11. září 2016

Partie

Hostem nedělního diskusního pořadu TV Prima byl poslanec Jan Zahradník.

Celý rozhovor s Janem Zahradníkem můžete zhlédnout v archivu TV Prima.

 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Dobrý den. Jsem moc rád, že jste se rozhodli pro diskusní pořad Partie. Dnešní Partii odehrají Daniel Herman, ministr kultury za KDU-ČSL. Dobrý den, pane ministře. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Hezké dopoledne přeji. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A Jan Zahradník, člen vedení poslaneckého klubu ODS. Dobrý den i vám. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Dobrý den. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Tento týden bylo v Poslanecké sněmovně opět velmi bouřlivo, ostatně kdy není, pánové, že? Například ve středu bylo schváleno, že úředníci budou moci kontrolovat, čím lidé doma topí. Poprosím režii o krátký příspěvek. 

redaktor:
Kontroly toho, čím lidé topí? Ty už měly být dávno. Říká paní Alice Barčová ze Lhotky u Ostravy. Její rodina se snaží topit ekologicky, tepelné čerpadlo nebo solární panely sice něco stály, i díky státní dotaci si ale investici pochvalují. 

Alice BARČOVÁ: 
Manžel, ten už od začátku, my jsme měli různé hned způsoby topení, co nejmodernější, on chce vždycky ušetřit. 

redaktor:
Když se ale v zimě podívají z okna, často nad vesnicí visí hustá deka, někteří spoluobčané totiž do kotlů strkají všechno možné. Část zákona o ovzduší dává teď úřadům recept, jak si s tím poradit. 

Richard BRABEC, ministr životního prostředí /ANO/ (záznam): 
Nejedná se o žádné vlamování se do bytu. Oni prostě vyzvou toho člověka, aby jim umožnil vstup k tomu kotli, zdůrazňuji jenom ke kotli, nikam do domácnosti. 

redaktor:
Do okamžiku, než úředník zabuší na dveře, vedle podle ministra dlouhá cesta. Je nutný důkaz, třeba videozáznam. Nad ním se pak úředníci zamyslí, jestli písemně vyzvou k nápravě. Pokud ho majitel hodí za hlavu, až poté může úřad zvážit kontrolu. Sám ministr jakoby tušil, že tento bod bude poutat největší pozornost, i proto se vyzbrojil argumenty právníků. Podle nich kontroly ústavě neodporují. To si ale nemyslí pravicová opozice. Podle ní vláda den po dni ukrajuje občanům kus jejich svobody. 

Miroslav KALOUSEK, předseda strany /TOP 09/ (záznam): 
Je to bod, který jsme zařadili na seznam nesvobody a budeme se snažit ho zrušit. 

redaktor:
A že to myslí vážně, se ukázalo, jen co koaliční návrh prošel sněmovnou. Zástupci ODS a TOP 09 chtějí, aby se jím zabýval Ústavní soud. 

Petr FIALA, předseda strany /ODS/ (záznam): 
Umožňuje úředníkům, aby vstupovali do domů a bytů bez rozhodnutí soudu. 

