten výsledek může být mnohem menší. Já nepochybuji, že nějaký může být. Chápu, že se někdo uměle třeba drží pod hladinou milionu korun, aby se nedostal do DPH. V tom já nemám problém, v rovnosti podnikání s tím já nemám potíž.

Václav MORAVEC, moderátor:
A chápete, že může elektronická evidence tržeb přispět právě k rovnosti podnikání?

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já to jenom dořeknu. Já třeba rozumím, že jsou podnikatelé, kteří se uměle udržují pod milionem korun a elektronická evidence tržeb tomu může pomoct. Ale pak zasahuje řadu naprosto malých a drobných podnikatelů, kteří i v zemích kolem nás, u kterých bychom se měli inspirovat, a není to Chorvatsko, jsou z toho vyjmuti. Třeba v Polsku neplatí tato evidence pro lidi, kteří vydělávali třeba v loňském roce méně než 130 tisíc korun. V Rakousku platí jen pro lidi, kteří vydělávají nad 400 a vybírají třeba sto tisíc korun ročně. To jsou třeba praktičtí lékaři. Vezměte si, ti lidé dostávají většinu peněz na účet z pojišťoven a protože vybírají běžně nějaké platby za vyšetření, tak vy ty šedesátileté dámy vlastně dneska praktické lékařky nebo dětské lékařky budete nutit mít tam elektronickou evidenci tržeb.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy, Martine Kubo, chápu správně, že pokud a je jasné, že vláda tu věc prosadí, příští rok v březnu se rozšíří počet těch, kteří budou spadat do systému elektronické evidence tržeb. Že vy, pokud byste se podíleli na vládě, tak byste nebyli možná pro úplné zrušení elektronické evidence tržeb, ale omezení rozsahu těch, kteří do ní spadají?

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Ne, v téhle té chvíli my, kdybychom se podíleli na vládě, tak ji nikdy nezavádíme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, ta už bude zavedena, to už nehledě na vás.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
My tvrdíme, že by měla být zrušena. A pokud na to dosáhneme politicky a budeme mít takovou politickou sílu v té vládě, tak budeme trvat na tom, aby byla zrušena. My jsme přesvědčeni, že ten únik v těch daních, o kterém se tady diskutuje, není právě u těch drobných malých živnostníků, je někde jinde a ti velcí, ti už všechny ty systémy mají zavedené. My se tady tváříme, jakoby tady ta ekonomika naprosto fungovala nekoordinovaně. A to, co tady říkala úvodní reportáž, že zatěžujete ty malé, no o tom to právě je. Všichni ti velcí už ty systémy mají najeté a vy teď nutíte, já nevím, majitele restaurace támhle v Nových Hradech, nebo někde na severu Čech, aby si koupil nový počítač, protože na tom starém mu padají softwary. Nutíte je, aby se připojili na internet, platili si. A ten podíl, který za to ti lidé musí dát, je úplně jiný než u velké firmy, která to prostě má běžně. Kontrolní hlášení malou firmu v procentech stojí něco úplně jiného, než velkou firmu, která to má běžně zajeté.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Můžu reagovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vteřinku, pane Jane Mládku, právě když tady navážu na slova Martina Kuby, tak daňový poradce a hoteliér Jan Rambousek vidí, co se týče té administrativní zátěže pro menší a malé podnikatele, tu situaci poměrně pesimisticky, připomeňme si jeho slova?

