17. září 2016

Naší snahou je nedopustit, aby na kraji dál vládla ČSSD a komunisté

V 67 letech je Jan Zahradník nejstarším kandidátem na hejtmana. Voličům však nabízí bohaté zkušenosti matematika, bývalého hejtmana a současného poslance. Oblíbený politik má mezi prioritami podporu podnikání, dostupnou zdravotní péči, bezpečnost, technické vzdělávání a samozřejmě dopravu. V plánu má také zřízení krajského hospice.

Jiří Zimola právě zakončuje druhé volební období coby jihočeský hejtman. Tedy stejnu dobu, jako jste byl ve funkci vy. Jak z této pozice hodnotíte jeho práci?

Já jsem učitel, takže jsem zvyklý hodnotit. Nebudu Jiřího Zimolu známkovat, ale musím říct, že jako hejtman působí a vystupuje dobře. A umí své působení veřejnosti prezentovat. Během jeho prvního volebního období byla ODS v koalici. Musím říct, že když socialisté nastupovali, měl jsem největší obavu z toho, že dostojí svým výhrůžkám, že změní pozici jihočeských nemocnic a přemění je zpátky z akciových společností. To se nestalo a je to jedna z největších deviz našeho působení. Díky tomu máme nemocnice jako jedni z mála v kladných číslech. Pan hejtman si to dává za úspěch.

A druhé období s KSČM?

V tomto případě jsem daleko kritičtější a odmítavější. Koalice s komunisty běží relativně dobře, hejtmanovi se vládne dobře, protože má pohodlnou většinu, a jak je vidět, komunistům stačí to, že tam jsou. A nepotřebují nikterak dramaticky plnit svůj volební program, který je komunistický, jako býval vždycky. To, že Jiří Zimola s nimi do koalice šel, vnímám jako osobní selhání. Politická situace po volbách před čtyřmi lety nebyla přehledná, ale to, že to udělal, mu nemohu odpustit. A to bych mu odpustil leccos.

Dělá koalice podle vás něco špatně?

Nemohu kritizovat stav silnic, musím konstatovat, že pokračují v tom, co jsme začali dobře. Kraj do silnic II. a III. tříd dává víc než miliardu ročně, což je správné. Jedinou výtku v této oblasti mám u silnice II/105, která vede na Týn a Milevsko. Ta je špatná, ta by se měla buď předat státu jako jednička, nebo ji opravit. Kritizuji také populistický krok, kdy hejtman dal návrh na zdanění církevních restitucí. Moje hodnocení fungování kraje je rozporuplné, pořád tam vidím jeho selhání ve spolupráci s komunisty.

To je pro vás hlavní negativum?

Je to jedna z věcí, kterou musím zdůraznit. Naší snahou tak je, abychom nedopustili pokračování takové koalice, protože si myslím, že pokud mu to výsledky voleb umožní, bude Jiří Zimola pokračovat ve vládě s KSČM. Letos to bude trochu jiné, máme tu hnutí ANO, které zamíchá kartami, a nikdo neví jak. My se každopádně budeme snažit podílet se na vedení kraje.

Vzdal byste se mandátu poslance, pokud byste byl zvolen hejtmanem?

Ano a říkám to jednoznačně. Kdybych se měl stát hejtmanem, vzdám se mandátu poslance. Volby jsou ale těžko předpověditelné, ODS stále nese břemeno toho, co je nám přičítáno ke zlu – tedy jistý klientelismus, ono nešťastné kmotrovství. Myslím, že jsme se od toho už oprostili, máme nového předsedu, i nové členy, jsme strana, která chce jít dopředu, má vizi. Pořád ale sklízíme trpké ovoce té minulosti, přitom vedle toho je tu Andrej Babiš, který je krystalickým symbolem toho, co je nám vyčítáno. Je v tom něco prapodivného.

Mluvíte o obrodě, na druhou stranu šéfem jihočeské ODS je Martin Kuba, který i kandiduje na čtvrtém místě kandidátky. Přitom je to jeden ze symbolů té minulostí...

Martin Kuba je přes osm let předsedou jihočeské ODS a je velmi pracovitý jak na poli ODS, tak ve svém osobním životě. Podle mě byl velmi dobrým ministrem průmyslu a obchodu. Jestli je symbolem doby minulé? Na tom může být něco pravdy, ale my jdeme do voleb i s tím rizikem.

