4. října 2016

Kvůli současné koalici kraj přešlapuje na místě

Středočeský kraj mám rád. Narodil jsem se tu, mám tu rodinu, přátele, chci tu trávit i další část života. Proto si přeji, aby se našemu kraji, jeho městům a obcím dařilo, rozvíjely se a nabízely svým občanům stále lepší a lepší podmínky pro život. V žádném případě tak pro mě – jako opozičního krajského zastupitele – neplatí, že čím hůře Rada Středočeského kraje funguje, tím lépe pro nás jako opozici. Nemám proto žádnou radost z toho, že z hlediska kvality života v klíčových tématech a oblastech současná rudo-oranžová koalice ČSSD a KSČM selhává a kraj dopředu neposouvá.

Můžeme snad říci, že jezdíme po skvěle opravených krajských silnicích, že se budují obchvaty měst, dostatečně se investuje do středních škol, spravedlivě a racionálně se rozdělují investiční dotace do středočeských měst a obcí? Každý, kdo se jen trochu o dění v našem kraji zajímá, kdo ho vnímá s otevřenýma očima, nemůže odpovědět kladně. Tak například na silnice šlo v roce 2016 o 200 mil. korun méně než v roce 2008, kdy za vedení Středočeského kraje zodpovídala ODS. Střední školy mají pod hejtmany ČSSD o 100 mil. korun méně prostředků na provoz, investice z krajského rozpočtu do škol klesly o 200 mil. korun. Přitom právě střední školy a kvalitní vzdělání je to, co dominantně rozhoduje o budoucím rozvoji a bohatství našeho kraje. Slova o tom, že leccos nahradí evropské dotace, je třeba brát s rezervou. Lze je čerpat jen na něco, jsou s tím spojeny vysoké administrativní náklady a často to je běh na dlouho trať. Kraj se tímto nesmí zbavovat odpovědnosti za vlastní neaktivitu.

ČSSD a KSČM to měla v tomto volebním období poměrně těžké. Spíše než na budoucnost a rozvoj se musela soustředit na průšvihy, které nadělala v minulém volebním období v čele se svým hejtmanem Rathem, ke kterému se jeho dříve loajální kolegové a spolupracovníci ze současné Rady kraje už příliš nehlásí. Projekty, jako jsou Buštěhrad, nepodařená revitalizace bývalého vojenského areálu Milovic, vysátý rozpočet na předražené investice atd., jsou jen malým výčtem selhání socialistů a komunistů, kvůli kterým kraj přešlapuje na místě.

ODS to chce po volbách změnit. Chceme dát opravdový důraz na růst kvality krajských škol a vzdělání. Ne rétoricky, této prioritě vyhradíme v rozpočtu o 100 mil. korun navíc. Chceme více investovat do oprav silnic a budování obchvatů, zlepšit dopravní spojení, aby mohli být středočeští občané mobilní a bez problémů jezdili do škol i zaměstnání. Okamžitě a mnohem důrazněji než současné vedení kraje vstoupíme do jednání s Prahou, aby neodsoudila Středočechy ke kamionové invazi, a společně budeme tlačit na dobudování Pražského okruhu. Budeme se zkrátka snažit, aby už nevznikla rudo-oranžová koalice a levice dál našemu kraji neškodila. 

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS, krajský zastupitel, předseda Kontrolního výboru