Jan RAMBOUSEK, daňový poradce; hoteliér:
Plno těch malých podnikatelů je pod takovou administrativní zátěží, že dneska zvažuje, jestli budou dál podnikat nebo nebudou dál podnikat. A najednou prostě zjišťujete, že toho času, kdy můžete podnikat, vám ubývá a místo toho nahrazujete práci státního úředníka.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká Jan Rambousek v rozhovoru pro Českou televizi a naráží na to, že finanční správa má už dnes dostatek dat, ze kterých může odvodit, kdo šidí na daních a provádět tam daňové kontroly a podobně. Vy nepřipouštíte, pane ministře, za ministerstvo průmyslu a obchodu, že té administrativní zátěže je pro ty podnikatele, ať jsou malí nebo velcí, příliš, a že by bylo dobré rozpohybovat ty státní úřady, ty kontrolní úřady, protože vybírají obrovské množství dat nebo dostávají obrovské množství.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Já hned k domu řeknu. Z vystoupení pana Kuby mám takový bizarní pocit. Já jsem tady něco řekl a on jakoby si vedl stále svou, vůbec mě neposlouchal. To beru skoro jako neuctivé. Já jsem přece říkal, že 18,5 miliardy korun je nějaké číslo pana Babiše, které já vůbec nepovažuji za důležité, že daleko větší považuji tu férovost. To znamená, aby ti, co nepodvádějí, co platí daně, platí sociální pojištění, platí DPH, nebyli biti za to, že to někteří jiní nedělají. Já jsem také nikdy neříkal, že ‚všeci kradnú‘, na to má trademark pan ministr Babiš. Ale ono to podotýkám, pokud to, já jsem také bohužel vystudoval nějakých pár kursů logiky, pokud bychom to vzali důsledně, tak to platí i na něj, samozřejmě, jestli ‚všeci kradnú‘, tak i on ‚kradně‘ a samozřejmě platí to i na celé jeho hnutí. Ale takhle on to, předpokládám, tedy nemyslel.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale teď se vrátíte, prosím, vraťte se k té mé otázce. Vy jako ministři průmyslu a obchodu jste ve všech těch materiálech, když jsem se díval na podmínky pro podnikání, mluvili a přiznávali, že tady je administrativní zátěž. Proto se ptám.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Ano. Já vám povím, kde vidím problém, protože to je samozřejmě, pan ministr Babiš má obecnou politickou podporu na úrovni vlády, na úrovni koaličních stran, ale výkon konkrétní parametry jsou za ním. Ty problémy podle mého názoru nejsou primárně v tom. Ti, kteří podnikají na plný úvazek, ti kteří to mají jako hlavní činnost. Problémy se můžou objevit na malých vesnicích, kde zanikla hospoda, se stane, že sdružení hasičů přes víkend čepuje pivo a provádí nějakou ekonomikou aktivitu. Samozřejmě, pokud je to tohle, tak to si dovedu představit, že takováto sdružení by mohla dostat výjimku a je to samozřejmě věc, kde by to byl problém. Může to být problém u těch lidí, kteří jsou živnostníci pouze na částečný úvazek, prostě jsou někde zaměstnání a vedle toho pracují. Ale samozřejmě musí to být tak, aby se z toho nestala mezera k dalším únikům. Zkušenost ze zemí, které to zavedly nebo které zavedly něco podobného, že pokud to má fungovat, tak samozřejmě nezbývá nic jiného než na ty nejrůznější inovace, které tady popisoval pan Rambousek, musí stát reagovat a ty díry zacelovat a zároveň by měl také řešit, pokud se ukáže, že pro nějakou skupinu je to neadekvátní, tak to prostě omezit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítáte vy jako ministr průmyslu a obchodu s tím, že dříve či později, možná ještě do konce mandátu této vlády, dojde k nějaké novele zákona o elektronické evidenci tržeb z pohledu, že zatěžuje ty menší. Jasná odpověď.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Já si myslím, že tohle to ani nemůže, protože on je ten náběh je postupný. Některé ty skupiny tam spadnou až v roce 2018, ale zase na druhé straně vyloučit se nedá nic. Samozřejmě musela by to být jednoduchá novela, která by pravděpodobně musela být schválena v prvním čtení.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy s ní nepočítáte zatím.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Zatím nikoliv, ale vylučuje se to.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemyslíte že, se ukáže, že ten zákon je obcházen. Jan Rambousek říkal, že provozovatelé malinkých ubytovacích zařízení, když jej budu citovat, budou přecházet na to, že přestanou podnikat v oblasti ubytování a převedou to do § 9 podnikání a budou provozovat pronájem nemovitosti.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Samozřejmě těch nápadů nepochybně některé budou existovat. Ale zároveň je to potvrzení toho, že asi neplatí potom daně v plném objemu, jak by měli, protože jinak by něco takového nedělali.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Mně skutečně velmi přijde líto vůči těm lidem, kteří tady podnikají a fungují, že vy je všechny pořád považujete a ono to tak bylo, když se podíváme na vaše výroky, když jste vstupoval do té funkce, tak živnostníci parazitují na tom systému, pan Babiš oznámil...

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale Jan Mládek se za to omluvil za tu formulaci.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Tomu rozumím, že se za něj omluvil, ale...

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Pane Kubo, to je vaše licence, to je jediné, co po vás politiky zbylo, že jste proti mě vedl mediální kampaň. Více jste toho nebyl schopen.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Počkejte, nechte mě domluvit, tak jako hezky hovoříte a rozčiluje vás, když mluvím já. Teď jenom chci říct, vy nemusíte přeci přijímat žádnou novelu. Vy jako vláda podle toho zákona můžete udělat řekněme nařízením vlády, vyčlenit tu skupinu a já považuji, že za úplně logické, kdybyste udělali to, co třeba udělali v Rakousku, že se to netýká těch, kteří mají obrat menší než 400 tisíc korun, protože ti nefixlují s DPH. Mají k tomu milionu hodně daleko, a jsou to třeba ti praktičtí lékaři, lidé, kteří mají malé obchůdky, to jsou prostě lidé, kteří se tím živí, vydělávají peníze. Mě fascinuje ta vaše představa toho, jak to všechno bude fungovat. Ono je to hezky popsáno v tom zákoně. Ale vyjeďte někdy do těch regionů, do těch malých obcí a představte si, jak to ta prodavačka nebo ten číšník nebo ten člověk, kavárník dělá v tom reálu. Tam je napsáno: Pokud mi nebude fungovat internet, do dvou vteřin můžu vydat účtenku bez toho. To se vždycky krásně napíše, ale já úplně přesně vidím, jak ta věc bude fungovat. Ta zátěž těch malých podnikatelů je opravdu zbytečná, extrémní a skutečně ty daně, o které stojíte a chcete je vybrat, neutíkají u těchto skupin podnikatelů. Tam prostě nejsou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy nepřipouštíte, pokud Jan Mládek zase nemá říct, že ho překvapujete, že ho neposloucháte, tak připouštíte, že dojde k jistému narovnání podmínek v rámci?

