3. října 2016

Události, komentáře

Česká republika má přes 1,5 milionu lidí starších 65 let a průměrný věk populace se má dál zvyšovat - do poloviny století bude lidí starších 80 let přes 10%. Odborníci ale varují, že Česko není na stárnutí populace připraveno. Chybí systém dlouhodobé péče o seniory a stát nemá vyřešeno ani financování. A proti tomu v populaci už teď chybí pracovní síly. Jak vyřešit demografické problémy, které Česko čekají? Na téma v Událostech, komentářích odpovídal ekonomický expert ODS Jan Skopeček.

 

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout v archivu ČT24.


Daniel TAKÁČ, moderátor:
A začínáme u zmíněného stárnutí Česka. V současnosti v zemi žije víc než 1,5 milionů lidí starších 65 let a v dalších letech jich bude ještě víc. Do poloviny století by každému devátému občanovi mohlo být podle odhadů víc než 80 let. Přibude i mladších seniorů v relativně dobrém zdravotním stavu. Odborníci mezi nimi třeba Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně i Světová zdravotnická organizace ale varují, že Česko není na stárnutí populace připraveno. Chybí systém dlouhodobé péče o seniory a nedostatečné je taky financování. Jak nejlíp se můžeme na tuto situaci připravit? Je nutné zásadně změnit důchodový systém? Pomůže nám otevření hranic a přijetí více migrantů? Právě těmito zásadními otázkami se zabývá mezinárodní konference Příprava společnosti na demografické změny, která dnes začala v Brně. A v Událostech, komentářích k tomu daleko více podrobností, názory, komentáře připojíme, jednak s předsedou Senátu Milanem Štěchem. Dobrý večer, pane předsedo.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Dobrý večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A taky s ekonomickým expertem občanských demokratů Janem Skopečkem. Dobrý večer.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Hezký večer.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane předsedo, začnu u vás, lidi žijou déle, to je fakt nikterak překvapivý. Co je to, řekněme, první nejdůležitější? Co by společnost ve světle tohoto faktu měla dělat?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Společnost se musí dohodnout, že na ty přirozené změny, protože stárnutí není nemoc, to je přirozený vývoj člověka, se musí připravit, to znamená, na novou společenskou dohodu. Já jsem přesvědčen, že prosperující evropské země mají velmi dobře na to, aby se o staré lidi dokázaly postarat a za druhé, abychom těm lidem, kteří jsou sice už věkem starší, staří, aby mohli být aktivní. Třeba, pokud chtějí, je to jejich svobodné rozhodnutí, aby se mohli pracovně uplatnit.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Nová společenská dohoda, co tím myslíte? Znamená to, že něco nefunguje ve společnosti, ve vztahu mladí - staří?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ne, funguje. Ale musíme počítat s tím, že opravdu za 10, 20 let se budou ty čísla poměrně výrazně zvyšovat, i když já úplně ne zcela věřím těm prognózám demografů. Když se podíváme 20 let zpátky, tak ty prognózy pro dnešní dobu vypadaly horší, než skutečnost je. Ale je potřeba se připravit, že na to stáří, zajištění ve stáří bude potřeba dát více finančních zdrojů, a to zejména z veřejných zdrojů, možná i částečně obce, ale ne obce, že by platily důchody, ale na zajištění různé klubové činnosti. Prostě aktivita důchodců. A samozřejmě je potřeba počítat s tím, že náklady na zdravotní péči ve stáří porostou, protože my žijeme delší dobu, žijeme více let, ale stojí to poměrně dost peněz. A žijeme díky medicíně a díky vědě. To znamená, že nemoci, které se před desítkami let nedokázaly léčit nebo stabilizovat, se dneska úspěšně léčí, a samozřejmě stojí nás to peníze, ale přece to bohatství tvoříme v naší společnosti, aby to užili lidé.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Skopečku, to první nejdůležitější, co společnost musí dělat ve světle toho faktu, že stárneme?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Protože to není věc, která nastane ze dne na den, tak by politická reprezentace se měla na ten trend, který je dlouhodobý, připravovat. Do roku 2035 má podle demografických předpovědí přibýt až jeden milion seniorů starších 65 let. To samozřejmě bude mít obrovský vliv na veřejné finance, ať už se týká penzí, ale i zdravotního systému, protože lidé se budou dožívat delšího věku, budou přicházet nemoci, které doposud třeba tolik neznáme nebo nejsou tolik časté, degenerativní onemocnění mozku a podobně. A to jsou věci, na které se musí stát připravit. Já nesouhlasím s panem Štěchem v tom, že je to pouze na státu. Já si myslím, že bychom měli posilovat i mezigenerační solidaritu mezi lidmi a že by tím prvním, kdo se stará o starší lidi, měla být rodina a až poté, kdy tato přirozená jednotka selže, tak by měl teprve poté nastupovat ten stát. Bohužel sociální stát, který se tu dlouhá desetiletí v té západní Evropě buduje, se ukazuje nejen jako neufinancovatelný z hlediska veřejných příjmů, ale právě narušuje i ty přirozené vazby v té rodině, a proto dneska máme problémy se stárnutím.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Víte, já bych na začátku toho rozhovoru asi nechtěl být úplně u těch peněz, jakkoliv jsou důležité a asi se k nim i dostaneme. Pan Štěch to částečně zmínil - aktivita, aktivita, aktivita. Není současná společnost, pane Skopečku, moc zaměřená jenom na ty mladé? Není tady ten problém? Kdybychom přemýšleli jinak, tak třeba i řada věcí by se potom dařila řešit jinak?