22. srpna 2016

Jednání o britském odchodu z Evropské unie

Německo, Francie a Itálie se domlouvají, jak reformovat EU. Jak by hlubší integraci přivítalo Česko?

 


Vladimír KROC, moderátor:
Italský premiér Matteo Renzi dnes jedná s německou kancléřkou a francouzským prezidentem o britském odchodu z Evropské unie. Renzi označil takzvaný Brexit, pro nějž se Britové vyslovili v referendu, za politickou porážku a jasné znamení, že Evropská unie se musí reformovat. Podle českého premiéra Bohuslava Sobotky z ČSSD se dlouhodobě neobejdeme bez společné evropské armády a zdůraznil členství v Evropské unii a NATO především z hlediska bezpečnosti. 

Bohuslav SOBOTKA, premiér /ČSSD/: 
Aktuální vývoj v každém případě ukazuje, jak zásadní je pro naši bezpečnost, ale také pro naši prosperitu pevné zakotvení České republiky ve strukturách Evropské unie a Severoatlantické aliance. Zajištění jejich stability a akceschopnosti jsou tudíž prvořadým zájmem České republiky. 

Vladimír KROC, moderátor:
Bohuslav Sobotka při setkání s velvyslanci také řekl, že ke členství v Unii neexistuje pozitivní alternativa. Už teď je jasné, že nebudou stačit jen kosmetické úpravy, ale musí nabízet občanům lepší perspektivu, to ale podle českého premiéra lze dosáhnout i bez okamžitých změn v uspořádání evropských institucí. Naším hostem je místopředseda KDU-ČSL a předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík. Dobrý den. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Dobrý podvečer. 

Vladimír KROC, moderátor:
A také europoslanec za ODS Jan Zahradil. Dobrý den. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Také dobrý den. 

Vladimír KROC, moderátor:
Italský deník Corriere della Sera napsal, že summit není vrcholnou schůzkou tří mocností, mám teď na mysli Itálii, Německo a Francii, nýbrž tří nemocností, souhlasil byste se s takovým komentářem, pane Zahradile? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Každá z těch zemí má samozřejmě svoje problémy a myslím, že speciálně u Itálie se po posledních měsících, přestože se o tom příliš nemluví, dost výrazně přelilo do té ekonomické sféry. Takže je to taková vtipná zkratka, ale není úplně nepravdivá. 

Vladimír KROC, moderátor:
Co myslíte, pane Benešíku, proč se scházejí představitelé tří států, Itálie, Francie, Německa, není to agenda, kterou by měl v září řešit summit Evropské unie v Bratislavě? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já předpokládám, že to summit v Bratislavě samozřejmě řešit bude, nepřikládal bych k tomu žádný velký význam, je to podle mého názoru docela logické vyústění té situace po brexitu, protože jedná se o tři velké a koneckonců zakládají země evropských společenství. A všichni dobře víme, že i země například visegrádské čtyřky, i pod vedením České republiky se intenzivně a pravidelně schází nad evropskými tématy. Takže já bych v tom neviděl žádné jinotaje. Pokládám to za poměrně, poměrně přirozené, co ale musíme dělat, tak je pozorovat právě to jednání a ty závěry. 

Vladimír KROC, moderátor:
Takže vy nemáte pocit nebo obavu, že by třeba Česko nebo východní Evropa se mohla svým způsobem ocitnout na druhé koleji? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
To bude záležet do velké míry na nás, ne na těchto zemích. My máme jasně dané kompetence, možnosti, máme své, řekněme, blízké regiony, blízké spolupracovníky, spojence i v Evropské unii, takže předpokládám, že Česká republika se bude chovat odpovědně a bude hájit své občany i na evropské úrovni. 

Vladimír KROC, moderátor:
Předseda vlády Bohuslav Sobotka v Černínském paláci na poradě českých velvyslanců dnes řekl, že Evropa se podle něj dlouhodobě neobejde bez společné evropské armády. Vidíte to stejně, pane europoslanče? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Já to považuji za poměrně nebezpečný nesmysl. Celá ta koncepce nějaké evropské armády byla vždycky vedena jakousi snahou emancipovat se od Severoatlantické aliance, to znamená, oslabovat tu transatlantickou vazbu, která speciálně pro nás ve střední Evropě je klíčová. A dnes právě po brexitu, právě po odchodu Velké Británie je představa, že se podaří vybudovat něco jako evropskou armádu naprosto iluzorní, protože Británie byla jednou asi ze dvou nebo tří evropských zemí, která měla a má bojeschopnou a akceschopnou armádu. Čili představovat si, že bez britských ozbrojených sil tady vznikne nějaká euroarmáda, je nebezpečné, naivní a podle mě to prozrazuje určitý zmatek vládních míst a speciálně premiéra Sobotky a jeho poradců v tom, jak se teď orientovat v té nové situaci po plánovaném odchodu Velké Británie a já jsem tedy velmi zneklidněn těmito výroky. 