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já si nejsem jistý, jestli k narovnání podmínek. Já jsem přesvědčen, že ti velcí už dneska všechny systémy hlídané mají. Pokud máte penzion a nepracujete v něm jenom sám, pane redaktore, nebo máte restauraci a nepracujete v ní jenom sám, tak v ní nastavujete systémy, aby se vám neztrácely peníze. A to, co říkal pan kolega Rambousek, ono je to totiž pravda. Kdyby nějaký kontrolor, který umí mechaniku hotelu, někam přijel, tak první, co si nechá předložit: předložte mi, kolik platíte za faktury bookingovým kancelářím a okamžitě zjistí, kolik tam hostů bylo. Druhé je: Předložte mi, kolik hostů vám platilo kartou. A tam, kde může unikat ta tržba, může pouze v momentě, kdy člověk přijde do hotelu, jen tak jde kolem, vstoupí tam, zaplatí hotově a ještě zaplatí dopředu a teď mi řekněte, jaké procento to je. Já tvrdím, že EET je o tom, že jdeme s velkým kanónem na komára a tvrdíme, že vybereme moc peněz a bohužel to sdělujeme té veřejnosti, která s tím třeba nemá zkušenost, protože chodí do práce a nepodniká a přesvědčujeme ji, že tam utíká 18 miliard korun a ti lidé vám to věří. Ale každý, kdo podniká, na těch vsích nejsou ti lidé, kteří mají ta drahá auta a drahé domy. Ty jsou jinde. To jsou jiní pánové. To nejsou ti živnostníci, na které je třeba jít s tím kanónem.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Pan Kuba tady vytváří mylný dojem, že se to týká tady ta elektronická evidence pouze těch nejmenších.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Všech, ale ti nejmenší na ni nejvíc doplatí. Ale ti na ni nejvíc doplatí.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Všech se to týká a ani fakt, že mají nějaký evidenční systém, neznamená, že ty data poskytnou státu, protože oni je používají primárně proto, aby je neokrádali vlastní zaměstnanci, aby měli přehled. Ale to ještě neznamená, že ta data poskytnou státu. A mám pocit, že vy nechcete moc transparentnost, protože ve světě je totiž takový trend a Švédsko už je blízko. Například že platby budou probíhat v zásadě pouze bezhotovostně a dříve nebo později zmizí hotovostní peníze. Potom se dopracujeme k nějakým podobným systémům a nebude možná nutné EET. U nás to bude trvat ještě nějakou dobu a všechny takové ty řeči, že samozřejmě může být problém s internetem, tak když se to vyřeší s kartami VISA nebo jinými kartami, tak se to samozřejmě vyřeší i s tím.

 

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono, když se bavíme o podmínkách pro podnikání, tak na straně jedné se tady pro ty menší a střední podnikatele zavádí elektronická evidence tržeb, když se pak velká firma typu nějakých dolů dostane do potíží, tak stát ze své kapsy půjčuje nebo dokonce dává peníze. Soukromá firma má trable, ať za to může špatné hospodaření nebo krize na trzích, řešení problémů závisí na tom, jak ta firma je velká. Když je malá, tak logicky zkrachuje. Když zaměstnává hodně lidí, proč by nezkusila přehodit problém na stát. My jsme to zažili nejen v souvislosti s OKD, v těch posledních měsících, a proto nás v sociologickém šetření trendu Česka 2016 zajímalo, co si lidé myslí o roli státu, případných potížích velkých soukromých firem, tady jsou nejnovější data.

redaktorka:
Pokud se společnost významně podílí na zaměstnanosti v regionu a ocitne se ve finančních potížích ohrožujících provoz, pak by měla podle 55 % lidí dostat od státu půjčku, kterou bude muset splácet. Dalších 17 % lidí se domnívá, že stát by měl takové firmě finančně vypomoci i bez ohledu na to, jestli své peníze dostane zpět. Pouze necelá čtvrtina občanů je pak zásadně proti jakékoliv formě státního zásahu.

Martina HÁJKOVÁ, spoluautorka průzkumu, TNS Aisa:
Ukázalo se, že ten názor, že stát by v tomto případě neměl nijak zasahovat, mají častěji muži, podnikatelé, spíše lidé s vyšším vzděláním a lidí starší, respektive ta míra toho nesouhlasu nějak zasahovat nám roste s věkem. Naopak ženy, mladí lidé do 29 let, lidé se základním vzděláním či vyučení a také lidé ekonomicky neaktivní častěji než ostatní zastávají názor, že stát by v tomto případě měl poskytnout nějakou finanční pomoc, půjčku této firmě a to i za cenu, že tyto peníze nedostane zpět.