redaktor:
Pokud byste se chtěli kontrole vyhnout, hrozí vám pokuta 50 tisíc korun. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pane ministře, jste ministr kultury, to je jasné, ale z kotlů je politické téma. A jakožto člena vlády se vás tedy ptám, je nutné prolomit domovní svobodu a kontrolovat, čím lidé topí? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
To je právě problém, který i náš klub KDU-ČSL s tímto návrhem má, protože domovní svoboda a vůbec svoboda člověka je vysoká hodnota, je to něco v podstatě nedotknutelného, musí být opravdu velmi závažné důvody. A my si nejsme jistí, jestli toto je důvod, který by jaksi opravňoval pro to, abychom mohli tu domovní svobodu tímto způsobem do jisté míry limitovat, takže proto bylo i naše hlasování takové, jaké bylo, máme s tím určitý problém. Na druhou stranu chápu, že ta ekologická stránka věci, ochrana ovzduší skutečně je velmi seriózním tématem, které se nás týká. Když třeba hovořím s některými kolegy, kteří jsou zároveň starosty, zvlášť v některých regionech, třeba v Moravskoslezském kraji, ale i jinde, tak to téma opravdu je. To znamená, není možné jen tak říct, no, to je něco, co se dá jakoby pominout, to se nedá pominout, ale ta domovní svoboda je skutečně velmi závažná věc a to bychom chtěli, aby se respektovalo. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ten zákon o kontrole ale prošel, myslíte si, že se zlepší to životní prostředí a ovzduší během topné sezóny mimo velká města? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Je třeba říci, že obecně se ovzduší a vůbec ekologická situace výrazně zlepšila. Situaci, kdy se nám do Labe vrátili lososi, kdy se nám množí bobři, na druhé straně samozřejmě jsou to zase jiné škody, a tak dál, vrací se nám sem různé druhy motýlů, životní prostředí se obrovsky zlepšilo. Já to třeba vidím sám na takovém tom šedivém lišejníku na stromech, terčovka bublinatá, to je skutečně známka čistoty vzduchu. Dřív to ve městech nebylo. Takže to zlepšení tady je, a to je důležité a to je velmi, velmi podstatný prvek. Ale na druhou stranu ta osobní svoboda člověka, nedotknutelnost jeho obydlí, to je vysoká hodnota. Takže musíme hledat nějaký průnik těchto dvou úhlů pohledu. A já jsem přesvědčený, že se najít dá. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Když sám zmiňujete, že se životní prostředí výrazně zlepšilo, terčovka je určitě skvělá, ale přesto i nadále spousta lidí doma v kotlech, moje vlastní zkušenost, kdy soused tady na okraji Prahy topil pražci, to zapáchalo i přes zavřená okna? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
No, nejenom pražci. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Co s tím, jak to vyřešit tedy? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Přesně. Nejenom pražci. Pokud jsem informovaný, tak někteří lidé do PET lahví dávají mour s nějakými vyjetými oleji a podobné... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jsem nechtěl dávat návod těm, kteří by chtěli ještě víc škodit... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Já jsem ho teď bohužel možná dal, ale je to opravdu špatné, a to prostě nelze, to je jasné. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Je. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
A teď samozřejmě musíme my, kteří jsme odpovědní jako zákonodárci, hledat ty cesty, o tom není sporu, ale na druhou stranu respektování té domovní svobody je hodnota opravdu vysoká, kterou bychom neměli obětovat, znovu říkám, my jsme přesvědčeni v klubu KDU-ČSL, že lze najít kompatibilitu mezi těmito dvěma prvky, mezi těmito dvěma úhly pohledu. Já vám teď neřeknu jak. To je úkol pro nás zákonodárce, ale je třeba se tím velmi seriózně zabývat, poněvadž téma to je. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Doufejme, že na to přijdete. Váš předseda ihned po tom odhlasování oznámil, že společně s TOP 09 podáváte žalobu k Ústavnímu soudu, děkuju. Je to nutné? Je to tak, jak jsme slyšeli, tak zásadní problém? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Je to nutné, protože je to další věc, která omezuje lidskou svobodu. Vedle možnosti vnikat do domu za účelem zjištění, zdali držitel zbraně není náhodou nějak duševně narušený, vedle toho vnikat do domu a zjišťovat, zdali se odsud neline nějaký nepovoleně silný zvuk anebo obracet se vždycky na nějakého úředníka s dotazem, zdali smím porazit na své zahradě svůj strom, prostě těch věcí je hodně. A svobodu si nesmíme nechat ukrajovat. Máme s tím 40letou zkušenost, kam to nakonec všechno vede. Argumenty, které zazněly tady jakoby ve prospěch toho, jsou podle mě argumenty liché, protože stejně se totiž nic nepodaří. Pan ministr Brabec stejně v podstatě říká, že k žádným kontrolám nedojde, že to je jen takové jakési varování. Proč tedy naše zákonné prostředí zaplevelovat takovýmito paragrafy, které prostě omezují osobní svobodu, ale k ničemu nepovedou? Co to je, jací jsou to lidé, kteří pálí ty nepovolené ostravské rakety třeba? Myslíte si, že oni budou pak ukázněně vyplácet 50tisícovou pokutu, když nechají dveře zamčené, vědrem s vodou zalijí ten svůj nepovolený kotel nebo to topivo v něm a budou teď...naroste počet neplatičů, zvýší se počet exekučních titulů. K ničemu to nepovede. Navíc ještě pan ministr úplně opomněl zabývat se tím, aby hledal cesty jiné, které by vyřadily toto vlamování se do toho domu. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A jaké jsou podle vás třeba ty cesty, je to třeba daňové zvýhodnění kvalitních paliv? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
To je jedna věc. Kvalitní paliva. Lidé si koupí hnědé uhlí v domnění, že kupují kvalitní palivo, ale dostanou uhlí nekvalitní. Jedna věc. Za druhé, lidé mají špatné kotle a kotlíkové dotace se dávají v podstatě na výměnu nejenom těch nejhorších, ale i těch, které by mohly ještě pěkně sloužit. Čili zaměřit se na ty špatné kotle, tam to je jednoznačné. A konečně, když teda už chtějí tu kontrolu, když už teda chtějí to kontrolovat, byť s cílem, tak přece to jde bez i toho se beranidlem vlamovat  do těch dveří. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Obáváte se beranidel? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ale já se neobávám beranidel, jsem znova řekl, že k tomu nedojde, to je prostě jenom, paní náměstkyně jedna řekla, taková výchovná úloha, nic takového přece nemůže oprávnit, aby se do zákona, navíc zákona, který je...jakoby směřoval úplně jinam. To ta ochrana ovzduší je daleko širší pojem, tak my tam dáme možnost bez soudního příkazu, vždyť policista smí vniknout do domu jen se soudním příkazem. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A je teda tou cestou, když se tedy vrátím... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Přece je možné, a když já to opakovaně říkám, když v druhé dekádě 21. století, a už dávno tomu tak bylo, jsme schopni analyzovat atmosféru na Venuši, zatím tam ještě neletěli, tak budeme kvůli tomu, abychom analyzovali, čím kdo topí v kotli, kvůli tomu vnikat do domů. To je prostě podle mě nesmysl. A podle mě pan ministr podcenil možnosti obrátit se na výzkumné ústavy univerzity a hledat cesty, když už teda chce tu kontrolu dělat s účinkem podle mě problematickým stejně, tak ať zkusí tyhle ty cesty. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Nejsou to právě tyto cesty, jak jste říkal, že o tom budete jednat, najít nějaký ten kompromis, jak zlepšit životní prostředí. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
To se mi velmi líbí, co pan doktor Zahradník řekl, protože skutečně věda a výzkum, to je oblast, která je velkou výzvou. A tudy ta cesta, si myslím, také vede, my máme samozřejmě zájem na tom, aby věda a výzkum byly podporovány, také chceme, aby zde vznikl centrální úřad, vlastně ministerstvo pro vědu a výzkum, ten návrh zákona už vládou prošel, a to nejsou jenom nějaké teoretické věci. Já, když to vezmu třeba z vlastního resortu, tak třeba v oblasti památkové péče ty nové technologie jsou schopné vyřešit třeba praskliny v historických budovách velice zajímavými technologiemi, prostě pružných materiálů, ale nechci teď tady utíkat nějakými oslími můstky... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ještě možná... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