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Taková ta zahleděnost do mládí bezesporu naši společnost před pár lety postihla, nicméně myslím si, že i naše společnost si začíná uvědomovat pozitivní roli seniorů, jejich zkušenosti a řada i úspěšných firem nesází dneska už jen na mladé lidi, ale právě přibírá starší zaměstnance, protože vedle toho drivu a dynamiky jsou potřeba v té firmě i ty zkušenosti, a my se to díváme příliš statisticky. Když si uvědomíme situaci před 30 lety, tak vidíme, jaké byly profese před 30 lety, tak, když se bavíme o nějaké projekci 10, 20, 30 let, tak tu budou bezesporu přibývat díky technologiím, díky technologickému rozvoji společnosti, tak tu budou bezesporu přibývat pracovní místa, která zvládnou senioři, kteří dneska jsou třeba už mimo pracovní trh.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Štěchu, takže takové to, před časem se o tom mluvilo, že vztah mladých a starých není dobrý, že staří si připadají, jako že jsou na obtíž, to už skončilo, to už v naší společnosti není?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Samozřejmě se to v některých případech vyskytuje, ale já si myslím...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Ne, tak absolutně neplatí nic, samozřejmě. Jde o trend pochopitelně.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Není to převažující a není to dominující. Já jsem přesvědčen, že to záleží na té atmosféře, která se i v tom místě třeba vytváří. Samozřejmě většinou také platí, jak se chovají rodiče ke svým rodičům, tak se děti potom budou chovat k nim. Takže příklady jsou velmi důležité, ale není to stoprocentní. Co se týká té, co tady pan Skopeček říkal, že jako je to jenom na státu. Není to samozřejmě jenom na státu. Já jsem přesvědčen o tom, že je velmi důležité v té oblasti nefinanční, aby skutečně rodiny si uvědomovaly to, co jsem před chvilkou řekl a že by měly mít za ty své starší rodinné příslušníky určitou větší zodpovědnost. To znamená být s nimi kontaktu, pokud to jde. Umožňovat jim zapojení se třeba i do činnosti té rodiny směrem k dětem, ale ne všude to tak jde a potom by měly nastupovat více možná ještě obce a také různé spolky, protože domnívám se, že ta spolková činnost, že ti starší lidé se setkávají jak mezi sebou, tak i s dalšími generacemi a mají společné zájmy, umí se s nimi radovat, je velmi důležité. Protože já si myslím, dobrá duševní kondice je polovička zdraví.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
To bezesporu platí a je úkolem celé politické reprezentace snažit se, aby aktivní senioři měli šanci pracovat. My se bavíme o tom, že je potřeba podpořit zkrácené pracovní úvazky pro matky s dětmi, aby neztratily pracovní návyky během mateřských. Ale já myslím, že něco podobného platí i pro seniory. Zkrátka, čím déle ten senior bude v pracovním procesu, tak tím samozřejmě pro něj lépe a shodou okolností tím lépe i pro ty veřejné finance, jakkoliv to samozřejmě v tomto případě není důležité. Ale bohužel, a to si taky přiznejme, že ta politická reprezentace prostě žije čtyřletým volebním cyklem a nezajímají ji příliš věci, které se tu budou dít za 20, 30 let a vidíme to...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To je kritika do vlastních řad trochu.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já myslím do vlastních řad, spíše do řad pana předsedy. Vidíme, že tu existoval jistý pokus o penzijní...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Vy jste taky vládli.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Jenže tu existoval jistý pokus o penzijní reformu a tato vláda ji zrušila. Já neříkám, že to byl stoprocentně ideální, že to byl jediný možný systém, nicméně tato vláda ho zrušila, aniž by přišla alespoň s nějakou jinou alternativou, se kterou já jsem třeba mohl z hlediska pravicového nesouhlasit, ale která by přinášela nějaké řešení. A bohužel i tato jednoduchá...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Víte co, penzijní reforma je tématem, o kterém jsem mluvit chtěl. Tak ještě jednu věc před penzijní reformu chci předsunout. Pane předsedo Senátu, to, co vy jste říkal - ta aktivita, aktivita, aktivita, co jste tím měl na mysli? Pracovní místa pro starší lidi nebo jiné typy aktivity pro aktivní život v tom vyšším věku?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Obojí. Za prvé myslím si, že je velmi správně, že se stanovil věk 65 let odchodu do důchodu, to z toho duševního a fyzického hlediska je, si myslím, dostatečně až příliš vysoké, ale lidé, kteří mohou pracovat a chtějí pracovat, tak by měli nalézt možnost uplatnění. Já jsem dneska právě o tomto hovořil při zahájení brněnského veletrhu směrem k podnikatelům, protože naříkat, že nemáme pracovní sílu a myslet, že ji dovezeme ze zahraničí, to není řešení. Musíme s tou naší pracovní silou umět hospodařit. Samozřejmě směrem k sofistikovanějším činnostem, ale také využít lidi, kteří chtějí pracovat, ale už nejsou schopni podat takový výkon, jako třeba byli schopní podat ve 40 letech.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Prosím, buďte konkrétní jak? Peníze? Zákonné změny? Moc si to neumím představit, co tím myslíte?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ne, spíš jde o ten přístup těch zaměstnavatelů, aby oni sami našli míru, kde ty lidi můžou využít. To znamená, na těch činnostech, kde nemusí být ten intenzivní stálý výkon. To znamená spíše v oblasti služeb a v této oblasti. Co se týká té druhé věci, to je takový ten život umožnit lidem aktivitu spolkovou. Znám obce a je jich hodně, které pro důchodce mají kluby, připravují pro ně různé programy, které si oni potom doorganizují sami, samozřejmě je tam...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A toto platit z veřejných peněz,