Václav MORAVEC, moderátor:
Slova spoluautorky výzkumu Trendy Česka 2016 Martiny Hájkové v rozhovoru pro dnešní Otázky. Připomínám, že TNS Aisa sbírala ona data na reprezentativním vzorku víc než 600 respondentů a to od 8. do 27. října letošního roku. Pane ministře, vláda v červenci schválila, když budeme u té konkrétní firmy, u OKD, půjčku ve výši 700 milionů korun a podle informací České televize OKD požaduje dalších 600 milionů na financování sociálního programu. Máte písemně takový požadavek managementu OKD?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Obecně bych chtěl k tomu říci, že já osobně považuji za naprosto nepřípustné poskytovat velké firmě, ve které sedí ti vlastníci, kteří tu situaci způsobili. Situace OKD je jiná v tom smyslu, že firma je v insolvenci a původní vlastníci jsou pryč. To je ten minimální předpoklad. Co se týče té půjčky, tak je to půjčka za konkurzní podstatou, čili to je privilegovaná pohledávka, která by měla být uhrazena před jinými pohledávkami. V tuto chvíli bylo vyčerpáno zhruba 150 milionů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Z těch 700.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Z těch 700. Co se týče, ale tyto peníze nejsou použitelné na sociální programy.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy jste už dostal písemný požadavek?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Nedostal jsem žádný písemný požadavek. To já považuji za naprosto nezbytné, protože tady ti, kteří něco chtějí, tak musí projevit jasnou vůli, že to chtějí.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy v případě, že to dostanete písemně, tak myslíte, že to je reálné, aby vláda, stát uvolnily 600 milionů korun do sociálního programu?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Upřímně řečeno, nevím. Pokud to přijde, tak to vezmu na vládu a vláda se o tom jistě pobaví jako celek, protože bude muset jako celek rozhodnout.

Václav MORAVEC, moderátor:
A váš postoj bude doporučující?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Nejsem si jist.

Václav MORAVEC, moderátor:
To znamená, že se kloníte spíše k tomu ne?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Podívejte, ono je to komplikované. Tady těch 6, 7 milionů už bylo jednou dohodnuto, už jednou byla schválena jako veřejná pomoc Evropskou komisí. Akorát, že ta původní smlouva byla napsaná tak, že skončila její platnost díky podmínkám, které si tam tehdy stanovilo samotné OKD. Čili jsme na začátku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdyby vám přišla taková žádost, sociální program pro útlum těžby, protože je jasné, že tady došlo ke krizi těžby uhlí navíc koksovatelného uhlí, kvůli cenám se OKD dostala do potíží, když necháme stranou ty staré vlastníky. Vy byste poskytl na sociální program 600 milionů korun?

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Pane redaktore, já si myslím, že to je přesně ten příklad, který ukazuje tu nerovnost mezi malými a velkými, protože tohle to se běžně stává malým firmám v regionech, kteří mají třeba 20, 25 nebo 30 zaměstnanců, že jim vypadne nějaký kontrakt a nemusí to být nějak složité, ale vypadne jim německá firma nebo rakouská, kam vyváží a já jen tvrdím, že kdyby majitel nebo kdyby to OKD bylo v režimu malého podniku, tak už ten majitel má oblepený exutory celý byt, nebo dům prostě a ten finančák ví, jak si na to sáhnout.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ten majitel nezaměstnává tolik lidí a je to sociálně citlivé téma.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Majitel již tam není a firma je v insolvenci, jenom si dovolím.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já jenom říkám, že je to to, jak jsou často ti malí vystaveni úplně jiným podmínkám, než ti velcí a je to takové to, co potom v té společnosti velmi často jako bují ten názor, no tak než se pohybovat v milionech, tak to ukrást v miliardy, protože pak už to za vás bude řešit stát. Protože pak už je to sociální problém, pak už najednou k tomu všichni musíme přistupovat pozor, co se vlastně stane. Kdežto každý ten poctivý podnikatel, který zkrachuje třeba ne svou vlastní vinou, a má na sobě 50 lidí, tak to musí zaplatit ze svého a je prostě často tohle to v tom terénu vidět. Takže pro mě je ten příklad OKD velmi nešťastný.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy byste tu půjčku nad těch 600 milionů, vy byste nedal ani těch 700.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já už bych tu první půjčku, už s tou bych měl problém, protože jsem přesvědčen, že tam posílají státní peníze, které se nikdy nevrátí. Kdyby to byla firma pana Mládka nebo kdyby to byly jeho peníze a měl by je půjčit ze svého a já silně pochybuji, že by je půjčil. Jsem silně přesvědčen, že by je nepůjčil ani ministr.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy myslíte, že těch 150 milionů zatím čerpaných respektive celá ta částka 700, pokud bude čerpána, že bude odepsána.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že se jich nikdy nedobere stát zpátky. A je to klasické ve veřejných rozpočet a to je to, co já tvrdím, když je máte rád ze své firmy, dávají se jinak, ve veřejných rozpočtech jsou často peníze pouze nuly na papíře, takže se rozdávají velmi dobře a snadno.