...od své oblasti. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Má to ještě takovou, řekl bych, obecně politickou souvislost. Já jsem velmi si cenil toho, že kolegové z KDU-ČSL hlasovali pro ten můj návrh vyjmout ten paragraf ze zákona, spolu s námi, s TOP 09 a tady KDU. Mně je to dost líto, protože já znám pana ministra dlouho a i další kolegy a mám je opravdu rád a vážím si jejich práce, ale mrzí mě, že oni na jednu stranu podporují tuhle koalici, jejich socialistické nápady ČSSD a ANO. A na druhou stranu, když mají svoji, řekl bych, skoro posvátnou hodnotu svobodu, tak prostě jsou přehlasováni ANO, ČSSD spolu s komunisty. To mě mrzí a to jako je těžké břímě, které na sobě nese ten účastník v té koalici. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pojďme dál. Vy jste tady... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
To je výzva pro koaliční spolupráci. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Kdyžtak po vysílání koaliční smlouvu tady sepíšeme nějakou a vy to můžete podepsat, pánové, není problém. Můžeme se pak posunout výrazně dál. Vy jste ale, pane ministře, zmínil jednu velmi zajímavou věc, a to je to ministerstvo pro výzkum a vývoj, abych byl přesný. Vláda ho schválila, velmi ho prosazuje váš předseda Bělobrádek. Já tady mám, jeho úkolem má být mimo jiné centrálně řízené koordinované a tím i lépe kontrolované financování výzkumu, vývoje a inovací. A podle vicepremiéra Bělobrádka má toto ministerstvo také určovat priority ve výzkumu a vývoji. Je zapotřebí takovéhle ministerstvo? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Určitě zapotřebí je, protože v současné době vlastně, jak už jsem to trošku řekl na příkladu svého resortu, ta věda a výzkum se děje vlastně v různých oblastech. U nás je to hlavně ta oblast památkové péče, ale tady jsme zabrousili do oblasti ekologie a najdeme to vlastně všude. To znamená, týká se to zhruba 100 tisíců lidí, 92 tisíc lidí, myslím, že v té oblasti přesně dnes pracuje. A podle příkladu třeba zemí, které jsou skutečně na špičce technologického vývoje, jako je Izrael, Spojené státy nebo Německo, tak tam to jde tou cestou koordinovanou. A my se tam inspirujeme. Pan předseda Bělobrádek toto vidí jako prioritu a je to naprosto vycházející tedy z té praxe, která je. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A nebylo by lepší těch 218 milionů, které má ministerstvo ročně, stát dát přímo těm výzkumným ústavům? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Jde o to, aby se tady neduplikovaly ty investice, je třeba, aby to skutečně bylo rozumné a koordinované... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A to teď nikdo neříká, to nespadá pod žádné ministerstvo průmyslu obchodu třeba nebo... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
V tuto chvíli je to oblast, která je v kompetenci řady resortů, asi všech. Já myslím, že my bychom nenašli jeden, kde by toto téma nebylo aktuální. Samozřejmě pan předseda Bělobrádek to má ve své kompetenci a právě proto na základě praxe jednak domácí, jednak zahraniční, směřujeme tím směrem, aby tato činnost byla koordinována. Já si myslím, že je to velmi rozumné, nejedná se o žádné navyšování úředníků, tady půjde o delimitace těch, kteří se tím zabývají, ale především ke zkvalitnění a ne duplicitě těch jednotlivých investic. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Co říkáte vy na nové ministerstvo, které by mohlo vzniknout? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Tady já nebudu ve shodě s panem ministrem. Já nesouhlasím... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Aspoň v něčem. Děkuji. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já nesouhlasím s jeho zřízením. Podle mého názoru to budou zbytečně vyhozené peníze. Nakonec zkušenosti s centrálním řízením vědy nemáme dobré. Věda by přece měla být jaksi provozována na úrovni soukromých firem, ale také i univerzit, výzkumných ústavů a tam by podle mě měly plynout ty prostředky na podporu. A také by nemělo být bráněno rozvoji. Já vím, že dnešní systém není dobrý. Já sám teď ještě pořád učím 10 procent na univerzitě na pedagogické fakultě. A vím, jak je to těžké, prostě ten systém hodnocení vědy dneska vede třeba k tomu, že se píší práce, které pak třeba někdo nečte, jenom proto, aby se v tom kafemlejnku získaly body. To není dobrá cesta. To by chtělo změnit. Ale já si myslím, pane ministře, že zřízení ministerstva, to k tomu nepovede. Možná by se mohlo, když už teda by šlo o to sjednotit nějak dohled nad tou vědou, nějakou koordinaci, tak to třeba dát vám do vašeho resortu, tam máte spoustu prostoru na ministerstvu... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Když teda, když teda říkáte, že to není úplně ideální, proč tedy myslíte, že se na vznik toho ministerstva relativně dost tlačí, protože by mělo vzniknout ještě do konce volebního, nebo by mělo být schválen do konce volebního období. Je to hledání místa pro pana Bělobrádka, aby měl svoje vlastní ministerstvo? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ano, tak on teď žádné moc nemá, on se stará o chod KDU-ČSL hlavně, je to jeho ministerstvo, o ten jeho resort, nebo co to tam, nějaké státní, on je vlastně vicepremiér... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vicepremiér. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
A nemá ministerstvo, ne, akorát, to je chyba, no, tak to by možná stálo za to napravit a proto teda také trochu možná tenhle návrh, ať má pan Bělobrádek taky nějaký resort. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Stihnete to ještě do konce volebního... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Já bych zase tady zajal takové ty vážnější body. Ne, to není rozhodně téma tohoto volebního období, ale ta příprava pro příští ano. Tady je třeba říci, že je to opravdu seriozní věc. A zase to, co pan doktor Zahradník říká, to, myslím, že je velmi důležité, spolupráce s vysokými školami. Jedna z úvah je, že by právě pod tento nový úřad měly spadat třeba vysoké školy, protože to jsou ty laboratoře praktického výzkumu. Ten aplikovaný výzkum, to je velmi důležitá věc. Já jsem se třeba hodně setkával, zmiňoval jsem už Německo, s činnosti Fraunhofer-Institutu v Německu, který aplikovanou vědu skutečně vykonává. Já jsem se s tím nejvíc setkal v době, kdy jsem byl ředitelem Ústavu pro studium totalitních režimů. A Fraunhofer-Institut vyvinul na bázi skeneru technologii, která je schopna i materiály, které prošly skartovačkou, znovu jakoby dát dohromady. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A to by mě zajímalo, pane ministře, říkáte, tady mluvíte o konkrétním nějakém objevu, vynálezu, jak by to tedy fungovalo v praxi, tady to nové ministerstvo, komu by šly peníze z objevů, z výzkumů, tomu ministerstvu, které by je pak dál rozdělovalo nebo by zůstávaly těm jednotlivým vědeckým pracovištím? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Samozřejmě, že ta vědecká pracoviště musí mít dostatek finančních prostředků pro to, aby tu vědu mohla vykonávat. Když jsem třeba byl... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A ty by rozdělovalo to ministerstvo? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
To by byl centrální koordinační orgán. Když jsem byl třeba ve Spojených státech v loňském roce, tak jsme u Chicaga navštívili úžasně zajímavé pracoviště na výzkum v podstatě atomů. To bylo mimořádně zajímavé. My jsme byli, nevím už kolik desítek nebo možná stovek metrů hluboko v takové jámě, kde bylo opravdu špičkové pracoviště, které se tam zabývá výzkumy, které jsou aplikovatelné v mnoha oblastech vědy a tam samozřejmě ty finanční prostředky pak konkrétně plynou. Takže, jak říkám, Německo, Spojené státy a Izrael, ty jsou pro nás asi 3 zeměmi, kde se inspirujeme. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Dobře. 


Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mluvil jste o Spojených státech. Tak pojďme takovým oslím můstkem do 11. září. Právě dnes je 11. září. Je to 15 let od chvíle, kdy jsme asi všichni sledovali šokující záběry ze Spojených států, které napadli teroristé prostřednictvím unesených letadel. Velmi často po nějaké takové zásadní události slýcháme, že svět už nebude takový jako dřív. Změnil se svět po 11. září? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Bohužel se změnil. Symbolicky 21. století začalo tím 11. zářím 2001. 20. století, to se tak nějak politicky říká, bylo takové dlouhé, asi od roku 1914 do toho roku 2001, před tím ještě delší 19. v tom smyslu jaksi politickém, řekněme, 1789 až 1914. A to naše 21. má takový velmi smutný houslový klíč jako předznamenání. Já jsem tady přinesl knihu, kterou jsem si přivezl ze Spojených států, kdy jsem tam půl roku po těch útocích doprovázel skupinu pražských záchranářů, hasičů, na takovou pouť solidarity, měl jsem tehdy tu čest, a toho si velmi vážím, na pódiu Carnegie Hall, jakousi reflexí nad tajemstvím zla v lidských dějinách otvírat toto setkání a viděl jsem tam ještě v té jámě, jak tam skutečně zbytky těch lidských ostatků vyndavali z těch sutin, bylo to hrozné. Já jsem ještě stihl 2krát navštívit ta dvojčata. A velmi dobře si pamatuji ten pohled z nich, byl to šok, je to hrozné. A nastavilo se tím něco, co se vlastně potom rozšířilo, co expandovalo do v podstatě celé oblasti našeho světa. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Komentátor Milan Vodička dnes zveřejnil text, ve kterém píše: „15 let poté je na tom svět ještě mnohem hůř. Západ válčí na stále více bojištích a pomalu se sám stává jedním z nich.“ 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
No, víte... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Dá se s tím souhlasit a ten svět mění se, sám jste říkal, že se svět změnil, mění se správným směrem z vašeho pohledu? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
To je vždycky otázka. Mnoho věcí, samozřejmě, že se svět jako zásadně v mnoha oblastech změnil správným směrem: padla Železná opona, svět se osvobodil z té děsivé knuty komunistických režimů, které tady dusily svobodu a na jejichž kontě jsou miliony mrtvých. Ale přišly výzvy nové. To znamená, že v tomto smyslu se svět změnil k horšímu. Ale ne ve srovnání s tím, co tehdy bylo, to bylo obrovské zlo, nebo 2. světová válka. Ale třeba 90. léta, ta byla do jisté míry idylická, i když vzpomeňme si třeba na rok 1972, kdy v Mnichově došlo k atentátu na izraelské sportovce, to už byly jakési předzvěsti toho, čím jsme dnes, s čím jsme dnes konfrontováni. Takže to jsou nové výzvy, kterým musíme čelit. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Změnil se svět po 11. září k lepšímu? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Změnil se určitě. A otázkou teď, zdali k lepšímu či horšímu. Je možno to vnímat z dvojího pohledu, když se podíváme, jak daleko větší množství lidí má přístup k moderním technologiím, k mobilním telefonům, třeba k lepšímu stravování, cestování, to je po světě rozšířené, kvalitnějšímu způsobu života. Na druhé straně je zde to nebezpečí, které s sebou tento způsob života přináší. Jakési právo na všechno, každý si myslí, že má na to všechno právo. Ti lidé žijící v těch končinách neblahých, si myslím, že mají právo jít do Evropy a tam prostě žít, tak jako Evropané. A to s sebou přináší bohužel hrozbu terorismu. To 11. září vlastně spáchali lidé z Arábie, ne, byli to lidé, kteří, byli tam odsud, nebyli to žádní emigranti, ale dneska přece už ty činy teroristické páchají přímo lidé, kteří vyrostli v tom prostředí, kteří už by měli být správně, kdyby všechno běželo normálně, integrováni, ale oni nejsou, oni mají francouzské školy, oni žili, chodili do školy s francouzskými spolužáky, ale pořád žijí v těch uzavřených komunitách, pořád tam vyzývají islámské právo a nakonec jdou a vraždí své spoluobčany. To je ta hrůza. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A myslíte si, že to 11. září a následné odvetné kroky jsou vlastně jakoby původem té imigrační krize, kterou řešíme v současné době? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
To je těžká věc. Určitě to, že si Západ myslel, že může implementovat svoje vnímání civilizace do těchto zemí, mohlo toto zapříčinit, ty ataky pak přinášely zhroucení těch režimů, víme, že v Iráku prostě, když ho vyklili Američané, tak se tam najednou objevil v tom určitém vakuu Islámský stát, který dneska obrovsky hrozí natolik, že z něj máme strach, jak my Evropané, tak Američané, tak i lidé v těch končinách Blízkého východu, proto také asi mimo jiné prchají sem do Evropy. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Tak se nabízí otázka, nepyká Evropa za boj Spojených států s terorismem? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Takto bych to určitě nenazval, protože Evropa a Spojené státy patří dohromady, jsme jeden civilizační prostor a vzájemně se na obou březích Atlantiku potřebujeme. Takže takto zjednodušeně bych to neviděl, protože ty ataky, to není střet dvou kulturou, to je střet s barbarstvím. A to si myslím, že je důležité si uvědomovat. A ty ataky se týkají jak Spojených států, tak Evropy. Asi technologicky je možná jednodušší pro ty teroristické skupiny zasahovat Evropu, protože je prostě blíž. Ale jak vidíme, třeba právě na tom 11. září, vlastně z letadel civilních se staly vražedné nástroje. Takže bohužel s těmi technologiemi je to spojené a bohužel s rozvojem technologií, techniky, vědy není přímo úměrný rozvoj také morálky. Na to si myslím, že bychom neměli zapomínat. Ta morální obroda společnosti je základem, to je velice důležitá věc. A na to třeba poukazuje současný papež František, s kterým jsem měl tu čest včera hovořit v Římě, když jsme mu předávali sochu Anežky Přemyslovny, to jsou důležité věci, které bychom neměli zapomínat, protože jenom technikou to nevyřešíme. Je třeba vést skutečně kultivovaný hluboký dialog, ne se jenom mezi s sebou bojovat, válčit, nenávidět, ale stavět mosty, samozřejmě s tím, kdo je toho schopen. Není možné jenom sedět a nechat na sebe házet bomby. To v žádném případě. Vůči terorismu a násilí je nulová tolerance, ale nesmí to znamenat a priori uzavření se a odmítání, prostě nesmíme dopustit, aby vypukla 3. světová válka, která by byla zničující. Je třeba udělat všechno pro to, abychom byli schopni vyčerpat všechny nenásilné prostředky k vyřešení konfliktů, znovu říkám ale, to neznamená, že bychom se neměli bránit, a někdy efektivní obranou je i útok, to do toho patří. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Říkáte, že by nemělo nastat odmítání a zastavení komunikace. S tím zřejmě asi částečně i souvisí informace o tom, že česká vláda v příštích 3 letech chce investovat do integrace uprchlíků přes půl miliardy korun. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
To je cesta. Víte, já si dovolím tady zase mluvit z vlastní zkušenosti. Já jsem před několika lety měl celkem živou komunikaci s částí íránské opozice, s lidmi, kteří utekli z Íránu před tím islamistickým režimem Ajatolláh Chomejní, dneska Khamenei, a všechno to byli muslimové. Velmi vzdělaní lidé, s kterými jsem opravdu o těch problémech hovořil. A oni říkali: my o těch islamistických režimech víme víc než vy, my před nimi utíkáme, my jsme vašimi přirozenými spojenci. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To určitě, mně spíš jde teď o to, že Česká republika chce zřídit, najmout nějakého integrátora, který bude pracovat s uprchlíky a pomáhat jim s jejich lepší a rychlejší integrací do naší společnosti. Je to v tuto chvíli v České republice třeba, jsou tady vůbec uprchlíci, kteří potřebují toho integrátora za půl miliardy na 3 roky? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
