20. října 2016

Interpelace na ministra zdravotnictví ve věci nedostatku lékařů v Ústeckém kraji

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Radima Holečka na ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka ve věci nedostatku lékařů v Ústeckém kraji.

 
Radim Holeček:
Vážený nepřítomný pane ministře. Interpeluji vás kvůli problému, se kterým se potýkají nemocnice v Ústeckém kraji. Dlouhodobě marně shánějí zdravotnický personál. Využívají všechny možnosti, jak ho k sobě nalákat. Město Kadaň například nabízí jednorázový příspěvek 100 tisíc, vyšší plat, úhradu dalšího vzdělávání a ubytování zdarma. Přesto nikdo nereaguje. Když se někdo například z Prahy najde, vzdá to poté, co si zkusí zoufalé dopravní spojení na R 7 nebo D 8. Nemocnice v Litoměřicích jde cestou vyhledávání budoucích lékařů přímo na univerzitách.
Zajímavou cestu zvolila nemocnice v Žatci a to vlastní náborovou akcí na Ukrajině. Jelikož se vzděláváním cizinců dlouhodobě sám zabývám, velmi mě zajímá to, jak se k těmto náborovým akcím staví vaše ministerstvo. Co musí lékaři cizinci vědět a umět, jaké jsou zákonné rámce k nabírání lékařů cizinců, existuje-li například v daném případě možnost zkráceného vízového procesu, jak vypadá koordinace s Ministerstvem vnitra? Děkuji za odpověď.
Mgr. Bc. Radim Holeček

místopředseda místního sdružení
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen regionální rady
1. místopředseda regionálního sdružení
poslanec PČR