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte si, že je stát odepíše těch 150 milionů?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Podívejte, já bych už použil tu analogii pana Kuby s tím malým podnikem o 25 lidech. Tak to znamená, že ta analogie je taková, že ten majitel už by nebyl majitelem, a řeší se, co s těmi zaměstnanci. Řeší se, co s těmi zaměstnanci, ne to s tím majitelem. Já jsem hrozně rád, že jsme ustáli jakékoliv nápady, že bychom něco dávali do firmy, která byla spravována původními majiteli a ty tlaky byly poměrně silné. Co se týče.

Václav MORAVEC, moderátor:
Odpisů těch 700 milionů?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
To bylo ještě před tím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, pane ministře, já se ptám na to, jestli vy věříte tomu, že ta půjčka bude vrácena.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Co se týče téhle té půjčky, s vysokou mírou pravděpodobnosti bude vrácena, protože je to pohledávka za podstatou. Ten problém je jiný. Já pojedu někdy v blízké době do Moravskoslezského kraje a sejdu se s radou, kde je také tuším zástupce ODS a budu chtít slyšet od těch lidí toho kraje, jestli jsou připraveni na tu tvrdou pozici žádné další peníze, 12 tisíc lidí odejde na dlažbu okamžitě, dalších 12 tedy je na to navázáno, půjde následně v těch firmách. Jestli tedy ten kraj, protože panu Kubovi se to mluví, on je v krajské politice, v jižních Čechách naštěstí žádné doly nemáme. Takže to je prima.

Václav MORAVEC, moderátor:
To teď vy říkáte také jako jihočeský politik. Vy tam máte rybníky.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Ano, my tam máme rybníky, ano. Na Ostravsku ty doly mají a jsem hrozně zvědav na tu pozici, protože to, co stát řeší, a to chci zdůraznit, nejsou žádní majitelé, ty už jsou pryč. Firma je v insolvenci, ale řeší se, co s těmi lidmi. A samozřejmě...

Václav MORAVEC, moderátor:
Jestli to chápu správně, promiňte, těch 600 milionů, když vám přijde požadavek od OKD, na uvolnění 600 milionů na financování sociálního programu, bude s tím souhlasit politická reprezentace Moravskoslezského kraje, tak budete lobbovat ve vládě, byť s tím máte problém?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Ne, ne, ne. Ano, když se za to, já se budu ptát té reprezentace politické, ideálně rady kraje, jestli za tím stojí. Jestli stojí za tím, co tam zatím tak někde běhá ve vzduchu, jestli oni jsou ti, kteří to podpoří, protože to je pro mě důležité. Když mi, tam je tuším hejtman za ANO, když mi pan hejtman řekne, že to nechce, tak já s tím do té vlády samozřejmě nepůjdu. Já nemůžu jít proti vůli toho kraje, protože ten kraj by se k tomu měl jasně vyjádřit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Co myslíte, že řeknou vaši zástupci v krajské radě?

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já myslím, že naši zástupci budou hledat nějaký model, aby došlo k uplatnění těch lidí na tom trhu. Dneska říkáme to oba tady.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy myslíte, že nepodpoří ten návrh, aby 600 milionů.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Aby bylo zřejmé panu místopředsedovi, on to možná tak nesleduje, to není o tom, že by ti lidi nechtěli uplatnit se na trhu. Ty možnosti jsou dneska poměrně velké, to je o tom, s jakým odstupným odejdou. Jestli odejdou se třemi platy podle zákoníku práce, nebo v průměru s 10,5 jak mají v kolektivní smlouvě.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já to sleduju poměrně v pořádku, nemám s tím problém. Pouze říkám, je to situace, která se řeší proto, že je to velký počet zaměstnanců. Je řada takovýchhle firem, kterým se to za rok stane. On ten součet nebyl by menší. Možná je to tisícovka, ale pana ministra to prostě v té chvíli nezajímá a v tom já tvrdím, že ten postoj k těm malým a velkým je jiný, protože tohle to je sociální problém a hledejme model, jak se tito lidé uplatní na tom trhu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je to bez těch 600 milionů podle vás.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já jsem skoro přesvědčený, že to jde bez 600 milionů.

Václav MORAVEC, moderátor:
A je to názor i vaší krajské reprezentace z Moravskoslezského kraje.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já jsem přesvědčen, že ano, tak jak jsem s nimi mluvil. Zlevněme třeba pro ty zaměstnavatele, kteří je zaměstnají, sociální odvody, zvýhodněme jejich zaměstnání tak, ať to v té chvíli na tom trhu pružně může fungovat. Dneska odvody u nás pro zaměstnavatele jsou extrémně vysoké. Pokud bychom umožnili tyto lidi takto zaměstnat, tak já jsem přesvědčen, že v tom průmyslu se uplatní, ale když se tu teď budeme strašit jenom 12 tisíci lidmi na dlažbě, tak samozřejmě ta diskuse emotivně vypadá jinak, ono se to možná v tom regionu zvládne. Zvládne se to bez nějakých masivních podpor a bez vydávání peněz. Ale mě na tom skutečně trápí a já chápu, že ti lidé jsou pryč, ale ti lidé si odnesli z České republiky miliardy dolarů, já nevím korun, miliardy dolarů, a za nimi tady zůstává paseka, kterou musí řešit stát. A v tom myslím tu nerovnost mezi těmi malými, kteří si nakonec za to musí nést tu zodpovědnost. Ten finančák je dožene a dosáhne na ně. Kdežto na pana Bakalu se tváříme, že nedosáhneme a vy tady z vlády uvolňujete 700 a 600 a dalších stovky milionů.