V tuto chvíli zde mnoho uprchlíků není, my jsme destinací, která je zajímavá hlavně pro uprchlíky, například z Ukrajiny, která bojuje s Ruskem. To je velice důležité a to je konflikt... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Tam ta integrace probíhá velmi... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Tam je mnohem jednodušší, samozřejmě. Ale pokud se chcete s kýmkoliv domluvit. Když teď já budu mluvit japonsky a vy budete mluvit, já nevím, svahilsky, tak se nedomluvíme, komunikujeme v češtině. To znamená, když jsem mluvil s těmi lidmi třeba z Íránu, tak jsme hovořili buď anglicky, německy, podle toho, jak jsme byli schopni se domluvit. Takže to je úplně stejné. Musíme mít člověka, který nám pomůže nebo člověka, to nebude jeden, který nám pomůže v té komunikaci, prostě důležitá je ta komunikace, když spolu lidé komunikují, mají možnost si něco sdělit. Když spolu nekomunikují a uzavřou se, tak si nic neřeknou a je to jako o těch 2, který, 2, kteří sedí, mezi nimi jsou otevřené dveře, každý v jedné místnosti a hádají se, jakou barvu má ta stěna mezi nimi. Jeden říká žlutou, druhý zelenou. Dokud ten jeden nevstane a nejde se podívat z té druhé strany, nikdy nepochopí, že možná z té druhé strany ta stěna je zelená a ten druhý, že možná je žlutá. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Hezký příměr. Jak vnímá opozice snahu české vlády najmout integrátora? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Vnímáme to jako velký nesoulad slov a činů. Pan Babiš, třeba teď před volbami říká, že tady žádné uprchlíky nechce. Pan Sobotka třeba říká, že odmítá kvóty. 500 milionů, půl miliardy na toho integrátora v tom řízení výběrovém, to jsou obrovské peníze a jsou v rozporu s tím, co říkají, tak vlastně tady nepřímo tím říkají veřejnosti, že jsou připraveni ty uprchlíky přijmout, že jsou připraveni ty kvóty tady u nás zavést. Přitom, když se podíváme, tak je tady známo, že jakýsi dar jordánským představitelům 40 milionů na zlepšení podmínek pro život v nějakém tam tom táboře, to by mělo být přece obráceně, tam musíme ty peníze dávat, to bych byl pro, ať ty peníze velké jdou tam do toho místa, kde ti lidé v první chvíli se shromáždí, když utekli před tou hrůzou, tam tu pomoc potřebují. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já bych se s dovolením zastavil na tom, co jste říkal o těch kvótách, že vlastně čeští představitelé odmítají uprchlické kvóty diktované Evropskou unií. Ale zároveň se tady hovoří o tom, že se najme za půl miliardy integrátor, který bude ty uprchlíky začleňovat do naší společnosti. Je to tedy tak, že česká vláda počítá s tím, že sem přijdou na základě kvót nějací uprchlíci, ale přitom tady českým lidem, voličům říká, že kvóty nechce. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Pozor. Tady opravdu nelze mluvit o nějakém diktátu Evropské unie. Evropská unie jsme my. Je to mezinárodní společenství, jehož jsme dobrovolnou součástí a je to ta nejlepší část světa, v které by každý chtěl žít. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To ano, ale kvóty Česká republika na uprchlíky odmítá. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Ano, ale je to demokratické společenství, kde se hlasuje. Prostě není možné nebýt solidární. Na druhou stranu je třeba se poučit z chyb našich partnerů. A my se snažíme koncentrovat na tu oblast prevence. Ano, dnes tady žádné uprchlíky ve větších počtech nemáme, ale víme, jak se svět bude vyvíjet dál? Je třeba investovat přesně v těch oblastech, kde se ty věci dějí. Abychom zabránili tomu nekontrolovanému přílivu, ono se to daří do jisté míry. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ale počítáte, pane ministře, s tím tedy, že do České republiky přijde větší množství uprchlíků. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Zatím jsme mezinárodními smlouvami vázáni, že je třeba lidem, kteří jsou v nouzi, pomoci. Samozřejmě je to velký apel na naše služby, aby mezi těmito lidmi nebyli nějací spící agenti, protože lidé, kteří jsou na lodích, na kterých riskují ztrátu vlastního života nebo života svých nejbližších jsou v tak zoufalé situaci, že asi nemohou nic ztratit. My prostě nemůžeme zavřít brány a říct, utopte se, ať vás sežerou žraloci. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A teď ale jedná česká vláda o najmutí integrátora, komu by měl sloužit? Tady říkáte o tom, že by měli být prověření ti uprchlíci, kteří sem přijdou, česká vláda už a česká strana několikrát už prověřila uprchlíky, pomohla jim z pekla do civilizované Evropy a ve své podstatě jsme pak svědky toho, že ti uprchlíci, kterým sem za peníze daňových poplatníků bylo pomoženo, tak nakonec berou děti z českých nemocnic a utíkají do táborů v Německu? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Jistě, protože samozřejmě tady jsou různé dezinformační kampaně různých pašeráků a dovolím si to slovo hnusných mafií, které prostě tyjí z toho, že těm lidem... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Počkejte, ty uprchlíky, které sem dostala Česká republika. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Ano. Ale ti lidé... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ne přes nějaké pašeráky a přes ty čluny... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Pokud jsem informován z informací zpravodajských služeb, tak tyto mafie vysloveně tyjí z utrpení těch lidí, dávají jim falešné informace, že život v Německu nebo ve Švédsku je úplně jiný, že tam dostanou zadarmo byty, auta, to prostě jsou nesmysly. A samozřejmě ti lidé nemají i proto, že třeba se nedorozumí, často možnost si ověřit, jaká je realita, je třeba těm lidem pomoci, aby pochopili, jaká je realita. My tady nechceme žít s nimi, oni tady chtějí žít s námi. To znamená, ta pravidla musíme nastavit my. A my máme odpovědnost za bezpečnost vlastních občanů, ale nemůžeme kolem sebe vybudovat prostě pevnost a říct, lidé v nouzi nemáte šanci. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Určitě. Mně jde teď, pane ministře, o to, že Česká republika chce investovat půl miliardy korun do něčeho, co ve své podstatě v tuto chvíli nemá úplně valného významu, protože uprchlíci tady nejsou a ti, kteří sem přijedou, tady nechtějí být. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Je to budování prevence, a to je mnohem důležitější než následky, to je mnohem lacinější, teď je to možná půl miliardy, pak by to možná bylo miliard několik. To znamená, poučujeme se z chyb našich partnerů, ale to mezinárodní společenství, které nás chrání, to je důležitá součást. A my musíme v tomto kooperovat, není možné dělat nějakou politiku nezávislou na druhých. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Je potřeba řešit jakoby zesílenou a zlepšenou integraci uprchlíků do České republiky tím, že se najme za půl miliardy nějaká společnost, nějaký integrátor, nefungují v tuto chvíli ty integrační centra pod ministerstvem vnitra? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ne, není to třeba. Podle mě ty velké peníze, těch půl miliardy, se radši fakt mělo dát tam do těch míst, kam uprchlíci přichází z těch válkou ohrožených míst, je-li tomu tak a nikoliv tady připravovat podmínky pro integraci lidí, kteří přicházejí vybaveni kvalitními mobilními telefony, například jsou to mladí zdraví muži, kteří, první, co udělají, že zahodí své pasy, ani tady u nás nechtějí... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ale k té integraci... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
...do Německa a tam se ucházet o tu tak štědře nabízenou sociální pomoc, kterou Německo jim poskytuje. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vždyť v České republice už fungují integrační, integrační centra pod ministerstvem vnitra, z části financované i Evropskou unií, proč tedy myslíte, že vůbec česká vláda u nás... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Vždyť jste sám řekl, pane redaktore, že tady fungují, na co na to dávat dalších půl miliardy, opětovně tady... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Spíš váš názor jako... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
...vyhazuje peníze. Já třeba, když bych byl zvolen hejtmanem, tak bych ostře odmítl, aby na území kraje bylo vytvořeno takové centrum pro uprchlíky. A kdyby bylo potřeba, přicházela by silná migrační vlna, bohužel se toho musíme obávat, tak bychom podpořili uzavření pro tu chvíli, ten čas. 

