8. září 2016

Interpelace na ministra vnitra ve věci jmenování úředníků v rozporu se zákonem o státní službě

Ústní interpelace poslance Petra Bendla na ministra vnitra Milana Chovance ve věci jmenování úředníků v rozporu se zákonem o státní službě.

 
Petr Bendl: 

Před chvílí se omlouval pan ministr, přestože celý den omluven nebyl. Doufám, že není motivován obavou z toho, že by musel pan ministr odpovídat na otázky, které mu položím, nebo někteří z mých následných kolegů.
 
Já jsem totiž poměrně bedlivě sledoval kauzu ERÚ a paní šéfky Vitáskové versus paní doktorky Vesecké. Vláda se tím dokonce snad zabývala s tím, že došlo k porušení zákona v případě jmenování paní Vesecké, která údajně nesplňovala podmínky služebního zákona apod. Ale takové kauzy máme i na Ministerstvu zemědělství, kdy šéfka Státního pozemkového úřadu, zdá se, zcela prokazatelně byla jmenována do funkce, aniž by splnila zákonné předpoklady, které ji opravňovaly k tomu, aby se takové funkce mohla zhostit. Přesto byla podle mého hlubokého přesvědčení v rozporu se zákonem jmenována do této vysoké funkce. A tak jsem se chtěl ministra vnitra zeptat, a doufám, že mi odpoví, jak se k této situaci staví ministerstvo, potažmo jeho náměstek. Zdali jsme svědky dvou různých přístupů v podstatě ve velmi podobné kauze, nebo zda je opravdu se vší vážností řešena minimálně i tato záležitost, tzn. jmenování ředitelky Státního pozemkového úřadu do funkce osoby zodpovědné za miliardové majetky v rozporu se služebním zákonem. Myslím si, že jde o velmi závažnou kauzu, a proto prosím pana ministra, aby mi písemně odpověděl.
 
Děkuji. 
Ing. Petr Bendl

poslanec PČR