Václav MORAVEC, moderátor:
To zatím uvolnili 150.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Tak 700 jsme slíbili, které nikdy nedostaneme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jan Mládek říká, že je dostane.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já nevím tedy z čeho.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Ale je to pohledávka za konkurzní podstatou.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Akorát na pohledávku vždycky musí být nějaké peníze, aby se měla uhradit.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Ale tam samozřejmě nějaké peníze jsou, nějaká aktiva také existují a má to prioritu a co se týče pana Bakaly, tak se s tím zabývají orgány činné v trestním řízení, ale je to samozřejmě komplikovanější v okamžiku, kdy tam vstoupí mezinárodní prvek.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane ministře, vy jste v souvislosti s horníky, mluvil a předložil na konci nebo v polovině října jste projednávali na vládě novelu zákona o zvláštním příspěvku horníkům. Šlo by i o horníky, jak Andrej Babiš v první hodině otázek vás kritizoval, že chcete dát i na sever Čech peníze a že on je zásadně proti. Budete trvat na tom, aby vláda o té vaší novele zákona o zvláštním příspěvku horníků i pro útlum v severních Čechách, aby o něm hlasovala, nebo když vidíte, že koaliční partneři jsou proti, tak to vzdáte?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Vy jste trošku spojil dohromady dvě věci. Jedno bylo nařízení vlády, jedno byla změna zákona. To, o čem je změna zákona, je věc, kterou již horníci dostávají, pokud je přesažena určitá míra expozice, dostávají měsíčně 1500 nebo 1800 korun. To už je existující dávka. Problém je pouze v tom, co se stane, a vyplácí jí zaměstnavatel, co se stane, když se firma dostane do konkurzu, tak se v případě V-OKD, což je Výstavba Ostravsko-karvinských dolů. Zjistilo, že ti lidé se velmi obtížně dostávají k těmto penězům, protože je tam dlouhá doba, dokud je ta firma v konkurzu, tak jim to nevyplácí a je to platba typu mzda, která obvykle za konkurzu je preferovaná. Toto jsme chtěli napravit. A co se týče těch severních Čech, tak to už je něco, co vláda rozhodla. To už se stalo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale teď mi řekněte, to znamená, že tu novelu, kterou jste přerušili a kde byl Andrej Babiš proti, tak vy budete na ní trvat?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Prosím, ta novela je pouze o té dávce, kterou ti horníci dostávají a ta měla zajistit komfortnější postavení těch horníků, kdyby se náhodou OKD dostalo do konkurzu a nemělo peníze, aby jim tuto nárokovou dávku platilo, tak aby to udělal stát. On to bude dělat, pokud bude ukončen konkurz. Ale je tam to poměrně dlouhé období konkurzu, pokud by nastal, kdy je obtížné, aby ti lidé ty peníze dostali. Ale tam se zdá, že bohužel se nenašla politická vůle, takže to nebudu znovu předkládat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nebudete, takže když ten bod je přerušený, tak tuto novelu zákona.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Podotýkám, to nebyly žádné nové peníze, to mělo vylepšit pouze to postavení pracujících v těch složitých situacích, kdy na místo majitelů ve firmě vládne insolvenční správce.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jako ministr průmyslu a obchodu a ostatně vláda Petra Nečase byla ta, které šlo o vztahy s Čínou. Teď slýcháváme i od ministra financí Andreje Babiše, že by Číňané mohli ukázat, jak to myslí s investicemi v Česku, že by mohli například investičně vstoupit do OKD. Myslíte si, že to je reálné, a že by to prokázalo smysluplnost těch čínských investic, které například Andrej Babiš kritizuje a kritizuje to, jak se vychází vstříc tady společnosti, která podle něj je vázaná na sociální demokraty, tedy CEFC.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já musím říct, že v té kritice si s panem ministrem Babišem poměrně názorově jsem blízko, protože jsem přesvědčen, že tady zatím žádné velké investice, které by přinášely něco pro českou ekonomiku, se neobjevily.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, 20 miliard, to nejsou drobné, a jestliže CEFC.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Akorát, se tady zatím jakoby nakupují podíly ve firmách, zatím nejsou tady.

