6. října 2016

Pravá je jenom jedna

Přiznám se. Jsem společenský člověk. Rád jsem mezi lidmi. A vzhledem k tomu, že jsem současně i předsedou pražské ODS, lidé mě občas poznávají. V metru, na farmářských trzích, v hospodě, v kině nebo i na ulici.

 
 
Někteří nadšeně pozdraví, někteří nenápadně zvednou palec a pochopitelně pár se jich znechuceně ušklíbne. Ale spousta z nich si chce povídat. A ptají se. A nejčastější otázka před volbami je: „Proč znovu volit ODS?“
 
Těch důvodů je pochopitelně hodně. Ale na tramvajové zastávce, při divadelní přestávce nebo ve frontě u pokladny není moc času. A nevěřím, že by kdokoli z nich četl dlouhé volební programy.
 
Takže tady je moje verze „Proč volit ODS v 5 minutách a 5 bodech“:
 
  1. Pro ODS není úspěch sprosté slovo. Ať jste podnikatel, živnostník, zaměstnanec, student, nebo senior, pro všechny má platit to samé. Stát má určit základní dlouhodobá pravidla hry. A ty potom tvrdě vyžadovat. Ne se nám montovat do životů a osobní svobody. Nebo nás dokonce za úspěch jakkoli trestat.
     
  2. Jsme proti zvyšování byrokracie. Současná vláda chce kontrolovat všechny a všechno. My lidem věříme. EET, kontrolní hlášení DPH, prolamování domovní svobody nebo snaha cenzurovat internet jsou jen některé z mnoha nesmyslů, kterými současná vláda ukrajuje z našich svobod. Svoboda je jen jedna a v ODS víme, že se nedá krájet na plátky jako salám z Kosteleckých uzenin.
     
  3. Patříme na Západ, ne na Východ. V roce 1989 se nám podařilo vymanit ze sféry ruského vlivu. Nechceme zpátky. Neprodáme naši zemi Rusům a budeme bránit těm, kteří to udělat chtějí. I když má Západ mnoho chyb, pořád je to kolébka demokracie a svobody, do které chceme patřit.
     
  4. Máme zdravý rozum a hájíme národní zájmy. Nesmíříme se se sociálním inženýrstvím, které prosazují ministři Marksová a Dienstbier nebo s neuváženou migrační politikou Německa. Umělé zvýhodňování na základě kvót podle sexuální orientace, rasy nebo pohlaví je nesmysl. A vždycky vede ještě k hlubším zákopům.
     
  5. EU ano, ale... Nejsme pro Czexit. Ale to neznamená, že vše, co přichází z Bruselu je správné. Ale nejsme ani Velká Británie, ani Švýcarsko. Evropská unie potřebuje reformovat a vrátit většinu pravomocí zpět z Bruselu do rukou národních států.
     
Nikomu neříkám, že je ODS bez chyb. Bez chyb není žádná strana ani hnutí. Je nás skoro 15 000 a jsme jen lidé. A lidé občas chyby dělají. Tak je to ale ve všech stranách. My si na rozdíl od ostatních své chyby dokázali přiznat a změnili se. Až půjdete tento pátek a sobotu k volebním urnám, dejte prosím hlas ODS. Protože pravá je jenom jedna.
 
Filip Humplík

předseda ODS Praha
zastupitel hl.m. Prahy