23. června 2016

Byl by brexit dobrý pro Česko? NE

Britským voličům nemá český politik co radit, jak hlasovat v referendu. O své budoucnosti − s Evropskou unií nebo bez ní − si rozhodnou sami. Český politik ovšem má vědět, jak by odchod Velké Británie z EU poznamenal jeho vlastní zemi. A já na tom pro nás neshledávám kladného vůbec nic. Zdejší zastánci brexitu doufají, že to bude spouštěcí mechanismus pro rozvolnění nebo úplný rozpad evropské integrace. Nebo dokonce pro následný czexit.

Czexit chce jen pár marginálních partají

Vidím to přesně naopak. Projde-li brexit, nebude bouchat šampaňské v Kremlu (jak se někdy píše), ale hlavně v bruselských kancelářích pana Jun­ckera, Schulze a dalších eurofederalistů.

Ti se konečně zbaví otravných Britů, kteří jim sypali písek do soukolí jejich sociálně-inženýrských plánů, a budou si moci dobudovat svůj sen − centralizovaný evropský superstát. Vzápětí bychom od nich jistě slyšeli prohlášení, že po brexitu se EU musí znovu "semknout" a že potřebujeme "více Evropy" (a hlavně rychle, než začne přemýšlet o odchodu někdo další). A czexit? Až na pár marginálních partají nevidím nikoho, kdo by tuto variantu vážně prosazoval.

Bez Británie se geopolitické těžiště Evropské unie posune na východ, ústřední evropskou mocností se definitivně stane Německo, jeho dostředivá síla bude značná. Pojede svou imigračně vstřícnou, energeticky antijadernou politiku, bude tlačit na své sousedy, aby ji následovali, také jim vnucovat jednotnou měnu kvůli ještě většímu provázání. Bez ohledu na současnou protiputinovskou rétoriku se Německo časem dohodne i s Ruskem na novém rozdělení sfér vlivu přes hlavy střední Evropy. Ostatně jako vždy. Slavit se bude i ve Francii, její vliv také vzroste a Německu ráda přenechá střední a východní Evropu i s Balkánem.

více čtěte ZDE