Václav MORAVEC, moderátor:
To jsou investice.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Jasně, akorát to tam nepřináší do té ekonomiky nic nového. Pro nás by bylo dobré, kdyby se tu tedy postavila nějaká nová továrna. Já vím, že se teď něco chystá v Plané někde u nás na jihu Čech. Ale to jak Čína se tady dnes pohybuje, tak je spíše o nějakém skupování nějakých podílů fungujících podniků, to do té ekonomiky nepřináší nic jiného, to spíš rozhoduje o tom, kam potom potečou ty peníze.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy byste přivedl Číňany do OKD a je to reálné, aby šli do těchto investic, protože v souvislosti s vyjednáváním Evropské unie, a Čínou o přiznání statusu tržní ekonomiky, tak se ozvali oceláři, kteří tvrdí: no to je ještě bude krachovat evropské ocelářství kvůli tomu, když se Číně přizná statut tržní ekonomiky.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já jsem o tom přesvědčen, že to je samozřejmě věc, která je problematická, je problematická pro český ocelářský průmysl a ty vztahy s Čínou tady především podle mého by měl obhajovat a prezentovat pan kolega Mládek, protože oni tady mají strategické partnerství a čtyři ústavní činitelé víceméně významně dávají najevo nějakou přimknutost České republiky k Číně, ale ono to na těch číslech není příliš vidět. Když tedy pan ministr Mládek chtěl srovnávat naše působení tak já si troufnu říct, že skoro za mého působení rostl vývoz do Číny v absolutních hodnotách i procenticky více, než roste teď za vašich, a to tady čtyři ústavní činitelé stojí v předklonu před Čínou. Máme enormní obchodní negativní bilanci, která se ještě prohlubuje tento rok, za prvních osm měsíců se ta čísla zhoršují, takže já úplně nevidím v tom, jak se všichni snažíme klanět té Číně nebo snaží se tady vláda klanět Číně, že by to do té České republiky něco přinášelo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste se klaněli také. Petr Nečas, který kritizoval dalajlámismus na strojírenském veletrhu. Ale vy, když jste se klaněli, tak to podle vás mělo lepší výsledky, než když se klaní oni?

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Pane redaktore, já jsem v Číně nikdy jako ministr nebyl. Já jsem nikdy nebyl.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já teď mluvím o vaší vládě.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Dobře, já jsem ale tam nikdy nebyl jako vpuštěn ani jsem nedosáhl té.

Václav MORAVEC, moderátor:
Asi jste se klaněl vy osobně málo. Petr Nečas se klaněl víc.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Asi jsem se klaněl málo. A nikdy jsem nedosáhl té důvěry, že by se se mnou nějaký ministr potkal. Teď se tam potkáváme, ale ono to do té české ekonomiky nepřináší nic. Vyvážíme tam skutečně v řádech desítek miliard asi 45 miliard korun je vývoz, 420 je dovoz. Ta bilance je enormně negativní a ty investice, které by tu přinášely pracovní místa, rozhýbávaly ekonomiky, tu nejsou. Tady se prostě nakupují akvizice, se dělají a nakupují se firmy.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Já musím trochu politovat pana místopředsedu. On to má těžké. My tam máme archiv na tom ministerstvu. On se aktivně snažil o rozvíjení vztahů s Čínou, měl tam velké oficiální jednání s čínskou delegací. Všechno tam je. Bylo to za Petra Nečase. Akorát oni to měli těžké, a měli Karla Schwarzenberga, který měl jiný názor. Teď zase došlo k názorovému posunu uvnitř ODS. Takže on si teď není jistý, jestli má trvat na té pozici z roku 2013 anebo na té současné.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Já jsem si úplně jistý. Já akorát tvrdím, že to co předvádí vaše vláda a ústavní činitelé, naprosto nevede k zlepšení té ekonomiky.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
K tomu se teď dostanu, když dovolíte.

Václav MORAVEC, moderátor:
Investice Číňanů do OKD, je to reálné, když se pro OKD shání strategický partner?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Pane Moravče, vy jste tu debatu trošku zavedl stranou. Já tedy nevím o tom, že by to bylo kdy vážně na stole. Číňané to poslední je, co by byli hloupí a vstupovat do takovéhle ho podniku, kde je spousta závazků na technické likvidace, kde ta budoucnost je krajně nejistá a kde ten výhled, o čem mluvíme, je tak na 9 let plus minus, kdy tak jako tak ta těžba bude nějakým způsobem utlumena. Jde samozřejmě primárně o to, aby byla utlumena civilizovaným způsobem, tak to opravdu není jejich prioritou a tohle to ne. Ale já bych chtěl ke vztahu s Čínou obecně. Naše vláda na začátku se rozhodla, že se pokusí vytvořit partnerství s Čínou a vedla o tom debatu. Pan ministr Zaorálek nám říkal, když řekneme A, tak musíme říct také B a C. To znamená, určitou zdrženlivost při setkávání se symboly, které Čína vnímá negativně. A já jsem to chápal tehdy tak, že na to máme dohodu a na základě toho jsme začali rozvíjet nějaké vztahy. Chtěl bych říct, že ti co se tady chytají těch čísel, které...

Václav MORAVEC, moderátor:
Tady zatím proinvestovaných 20 miliard.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Proinvestovaných 20 miliard. Já jsem nikdy nebyl z těch, kteří slibovali ta vysoká a rychlá čísla, ale to je přece...