 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pojďme  opustit imigranty, pojďme opustit integrační téma. Už skoro 2 týdny se na české politické scéně řeší další téma, a to téma koncentračního tábora v Letech a výroky ministra financí Andreje Babiše. Pane ministře, proč se Andrej Babiš pustil do tohoto tématu? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
To já nevím, proč se do něho pustil. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mluvili jste spolu, byli jste spolu v Letech, tak něco, jestli třeba jako vám nevysvětlil, proč zrovna teď před volbami blížícími se... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Mluvili jsme spolu o tom vícekrát, proč teď je to téma na stole, opravdu nevím, o tom jsme spolu nemluvili. Nicméně problematika koncentračního tábora Lety je dlouhodobě řešena, je to velký problém, protože ve 40. letech tam se z tohoto původně pracovního tábora stal koncentrační tábor pro romské obyvatelstvo bez ohledu na způsob života, bez ohledu na vzdělání, byli tam internováni i lidé vysokoškolsky vzdělaní, a odtud pak odcházeli transporty na východ do Osvětimi, Treblinky, zemřelo tam zhruba 340 lidí, z toho velká část malých dětí. Já jsem sám byl při odhalování památníku na hřbitově, kde jsou jména a tedy data narození. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To ano, ale přeci jenom váš koaliční partner, člověk, se kterým sedáte na vládě, ministr financí, zpochybnil, pak to sice popřel, omluvil se, ale přeci jenom to, co teď vy říkáte, nějakým způsobem zpochybnil. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Já jsem s panem ministrem financí o táboře v Letech hovořil v souvislosti s tím, že ten památník a i to budoucí pietní místo spadá pod náš resort. To znamená, že to bude řešeno prostřednictvím našeho rozpočtu. A nikdy jsem já osobně při rozhovorech s panem ministrem financí neslyšel jakékoliv zpochybňování holocaustu. Naopak jsem s ním hovořil o otázce židovského holocaustu, o otázce česko-německých vztahů. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jak si vysvětlujete ty výroky, které prošly médii a které... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Já jsem u toho nebyl. Musím říct, že mě to také překvapilo. Já jsem byl v té době v zahraničí, byl jsem informovaný prostřednictvím sdělovacích prostředků a poté jsem tedy s panem ministrem o tom hovořil. A on říká, že to bylo nešťastně interpretováno, že to takto neřekl, ve sněmovně se omluvil. Každopádně jakékoliv relativizování zločinu nacismu anebo i zločinu komunismu, by bylo velmi nebezpečné. A já jsem přesvědčený, že je třeba, abychom i tuto otázku, myslím, teď to pietní místo, nejenom na místě pohřebiště v Letech, kde je pietní místo velice hezky upravené, ale i na místě, kde ten tábor skutečně stál, čili část toho... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jak to vyřešíte, k tomu se ještě dostaneme. Já bych ještě bych rád zůstal u výroku Andreje Babiše. Proč se pustil na tak tenký led? Je to touha zviditelnit se před volbami? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já myslím, že pan Babiš úplně asi nejvyšší prioritu se zviditelňovat, on je viditelný dost. Ale má dobré drahé poradce a ti mu možná poradili, že ještě určitou část obyvatel neoslovil, tak to podle mě možná zkusil. Ale faktem je, tady k je k tomu třeba říct, že my jsme se tím zabývali před 8 lety, když jsem byl krajský hejtman, a měli jsme připravenou určitou variantu řešení. Od té doby se o to nikdo nestaral, až teprve na konci podzimu loňského roku přijela skupina aktivistů z Německa, kteří tu věc zase rozvířili, pak o tom začal mluvit pan ministr Dienstbier, jako o nutnosti teda řešit zásadně vepřín v Letech a pietní místo. No, a pak samozřejmě takto rozvířené věci se chopil pan ministr Babiš a evidentně s tím tu žádanou pozornost vzbudil. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jak vnímáte to, že něco řekl, pak to popřel a pak se za to omluvil. Nevím, jestli přesně v tomto pořadí, určitě to řekl. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ano, to nevíme nikdo. Zaznamenal to ten novinář Ludvík Hradilek, známý fotograf. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To bych úplně, tak to bych nezpochybňoval, spíš mě zaráží, že ministr vlády, ministr vlády... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ale přece pan ministr Babiš... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
...popře něco, co řekne, že to neřekl a pak se za to omluví. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Účast pana ministra Babiše na místě vicepremiéra je samotné popření všeho, na čem jsme tady 25 let pracovali. To je jedna věc. Za druhé... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Tím by... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ano, on si vlastně může říkat, co chce, v podstatě si může dělat, co chce, má podporu koaličních partnerů, no, a jak je vidět, má taky k tomu 30 procent preferencí, jestli se... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Už se tady ale... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
A já bych možná k té věcné části, ale to je otázka, zdali ji otevřete. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Já bych jenom trošku, pan doktor Zahradník říkal, že se tomu nikdo nevěnoval. To není pravda. Pan premiér Sobotka pověřil pana ministra Dienstbiera a mě, abychom se tím systematicky zabývali, a skutečně se tím zabýváme. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Jak jste daleko. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