Vladimír KROC, moderátor:
Pane poslanče, má v tom koalice jasno, co se týče té evropské armády? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Jestliže mluvíte se mnou... 

Vladimír KROC, moderátor:
Ano. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Tak si myslím, že, děkuji, tak si myslím, že je to výrok pana, pana premiéra, který je zároveň předsedou ČSSD. To, že Evropská unie musí daleko více spolupracovat v záležitostech obrany a bezpečnosti, je nabíledni, to všichni víme. A koneckonců je to možná trošičku zvláštní, protože tu myšlenku společné evropské armády oživil přednedávnem pan prezident Zeman a dneska ji oživil pan předseda vlády Sobotka. A moc dobře víme, že tito pánové se velmi často, zejména co se týče zahraniční politiky, neshodují, tady vidíme vzácnou shodu mezi panem premiérem a panem prezidentem. 

Vladimír KROC, moderátor:
Já se vás ale ptám jako zástupce nebo místopředsedy koaliční strany, jak se na to tedy dívá KDU-ČSL, na tu myšlenku nebo otázku nutnosti společné evropské armády? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
My si myslíme, že existují možnosti, například v rámci NATO, daleko úžeji spolupracovat v oblasti bezpečnosti a v oblasti obrany. A tady je to nabíledni, musíme opravdu, nemyslím si, že otázka společné evropské armády je momentálně otázka dne. Já si myslím, že tato záležitost by vyžadovala daleko větší integraci a propojení, takzvaně daleko více Evropy. A já si myslím, že na to rozhodně nejsme připraveni a v této době si myslím, že je to téměř nereálné, takže podle mého názoru je to spíše teorie. Ale to, že musíme využívat ten model, který existuje a hledat způsoby prohlubování této spolupráce, v tomto s panem premiérem určitě souhlasím, ale společné evropské jednotky, myslím si, že momentálně to není otázka dne. Rád si ale samozřejmě vyslechnu, řekněme, podrobnější pohled na věc, detaily tak, abych zjistil, co tím přesně pan premiér myslel. 

Vladimír KROC, moderátor:
Pane Zahradile, premiér Sobotka také velvyslancům řekl, že ke členství v Unii neexistuje pozitivní alternativa, vidíte to stejně nebo podle vás by bylo výhodnější být mimo Unii? 

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
V politice vždycky existuje alternativa. To za prvé. Nicméně jménem ODS mohu prohlásit, že my neprosazujeme odchod České republiky z Evropské unie, my prosazujeme změnu uvnitř Evropské unie, a domníváme se, že ten brexit tomu může být jakýmsi katalyzátorem. To nejhorší, co by se mohlo stát teď, by byla nějaká snaha o utahování šroubů, o utužování toho integračního rámce, o další unifikaci a centralizaci Bruselu. Jestli ta francouzsko-německo-italská schůzka bude směřovat právě k tomu, to se ukáže, ale pokud ano, tak to bych považoval za nebezpečný vývoj a tady bych se pak přimlouval, aby Česká republika přece jenom stála stranou, protože není pravda, že my bychom se ocitli na vedlejší koleji, my bychom se prostě ocitli na jiné integrační koleji. A já myslím, že ta vícerychlostní Evropa, tedy ta, ve které ty státy pojedou různými rychlostmi, je asi jediným východiskem, které může celou Evropskou unii podržet a udržet pohromadě. To utahování šroubů, nějaká další umělá integrace a centralizace, to by nakonec vedlo k rozpadu celé té organizace. 

Vladimír KROC, moderátor:
Pane Benešíku, ve čtvrtek přijede ke konzultacím německá kancléřka do Prahy, je to, co dnes prezentoval premiér, mám na mysli při schůzce s velvyslanci, fakticky český postoj? 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Vy teď myslíte společnou, společné armádní složky. 

Vladimír KROC, moderátor:
Zejména. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já si myslím, že to není úplně společný český postoj, koneckonců slyšíte zástupce ODS, slyšíte zástupce KDU-ČSL, vždyť my se té diskuse rozhodně nebráníme, my si opravdu myslíme, že Evropská unie, jednotlivé státy Evropské unie mají spolupracovat podstatně úžeji na bezpečnostních a obranných otázkách, ale nemyslíme si, že v současné době nazrála situace k tomu, abychom zakládali společnou armádu. Ten model samozřejmě může mít různé formy a já si rád vyslechnu nebo přečtu, jak to přesně pan premiér myslel. Já rozhodně nechci říkat, že to, co řekl, je špatně a že to odmítáme. Ale já mám poměrně kusé informace, kusé informace o tom, jak přesně bych si to představoval. 

Vladimír KROC, moderátor:
To byl poslanec KDU-ČSL Ondřej Benešík. A také Jan Zahradil, poslanec Evropského parlamentu za ODS. Pánové, díky, na shledanou. 

Ondřej BENEŠÍK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Na shledanou. 

Jan ZAHRADIL, europoslanec /ODS/:
Hezký večer, na shledanou. 

Ing. Jan Zahradil

předseda poslaneckého klubu EP
expert pro zahraničí