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď narážíte na prezidenta republiky.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Také někteří jiní představitelé říkali, že to poroste strašně rychle. Přece je to o tom trendu, přece Čína ještě poměrně nedávno byla čtvrtou největší ekonomikou světa. Pak skočila třetí, teď už je druhou a je jen otázkou, krátkého času, kdy bude největší ekonomikou světa. Ať se nám to líbí nebo ne, s tím toho moc nenaděláme. A je dobré mít nějaké vztahy a zkusit se to ne, aby to byl pro nás problém, ale využít. A ty vztahy probíhají ve třech důležitých oblastech. Je to za prvé: zahraniční obchod. Jsou to vzájemné investice. Oni jdou dvousměrně, je to turistika, o tom obchodě samozřejmě je tam velký deficit. Chtěl bych ovšem také říci, že asi 118 % našeho vývozu se vyváží skrze Německo ještě jednou tolik, protože naše firmy to tolik neumí, jako to umí ty firmy německé a německé firmy mají také masivnější politickou podporu paní Merkel. Možná proto. Pak jsou ty investice, kde se tady mluví jenom o těch investicích v Čechách, ale ony jsou také tři fabriky Škoda Auto v Číně. Vyrábí tam více než 200 tisíc aut. V Číně je Home Credit s 30 tisíci zaměstnanci, ale také třeba TOS Varnsdorf a další firmy. Ten největší jednoznačný úspěch je turistika. Tady máme tři přímé linky do Čengru, Šanghaje a Pekingu. Prudce stoupá počet čínských turistů, což je velmi příjemné, protože nám to nahrazuje výpadek turistů ruských anebo obecně turistů z postsovětského prostoru, kteří nejezdí kvůli složitější ekonomické situaci.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Možná i kratičkou reakci na to, jak mě pan ministr Mládek litoval. Já vůbec netvrdím, že nemáme obchodovat s Čínou a nikdy jsem vás za to nekritizoval. A já jsem se snažil vést ta jednání. Já jsem pouze říkal, že jsem nikdy nedosáhl té důvěry, abych tam byl vpuštěn na jednání s nějakým ministrem. Ale pouze tvrdím, že ten humbuk, který kolem toho je, ta masáž politická, to co se děje kolem návštěvy prezidenta, a různá provolání vašich politických zástupců, neodpovídají partnerskému vztahu dvou zemí tak, jak spolu mají obchodovat. Já jsem vás nekritizoval za to, že se snažíte prodělat nějaký standardní obchodní vztah s Čínou a považuji to za správné a pro český průmysl se na tom oba shodneme. Pouze se ukazuje, že ať tu byl Karel Schwazenberg nebo je tu teď Miloš Zeman horující, tak se na těch číslech příliš nic moc nemění.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Já bych k tomu, jsem rád, že se mohu shodnout v této věci s panem Kubou, protože ano, z hlediska obchodu ekonomiky této země je docela důležité, aby bylo trochu méně emocí kolem těch věcí, protože Čína je jeden z mnoha partnerů, se kterými musíme nějak vycházet a není zdaleka jediný.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Bohužel ty emoce vytváří vaši straničtí kolegové.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se omlouvám, protože, pánové, tu diskusi ukončíme. A poslední otázka na vás, pane ministře, vy zdá se, s největší pravděpodobností jste člověk, který přežije personální zemětřesení ČSSD, kdy premiér chce vyměnit své ministry, takže s vámi počítá. Navíc za vás se postavil úspěšný jihočeský hejtman Jiří Zimola s tím, že počítají Jihočeši, že vy budete lídrem kandidátky sociálních demokratů na jihu Čech pro příští sněmovní volby. Jste rád, že nepatříte k ministrům, kteří jsou v očích Bohuslava Sobotky na odstřel?

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Vy nějak víte toho daleko více než já.

Václav MORAVEC, moderátor:
Novinář má být informován, pane ministře. Ministr by měl být také informován.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Měl by být také informován. Já nechci tyto věci komentovat. Uvidíme, co proběhne příští týden.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale počítáte s tím, že když jižní Čechy říkají, že by vás chtěl jako lídra pro sněmovní volby.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Ale o tom například já tedy vůbec nic nevím. To je jako nějaká vaše spekulace.

Václav MORAVEC, moderátor:
To není moje spekulace. Přečtěte si rozhovor Jiřího Zimoly, protože jsem odkazoval na rozhovor Jiřího Zimoly, že za vámi Jihočeši stojí v souvislosti s vaším fungováním ve vládě.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Ano, ale to tam tuším nebylo nic o lídrovi, nebo to byl nějaký jiný článek, tam bylo, že pan hejtman mě podpořil, a tím jsem rád v pozici ministra průmyslu a obchodu. Ale to je všechno.

Václav MORAVEC, moderátor:
A jste rád, pokud se vám ty personální změny vyhnou.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Tak budu rád.

Václav MORAVEC, moderátor:
Martin Kuba a Jan Mládek, hosté další části Otázek, těším se na další diskuse, pánové, díky na shledanou.

Jan MLÁDEK, ministr průmyslu a obchodu /ČSSD/:
Na shledanou.

Martin KUBA, expert strany pro průmysl a obchod /ODS/:
Mějte se, na shledanou.

MUDr. Martin Kuba

expert ODS pro průmysl a obchod