17. října 2016

U otázky dálnic v kraji tahá Senát za krátký provaz

Místo aby čekal v napětí na výsledky druhého kola senátorských voleb, vyrazil raději na houby. Z lesa se v sobotu vrátil starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa (ODS) krátce před koncem sčítání volebních hlasů. A výsledek ho potěšil. Podruhé obhájil senátorské křeslo za Českokrumlovsko. „Netroufl jsem si dopředu výsledek vůbec odhadovat. Snažím se ale práci senátora vykonávat poctivě a pomoci regionu a lidem,“ říká 59letý Jirsa.

 


Ve druhém kole senátorských voleb jste se utkal s primářem interny českokrumlovské nemocnice Jindřichem Floriánem. Byl to těžký soupeř?

V druhém kole byl pan doktor Florián významný soupeř, ale také seriózní. Byl jsem rád, že v mém obvodu nekandidovalo hnutí ANO, protože to by zkomplikovalo postup do druhého kola. Jsou dva velké bloky, ANO a ČSSD, sama ODS má 12 procent, musel jsem být kandidát, kterého akceptují všechny ostatní strany kromě ČSSD, která proti mně kandidovala. To se mi asi podařilo. Do druhého kola mě pak podpořily i všechny ostatní strany, STAN, TOP 09, Soukromníci, Svobodní a další. Samozřejmě můj velký dík patří voličům.

Na rozdíl od táborského obvodu, kde se souboj ministra Jana Mládka a starosty Mladé Vožice Jaroslava Větrovského hodně vyostřil, jste nešli s Jindřichem Floriánem do velkých střetů. Ocenili i to voliči?

S panem Floriánem se známe mnoho let, na řadě otázek jsme spolu v minulosti spolupracovali a spolupracovali jsme dobře. Oba jsme komunální politici a chceme, aby se Jihočeský kraj a Český Krumlov rozvíjel. I v kampani jsme si dali pozor, abychom se navzájem neurazili natolik, že bychom spolu už nikdy nemohli jednat. Až na drobné špičkování jsme si nic neudělali. Byl to seriózní souboj a určitě to tak bylo správné.

Za prioritní témata pro Jihočeský kraj, která chcete jako senátor ovlivnit, považujete dopravu, Šumavu a bezpečí občanů. Čím začnete?

Věci přicházejí a mají určitý čas k řešení. Třeba otázka Šumavy teď je řešena v novele zákona, která je zaparkovaná v Poslanecké sněmovně a byla odložena na dobu po volbách. Je to zákon o Šumavě, se kterým nesouhlasím nejen já, ale i jihočeské a plzeňské krajské zastupitelstvo a Svaz obcí Národního parku Šumava. Je to věc, se kterou bude třeba pracovat a z mého pohledu ji neschválit. Otázka bezpečí občanů je trvalá. Evropa je ohrožena migrací z islámského světa a rozšiřováním islámu. Migranti jdou s jasným cílem, chtějí do Německa, Dánska, protože tam mají rodiny. Musíme chránit své hranice, mít silnou policii a armádu. To znamená, že musíme tyto složky dostatečně financovat, když je Evropa v ohrožení. U otázky dálnic v kraji tahá Senát za krátký provaz. Zatímco v jiných otázkách se mi zdá, že můžeme něco dělat, v této otázce jsme slabí. Je třeba, aby vládní koalice neschvalovala zákony typu novela EIA, která zkomplikovala výstavbu, ale aby konečně vláda rozhodla, že dá peníze na dálnice.

ODS slavila úspěch i v krajských volbách. Jak dokázala přivést své voliče zpět?

Jsem zavázán panu předsedovi Fialovi, který zachránil stranu těsně před klinickou smrtí. ODS byla dobře založena Václavem Klausem na konzervativních zásadách a pan předseda i já se na ně snažíme navazovat a držet je. Samozřejmě pořád vedle ODS vznikají konkurenti, ale nemají dobré základy. Řada voličů se tak od jiných středopravých stran vrátila k ODS.
 

Ing. Tomáš Jirsa, MBA

senátor PČR
krajský zastupitel
neuvolněný starosta města
místopředseda regionálního sdružení
předseda oblastního sdružení