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Toto platit z peněz samozřejmě veřejných, ale ti důchodci si sami i třeba přispějí na nějaké zájezdy, nebo na nějaké přednášky, to oni jsou schopní podle možností. Ale samozřejmě určité gró musí být z těch veřejných peněz a myslím si, že na to obce mají, protože rozpočtová situace obcí se v posledních letech zlepšila a během dvou let se zase zlepší, protože věřím, že v roce 18 už zase o 2 % se zvýší daňový příjmy pro obce. Takže určitou větší část, jak ve veřejných financích, tak v rozpočtech zejména obcí, budeme muset v budoucnu na stáří dávat.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Skopečku, tohle to jste myslel tím, když jste říkal - když selže rodina, tak pak samozřejmě musí přijít stát?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Bezesporu. Nemůžeme nechat prostě seniory a potřebné lidi bezprizorní, pokud nemají, kdo by se o ně postaral. To je standardní konzervativní pravicový přístup.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
A spíš mířit na ta pracovní místa, jak jsem se ptal pana Štěcha, nebo spíš mířit na něco jiného, aby ten život byl jiný než pracovní?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Bezesporu, ne všichni senioři budou schopni pracovat, takže ti, kteří budou pracovat, tak jim samozřejmě vytvářet podmínky pro to, aby pracovat mohli. To jsou třeba ty zkrácené pracovní úvazky, které jsou dneska důležité pro matky s dětmi, ale v budoucnu mohou být důležité pro ty seniory. Samozřejmě pro ty, kteří potřebují nějakou péči, tak se bavme o tom, jak jí z hlediska těch demografických trendů a toho nárůstu nákladu na zdravotní systémy zajistit. Já říkám, že my máme jednu z nejnižších spoluúčastí na zdravotním pojištění ze soukromých zdrojů, nejméně si platíme. Já říkám, pojďme si platit banální léky, banální nemoci, přispívejme soukromými penězi do toho zdravotního systému, abychom v něm generovali peníze na ty jednak vážnější nemoci, které potřebují drahé léky, drahé technologie, ale i právě na náklady, které budou v budoucnu růst právě v důsledku stárnutí obyvatelstva. Pokud to dělat nebudeme, tak ty peníze na to nebudou a ty podmínky, které stát bude pro ty seniory vytvářet v různých sociálních zařízeních, budou samozřejmě horší. To nám sociální demokraté neřeknou, že buď budou chybět peníze, tak logicky ta kvalita péče i ze strany státu bude nižší. Já říkám, pojďme radši v té aktivní části života přispívat do toho systému nějakou tou korunou z naší kapsy navíc, aby prostě v době, kdy třeba budeme potřebovat i my jednou na takové služby v tom systému bylo dostatek peněz.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Takže penzijní reforma. Pane Štěchu, od pana Skopečka to tady zaznělo před malou chvílí. Vy jste jenom zrušili něco a nepředložili jste něco jiného, co by třeba opozice mohla kritizovat, ale aspoň něco. Proč?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Já si myslím, že při takovýchto diskusích, odborných diskusích by takové ty politické přístupy měly drobet jít do pozadí. To si myslím, že české politické scéně už 25 let velmi a velmi škodí. Ale vrátím se k tématu. Já jsem přesvědčen, že by bylo možné zvyšovat podíl přímých plateb jak bych řekl na spoření, tak i třeba na zdravotní péči. Ale ta naše společnost by se musela vyvíjet jinak, a to v jedné zásadní věci, a to je, že by se tu nesměly léta udržovat uměle nízké mzdy. A kdybychom měli příjmovou situaci, jakou mají v Rakousku, ve Švýcarsku, v Německu, ve Skandinávii, tak určitě ten podíl přímých plateb může být větší, ale my tady tento stav nemáme a dlouho mít nebudeme, a proto je potřeba, aby ty veřejné záležitosti fungovaly tak, jako fungují doposud a ještě jsme na to dali více zdrojů. Ono mluvit o druhém pilíři důchodového připojištění, a přitom aby se propadaly reálné mzdy, a taková doba byla v době, o které pan Skopeček hovoří, tak z čeho ti lidé, ta jaksi skupina lidí, zaměstnanci především, z čeho si na to připojištění mají dávat? To je prostě naprosto kontraproduktivní. Co se týká...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili teď to nejde, říkáte, tahle cesta není možná?