To je nedávno. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Ne,  to už je záležitost od loňska... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já říkám /souzvuk hlasů/. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Nikdy jsme nebyli tak daleko, jako jsme dnes, že ta jednání s akcionáři se vyvíjejí, v podstatě ty možnosti se otvírají dvěma směry. Buď to, co by oni akcionáři preferovali: výstavba nového vepřína, anebo to, co by preferovala vláda: odkoupení tohoto vepřína. Jsou tady dvě tyto varianty otevřené. My se kloníme k té variantě B, tedy odkoupení. A jednáme o určité cenové hladině. Už to, že ta jednání se dostala do polohy, kdy je možné o tom jednat, kdy akcionáři jsou otevření a musím říci, že ta jednání byla vždycky velmi korektní. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ale ještě nemluvili o nějaké částce nebo... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Konkrétní částka na stole v tuto chvíli není. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Není. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Ale jak ze strany pana premiéra, tak ze strany pana ministra financí já osobně při jednáních s nimi jsem dostal garanci, že tuto věc jako vláda vyřešíme. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A do konce volebního období? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Samozřejmě, do konce volebního období, jsem o tom přesvědčený. A znovu říkám, pan premiér pověřil pana ministra Dienstbiera, ministra pro lidská práva a předsedu Legislativní rady vlády a mě, protože pod můj resort to bude spadat a spadá už dnes pod památník Lidice, že jsme odpovědnými za to, jaké řešení nalezneme, takže já tady znovu opakuji, jsem přesvědčený o tom, že to řešení najdeme, využíváme samozřejmě zkušeností, které tady byly už z těch jednání z minulosti, je to prostě jedno z témat, kdy se s vlastní minulostí musíme čestně vypořádat. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A co tomu vašemu přesvědčení, že to zvládne ještě tato vláda vyřešit, říká správce státní kasy? Už jste, už jste s ním o tom mluvil, že budete potřebovat na výkup? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Já jsem s panem ministrem financí o tomto hovořil vícekrát a i on potvrzuje, že finance na toto vláda prostě najde. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Slovo do pranice. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Jistě. Já vnímám tohle to jako záměr tedy, bych řekl, konečně deklarovaný jasně. Jsou tady dvě varianty. Já bych spíš možná z hlediska té korektnosti k těm majitelům byl pro tu s tím novým vepřínem a jeho předáním, ale to je věc, kterou vy musíte jako koalice rozhodnout. Otázka je pak, kolik to bude stát, jaké to budou finanční prostředky. A zdali by možná neměla proběhnout třeba debata, třeba i s romskými obyvateli, nejenom s těmi aktivisty, úzkou skupinou, ale zdali by si třeba nemysleli, že ty peníze by se daly využít pro jejich integraci lépe, nežli pro to vybudování...památník, já taky tam se čas od času jedu podívat, ten je důstojný, stará se o něj obec Lety, ta tam seče kolem a je tam i vybudovaná pěkná příjezdová komunikace z obou stran toho přístupu a zlikvidovaní toho vepřína, zdali by nebylo lepší možná použít ty peníze jinak. My jsme měli jako součást toho našeho návrhu tenkrát... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ale podpoříte, když tak ve sněmovně, pakliže přijde toto téma do sněmovny? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
To téma může přijít, pane ministře, já myslím, jako položka státního rozpočtu. Neumím si představit, že bychom o tom, to musíte vláda, řešit... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A vy jako opozice. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já k tomu přistupuju velmi korektně, protože jsem Jihočech, s jihočeskými Romy jsme měli a máme pořád vždycky dobré vztahy. My jsme měli namysli udělat tam takový dokonce velmi významný terénní profil, který by pak pokryl se vegetací, oddělil by ty dva prostory od sebe. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já myslím, že... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ale to je věc, která je už pasé, skončila... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
...to už jsou technikálie, detaily, které se pak můžou vyřešit, až se to bude realizovat. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ale já osobně jsem připraven k tomu, bude-li tahle ta vůle a bude-li k tomu potřeba nějaká diskuse, tak to prostě podpořím. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Máte podporu opozice. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Hlavně taky kvůli tomu, aby byla určitá míra velké serióznosti těm majitelům. Ono není možné je pořád vodit za nos, říkat jim: my vám tady necháme, pak zase přijedou... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
To znělo z ústa pana ministra, že o tom budou jednat. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
...čili, pokud se to má vyřešit, tak to teda vyřešte, nejlepší by bylo postavit nový vepřín a ten jim předat a bylo by to. Ale to je věc, kterou... 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Korektnost je samozřejmě předpokladem zcela přirozeným a musím říci, a znovu to zopakuji, že ta jednání s akcionáři jsou velmi korektní ze všech stran. A jednání s Romy, no, samozřejmě, to je nutné, s výborem pro odškodnění romského holocaustu jsme v úzké provázanosti, protože to jsou lidé, kteří se budou i nadále zabývat celou režií toho místa a my plánujeme převod pod Muzeum romské kultury, protože to je naše příspěvková organizace, takže ta spolupráce s Romy je zcela přirozená, samozřejmě. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Korektnost vašich jednání samozřejmě budeme jako novináři sledovat, pane ministře. A pohlídáme. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Ten lidický památek se postará dobře, já jsem vždycky věděl, když jsme pod jeho správou... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Já myslím, pánové, že je důležité, že tady zaznělo, že se věci pohnou do konce tohoto volebního období. Uvidíme na konci volebního období, zda se tak opravdu stane, doufejme, že ano. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pojďme k dalšímu tématu. Během léta se několikrát otevřelo téma zdanění finančních náhrad církvím. Aktuální návrh předložilo zastupitelstvo Jihočeského kraje, které řídí hejtman Jiří Zimola z ČSSD. Vy jste, pane ministře, před zdaněním náhrad varoval, proč, co hrozí? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Je to především v rozporu se samotným zákonem, který hovoří o tom, že ty restituční náhrady nebudou podléhat zdanění. Je to tak, jako kdyby vám někdo ukradl auto, pak ho, to auto dohledá, vrátí vám ho a vy máte platit daň. To je prostě nespravedlnost. Církve a náboženské společnosti byly jedním z terčů opravdu brutální perzekuce ze strany komunistického režimu. Ty oběti jsou zdokumentované, je to zcela jasné. Třeba pro návštěvníky Prahy na kostele svatého Ignáce a na Karlově náměstí je cedule s jasnými čísly obětí z řad duchovních a řeholních osob v době nacismu, v době komunismu. Ta čísla hovoří jasně. Církve byly prostě totálně ožebračeny. