1. října 2016

Pokud nejdete volit, necháváte rozhodnutí na druhých

Na dotazy čtenářů Berounského deníku odpovídal Jiří Oberfalzer, který v blížících se senátních volbách obhajuje křeslo senátora.

Dobrý den, jsem pro zrušení Senátu, k volbám nechodím. Co vy na to?

Ve volbách Senát nezrušíte. Volby rozhodují o tom, kdo v Senátu usedne. Pokud nejdete volit, necháváte rozhodnutí na druhých. Přitom ale je důležité, jaké má Senát složení. Bude-li přímo kopírovat vládní koalici, oslabí to jeho korektivní funkci. Mohu uvést několik případů, kdy se senátoři za ČSSD shodovali s našimi výhradami, ale na plénu hlasovali loajálně s koalicí. Beru letošní volby zejména jako příležitost posunout strukturu Senátu více doprava, tedy k odpovědnosti a rozumu.

Pane senátore, nejste právník, co můžete v Senátu udělat bez právní kvalifikace?

Senátoři jsou politici s různou odborností: zemědělství, medicína, stavebnictví, školství, samospráva atd. Nikdo neobsáhne vše. Nicméně úlohou senátora je přinášet věcné návrhy. Jejich legislativní formulaci a přesnost zaručuje legislativa Senátu. Právník v řadách senátorů je jenom jedním z řady odborníků na jednu z mnoha oblastí, které se v zákonodárství řeší.

Pane senátore, co uděláte pro seniory?

Celostátně mohu jen podporovat lepší péči o jejich zdraví a spravedlivé důchody. U nás v Králově Dvoře podporujeme klub seniorů, klub Zvonek jednak finančně, ale i bezplatným zázemím. Zavedly jsme odpoledne s dechovkou (Králodvorské čaje), už se pořádají druhým rokem. Mají obrovský ohlas. Máme v plánu další kroky, ale o tom, až budou připraveny.

Dobrý den, chtěla bych vám poděkovat za všechny ty roky, kdy jste přispíval dobročinným organizacím na okrese Beroun, i té naší. Máte představu, kolika organizacím jste takto pomohl a kolik peněz se díky nadaci Letorosty dostalo k potřebným?

Těch organizací byly desítky, přesné číslo neznám. Celkově jsme obstarali asi 16,5 milionu od sponzorů z celé republiky. Jsou v tom ovšem i výdaje na kulturní akce, které jsem pořádal (Berounské Letorosty, adventní koncerty, turné Martiny Kociánové, a taky divadelní představení). Asi polovina z té celkové částky šla „potřebným“. Jen na Berounských Letorostech jsme předali celkem 3 miliony. Dobrovolní hasiči obdrželi přes 2 miliony atd.

Dobrý den, myslíte, že ještě máte co jako senátor nabídnout po 12 letech v Senátu? Já vás většinou vnímám spíše, že jste vždy na správném místě, kde se něco otvírá, zahajuje, ale moc nevidím výsledky vaší práce.

Musel byste se zeptat starostů v regionu, kteří mi vyjádřili podporu. Udělali to proto, že oceňují moji pomoc a snahu prospět našemu regionu. Nedávno jsme například slavnostně otevírali nový pavilon školy v Žebráku, k jehož realizaci jsem významně pomohl. Byla by toho spousta, ale nemám ve zvyku vytrubovat, co jsem kde udělal dobrého, beru to jako samozřejmost a doufám, že se to lidé v tom kterém místě dozvědí. Mohla by přispět i řada lidí, kterých jsem se zastal vůči úřadům a dosáhli jsme spravedlivého přístupu.

 

Jiří Oberfalzer

člen vedení senátního klubu
místostarosta
předseda oblastního sdružení