20. října 2016

Interpelace na ministra spravedlnosti ve věci registru přestupků

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Radima Holečka na ministra spravedlnosti Roberta Pelikána ve věci registru přestupků.

 
Radim Holeček:
Vážený pane ministře, interpeluji vás ve věci registru přestupků. Jako předseda podvýboru pro ochranu soukromí, který je apriori vždy podezřívavý proti všem registrům, jsem v tomto případě byl zpočátku ochoten přimhouřit oko. Domníval jsem se totiž asi mylně, že právě v problematickém ústeckém regionu by mohl registr částečně řešit problémy řetězení stejných přestupků.
 
Nejsou to ani tři týdny a už se na tento registr valí velký počet stížností. Poté co jsem mluvil s několika starosty v našem regionu mohu pouze konstatovat, že z nového registru nebyli nadšeni. Říkají, že radnicím to pouze přidá práci, recidivisté ty pokuty stejně platit nebudou, radnice je nakonec budou muset odepsat. Úředníci musí stále zasílat urgence a výzvy k zaplacení a města to stojí čas a peníze.
 
Tudíž, pane ministře, prosím, zvažte, má takový zákon smysl a pokud má, ptejte se na těch radnicích, kde se s tím lidé setkávají v opravdové praxi.
 
Ministr spravedlnosti ČR Robert Pelikán:
Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, odvážím se odpovědět zlidovělým výrokem "pláčete hezky, ale na špatném hrobě". Došlo tu k jistému nedorozumění. Ministerstvo spravedlnosti dostalo nevděčný úkol ten registr řekněme v šibeniční lhůtě zprovoznit a provozovat prostřednictvím rejstříku trestů. To je ovšem to jediné, co s ním máme společného. Otázka přestupků a tedy i úprava existence registru přestupků, zvážení potřebnosti toho registru je věcí Ministerstva vnitra. My jsme prostě dostali tento úkol, ten jsme splnili. Jsem hrdý na to, že jsme opravdu dokázali nemožné a registr zprovoznili v té zákonem předvídané lhůtě, ačkoliv původní ředitel rejstříku trestů za mnou přišel a řekl, že to prostě není možné. A jsem rád, že to funguje a máme s tím spoustu práce. Ale i kdybych chtěl, nemám žádnou pravomoc k tomu jakkoliv tu úpravu měnit. Omlouvám se za to.
 
Mgr. Bc. Radim Holeček

místopředseda místního sdružení
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
člen regionální rady
1. místopředseda regionálního sdružení
poslanec PČR