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Ale jde. My tady máme třetí pilíř. Proč zřizovat další pilíře, které budou stát příliš moc těch provozních režií, my ho tu máme a my potřebujeme motivovat zaměstnavatele, aby ti, kteří na to dávat mohou. Já myslím, že celá řada zejména nadnárodních společností dávat může, aby dávaly více, a samozřejmě, pokud porostou reálné mzdy, tak aby si více dávali i lidé. Já jsem jaksi přítelem, nebo podporují připojištění, ale aby na to skutečně lidé reálně, reálně měli. A pokud na to není, tak musíme ten první pilíř udržovat takový, aby lidé z toho mohli slušně žít. My jsme fungující společnost, máme slušnou vysokou životní úroveň a styděl bych se, kdyby důchodci měli padat do chudoby, není to potřeba.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Skopečku.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Na jednu stranu máme vysokou životní úroveň, na druhou stranu máme nízké mzdy. To se docela dost vylučuje. Ne, já musím reagovat. Přece není možné tady říkat, že se nemůžeme rovnat se Švýcarskem, protože tam jsou mzdy vyšší. Samozřejmě tam jsou mzdy vyšší, ale je tam také vyšší cenová hladina. Jsou tam daleko vyšší životní náklady. A kdyby se pan Štěch podíval, kolik tam ve skutečnosti lidé platí na to zdravotnictví, tak by se velmi divil. Přece tady ztroskotal jednoduchý pokus...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
To byla podstata výhrady pana Štěcha, lidi mají na to, aby dávali stranou si nějaké peníze na svůj důchod?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Ano, jistý podíl ze své mzdy samozřejmě na to mají, ne tolik jako ve Švýcarsku platí dneska pacienti. To bezesporu od nich nikdo nechce a ani nikdo nechtěl. Já jenom uvedu příklad, jak sociální demokracie pana Štěcha tady udělala volební téma z třicetikorunového poplatku. To bezesporu není částka, kterou by si dneska nemohl dovolit průměrný český zaměstnanec.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Čili lidi na to mají a musí si dávat stranou na své budoucí penze, to je vaše zpráva?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já myslím, že naše společnost se musí postarat o stávající seniory nebo ty, kteří půjdou do důchodu velmi brzo a neměli dlouhou část aktivního ekonomického svého života na to, aby si naspořili. O tyto lidi se bezesporu ten stát musí postarat, nicméně pro dnešní mladé lidi, kteří nastupují do práce nebo kteří jsou na začátku své pracovní kariéry, těm jednoznačně musíme říct: vážení, spořte si, stát tu nic s důchodovou reformou nedělá.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobrovolně nebo povinně?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já myslím, že...