Někteří vaši potenciální koaliční partneři mají s Martinem Kubou problém. Například Jihočeši 2012.

Pan Hroch ale nemůže říkat, koho dáme na kandidátku, a koho ne. Já si taky umím představit spolupráci s Jihočechy a taky bych mohl říkat, že mi tam vadí ti, kteří byli dříve v ODS, v rámci které udělali valnou část své kariéry, a najednou otočili. Ale já to neříkám.

Spolupráce s ANO by vám nevadila?

Musím vnímat realitu, že se ANO zřejmě dostane do krajského zastupitelstva, lidé budou volit Babiše a je jim jedno, jestli na billboardu vedle něj je Radka Maxová, nebo kdokoli jiný. O to těžší bude pak to jednání, protože lidé z ANO prokazují určitou nesoustavnost. V mnoha městech se jejich koalice rozpadají, samotné kluby se rozpadají také. Já však nezavírám žádné dveře. Všechno bude záležet na volebním výsledku.

Snažil jsem se najít váš program, objevil jsem však jen spíše celostátní témata, která s krajskými volbami moc nesouvisí -například zrušení EET a podobně. Co je tedy vašimi prioritami?

Zrušit EET samozřejmě může jenom Sněmovna. My chceme vyhrát krajské volby proto, abychom za rok vyhráli volby sněmovní. A jako první krok bychom zrušili EET. To je logické. Naše čtyři hlavní jihočeské priority jsou: vyšší platy, technické vzdělání, dostupná zdravotní péče a bezpečnost. A samozřejmě doprava. Vidíme, jaký obrovský zájem mají Rakušané o spolupráci s námi. Lepší signál než v tom, jak postavili dálnici, si neumím představit. Teď jsme na řadě my. Pro nás je důležitá dálnice do Prahy, ale stejný význam má i ta na Linec. Spolupráce s Rakouskem a zvlášť nejdynamičtějším regionem Horní Rakousko je pro nás klíčová. Z hlediska podnikání, možností pracovat v Rakousku, rekreace. A na druhou stranu je naše prostředí velmi zajímavé pro Rakušany.

V oblasti zdravotnictví je velkým problémem venkova nedostatek praktických lékařů či jejich vysoký věk. Může s tím kraj něco dělat?

Určitě. Kraj má ve své moci spolurozhodování o udělování licence lékařům. My chceme vyčlenit prostředky pro podporu mladých lékařů, kteří se rozhodnou zřídit praxi tam, kde chybí. To si myslím, že by byly dobře vynaložené peníze. Máme také v plánu zřídit nový krajský hospic. V kraji je jediný kamenný hospic v Prachaticích a tam je dlouhá řada čekatelů. Existuje projekt na hospic vedle Arpidy, z toho je možné vyjít. Je to téma, které není pro volební kampaň populární, ale jsou to věci, které jsou potřeba. Chceme i víc podporovat terénní hospicovou službu.

Jak chcete řešit nedostatek technicky vzdělaných odborníků?

Naše školství musí nabízet atraktivní technické obory, aby byly přitažlivé nejen pro žáky, ale hlavně pro rodiče. To je klíčové, protože ti většinou rozhodují. Je třeba posílit výuku matematiky, která je cestou k technice. Chceme zainteresovat podniky, aby od nich přicházely impulzy, jak do matematiky techniku implementovat. A zároveň, aby si to studenti mohli v reálu osahat. A tohle je potřeba přenést i do koncepce školství.

Jak by kraj mohl pomoci lidem k vyšším mzdám?

Rozhodně ne přerozdělováním státních peněz, ale cestou podpory podnikání, aby vznikaly firmy, které vytvářejí přidanou hodnotu a mohou své zaměstnance dobře zaplatit. To není možné bez kvalitní dopravní infrastruktury. Proto je hlavní prioritou právě podpora dostavby dálnice D3, zejména trasy na jih od Českých Budějovic.

Co chcete dělat v otázce bezpečnosti?

Chceme posílit bezpečnost obyvatel před hrozící migrační krizí, která může nastat, jsme jasně proti tomu, aby u nás vzniklo nějaké zařízení pro uprchlíky, a zároveň jsme připraveni uzavřít hranice, pokud by to bylo třeba. Chceme podporovat i složky, které by v případě nějaké krize byly potřebné – dobrovolné hasiče, aktivní zálohy.