27. července 2016

Vlastníci půdy by měli bedlivě zvažovat, komu ji prodají

Rostoucí ceny půdy v naší zemi vytvářejí stále vyšší tlak především na drobné vlastníky pozemků na to, aby svou půdu více prodávali. I když je samozřejmě nezpochybnitelným a ústavou daným právem vlastníků, aby mohli se svým majetkem svobodně nakládat, měli by se nejen ve vlastním zájmu při prodejích pozemků také zajímat, u koho prodávaná půda skončí a jaké s ní mají kupující záměry do budoucna.

 
Na vlastníky půdy v ČR se totiž v poslední době stále častěji obrací s žádostmi o koupi pozemků subjekty, jejichž majitelé jsou obtížně dohledatelní, často prostřednictvím najatých osob, které za pozemky nabízejí velmi vysoké ceny. Na první pohled výhodný prodej ale může představovat celou řadu rizik. Tím hlavním je výprodej české půdy do vlastnictví nezemědělských a neznámých podnikatelů s nejasným původem vkládaného kapitálu, často ze zemí mimo Evropskou unii. To může při neuváženém dlouhodobém a plošném prodeji pozemků vyústit do stavu, kdy bude o využití naší půdy rozhodováno bez vztahu k ní a potažmo i bez vztahu k naší zemi. Reálné příklady nákupů půdy zahraničními vlastníky ve světě již existují a půda se tak stává nástrojem expanze příslušných investorů na území jiné země.
 
Vzhledem k rostoucímu riziku vodní a větrné eroze v naší zemi je strategickým zájmem ČR zachovat pro nás samotné i pro budoucí generace maximálně možnou plochu nezastavěné a průmyslově nezatížené půdy tak, aby bylo možné zvýšit schopnosti naší krajiny zadržovat vodu. K tomu je ale třeba zodpovědného přístupu těch, kteří na půdě hospodaří, ale i těch, kteří jí vlastní nebo jí chtějí prodat. Jednou z možností, jak se může značná část obyvatel ČR – drobní vlastníci půdy, na zlepšení současného stavu osobně podílet, je změna podmínek současných pronájmů zemědělských pozemků ve prospěch pachtovních smluv. Jejich hlavním smyslem je možnost ze strany vlastníků ovlivnit nakládání s půdou tak, aby přinejmenším neklesala, a ve výsledku rostla kvalita propachtované půdy. Tuto možnost dává vlastníkům současné znění občanského zákoníku a pro společnost i vlastníky samotné by bylo přínosem pachtovní smlouvy využít.
 
Přestože růst cen půdy se v ČR v posledních letech a i letos zrychluje, jsou tyto ceny v porovnání s většinou zemí Evropské unie stále několikanásobně nižší. To znamená, že i u nás ještě cena půdy poroste, a také proto není dobrým strategickým rozhodnutím se tohoto majetku, především ve prospěch neznámých kupujících, v současné době zbavovat. Důležité je spíše zabránit dalšímu pokračování degradace půdy, což ve výsledku znamená ochranu majetku vlastníků i jeho lepší zhodnocení. Jako člověk, kterému záleží na dalším vývoji této země a zlepšení stavu naší krajiny bych proto ráda vyzvala každého, kdo se chystá prodat svou půdu, aby bedlivě zvážil, komu jí bude prodávat a aby se v případech, kde není prodej půdy bezprostředně nutný, spíše snažil o zlepšení stávajících podmínek pronájmu svého majetku.

Ing. Veronika Vrecionová

senátorka PČR
zastupitelka
místopředsedkyně oblastního sdružení
expert pro zemědělství a venkov