6. července 2016

KONEC VELKÉ BRITÁNIE?

Evropa je v šoku z odchodu Velké Británie z EU. Podle médií jsou v šoku i Britové. S výsledkem referenda jsou nespokojeni bankéři a makléři z Londýnské City a Londýňané (což je národnostní směs Angličanů, Irů, Skotů, muslimů, Pakistánců, Indů, nejrůznějších Afričanů, všech možných Evropanů a nevím koho ještě), potom Skotové a Irové ze Severního Irska.

Přes tuto velkou proevropskou masu bylo voličů pro odchod z EU o milion víc. Skotsko vyhlásí nové referendum o odchodu ze Spojeného království, severní Irové možná také. Británie by se tak mohla scvrknout na Anglické království.

Byla by to země menší, zmenšila by se i její ekonomika. Znamená to však, že zkrachuje? Poplašné hlasy tohoto druhu vyvolávají úsměv. Anglie je ekonomicky silná, byla před EU, bude i po ní. Někdy to vypadá, jako by obstát mohly jen členské státy EU. Norsko nebo Švýcarsko (země mimo EU) přitom prosperují velmi dobře. Naopak staré členské země mají potíže s hospodářským růstem, možná právě díky evropským regulacím.

Katastrofické scénáře vycházejí z představy, že bude Británie zcela exkomunikována a nebude mít s kým obchodovat. Někteří evropští politici se skoro tak vyjadřují. „Nechcete s námi budovat pozemský ráj? Tak koukejte padat!“ Je v tom uraženost, jakého kacířství se lid Spojeného království dopustil.

V nejbližší době začne několikaletý proces, který teprve definuje povahu vzájemných vztahů s EU. Určí, jak volný či svázaný bude vzájemný obchod. Určí, jaký režim bude mít pohyb osob a služeb, určí míru, jakou se Britové budou podílet na distribuci blahobytu. Odříznout Británii od Evropy by se vymstilo oběma stranám.

Je v zájmu EU udržet dobré vztahy s Albionem a nenakreslit bílou mapu za Lamanšský průliv: Zde jsou lvi.

Jiří Oberfalzer

člen vedení senátního klubu
místostarosta
předseda oblastního sdružení