21. srpna 2016

Svoboda nemusí být jen obětí tanků, ale i naší lhostejnosti

V souvislosti s výročím srpnových událostí roku 1968, stejně jako v souvislosti s výročím Sametové revoluce, jsou snad nejčastěji skloňovanými slovy svoboda a demokracie.

 
Vzpomínka na 21. srpen 1968, kdy se naše země stala na dalších více než 20 let zemí vojensky okupovanou, byť ani v předchozím období nelze hovořit o tom, že by byla nějak zásadně autonomní, je většinou doprovázena dovětkem, který říká, že jsme ztratili svobodu, prohráli zápas o demokratičtější formu společnosti, že skončilo Pražské jaro... A přestože se můžeme dohadovat o tom, zda v druhé polovině šedesátých let došlo k nějakému zásadnějšímu uvolnění a zda bylo možné reformovat komunistický režim a vtisknout mu jakousi demokratickou podobu, jisté je to, že po srpnu 68 opravdu následovaly utažení opratí a nová forma totality. Jistý nádech svobody tak skončil rozdrcen pod pásy tanků a pod hrozbou namířených samopalů.
 
Výročí listopadu 1989 a jeho připomínání pak pro nás naopak představuje opačný posun. Zlom, při kterém jsme svobodu získali a při kterém naše země nastoupila demokratickou cestu. A touto událostí pak jako by éra boje za tyto hodnoty v našich dějinách skončila, jako by se staly trvalými či dokonce věčnými a samozřejmými. Prohraná bitva z roku 1968 byla zvrácena vyhranou válkou v roce 1989, čímž je navždy rozhodnuto.
 
Aniž bych chtěla tyto dvě historické události jakkoliv zlehčovat, jsem přesvědčena, že tak tomu ale není, že zápas o svobodu a demokracii neskončil a že se nemusí nutně odehrávat jen v ulicích při střetech mas bezbranných s ozbrojenými příslušníky. Dá se říct, že svoboda je druhem, který je v ohrožení permanentně a který si zasluhuje neustálou specifickou ochranu a bdělost. Právě to je myšlenka, kterou si v souvislosti s velkými výročími českých a československých dějin 20. století v posledních letech uvědomuji stále silněji. A přestože by bylo na místě nyní hovořit o vnějších nebezpečích, kterých aktuálně stále přibývá, přestože by bylo možné vést zde polemiky o tom, jak velkou hrozbou je pro nás Rusko a jak vážné jsou konflikty na hranicích Evropy, chtěla bych v souvislosti s letošním výročím srpnových událostí roku 1968 zdůraznit, že největší hrozbou pro naši svobodu můžeme být paradoxně my sami svou lhostejností k jejímu postupnému ořezávání.
 
Svoboda nemusí být nutně jen obětí tanků a střelby ze samopalů. Svobody je možné se nevědomky vzdát i bezhlavým přijímáním pravidel a myšlenek, které ač se tváří bohulibě, ve skutečnosti se snaží nás svázat, zglajchšaltovat, dostat pod všudypřítomnou kontrolu a státní dohled. V polistopadové éře jsme snad nezažili jiné období, kdy by tento trend vlivu sociálního inženýrství, jež nemá s demokracií a svobodou nic společného, byl cítit silněji, než pod vládou současné levicové koalice. Je smutné, že k tomu dochází i za podpory mnohých osobností, které v době komunistické totality za svobodu bojovali a které dnes podlehli pocitu, že všechny nerovnosti ve společnosti je nezbytné narovnat, že je třeba bojovat za pseudopráva a pseudonároky všeho druhu, že je třeba chránit lidi před jimi samotnými a že na to vše musí dohlížet všemocný stát a státní direktiva...
 
Výročí srpna 1968 jistě vyžaduje vzpomínku na nevinné oběti vpádu sovětských vojsk. Jistě je nezbytná připomínka totalitního období, zrůdnosti komunistického režimu a jeho dopadů na naši společnost a jeho charakter. Domnívám se ale, že toto i jiná podobná výročí by měla být také momentem silného uvědomění si, že boj za svobodu a demokracii se odehrává na každý den. Že to nejsou hodnoty, které nám byly dány a budou zde natrvalo přítomny. Jejich osud třímáme ve svých rukou a musíme je chránit před každým, kdo by je chtěl pod sebevznešenějším cílem regulovat. Ať jde třebas o líbivou ochranu společnosti před střílejícími šílenci prostřednictvím osekání práv legálních držitelů zbraní nebo o zákaz kouření v soukromých restauracích apod. Nechceme-li skončit znovu v otroctví, nesmíme se své svobody sami dobrovolně vzdávat. Protože ztratit ji na dlouhá desetiletí je snadnější, než se zdá.

 
Mgr. Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
starostka
expertka pro obranu

Štítky:
srpen 1968