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Pojďme zůstat u toho zdanění, protože touha zdanit finanční náhrady církvím je i od vašich koaličních partnerů? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Já nevím, jestli je to touha, nebo jestli jsou to populistická vyjádření. Tady asi to trošku souvisí s blížícími se krajskými volbami. My kontinuálně říkáme, že je to náprava velké křivdy, která se zde stala, je pravda, že KDU-ČSL v době vyjednávání tohoto zákona nebyla v Poslanecké sněmovně. Já sám jsem tehdy pracoval na ministerstvu kultury a jsem přesvědčený a dobře si to pamatuji, že měla tehdy probíhat širší celospolečenská diskuse. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Ale předpokládám, že by i KDU-ČSL v Poslanecké sněmovně v té době, kdy se to dolaďovalo a dohadovalo, by neprosazovala zdanění finančních náhrad? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
To by pravděpodobně neprosazovala, ale mělo to být na základě širší celospolečenské diskuse, i s tehdejší opozicí, myslím, ČSSD. Dobře, to je historie, tu nezměníme. Zákon zde máme. Podařilo se odvalit velký kámen ve vztazích mezi církvemi a církvemi náboženskými společnostmi a státem a to je obrovské plus. A z toho mohou profitovat všichni. I stát. Protože například, a zase se tady trošku vrátím do svého resortu, přes 40 procent památkových objektů jsou sakrálního charakteru, bez intenzivní spolupráce s církvemi by nebylo vůbec možné udržovat tento fond v pořádku. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mě by zajímalo, za vaší vlády nebo za vlády ODS byl přijat ten zákon o církevních restitucích zpětně, když se na to podíváte, neměly být zdaněné ty finanční náhrady? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Já tady s panem ministrem souhlasím, že zdaňovat vracenou, ukradenou věc je jak logicky, tak i morálně špatné. Takže neměly. A tahle to je podle mě dobře. Ale musím tady říci k tomu, že opět už dneska podruhé musím vyjádřit určitou svoji jaksi lítost s KDU, když vidím, jak to s těmi kotli, to je už jako minulá věc, a tohle to je přece vaše určitá významná priorita, s tou jste také šli do koalice. A dneska, když se na to podíváme, tak ten návrh, který dal sociálnědemokratický hejtman Zimola, tedy můj nástupce, což teda mně ne velmi jaksi nemilé, že do toho jihočeského zastupitelstvo. A teď, teď je známo, že to aspoň verbálně podporují poslanci za ANO, část socialistů a všichni... 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Když ještě, zmiňoval, zmiňoval... 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
...aby vás, pane ministře, zase nepřehlasovali. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Zmiňoval jste hejtmana Zimolu a hnutí ANO. Už dneska několikrát zmiňovaný Andrej Babiš prohlásil, že církevní restituce jsou podvod a také, že jsou předražené o 54 miliard. Tak, jak vnímáte tato ostrá vyjádření? 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Těch 54 miliard, které pan ministr říká, to je za to, co se nedalo fyzicky vrátit. To jsou ty věci, které mezi tím třeba byly už nějakým způsobem provozovány, jsou např. školy, nebo i jsou už i v soukromých rukou, tak se to spočítalo na tuto částku. Ale jak asi pan hejtman Zimola, tak pan ministr Babiš vnímá určitou efektivitu této věci a to, že před volbami jim to může přinést hlasy těch lidí, kteří s církevními restitucemi nesouhlasí. Tady já musím říct s plnou odpovědností, že se mi to nelíbí, jak Zimolův, tak Babišův postoj. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Mluvil jste třeba s Andrejem Babišem na toto téma, kdy označuje církevní restituce za podvod, předražené o 54 miliard. Vysvětloval jste mu...? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Já jsem to vysvětloval, a proto říkám, že to jsou spíš rétorická cvičení a jsem přesvědčený, že prostě k tomuto hlasování nedojde. Já tady ocituji přímo platný zákon, velice stručně. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Děkuji. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
„Zákon výslovně stanoví, že finanční náhrada, respektive příspěvek na podporu činnosti nejsou předmětem daně, poplatku ani jiného obdobného peněžitého plnění.“ To znamená, i Ústavní soud jednoznačně potvrdil, že zkrátka toto je v plném souladu s našimi zákony. A znovu říkám, to je principiální záležitost, přes kterou prostě nejede vlak. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A ještě mi, pane ministře, řekněte jednu věc, dost často se hovořilo o žalobách, které podaly církve a kterými se domáhají vydání krajského obecního soukromého majetku. Mělo být staženo 116 žalob na kraje. Byly staženy, máte ty informace? 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Některé žaloby staženy byly na kraje, pokud vím, tak byly staženy všechny. Co se týká obcí, tak tam o tom ta jednání se vedou, to by asi se k tomu musel vyjádřit zástupce České biskupské konference, případně kongregací řeholních řádů. Ta čísla já k dispozici nemám. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Takže na kraje těch 116 bylo staženo. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Na kraje, pokud je mi známo, pokud mám ty informace, staženy byly, protože k tomu byl vydaný impuls ze strany České biskupské konference. Je to prostě důležitá věc dohodnout se, ne spolu bojovat, to je nesmyslné. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A myslím, že touto myšlenkou bychom mohli dnešní Partii zavřít. Dohodnout se a ne spolu bojovat. Pánové, já vám moc děkuji za návštěvu a za vaše argumenty. Hosty dnešní Partie byli Daniel Herman, ministr kultury z KDU-ČSL. Děkuji vám, pane ministře, za návštěvu a těším se, na shledanou. 

Daniel HERMAN, ministr kultury /KDU-ČSL/:
Také děkuji a přeji hezkou neděli. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
A Jan Zahradník, člen vedení poslaneckého klubu ODS. I vám děkuji za návštěvu. 

Jan ZAHRADNÍK, poslanec /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou. 

Tomáš HAUPTVOGEL, moderátor:
Vám doma u obrazovek přeji krásnou neděli. A vězte, že už dnes ve zprávách se otevřou témata třeba pro tu příští Partii. Mějte se krásně a na shledanou. 

RNDr. Jan Zahradník

člen vedení poslaneckého klubu PČR
zastupitel statutárního města
člen regionální rady
expert pro životní prostředí