4. října 2016

Jako senátor jsem poznal spoustu skvělých lidí s pozitivním přístupem k životu

Jiří Oberfalzer poskytl rozhovor Berounskému deníku. S končícím 2. volebním obdobím rekapituluje a zároveň se prezentuje v předvolební kampani na obhajobu svého senátorského mandátu pro Berounsko, Hořovicko a Prahu-západ v nadcházejících volbách do Senátu..

V Senátu působíte už 12 let. Jak byste tuto dosavadní životní etapu zhodnotil?

Pokud mám mluvit telegraficky, pak věčný shon, milion věcí k řešení současně, žádné volno, pár víkendů do roka. Děti mezitím dospěly, ani nevím jak. Ale zase jsem poznal spoustu skvělých lidí s pozitivním přístupem k životu, to je asi můj největší "zisk" z této práce.

Váš volební obvod je Beroun, zde žijete, jste místostarostou Králova Dvora. Prozraďte, které místo v regionu máte nejoblíbenější?

Úplně nej je ostroh nad Berounkou u Tetína, potom třeba kaňon do Srbska, krajina pod Brdy mezi Hostomicemi a Řevnicemi nebo kolem Karlova cestou do Roztok anebo z Chyňavy do Zbečna, celé dolní Poberouní Řevnice, Lety, Dobřichovice, Mokropsy, Břežanské údolí. Malebné jsou Korno, Koda, znáte Čerovu kazatelnu na Plešivci nebo jezírko na cestě od Řevnic do Haloun? Nádherná místa uprostřed lesa. Byly by toho desítky.

Hodně energie každoročně věnujete Letorostům. Můžete přiblížit, komu již nadační fond Letorosty pomohl?

Je jich opravdu tolik, že si je ani všechny nevybavím, z těch nejdůležitějších mohu jmenovat čtyři organizace Svazu tělesně postižených v našem okrese, Klubíčko, Dobromysl, Zvonek, Náruč, Notičky, Srdíčko, Lomikámen, Domeček, Hořovické maminky, MC Slunečnice, Makovice, Leťánek, téměř všechny sbory dobrovolných hasičů, fotbalisty, Sokol Řevnice a Černošice. Taky řadu publikací nebo mnoho desítek kulturních akcí.

V předvolební kampani zvete zájemce na kafe. Jaký je váš vztah ke kávě?

Párkrát jsem se kávy při kampani přepil a pak jsem celou noc nespal. Tak už jsem na ni opatrný. Ale ráno a dopoledne je to držák. Nedávno jsem ochutnal kávu ze soukromé pražírny a byla to úplná lahoda. Musím vypátrat zdroj.

Je vaše pomoc obcím a občanům účinná?

Pomohl jsem desítkám obcí a stovkám občanů. Účinnost pomoci záleží na okolnostech, ale snažím se vždy. Nicméně úspory na kanalizaci v Hýskově, prosazení stavby vodovodu a kanalizace ve Všeradicích nebo Hlásné Třebani, pomoc s dotací na školu v Žebráce, to jsou jen některé úspěšné případy za mnoho desítek dalších.

Hodně děláte pro seniory a hendikepované. Umožňujete jim i speciální návštěvy v Senátu. Jakou máte odezvu?

Návštěvy v Senátu jsou oblíbené, nejlepší odezva je obrovský zájem o účast. Já si u nich nejvíc užívám diskuse k aktuálním tématům. Ty realizujeme vždycky v jednacím sále, aby si mohli návštěvníci vyzkoušet senátorské lavice. Chodí ale také žáci škol, hrajeme si na parlament a rozhodujeme o návrzích, které sami podávají. Myslím, že je to taky baví. U nás v Králově Dvoře jsem prosadil koncerty pro seniory Králodvorské čaje, už je pořádáme druhým rokem.

Dostal jste nálepku odpůrce EU. Nevidíte v EU pro Českou republiku budoucnost?

Ale to ne. Jen si myslím, že by EU měla přestat s budováním demokratického centralismu a více se zaměřit na podmínky podnikání a na úspěch v globální konkurenci. Jenom ten nám může zaručit zachování stávajícího blahobytu. Zakazování žárovek a výkonných vysavačů nám v tom nepomůže. Evropský socialismus se projevuje mj. tím, že jsou všechny členské země zadlužené, některé kriticky, celý jih a třeba i Francie. To nemůže skončit dobře. Přál bych našim dětem odpovědnější politiku a politiky.
 

Jiří Oberfalzer

člen vedení senátního klubu
místostarosta
předseda oblastního sdružení