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Dobrovolně můžou, to tady je.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Já jsem liberál, čili dobrovolně. Já si myslím, že stát nemá vodit lidi za ručičku, že má pouze ty nezodpovědné, kteří si nespořili během té ekonomicky aktivní části života zajistit nějakou minimální sociální dávku tak, aby ti lidé nespadli skutečně na dno do chudoby, nicméně mělo by to být odpovědností každého si během aktivní části života naspořit.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane Skopečku, velice krátce prosím ještě, to, co říkal pan Štěch. Firmy můžou dávat víc lidem na jejich budoucí penze, měly by?

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Asi záleží jaká, záleží firma od firmy. Já myslím, že to řada firem dneska dělá v rámci svých benefitů. Existuje připojištění v rámci penzijního systému, ale zase si nedělejme iluzi, třetí pilíř tu samozřejmě existuje celá léta a je lež říci, že pouze tento třetí pilíř zajistí udržitelnost penzijního systému. Náš penzijní účet se každým rokem, i když ekonomika roste, propadá do deficitu desítek miliard a kvůli růstu počtu důchodů i díky růstu důchodů jako takových v absolutní částce bezesporu ten účet bude v budoucnu stále a stále více deficitní a pro dnešní mladou generaci nezajistí důstojné stáří.

Daniel TAKÁČ, moderátor:
Pane předsedo Senátu, pane Skopečku, děkuji za rozhovor v Událostech, komentářích. Na shledanou.

Jan SKOPEČEK, ekonomický expert strany /ODS/:
Děkuju za pozvání. Hezký večer.

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:
Na shledanou.

 

Ing. Jan Skopeček

ekonomický expert ODS