20. října 2016

Interpelace na ministra financí ve věci nárůstu počtu státních úředníků

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Jana Zahradníka na ministra financí Andreje Babiše ve věci nárůstu počtu státních úředníků.

 
Jan Zahradník:
Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, obracím se s interpelací na pana místopředsedu vlády a ministra financí Babiše. Chtěl bych se ho zeptat na rostoucí počet zaměstnanců, které zaměstnává stát.
 
V roce 2013, když končila vláda ODS, pracovalo pro stát celkově 413 595 lidí. Letos pro stát již pracuje 437 291 lidí, to je nárůst o 23 696 lidí.
 
Ptám se první otázkou na pana ministra. Myslíte si, že je takovýto dramatický nárůst za tři roky ospravedlnitelný? Navíc pro příští rok dle státního rozpočtu je plánováno přijmout dalších 7 637 zaměstnanců. Celkem tím pádem bude pro stát pracovat téměř 445 000 lidí. Jedná se o masivní nárůst, který významně zatěžuje státní rozpočet.
 
Někdy se to zdůvodňuje tím, že se jedná o nabírání učitelů, policistů a nebo vojáků. Ale když se podíváme na nárůst na ministerstvu pana ministra Babiše, kde pracují tedy primárně úředníci, i zde je patrný velký nárůst. Letos tam pracuje 25 516 lidí, pro příští rok je plánováno přijmout 604 nových zaměstnanců, tedy celkem navýšení na 26 120 lidí na Ministerstvu financí.
 
S novými nástroji, které pan ministr avizoval, jako je EET, bylo slibováno zjednodušení kontroly. Proč tyto jednodušší kontroly potřebují více úředníků, je moje další otázka. S tím také rostou i platové nároky.
 
Ptám se tedy, zdali pan ministr se odhodlal k šikanování drobných podnikatelů - (Předsedající žádá, aby poslanec Zahradník položil otázku.) - proto, aby mohl nabírat státní zaměstnance. (S úsměvem, protože poslední otázku zrovna pokládal.)
Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
krajský zastupitel
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
expert pro životní prostředí