17. září 2016

Multipolární svět a konspirační teorie

I letos jsme si připomenuli patnáct let od hrozivých teroristických útoků z 11. září a i letos je toto smutné výročí živnou půdou pro všechny ty, co zpochybňují způsob, jakým se zřítily budovy Světového obchodního střediska, i směr, jakým je orientována naše zahraniční politika.

Letos se do obou těchto šiků zařadil předseda českých komunistů Vojtěch Filip. To, že bývalý agent StB naznačuje v případě útoků z 11. září konspiraci, asi nikoho nepřekvapí. Dezinformační kampaně jsou jedním z nástrojů práce všech rozvědek a vytváření obrazu Ameriky jako válkychtivého a velkokapitálem ovládaného režimu patřilo a stále patří do standardní výbavy všech ideologických nepřátel USA.

Nepřekvapí ani volání po multipolárním světě. To je takový evergreen části evropské levice. Zpravidla té části, která vidí budoucnost ve spolupráci se zeměmi, jako jsou Rusko a Čína. O USA a zejména o současné administrativě prezidenta Obamy si můžeme myslet ledacos. Může nám oprávněně vadit jeho nevyzpytatelná a nekonzistentní zahraniční politika. Může se nám nelíbit, že z Evropy obrátil pozornost směrem k Asii. Můžou nás štvát i jeho levicové názory na ekonomiku.
I po osmi letech jeho prezidentství však Amerika zůstává svobodnější zemí, než jsou režimy v Rusku nebo v Číně. A koneckonců zejména v ekonomice je na míle svobodnější, než například Francie a další země uplatňující nesmyslně vysoké regulace.

Naše spojenectví a partnerství s Amerikou je dlouhodobé. Je založeno na bazálních hodnotách jako svoboda a demokracie i na vzájemné ochotě společně chránit naše hranice. S Ruskem ani s Čínou nic takového nemáme. Budovat multipolární svět se rovná asistovat úpadku Ameriky a vzestupu Ruska, Číny a dalších. Tohle bychom měli mít vždycky na paměti.